hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Liveview İcin Zamanlama Dogru Mu?

Liveview gerkli mi, gereksiz mi? tartismasindan once, teknolojisi yeterli mi sorgusunu yapmak gerekecek gibi gorunuyor. Tabi DSLR makinalar icin konusuyorum. Slr-like ve compact`larda bir sorun yok.

DSLR makinalarda sensor boyutu buyuk oldugu icin video cekimlerinde asiri derecede isinma oluyor. Bu yuzden de ister CCD, ister CMOS olsun hic bir DSLR`ye video ozelligi koyulamamisti bu gune kadar. Liveview da da ayni sistem gecerli, bir farkla ki bunda kayit yapilmayip goruntu LCD`ye aktariliyor. Yani sensor yine (fotograf cekimine kiyasla) uzun sure calismak durumunda kalacagi icin isinma sorunu devam ediyor.


Dpreview`da Canon forumunda `liveview` ile ilgili sorun ve tartisma simdiden baslamis bile.

Bir 40D kullanicisi 80F`da (yaklasik 27 C derecede) cekim yaparken “Camera internal temperature is getting too high, can’t take pictures.” (kamera ic sicakligi cok yuksek, fotograf cekilemez) mesaji cikiyor ve cekim yapamiyor.
Anlasildigi kadariyla bu durum sadece bu kullaniciya ozel bir sey de degilmis. Makinanin kullanim klavuzunda da belirtilmis.

Page 107
"If LV shooting is done under direct sunlight or other high-temp environments, the warning for high temp in the camera may appear on the screen...(degrading image quality)..."
"If it the warning icon is displayed (and temp increases) shooting will be disabled..."
Page 108
"During LV shooting, do not point the camera toward the sun. The sun's heat can damage the camera's internal components."

Kabaca cevirirsek:

Gunes isigi altinda veya diger yuksek sicaklikli ortamlarda Liveview ile cekim yapilirsa, ekranda `yuksek sicaklik` uyarisi gorunur (goruntu kalitesi kaybi)Eger uyari ikonu gorunurse (ve sicaklik yukselirse) cekim yapilmasi engellenir.Liveview ile cekim yaparken kamerayi gunese dogrultmayin, Gunes isisi kameranin ic parcalarina zarar verebilir.

Henuz liveview teknolojisinin bu gun icin yeterince olgunlasmadigi, compact ve Slr-like maakinalardan gelenleri tavlamak amaciyla aceleye getirilmis bir ozellik oldugu goruntusu veriyor. Sanki verimli kullanilabilmesi icin biraz daha gelistirilmesi gerekecek gibi. Sadece denemek icin biraz kullanip sonra tumden kapatanlara (ya da kapatmak zorunda kalanlara) rastlamak zor degil..

Sanirim Canon da bunun farkinda oldugu icin bu fonksiyonu "DEFAULT" yapmamis hatta aciga bile koymayip menunun icine gizlemis...

Canon Liveview Forum



#hbaykal' tarafından 07.10.2007 00:23:56 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 6 Ekim 2007, 14:42 - İp: 88.***.**1.6
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 15:19 - İp: 88.***.**2.178
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Anladığım kadarıyla bu teknoloji henüz hazır değil. Olympuslarda da bu tip sorunlar daha doğrusu kısıtlamalar olduğunu duymuştum.
27 derece çok yüksek bir ısı da değil aslında.ülkemizde yıın 7-8 ayı zaten o civarda seyrediyor hava şartları.
yine de olmasının bir zararı yok ama olmasa da olur diye düşünüyorum.
zaten vizör dururken kolay kolay kimse lcd den çekim yapmaz sanırım. ama konser gibi ortamlarda yokluğu hissedilebilir.

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 15:32 - İp: 88.***.**2.178
hbaykal
hbaykal (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı


Liveview alana vantilator bedava...

Bunu hakkiyla kullanmak icin gunessiz soguk havalari mi beklemek gerekecek. Hadi biz Ankara`lilar neyse de Egeli, Akdenizli, Guneydogulu arkadaslar tumden yandi.. 2 ay kullan sonra kapat
Canon burada Default yapmayip menuye koymakla uyanik davranmis. Isinmadan dolayi sorun ciktiginda "Kardesim Kitapcigi iyi okumamissiniz, biz orada uyardik sicak havada LV`i kullanmayin diye, bu kullanici hatasi, garanti kapsamina girmez" diyecek...

Saka bir yana, bu sadece Canon`a ozgu bir sorun degil tabii. Burada asil sorun DSLR`lerde Liveview`i verimli kullanmak icin bugunku teknolojinin henuz yetersiz kalmasi.

Bu yuzden, yeni alacagim makinada Liveview olup olmamasi benim icin bir kriter olusturmuyor henuz.

Liveview olmasina karsi degilim ama oncelikle kullanimdaki bu tur kisitlamalarin ortadan kalkmasi ve mutlaka ve mutlaka hareketli ekran olmasi sartiyla.

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 16:05 - İp: 88.***.**1.6
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

sokak fotografçılığında,makro çekimlerde ve gazetecilerin fotograf çekmek için birbirlerinin sırtına çıktıkları kalabalık toplantılarda oldukça faydalı bir özellik olacak..çoğu gazeteci sanatçı yada siyasetçiyi görmeden elini kaldırıp fotograf çekiyor.bu durumlarda da lcd den çekim oldukça faydalı olacak.
onun dışında vizöreden fotograf çekmenin tadı zaten başkadır..

#merhaz' tarafından 06.10.2007 16:08:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 16:05 - İp: 88.***.**7.106
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

BUfalo niye duruyon alsanya 40d . Söz fanı ben hediye etcem.

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 16:09 - İp: 88.***.**6.188
bisquit
bisquit (üye)
Antalya / Meraklı

desene antalya'da hiç kullanamıycaz neredeyse

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 16:50 - İp: 88.***.**9.220
a_hamit
a_hamit (üye)
İstanbul / Firma

ya warya hemen içimi karattınız ne hayaller kuruyordum

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 18:12 - İp: 85.***.**6.37
keremd
keremd (üye)
Tekirdağ / Amatör

Bu liveview in a700 de olmaması beni bu makineden soğutmuştu açıkçası. Bunu öğrenmem iyi oldu. Teşekkürler.

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 18:26 - İp: 85.***.**4.230
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

a_hamit; hayal kurmana ya da içini karartmana gerek yok
dslr lerin vizöründen bakıp iki makro çekin, diyaframla oynayıp alan derinliğini görün, manuel fokusla biraz oynayın zaten bir daha kolay kolay lcd ekranı aramazsınız.

genelde makro çekenlerin işine yarayacağı söylenir, bence en az makrolarda işe yarar. makro fotoğraflar alan derinliğinin çok sınırlı olduğu fotoğraflar. en ufak detayı bile kaçırmak istemeyiz sanırım.

ben şimdiye dek bir kez keşke liveview olsaydı dedim, o da kalabalık bir konserdeydi.

olması iyi bir şeydir, ama olmaması çok büyük eksiklik değildir.

40d benim almayı düşündüğüm bir kamera, ama keşke diyorum liveview yerine rakipleri gibi 930 000 piksellik muhteşem ekranı kullansalarmış.

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 18:27 - İp: 88.***.**2.178
a_hamit
a_hamit (üye)
İstanbul / Firma

ya ben 40D nin ekrana gelen görüntüsünün 2. sensörden geldiğini duymuştum bu durumda ısınma sensörden değildir

 

Tarih: 6 Ekim 2007, 21:59 - İp: 85.***.**6.37