nurrr
nurrr (üye)
Bursa / Reklam Fotoğrafçısı

Dslr mi Var Derdin Var

ŞU DSLR MAKİNELER VAR YA BAŞIMA NE GELDİYSE ONLAR YÜZÜNDEN GELDİ ÇOK ŞIMARIK BİR MAKİNE YA BUNLAR POZUNU DOĞRU TUTTURDUN TUTRTURDUN TUTMADI NAZE ÇEKİYOR KENDİNİ DİALAR BİLE YARIM STOP PROBLEM ETMEZKEN BUNLAR 0,1DE TEPKİ GÖSTERİYOR.OBJEKTİF VE HAFIZA KARTINI TAKIMINI KURMAK BİR DERT HEPSİNİ TAM NE GÜZEL HAFIZA KARTLARIM İYİ OBJEKTİFLER İYİ DİYORSUN TAKIM TAMAMLANIYOR.YENİ BİR MODEL VAR ONUDAMI ALSAN NE YAPSAN DİYORSUN OF YANİ NE OF...

Tarih: 6 Haziran 2006, 10:41 - İp: 88.***.**2.26
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

nurr dslr-like makinalar zaten bu yüzden var.Zamanında slr kullanmıyan insanların,manuel çekim yapmak istemeyip makinasını otomatik mod da kullananların,her çekim için amacına yönelik lens almayıp makinesini yıllarca kit lens ile kullananların DSLR den uzak durması lazım.
Eline hiç fotoğraf makinası değmemiş bir insan forum sitelerinde ne almalıyım diye sorduğunda da DSLR önermemek lazım.
Ben yeni doğmuş çocuğunun birkaç fotoğrafını çekmek istiyen daha önce hiç fotoğraf makinası kullanmamış bir insana burada DSLR alın dendiğine bile şahit oldum.
DSLR kullanmak herkesin harcı değil.

 

Tarih: 6 Haziran 2006, 17:46 - İp: 81.***.**7.179
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ben aslinda problemi anlayabilmis degilim.. neden dslr'lar insanin canina okusun arkadaslar? giris seviyesi dslr'larin hepsinde otomatik ayarlar da mevcut.. fotograf teknigini ilerlettikten sonra da, kisi, kolaylikla manuel ayarlara gecebilir..
kaldi ki, yarim stop problem olmazken demissin nur, ama dslr ile de raw cekerek, 1 stop'a kadar istedigin gibi oynayabilirsin pozlama ile.. yoksa yaniliyor muyum?
objektif alma zorunlulugunun nasil oldugunu yine anlayamadim dogrusu..
.....
adnan, yeni baslayanlardan biri de bendim ve dslr alarak fotograf cekmeye basladim..
ben almisken, bayagi ozellikleri olan bir gelismis compact almayi planliyordum.. ki bircok kisinin de ayni dusundugune eminim.. ama iste, gelismis compact'larin ucretleriyle dslr'larin ucretlerinin ayni seviyelerde olmasindan dolayi kendime dslr aldim ve cok da mutluyum..
kit lensinin sonuclari da butun compactlarin verdigi sonuclardan daha iyi..(r1 haric..)

 

Tarih: 6 Haziran 2006, 22:56 - İp: 62.***.**2.10
nurrr
nurrr (üye)
Bursa / Reklam Fotoğrafçısı

ben reklam fotoğrafcısıyım fotoğrafları tıff çekme durumum var çünkü fotoğrafların üzerinde ben değil grafiker arkadaşlar oynuyor ve benım raw çektiğim fotoğrafları oynaya bilemleri için ona uygun yazılımları olması gerekir ama bu onlarda yok ve bursada sadece bir reklam ajansı ile değil bir çok reklam ajansı ile çalışıyorum hepsine nıkonun raw kullanabilmeleri imkaansız reklam ajanslarını bırak bir çok matbaacı yanında grafer çalıştırıyor yada kendi anlıyor onların eline benım raw fotoğrafım düşer işler arap saçına döner bilmiyorum anlatabildim onun için tıff kullanmak durumundayım dışarkı çekimler neysede masa üstünde falaşlarla çalışırken ve düz bir fon üzerinde çekim yapacaksan ışık farklılıkları acayip sırıtıyor aynı fotoğrafı bir çok zaman hem dia hem dijital çekme durumunda kalıyorum o zamanda uğraşıyorum yani herşey göründüğü gibi değil biraz içine grince herşey değişiyor aslında.
birde şu derdim var makineyi alıyorsun sonra objektifleri alıyorsun hafıza kartları takım oluşuyor bu arada yeni bir model geliyor iyi hoş diyorsun onuda alayım onuda alıyorsun bir başka şey çıkıyor misal hafıza kartının daha hızlısı yani şu daha yenisini daha iyisini alma isteyi öok kötü bir şey yaw...!
bu dertlerle ben uğraşıyorum uğrlmak durumundayım işim bu ama amatörler uğraşması zor ya herkese fz 30 terine dsl al fiyatları aynı dslr ondan fdaha iyi demenin anlamıyok amatörler alsın bir fz 30, h2 neyse ihtiyaçları onu belirlesin birinin dslr alması için bunun hakkını vermeli ya iş için kullalılmalı yada sergi açmayı düşünmeli boşuna kendini hamal yapmammalı bak babalar günü gelir nıkon d2x babalar günü arifesinde piyasada bulamazsın herkes babasının emekliğinde torunlarını çeksin diye d2x alıyor kim bunun mantıklı olduğunu söylemebilir paradan geçtim yaşlı başlı adama yazık makinen altında kalacak bir gün bakıyorumda biri ben bir makine alacağım fuji 9500 ile fz 30 arasında kaldım diyor biri çıkıyor hemen nıkon d50 al dıyor yorum yapmadan bir sor bakalım nasıl bir makine arıyorsun ne çekeceksin neleri çekmekten hoşlanıyorsun ben kısa bir sürü önce makine sat bir yerde çalışıyordum adamın biri geldi ben makineler bakıyorum falan dedi hoş beş sohbet ettik daha nasıl bir makine arıyordsunuz demeden nıkon canon muhabbeti ediyorduk satış konuşması değildi fotoğraf muhebbeti yapıyorduk adam dedi ben canon d20 alacağım 15dak sattım makineyi aradan bir gün geçmeden telefon ben bu fotografları bilgisayar aktaramıyorum tamam gelin görüşelim geldi foto. aktardık bir baktım makineyi cantaya koyarken objektifi çıkartıyor oyle koyuyor dedim ne yapıyorsunuz başka türlü sığmıyor diyor bilirsiniz fotograf cantaların bölmeleri vardır çırtçırtlıdır onlar istediğiniz gibi ayarlanır adam onun yerini oynatsa makine objektif ilke billikte girecek ama adam cantayı bie ayarlamasını bilmiyor bu adam nasıl canon d20 kullansın ya onu bırakın ccd ekanı tozlanacak her seferinde objektif öıkarılıp takılmaz ki...o makineyi o adama sattığıma pişman oldum adamı bırakın makineye yazık valla..

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 11:07 - İp: 88.***.**7.191
as
as (Üye)
İzmir / Doğa Fotoğrafçısı

Arkadaşlar benim de verdiğim örnek bu sitede olan bir olaydı.Adamcağızın makineler hakkında hiç bir bilgisi yok,görünen o ki merakı da yok ,sadece yeni doğmuş çocuğunun bir kaç fotoğrafını çekecek.
Tavsiyelere bakıyorum Canon A520 den başlamış,S9500,FZ30,D50,D70,350D derken 20D ye kadar gitmiş.Bir kaç görmüşlükleri olsa D2X bile önerecekler.Allahtan bir de lens işine girmemişler ,onda kimbilir neler tavsiye edeceklerdi.
Varmı böyle bir şey ya.DSLR önerirken de sebeb olarak noise oranı çok azdır flaş patlatmadan da fotoğraf çekip çocuğunun gözünü rahatsız etmezsin demişler.Hangi topic te olduğunu bir hatırlasam yazardım ama kaç ay önceki mevzu.

O yüzden İlker sen kendinle kıyaslama ,senin için fotoğrafçılık artık hobiliğin ötesine geçmiş.Bu konudaki bilgi ve becerinle çok daha iyi makinaları alabilir ve kullanabilirsin.Mesala sen bu bilgine rağmen benden arkadaş tavsiyesi istesen ben sana ya 5D yada D2X al her ikisininde hakkını verirsin derim (R1 de olabilir).

Ama benim verdiğim örnekteki olayı lütfen savunma çünkü savunulacak tarafı yok.Adam hatıra olarak albümünde bir kaç fotoğraf olsun diye öylesine bir makina soruyor tavsiyelere ve gerekçelerine bak.Ha bir de tavsiye edilen makinaların fiyatına bak.

#as' tarafyndan 07.06.2006 11:34:14 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 11:31 - İp: 85.***.**3.9
muratsen
muratsen (üye)
Kocaeli / Amatör

ilker ve as asıl sıkıntı, ister compact ister slr like yada slr olsun makineyi bir kez dahi eline almamış adamların o makineyi övmesi ve yermesinde....

ister istemez herkes kendi kullandığı makineyi tanıdığı için olacak benimser ve savunur ama eline hiç D70 almamış adamlar var ve "D70 mükemmel bir makine" yada "berbat bir makine" diyebiliyorlar. 2 forum yada inceleme sitesi gezerek makineler hakkında otorite olanlar var.

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 12:08 - İp: 81.***.**3.84
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

iyide nurr raw cekip tiffe kendin cevirsen olmazmı?

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 12:45 - İp: 85.***.**6.146
nurrr
nurrr (üye)
Bursa / Reklam Fotoğrafçısı

benım elimden çok makine geçti elime almadığın makine yok gibi bir şey yanı ister d2x den tutun sony t5 kadar büyük küçük bütün makine ve modeller çok güzeller markaya göre değişir ama hepsi kullanışlı kaliteli modeller hepsini bir alıcısıda var bazıları sony t5 makine yeterli gelir istediği aradığı model ona uygundur bazıları ise d2x yeter hatta o bile yetmez herkes kendi teknik bilgi çekim bilgisine ve ihtiyaçlarına göre belirlemeli herkese d50 tavsiye etmenın anlamı yok ki

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 12:46 - İp: 88.***.**7.191
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

arkadaslar aslinda bir yandan sizlere hak veriyorum, fakat diger yandan da dslr mi var derdin var demeyi dogru bulmuyorum..
oncelikle nur, merhaba..
senin durumun ile biz amatorlerin durumu acikcasi bir degil, ki bunu sen de kabul ediyorsun.. sen raw ceksem, grafiker nasil tiff'e cevirecek diye hayiflaniyorsun.. (yanlis anlamadiysam..) ama bizler icin boyle bir sorun olmayacak, cunku elimizde iyi kotu bir raw donusturucu programi oluyor.. ve dslr alan bir kisi, bu dosusturmeyi yapmaktan da zevk alacaktir diye dusunuyorum.. cunku kimse kalkip da dunyanin parasini bir fotograf makinesine verdikten sonra; "ben herseyi otomatik cekeyim, butun fotograflar hazir ciksin" demez.. veya ben oyle dusunuyorum.. cunku oyle diyecek bir insanin zaten dslr'a degil, basit bir compact'a ihtiyaci vardir.. dedigin gibi gidip 12x optik zoom'lu bir model almasi cok daha dogru olur oyle bir insanin..
..ama dersen ki, bir dslr'a ihtiyacin varken; ama hafiza kartlarindan, objektiflerinden ve yeni model cikinca da yeni modelden isteme arzusundan dolayi dslr'in varsa derdin var; sanirim boyle bir ortamda yanlis anlasilacaktir.. compact da alsa kisi, hafiza karti problemi olacaktir.. ve eger ki amatorse benim gibi, bir veya bilemedin iki hafiza karti isini hayli hayli gorecektir.. objektif konusunda ise, alinacak 2-3 objektif yine o kisinin isini gorur.. ille de L serisi gibi pahali lenslere de ihtiyaci yok insanin, profesyonel olarak calismayacaksa..
evet, dslr olunca tasima derdi olusuyor.. ama bu bir hobi.. eger ki tasimayi gozonune aliyorsa kisi, bu onun bilecegi bir seydir tamamiyla..
bence de tek bir makineyle gezmek ve durmadan lens degistirme zorunda kalinmasi pek hos degil.. ama kalitesinden dolayi buna katlanirim..
ki olayin bir de psikolojik yani var.. ben bir dslr almak istedim.. bununla kendimi mutlu hissediyorum.. eminim, baskalari da bir dslr alinca, hoslarina gidiyordur..

hakkini vermeli demissin.. hak olayi tamamen kisiden kisiye gore degisecek bir kavram.. bana gore, bir ozel gunumde cekecegim tek bir fotografla makine hakkini verirken, senin icin en azindan gunde 2-3 bin shutter'la 2-3 yil dayanmasi olabilir.. herkes hakkini verecektir dslr'in.. ama oyle ama boyle.. ille de butun ozelliklerini ilk 3 ayda kullanmasi gerekmez.. veya tum ozelliklerini kullanmasi da gerekmez.. onemli olan burada o kisinin dslr kullaniyor olmasi..

...
babalar gununde d2x alanlar, sanirim bir elin parmaklari kadardir.. ben hic duymadim boyle birseyi.. ama var midir? vardir tabii neden olmasin..
benim bildigim insanlar, babalarina, daha cok, kullanimi son derece basit, bas-cek tarzinda olan, ufak, tasinmasi kolay, son model compactlardan aliyorlar.. d2x alan tabii ki bir yerde salaklik yapiyor.. buna anlam verebilmek kolay degil..
diger yandan, dun bir programda bazi zenginlerin paralarini nasil da har vurup harman savurduklarini izledim; inanilmazdi resmen.. olmayan kopek icin bir dukkandan 154 pound'luk elbise aldi kadin.. sadece hoslandigi icin.. biri bentley'e girdi ve 10 dakika sonrasinda 2 tane biri ustu acik biri kapali araba aldi.. ceyrek milyon pound'luk cek kesti.. sirf kapinin onunde ondan da olsun diye..
yani ne insanlar var.. ama biz kendimizi o insanlara bakarak ceki duzen vermeye kalkarsak dogru davranmis olmayiz..
....
20d'yi sen satmissin.. o insan kaliteli oldugunu eminim bir yerlerden duymustur 20d'nin.. ve zaten aklinda vardir almak.. ozellikle turkiyede bir insanin fotografciya gidip de dunyanin parasini bir makineye vermesi hic de kolay degil sanirim..
ha ama olmuyor mu? evet oluyor.. insanlar fazla ogrenmeden kalkip dslr aliyorlar..
evet, bana ne sorular soruyor insanlar.. yok neden lcd'den bakarak cekim yapilmiyor falan..
o insanlar konusunda sizlerle hemfikirim.. ama gunun sonunda, o insanlarin kendi kararlarini kendileri verebilmeleri gerekiyor.. cunku para kendi paralari.. eger ki bilmeden herbirseyi alirlarsa herzaman mutsuz olurlar.. ki sen de o dukkanda satmayabilirdin o insana, ama yapabilecegin bi

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 13:14 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

adnan merhaba dostum..

adnan simdi dogruya dogru.. flash kullanmadan dslr'in yuksek iso'sunda cekim yapabilir kisi.. ayrica yuksek iso'da bile goruntu temiz cikar, bir compact'la karsilastirma yapilirsa eger..(r1 haric.. ama r1 de pek ucuz bir makine degil diyecegim, ama turkiyede oyle.. ama burada degil.. )

adnan tabii ki o durumlari kastetmiyorum.. eger ki sadece bebeginin ani fotografini cekecekse kisi, bir dslr cok cok fazla.. ama ugrasir, soyle yaratici olmaya calisirim soyle yaparim falan dediyse kisi, yapilacak birsey de yok acikcasi.. bir dslr ile compact'in karsilastirmasi bana cogu yerde cok garip geliyor acikcasi..

5-6 ay once bir dergide okumustum; bir kisi cocugunun fotograflarini cekmeye calisiyor.. ne bileyim salincakta sallanirken, kosarken, oynarken.. ama yaratici olmak istiyor.. unutulmaz bir fotograf elde etmek istiyordu.. ve dergiden dslr onerdiler.. adamin fuji 5500'i vardi sanirim.. ve adam aldi.. sonunda birazcik da ugrasmakla, ki bir gunun sonunda oldu hepsi (dergidekilerin de yardimiyla), adam harika birkac fotograf elde etti.. ve kesinlikle dslr ile cekim yapmanin cok zevkli ve yaraticiliga daha cok yardim ettigini soylemisti.. ayrica hiz gerektiren cekimlerdi adamin yaptigi.. ve bir compact ne yaparsan yap, yavas kalacakti.. o yuzden onu alirsa birsey yapamaz demeyelim insanlar hakkinda.. alti ustu birazcik okuyup deneyecek insan.. ha zaten, gelismis bir compact alsa ve yine hic kullanamasa, o kisi o gelismis compact'in da hakkini vermemis olacak.. adam gelismis bir compact icin harcayacagi 10 liranin uzerine 2 lira daha koyup bir dslr aliyor ve sonucta yapabilecegi cok daha fazla.. ama yapar ama yapmaz..

diger yandan sen de haklisin.. cunku fz30 veya s9500, veya a520 gibi bir makine yine cok kaliteli ciktilar verecektir.. a4, a3 yapacaktir zaten.. ve ille de 300dpi'da olmasi gerekmez ciktilarin.. ve tabii ki flash kullanmadan, bebegin gozunu rahatsiz etmemek icin kalkip da dslr alinmaz.. tavsiye edilmesi yanlis..
dslr'dan ziyade bir compact daha da iyi aslinda, cunku yeri geldiginde video da cekebilecektir kisi compact'la.. ama mutlaka alanin bildigi birseyler vardir.. cunku herkes bir dslr'in bir profesyonel makine oldugunu biliyor..
tabii firmalarda da suc var.. bir d200 bile yari amator yari pro diye lanse ediliyor.. tamamen profesyonele yonelik bir makine.. ama gercekten hevesli bir amator de kullanabilir.. sonucta fiyati 1Ds gibi ucuk degil oldugundan..
bilemiyorum adnan.. bence herkesin kendi akli var.. al demekle aliyorsa kisi, suradan atla dediginde de atlayabilecektir.. mutlaka ki o kisi de almayi istemistir.. bu kadar ucuzken, benim de bir profesyonel makinem olsun demistir icinden.. parasi da varsa sorun olamaz..

......................................................................

murat merhaba..

sen de bir yerde haklisin bir yerde de yanlis dusunuyorsun diye dusunuyorum..
d70 hakkinda bir kisi berbattir diyorsa, acikcasi halt ediyordur.. ama bir makine hakkinda yorum yapabilmek icin o makineyi ille de kullaniyor olmasi gerekmez o kisinin.. internetten teknik ozelliklerine bakarak, cektigi fotograflari digerleriyle karsilastirarak karar verebilir insan..
zaten bir makineyi birkac eline alarak da karar veremez insan.. acikcasi uzun sure kullanmasi gerekir.. en azindan birkac hafta cekim yapmasi gerekir..
ama kacimizin 5-10 tane makinesi var ki? yok.. hepimizde bir, bilemedin iki tane..

fakat olayin bir de fikri olma acisi var.. mesela ben 1ds'i bilmem ama bir fikrim vardir o makine hakkinda.. o makine hakkinda birkac sey soyleyebilirim..
tabii bir otorite olunamaz sadece okumakla internette..
fakat su da var ki fikir sahibi olunur o makine hakkinda.. ki onemli olan da o bir yerde.. cunku ben bir makine hakkinda harika desem senin icin ille de harika olacagi anlami cikmaz.. oyle olsaydi zaten bir model dslr olurdu, herkes onu kullaniyor olurdu.. ama herkesin begendigi makine farkli..

yahu o berbat bir dslr diyorsa kisi, sen de

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 13:45 - İp: 62.***.**2.10
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

nur zaten kimse, sony t5 istiyorum dendiginde hayir dur d50 al demiyor saniyorum.. soruyu soran kisi, su ozelliklerde bir makine ariyorum veya su fiyata bir makine olabilir diyor, forumdaki arkadaslar da o fiyatlarda ve o ozelliklerde olan, kendi benimsedikleri marka ve modeli tavsiye ediyorlar.. kisi de aralarindan birini seciyor ve onu aliyor.. ha su anda dslr ile compact'larin fiyatlari cok yakin; o yuzden bazilarimiz dslr al diyecektir , bazilari ise hayir compact al diyecektir o parayla.. ama kisi hangi fikri benimserse sonucta onu yapacaktir..
simdi kalkip da d2x arayan bir insana da d50 al denmez.. ayni sekilde butcesi 500 ytl olan birine de..
ama kisinin butcesi yetiyorsa ve fotograf cekmeyi ani fotografi cekmekten otede yapacaksa kisi, dslr almasinda kesinlikle zarar olamaz.. aksine yarar olur..

....

 

Tarih: 7 Haziran 2006, 13:52 - İp: 62.***.**2.10