nurrr
nurrr (üye)
Bursa / Reklam Fotoğrafçısı

Dslr Mi Var Derdin Var

ŞU DSLR MAKİNELER VAR YA BAŞIMA NE GELDİYSE ONLAR YÜZÜNDEN GELDİ ÇOK ŞIMARIK BİR MAKİNE YA BUNLAR POZUNU DOĞRU TUTTURDUN TUTRTURDUN TUTMADI NAZE ÇEKİYOR KENDİNİ DİALAR BİLE YARIM STOP PROBLEM ETMEZKEN BUNLAR 0,1DE TEPKİ GÖSTERİYOR.OBJEKTİF VE HAFIZA KARTINI TAKIMINI KURMAK BİR DERT HEPSİNİ TAM NE GÜZEL HAFIZA KARTLARIM İYİ OBJEKTİFLER İYİ DİYORSUN TAKIM TAMAMLANIYOR.YENİ BİR MODEL VAR ONUDAMI ALSAN NE YAPSAN DİYORSUN OF YANİ NE OF...

Tarih: 6 Haziran 2006, 10:41 - İp: 88.***.**2.26
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

bunlar bence küçük detaylar. Adam makinayı cantasına koymaya karsı bir acemilik yasayabilir. Yeni başlayanların zhninde hep objektifi buyuk makinalara duyulan heves yatar. Bu yuzden neden almasın ki neden bunu bir hobi olarak görmesinki. Dogum gunu fotografı cekecek diye illa compact makina mı almalı. İnsanların hobileri ve uğraşmak istedikleri ve parayı vermekten kaçınmayackaları pişman olmayacakları zevkleri vardır. Yada boyle bri zevke sahip olma hevesi vardır. Sadece fotografta değilki bu hızlı değişim. Sony alpha cıktı biz dah afotograflarını gormeden alpha 200 nasıl bisey acaba diye onu dusunmeye calısıyoruz. Burda bir yanlışlık yok. Bu da bir merak.
Fotograf sadece cekmekle zevk alınan bir sanat değil. Araştırmak takip etmek gibi zevkleride vardır bunun. Mesela dadanagast cekmekten daha cok seviyor takip etmeyi
bu arada bahsi gecen raw ve tiff olayları abartı sorun yasatacak durumlar değil. Raw cekip tiff e donderilebilir. Güzellikte burda sınırsız bir seceneginiz var dslr de..

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 14:27 - İp: 81.***.**3.70
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dogru soyluyorsun kontrast.. ben daha cok teknolojisini seviyorum.. arada bir de fotograf cekmeyi iste..

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 15:17 - İp: 62.***.**2.10
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Gecen sene yorumlari falan okuyup "isimi gorur" deyip kendime bir kompakt aldim (Panasonic FZ5), gelgelelim zaman icinde benim emektar Canon SLR makinamla kiyasladikca, fotograf makinasi endustrisinin son 10 yil icinde bazi konularda buyuk ilerleme gostermesine ragmen eski ogrendiklerini de unuttuguna kanaat getirdim.

1. Auto Focus olayi yavas calisiyordu. Benim 15 senelik Canon'umun tek pacoz sensoruyle en fazla 0.5 saniyede yaptigini dijital cagin harikasi binbir tereddutle yapabiliyordu. (Isik iyi olacak, kontrast iyi olacak vs.) Sonucta yapiyordu yapmasina ama bir garip iste, sanki makina benim kontrolumde degilde, kendi kendine calisiyordu.

2. Gece ve elektronik vizor/LCD ..... baska lafa gerek yok

3. Pil ve elektronik vizor/LCD ..... baska lafa gerek yok

4. Ergonomi: En ufak birseyi seyi manuel olarak degistirmek icin illa insanin gozunu vizorden ayirip menunun en ucra opsiyonlarini mi gozden gecirmesi gerekiyor.

5. Hizli tepki (reponsiveness) : hepimiz ne demek istedigimi anladiniz herhalde. Bastim mi denklansansore, laga luga etmeyi birakda cek shu fotoyu. Gecenlerde dayimin sevgili Minolta SRT 101'ini kullanma firsatina nail oldum. Cidden suphe ediyorum, 1975'te standart olan bazi ozellikler bugunlerde neden luks diye dusundum durdum. Dayim o makinayla ne fotolar cekiyor, pozometresinin pili bile yok, herseyi goz karari yapiyor. Makinalar akilli olsunlar ama cok da degil.

Velhasil, temel gorevi dugunde, dernekte, yolculukta ani fotografi cekmek olan bu DFMin eksiklikleri bana "batti", kendime bir DSLR aldim, taze.

Sonuc: Kime DSLR lazim kime degil, bu ihtiyactan cok o kisinin sahsiyetine, kisisel takintilarina bagli.

Bir cikarimda Panasonic icin: Leica lensin hakkini veremiyorlar, hala buyuk sensor uretmek gibi bir niyet sergilememiyorlar.

Bebek fotografi cekecek kisiye "halojen lamba" veya "el feneri" gibi icatlardan bahseden oldu mu?

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 15:19 - İp: 85.***.**8.30
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

dedigin gibi antika.. isigi yakar oyle ceker bebegi, degil mi?..(ama iste bebek uyuyor.. isik uyandirabilir bebegi..)
gercekten de soylediklerinde haklisin.. zaten tum bunlardan dolayi insanlari dslr'lari seciyorlar.. ve secmeleri icin de, eskisi gibi dunyanin parasini harcamalarina gerek yok..
dslr'da kaliteli ciktilar bir kenara, asil olan, hizi.. kullanim kolayligi.. cabucak focus yapabilmesi.. hizli hizli cekebilmesi.. ve tabii ki optik viewfinder'i..
ve raw formati.. tamam digerleri de cekiyor ama dslr gibi arka arkaya cekemiyorlar.. ki bu da cok onemli.. raw sayesinde fotografi istendigi gibi ameliyat edebilir insan.. renk hatalarini duzeltebilir..
aslinda jpeg de cekilse yine yapilabilir duzeltmeler.. ama iste kalite kayboluyor.. aslinda cok onemli olmasa da -amatorler icin- ruhsal acidan onemli.. o yuzden herkes %100 olcegine getirip fotografi, pixelleri sayiyor.. halbuki a3 cikti bile alsa, bir amator icin fazlasiyla yetecek..
ama iste hersey yetmek demek degil.. bir rolex de saati gosterir, pazaran alinmis bir saatde.. niye insanlar kalkip da rolexe para veriyorlar? tabii ki ornekler cogaltilabilir.. uzatmanin manasi yok su anda..

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 15:33 - İp: 62.***.**2.10
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Cocuk uyanmasin diye degil, flasli cekimde gozu zarar gormesin diye bunca zahmet. Cocuk uyuyorsa sorun yok zaten, bas flasi gitsin. Sonra uyanirmis, aglarmis, kime ne, annesine havale et gitsin



BTW: Sarkastik gulme hangi karakterle ifade ediliyordu ?

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 16:29 - İp: 85.***.**8.30
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 16:38 - İp: 62.***.**2.10
nurrr
nurrr (üye)
Bursa / Reklam Fotoğrafçısı

omergin'a cevap olarakı yazıyorum günden kaç tanae fotoğraf çekiyorum onu bende bilmiyorum onu raw çevirmeye vakit yok bir tane olsa neysede bu kadarını çeviremeyin onun dışında grafikerler fotoğraf üzerinde kendileri oynamak isterler yani fotoğrafı düzeltmek konusunda bir sınır var onu fotoğtrafçılar geçemiyor biz düzeltirsen grafiker ne yapacak onların işlerine müdale etmiş oluyorsun

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 16:39 - İp: 88.***.**7.191
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

sadece pozlama telafisi yapabilirsiniz boylece kimsenin isine karısmamıs olursunuz ama tabi sizin isiniz beni ilgilendirmez

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 16:49 - İp: 85.***.**6.146
muratka
muratka (üye)
Kocaeli / Amatör

merhaba arkadaşlar yazılarınızı okudum sitede ilk mesajım
ben fotoğrafçılıkta her türlü işle ilgileniyorum studyo aktuel yada katalog... her ne ise....

burada raw tiff problemine değineceğim. dijitallerin white blanse ayarları ve pozametreleri çok hassas. örneğin bazen istemeden karanlık bazen ise açık çıkabiliyor... bunu önlemek için manuel kullanmak gerekir yada otomataik kullanılacaksa ölçüm alınan nokta... mesela gelin fotoğrafı çekmekten bahsedeceğim otomatikte. genellikle gelin beyaz damat siyah giyinir otomatikte çekim yaparken eğer sen ölçümü gelinlikten alırsan çekimin koyu sonuçlanır. damattan alırsanda gelinlik patlar... bunlar gibi çok hassas noktalar var. otomatik kullanırken bile gözlerinizin etrafraki ışık yoğunluğunu değerlendirmesi ve çekeceği kadrajdaki en iyi noktadan ölçüm yapması gerekir. bu tiff yada raw çekim için bu kadar tartışılacağına bence biraz daha işin detayına girip manuel kullanılmalı...

her zaman yeni modellerin çıkması ve kararsız kalmaya gelinince... her şeyi almak mı gerekir. örneğin optikler optikler bady lere göre nadiren değişir elinizdeki optikleri değiştirmeye bilirsiniz. ancak rönesans denilecek kadar kapsamlı bir değişim olduğunda yada ihtiyaçlarınızı tam olarak tanıyıp iste bu ben... dediğiniz an alabilirsiniz...

gene insanlara dslr önermeye gelince...
artık compact makinelerde de ISO değerleri ayarlanabilmeye başladı. sırf çocuğun gözünü almasın diye dslr almak yada önermek gereksiz bence... bunun sadece o kişinin para harcama hobisinin olduğu yada yanlış yönlendirildiğini düşünürüm...

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 17:40 - İp: 81.***.**2.147
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

nurrr,

RAW'dan TIFF'e donusumun zahmetli olmasi acaba soyle bir kullanimdan mi kaynaklaniyor:

Herbir RAW dosyasi icin Photoshop'ta (veya muadili grafik program) ilgili dosya "Open file" ile acilir, ilgili sharpness,kontrast vs bilgisi verilir, sonrada "Save as" ile de kaydedilir.

Eger komut satirini kullanirsan (biz Unixciler iyi biliriz de, Windows bebelerine DOS diye hatirlatmak gerekiyor, Maccilere nasil anlatilir bilmiyorum) dcraw ve pnmtotiff isminde iki uygulama kullanarak gayet seri bir sekilde dosyalarin icerine girmeden bu islemi gerceklestirmek mumkun. Her ikisi de kaynak koduyla dagitildigi icin hem Windows, Unix, Mac vs butun platformlarda calisir.

ilgilenirsen:
http://netpbm.sourceforge.net
http://www.cybercom.net/~dcoffin/dcraw

Bu arada dcraw Canon'dan daha iyi isledigini iddia ediyor.

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 18:07 - İp: 85.***.**8.30