gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Hazımsızlık

tarih 30 Temmuz 2006
ilk acemiligi attıktan sonra burada yüzlerce binlerce cevap yazdım. (sayı 7352 imiş) sonradan sildiklerimle 30-40 konu actım. sonradan sildiklerimle beraber yaklasık 200 fotograf yukledim. sonradan silinenlerle beraber yaklasık 2500 fotograf yorumu yaptım. makine incelemeleri yaptım.

küçük maliyetlerle eldeki makinenin sınırlarının nasıl görülebilecegine dair küçük bilgilendirmeler, insanların işin teknigini kapıp biraz yaratıcı cozumler bulmasına yonelik yonlendirmeler yaptım.

başından beri amacım, insanların ihtiyacının ötesinde para harcamamasını saglamaktı. cunku aynı yollardan ben de gectim. merhaba ben fotografa baslayacagım diyen adama 5d onereni de gorduk, anı fotografı cekecegim diyene 1,5 kiloluk makine onereni de gorduk. ellerim küçük diyene gülle önereni de gördük.. enstantane nedir diyen profesyonel fotografcı da gorduk, o sayılar ne demek diyen studyocu da gorduk.
aldıgı 5000 liralık makineyle karsı apartmanın catısındaki kiremitleri (o da patlamış bir kırmızı renk ile) çeken, ötesine gecemeyen ama en baba fotografcı havasına gireni de gorduk.
fotografı makinenin cektigini sananları da gorduk.
beceriksizlikten ölmesi an meselesi olmasına ragmen suçu elindeki 2000 liralık makineye atanları da gördük.
hiç düşünemediler, 30 yıl onceki makineler simdinin en dandik makinesinden bile daha geri teknolojiliydi.
ama cekilen fotograflar mükemmeldi.
30 sene onceki lensler şimdikiler gibi özel kaplamalar lazer kesimlerle yapılmamıştı ama cekilen fotograflar şaheser olabiliyordu.

bırakın 30 sene öncesini cok degil 6-7-8-9 sene oncenin en iyi makineleri, bugunun en basit makinelerinin gerisinde kalabiliyordu. ama o 6-7-8-9 sene oncenin en basit makineleriyle cekilen fotograflar bugunun en iyi makineleriyle cekilemeyebiliyordu. bunun nedenini anlayamadılar hiçbir zaman.

neden acaba?
kendileri yüzünden olamazdı çünkü onlar bu işten anlamıyor olamazlardı.
daha fazla para harca, daha iyi olacak. almışken en iyisini al, daha iyi olacak, kit lens kesmez milyarlık bir lens al daha iyi olacak diye diye daha yeni başlamış insanlara milyarlar harcatıyorlar kendileri de harcıyorlardı. neden? kendi egolarını tatmin için.
yazık günah.

bunları cck gorduk, ocakliların bu adamları anlattıgı ve lafı gedigine soktugu yazılarını okuyup "ehehe ne kadar güzel anlatmışsın hocam eline saglık" diyip, o hikayedeki tezgahtar karsısında aynı şekild egilip büküldüler, farketmediler. kendileri öyle olamazdı cünkü.

*****

sonra birileri cıktı dedi ki birader yanlışın var, adam ögrenci okadar ödemeden de fotograf cekebilir. dedi ki, 3 ay bekleyecegine en kotu makineyi bile alsa daha iyi eder, dedi ki en iyi fotografı en iyi makine cekmiyor, cekseydi sen de bişeyler cekerdin.

hazmedemediler.
saldırmaya basladılar. teşekkur edene bile saldırdılar. yazılan cevapların aksini soyleyemedikce daha da beter hazımsızlık yasadılar, hakaret ettiler, hakettikleri gibi cevabını aldılar. ağladılar sızladılar, çirkinleştiler git gide kendilerini yitirdiler.
saldırmak için üst üste konular açtılar, sonunda üyelikleri silindi. şimdi başka nicklerle gelecekler, başka nicklerle saldıracaklar. başka nicklerle hakaret edecekler.
sen sildin diyecekler, sitede tanıdıkların korudu diyecekler. ama kendi çirkin yüzlerini hiç göremeyecekler.
bu hazımsızların çirkinlikleri silindikçe yine ben kötü olcam, sanki kendi kendime kavga etmişim gibi. olsun varsın. hazımsızlar hazımsızlıklarını yaymasın da...


konu herhangi bir kurala uygun degilse silinebilir. bıktıma rtık bunların tavırlarından, içimi dökmek istedim sadece...


Tarih: 14 Şubat 2012, 11:28 - İp: 78.***.**0.108
ohtar
ohtar (üye)
İzmir / Amatör

merhaba,
bir soruya verilen cevap eğer sağlam bir temele dayanıyorsa buna karşı kendi görüşünü, mantıklı bir çerçevede olmadığından dolayı kabul ettiremeyen kişilerin verdiği sinirli tepkiler normal gibi geliyor bana. dersiniz ki üslup önemli, belki herkes üslubu kendisine göre anlıyor ona birşey diyemem. bana yumuşak gelen, birbaşkasına çok rahat sert gelebilir. ancak şu bir gerçek, az yakan 20.000 liralık araba isteyene bir gallardo öneriyorsanız, birisi de neyapıyorsun dediğinde kızmamayı da öğrenmek gerekir. gallardo belki en iyisidir, amma daha önce bir mesajımda da yazdığım gibi "o şartlar içinde değerlendirmek gerekir." böyle böyle her makinesini alan âlim olunca, başa çıkamayan başka bir forumun forum kısmı kapandı. bu sitede benim de faydalandığım birkaç kişi var, bilgileri güvenilir ve sağlam geliyor bana. artık burada cevap yazmamaya dikkat ediyorum, sadece o birkaç kişinin cevaplarını okuyorum. hergün d5100ü verip d7000 alayım mı soruları görmek sıktı sanırım.
selamlar.

#ohtar' tarafından 14.02.2012 13:17:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 12:05 - İp: 88.***.**0.78
et2
et2 (üye)
İstanbul / Amatör

özeti nerde?

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 12:41 - İp: 85.***.**9.73
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

yani diyor ki bilmiyorsan ögren, öğrenemiyorsan millete saldırma, hazmetmeyi ögren.

#gaijin' tarafından 14.02.2012 13:26:56 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 13:25 - İp: 78.***.**0.108
k.etkisi
k.etkisi (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Garjin,

Yukarda yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum.hatta cevap yazıdıgın forumları okuyorum zaman zaman onay yazısı yazıyorum. 39 yasındayım.ilk makinemi 16 yasında almıstım zenit hiç unutmuyorum.sonra üniversite 1. sınıfda canon eos300..simdi nikon d70s var...digital slr çıktıktan sonra bilen bilmeyen herkes fotografci oldu.hiç kimse kızmasın..diafram enstantane ve perde kavramlarını ışık kavramını bilmeyen birisi 100.000 $ lık tesisatla bile adam gibi fotograf çekemez.bu böyle.mesele d5100 d7000 olayı değilki...sen baktıgın kareyi görmekten , gördügünü anlamaktan , anladıgını yakalamaktan acizsen ki bu saniyelik bir olaydır, sen fotograf çekme yada basçek...biraz bütçe ilede alakalı ama ben fotograf çekecek diyen adama canon 1100 d veya nikon d 3100 yeter..."lensin ne kadar zooom sa o kadar iyi" veya "abi portre çekicem arka fonu nasıl flu yapıcam" diye soruyosan durum umutsuz demektir. Basit bir bascek makine ile öyle fotograf çeken insanlar tanıyorumki elinizdeki fotograf öyle bir şey...kimse cok para vereyim iyi resim çekerim havasına girmesin...fotografın alfabesini öğrenin sonra bütçenize uygun elinize oturan içinize sinen bir makineyi alın...sonra fotografları, ışığını, kadrajını ve konusunu tartısalım...saygılar..

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 16:32 - İp: 88.***.**4.24
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

zaten sıkıntı orada, bunları yapanlar fotograf cekmiyor. fotografı tartısacak ne bilgi ne birikim ne entelektüelite. hiçbirisi yok.
sadece onu al, bunu alma, ben daha uzaga işerim, benim makinem senin makineni döver...
peki fotografların?
ne fotografı, adam fotograf cekmiyor ki...
tek bildigi yarıstırmak, tek bildigi harcamak harcatmak.
başka bir şey bilmedigi için zaten anlamıyor. aradaki farkı bilmeden, ne ne içindir bilmeden yorum yapmaya çalışıyor. ezbere, bilmeden, düşünmeden, ihtiyacları karsılıyor mu diye gözetmeden.

ortada fotograf yok, sadece fotograf cekemeyen, ama boynunda milyarlık fotograf makinesi oldugu için fotografcı geçinen insanlar var.


olsun varsın hiç umurumda da degil.
ama bunların insanları yalan yanlış yönlendirmeleri bana dokunuyor.
bunları dinleyip milyarlar harcayan adamın sonradan feryat figan etmesi bana dokunuyor. bunlara dokunmuyor.

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 16:41 - İp: 78.***.**0.108
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı

değişen bir şey yok...

#baberti' tarafından 27.02.2012 19:08:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 18:07 - İp: 46.***.**4.238
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

yani?

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 19:02 - İp: 78.***.**0.108
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı

...

#baberti' tarafından 27.02.2012 19:08:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Şubat 2012, 19:05 - İp: 46.***.**4.238
k.etkisi
k.etkisi (üye)
İstanbul / Amatör

Aynı makineleri konusa konusa zaten artık herkesin ezberlemis olması lazım...3 assagi 3 yukarı benzer makineler..farkın lenslerde oldugunu, hangi lense ihtiyacı oldugunu, hangi lensle hangi fotografı cekecegini bilmeyenlere tavsiyede bulunuluyor..sen fotograf ceken bir kisi isen temel lensleri bilirsin...özel lensleri merak ediyorsan pahalı oldugu icin sorabilirsin...Bilen insanın elestirisi pek koymaz insana da bildigini sanan insanın her lafı batabilir bazan...zaten bir digital slr makine kadar , iş hayatında iseniz fotograf çekmek için birde zamana ihtiyacınız olacaktır. Öğrenciyken olsa çek çek yükle...aslında 3-4 milyara makine alırken onu ne kadar sıklıkla kullanacagınızda onemli...bayramdaanbayrama çekim için giriş seviyesi slr ler yeterde artar bile...ah işte gösterişi seven bir millet olmasak...büyük makine büyük lens Allah Alllah kim tutar bizi...fotograf? yav çekeriz bir tatile çıkalım)olur çekersiniz Ama bu işi bilmeyen diger arkadaslardan rica bilene bi zahmet saygı duysunlar...

 

Tarih: 15 Şubat 2012, 12:15 - İp: 88.***.**4.24
ferdnn
ferdnn (üye)
Ankara / Amatör

HERKESİ YARGILAMAKTAN KİMSE KALMAMIŞ YANINDA
gÜYA sitenin kuralı var, Gaijin hariç galiba. bu yazının burada ne işi var.
İnsanların başka niclerle hangi sitelere ne şekilde gireceğinin oluru senin elinde mi? sen yasa koyucu musun? insanların onurlarıyla oyna sitede olmayan atılan yada attırılan insanların cevap hakkı tanıyacak yazılar yaz, bu nasıl bir denge vede nasıl bir terazi? evet senin cumhuriyetinde kendi kuralların var ancak, birde evrensel haklar var.

İnsanların ne yapmasını bekliyorsun, ağızlarını kapattın birde zindana attır bari. seni öven '' elime yeni aldım ne yapacağım'' diye başlık atanların övgüsünden zevk alıyorsun, ancak
eleştiri yapanlar bir emirle yok odip tam tam dansı yapıyorsun. hertürlü hakareti yapıyorsun, siteyi ele geçirmişsin, sinsice takip edip, yumşak karından vurmaya çalışıyorsun. sen cevap hakkı tanıma onlarda girmesinler.

#ferdnn' tarafından 17.02.2012 11:44:17 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Şubat 2012, 11:41 - İp: 85.***.**2.245