mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

D7100 İlk İzlenimler - Beklenen Cevaplar

Selamlar..
Makinemi aldım. Genel olarak merak edilen noktaları anlatacağım;

- Gövde gayet kaliteli. Kesinlikle sağlam bir makineye sahip olduğunuzu hissettiriyor.
- Sensörde yağlanma devam edecek gibi görünüyor. İlk kare ile beyaz fon çektim tertemizdi. Şuan shutter 50 civarı ve birkaç koyu leke belirmeye başladı.. Sanırım 1000 shutterdan sonra bir defa sensörü temizletmek yeterli olur.
- 1.3 crop modunun sonradan PS ile küçültmekten hiçbir farkı yok gibi görünüyor. Devrim niteliğinde bir özellik değilmiş malesef.
- Ekranı büyütmüşler, piksel sayısını arttırmışlar ama ben beğenemedim lcd ekranı. Pc'de bakmayıncaya kadar ne çektiğinizden emin olamıyorsunuz. Kullandığım gövdeler içinde en beğendiğim ekran 550D'ninki idi.
- Ekran kapağı çıkarılmış modelden. Bence büyütülecek birşey değil. Darbelere karşı dayanıklılık hissi veriyor ekran. Resim kalitesini daha fazla bozmayan bir ekran koruyucu sticker yeterli olur.
- Odaklama sıkıntısı yok. Hem fotoğraf hem videoda. Gayet güzel sorunsuz netliyor alet..
- Doğru enstantanede, tripoda ihtiyaç duymadan çok keskin-detaylı fotoğraflar çekebilirsiniz.
- Daha önce hiç karşılaşmadığım birşey yaşadım. Ayar menüsünü hızlı kullanan biriyim. 2-3 defa donma-takılma yaşadım.. Güncelleme ile giderilir umarım. fotoğraf inceleme düzenlemede değil, bildiğiniz ayarlarla oynarken donmalar oldu.
- Moire sıkıntısı yok.
- ISO performansını beğenmedim hem fotoğraf hemde videoda.. Fazla çıkmamanızı öneririm..
- Video kalitesi çok iyi ama ses sıkıntılı. Kısa film çekenler extra mic. takıyor zaten..

Almadan önce benim merak etiiklerim bunlardı.. Aklıma başka şeyler gelirse sonradan eklerim..

Malesef "Bunu alın, onu alın, biraz bekleyin, bunun yerine ff alın, onunda almayın en iyisi kaliteli lense yatırım yapın, sonra balığa gidin, yada mangal yapın" demiyeceğim...

%100'de, dx ile 1.3 croplu fotoğraf arasındaki 7 fark:
Dx fotoğraf %100 crop:


1.3x Crop mode fotoğraf %100 crop: (Çekerken biraz titreme olmuştur. Burda netlik önemli değil..)



Diyafram etkisi testi:
Dx sonrası Ps ile crop:


1.3 Crop modu:



#MBU' tarafından 23.04.2013 01:15:06 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Nisan 2013, 22:55 - İp: 176.***.**7.99
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Dijitalde optik vizor, BENCE sacmadir dersen kimsenin itirazi olmaz.
GELECEKTE optik vizor sacma olacaktir dersen de cogunluk katilir.

Ama bugun elektronik vizorler optik vizorlerle kiyaslanamayacak kadar primitifken, gidip optik vizor sacmadir dersen, Nikon/Canon vs bu isten anlamiyor , 80-100 milyon DSLR sahibi de sacmalimis demis olursun

--------

Imkan varsa her profesyonel/her amator cektigi fotografa donup duzeltme neden yapmasin hala anlamadim. Studyo/ moda fotografcilari polaroid icadindan digitale kadar, kadrajini / modelini / makyajini / kiyafetini / isiklandirmayi / hatalarini aninda gorebilmek icin polaroide bas vurmadi mi ?

Pozlama hatalarini kapatmak icin bracketing ile kare kare ugrasilacagina, LCD ekranda aninda sonuclari gorup mudahele edebilecekken , ne cektigine bakmamak mi ustalik ?




#paperman' tarafından 28.04.2013 21:50:09 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Nisan 2013, 21:48 - İp: 96.***.**5.17
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı


konu gereksiz uzamasın bence...

#kiev19' tarafından 29.04.2013 13:13:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Nisan 2013, 22:23 - İp: 176.***.**1.69
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

valla sizi bilmem ama dijital vizör olsa bile ben her seferinde çekiğim 3 inçlik ekrandan bakmak taraftarıyım çünki bana ne yapmam gerektiğini çok daha iyi hatırlatıyor dijital vizörde çekim anındaki değerlerden daha farklı ışık pozlama ve yansıma olabiliyor ve çok daha küçük , dijital vizör kullanılabilirmi evet kullanılır ama gerçekten şua anda optik vizöre göre bence onun yerini tutabilecek yetenekt değil beni çok rahatsız etti kullanılırmı evet kullanılır ama daha iyi değil bence ben bu fikirdeyim...

 

Tarih: 29 Nisan 2013, 10:42 - İp: 88.***.**7.19
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Dijital vizör olayına apple el atarsa kullanılır. Öbür türlü optik vizör..

 

Tarih: 30 Nisan 2013, 01:19 - İp: 176.***.**4.237
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Çekilen her fotoğrafa ekrandan bakmanın zararı nerede, ben onu anlamış değilim hâlâ.

Adamlar teknoloji yapmışlar eleştiriyoruz sanki daha iyisi varmış gibi. Ya da biz daha iyisini yapmışız, o bilgiye sahipmişiz gibi. Bence birazcık hayal dünyasında yaşıyoruz bazı düşündüklermizde. 30 yıl öncede bu şekilde eleştiriler varmıydı acaba fotoğraf makineleri konusunda? Bu sadece fotoğrafta da değil. Mesela cep telefonundada aynı şeyi yapıyoruz. Adamlar mesela galaxy note 2 gibi bir cihaz yapıyor, ve biz eleştiriyoruz. Neymiş efendim plastikmiş. Herkes metal telefon yapsa bu kez ağır diye eleştiririz. v.s.

Çok meraklısı olan filmli makine kullanır. Henüz yasaklanmadı ve film halen bulunabiliyor. Dahada fantazi peşinde olan;
https://www.facebook.com/pages/Ian-Ruhter-Photography/159583283699
gibi çalışmalar yapar, ki bence bu da apayrı bir fotoğraf sanatıdır.

Ama ne olur sadece fark yaratmış olmak için kendi fikirleriniz haricindeki şeyleri öcü gibi göstermeyiniz. Bırakın isteyen tek gözü ile vizörden bakarken, isteyen iki gözü açıkken fotoğraf çeksin. İsteyen M modunda isteyen diğer modlarda çeksin. İsteyen ekrandan isteyen vizörden çeksin. İsteyen çeker çekmez baksın steyen bakmasın. İsteyen raw-jpeg v.s. kim nasıl çekerse çeksin.

Önemli olan fotoğrafı güzel çekebilmek değilmidir. Bence ilk kadraj nasıl kurulur onu öğrenmeli insan. Daha sonra pozlamayı v.s. v.s. En son olarak ise DSLR ve aksesuarlarını öğrenmelidir ki, bir sürü alışveriş yaptıkdan sonra güzel fotoğraf çekmenin aslınd abir sanat olduğunu anlayıp hüsrana uğranmasın.

DSLR alıp şöyle yada böyle fotoğraf çekenlere hiç kızmayalım. Çünkü onlar bizler yüzünden DSLR aldılar. Fotoğrafın F sini bilmezlerken alacaksan DSLR al dedik. DSLR like mı o da neymiş dedik. Yok şu fotoğraf çok noiseli şunun exif bilgileri girilmemiş diye kendimizi yırttık. Merak ediyorum Dünya da başka bir ülke varmı bizler gibi sırf gösteriş olsun yada en iyisi bende olsun diye DSLR a bir sürü para döken. Ya da sırf iyi zoom yapıyor veya çok büyük ve profesyonel görünüyor diye makine alan.

Bu işte belli bir yere gelmiş ağabeylerim beni daha iyi anlarlar; İyi fotoğraf makinesi büyük olan değil aksine mümkün oldukça küçük olandır. (Ele oturması haricinde)

Şu anda DSLR makineler çok profesyonel kullanımlar dışında yeterli seviyedeler. İyinin sonu yok. ''Kanaat en büyük hazinedir.''

Bunları hadsizlik etmek için yazmıyorum. Sadece birşeyler yazarken bir kez daha düşünelim diyorum. (Düşünenler üzerlerine alınmasınlar lütfen.)

Gönder tuşuna basmadan önce yazıyı silsem mi acaba diye birkaç kez düşündüm, ama susmaya gönlüm razı gelmedi. Umarım faydalı olur yazdıklarım. Selamlar.

 

Tarih: 3 Mayıs 2013, 01:01 - İp: 88.***.**0.178
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı


"Çekilen her fotoğrafa ekrandan bakmanın zararı nerede, ben onu anlamış değilim hâlâ."...

"Imkan varsa her profesyonel/her amator cektigi fotografa donup duzeltme neden yapmasin hala anlamadim.""...


"çekilen her kareden sonra ekrana bakmalarının nedeni, optik vizörden çekerken nasıl pozlandığını görememeleridir" dedik ama anlatamadık...zararı nerede diye sormaya da gerek yok, ortada zarar falan yok zaten..."anlamış değilim hala", "hala anlamadım" gibi hayretler içine düşmenize panik yapmanıza da gerek yok...

biriniz bile nasıl anlamadı, ben de onu anlamadım aslında, hatta bu kadar gocunmanızı da anlayamadım ya neyse...

konu fazla uzamadı, ne güzel...

 

Tarih: 3 Mayıs 2013, 10:37 - İp: 176.***.**1.69
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Çoğunluk anlamadıysa demek ki anlatım bozukluğu var!

Kusura bakmayın ama bu böyle.

Yalnız bir şeyi iyi anladım; Bir şey nasıl başlarsa öyle devam ediyor.

Birde ilâveten sormak isteyipte unuttuğum bir konu var. Dijitalde pozlama telafisinin olmadığı söylenmişti, bu konunun içerisinde. Raw çekimde pozlama telafisi var diye biliyor ve uyguluyorum. Filmli dönemlerde fotoğraf konusunda teknik bilgim pek olmadığı için o konuda pek fikrim yok. Teoride filmdeki telafi ile Raw daki çokmu farklı şeyler? Bilgisi olan açıklayabilirse sevinirim. Bilmediğim birşeyler varsa öğrenmek isterim. Selamlar.

 

Tarih: 3 Mayıs 2013, 11:03 - İp: 95.***.**7.142
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı


-"Çoğunluk anlamadıysa demek ki anlatım bozukluğu var!"...



#kiev19' tarafından 03.05.2013 14:40:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Mayıs 2013, 11:16 - İp: 176.***.**1.69
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Kiev Bravo

Demek vizor elektronik olunca cekim aninda titreme olup olmadigini, gozlerin kapali cikip cikmadigini vs gorebiliyorsun. Vallahi ben 1:1 bakmadan kestiremiyorum ; hatta beyazlar patlamis mi, patlamamis mi onu bile goremiyorum. Uzun pozlamalardaki sonucu da basindan bilebilmek ayri yetenek.

Flash cekimlerinde durum nedir acaba ?

Hizli,spor, hareket halindeki obje cekimlerinde de o anda pozlamaya bakabilme vaktini bulabilmen, pan yapiyorsan, panin tutup tutmadigini vizorden anlayabilmen de kayda deger.

Bir nev'i film fotografciligina devam yani ... Eh, kimsenin ona itirazi yok Cogumuz o yoldan gectik ....

Ama gectik ...

 

Tarih: 3 Mayıs 2013, 16:59 - İp: 96.***.**5.17
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

@smaler

Benim dedigim ,beyazlar 1/2-1/3 stop'tan fazla patladiginda, hatanin telafisinin olmadigi, yani kaybedilen detaylarin geri getirilemeyecegi. . Pozlama telafisi ile karismasin

 

Tarih: 3 Mayıs 2013, 17:12 - İp: 96.***.**5.17