hazanfer
hazanfer (üye)
İstanbul / Amatör

D-slr Anket

Herkese selam arkadaşlar;
Bu açtığım forum sadece D-SLR modeller için lütfen bu forum içine diğer SLR-LİKE veya compact modeller hakkında soru görüş veya fikir sokmayalım bu sayfanın amacı SLR almak isteyenlere yardımcı olabilmek olsun lütfen….
Ben de benim gibi bir türlü D-SLR almak isteyip de hangisi olması gerektiğine karar veremeyen çaresizlerdenim…
Öncelikle yazıyı komple okuyun ve cevabınızı verin lütfen. Şimdi olay şu aşağıda yazdığım makineler, markaların alt fiyat grubunda sayılabilecek modeller; sizden ricam bunlardan birini seçip o makineye oyunuzu vermeniz ama bunu yaparken neden o model veya markayı seçtiğinizi, isterseniz diğer modellerin bildiğiniz eksi yönleri ve artı yönlerini yazmanız… yani seçiminizi yaparken sizi etkileyen sebepleri de bizimle paylaşmanız hepimize faydalı olacak kanaatindeyim. Mesela o marka CCD kullanıyor diğeri C-MOS biri 36 bit diğeri değil biri 100 İSO’dan başlıyor diğeri 200’den bunlar bilinenler, bide teknik tablolarda bulunmayan ancak birden fazla markayı kullananların bilebileceği farklar var bunlarda karanlık ortamda otomatik netleme hızı mesela veya menülerin kullanım rahatlığı, makinenin çekim hızı, açılma süresi, LCD ekranın güneşli ortamda ki netliği, ele oturuşu…. Gibi bir sürü şey; bunları ancak farklı modellerle çalışanlar bilir bence.
Birde seçtiğiniz makineye hangi marka ve modelde lens seçerdiniz onu da belirtelim lütfen hani bu modeli bu lensle beraber bu nedenlerden dolayı seçerdim gibi bir sonuç çıksın ortaya…
Hadi bakalım sonuç ne olacak görücez???

NİKON
-D50
-D70S
CANON
-EOS 300D
-EOS 350D
KONİCA-MİNOLTA
-DYNAX 5D
OLYMPUS
-E 300
PENTAX
-ist D
-ist DL
-ist DS

Tarih: 9 Kasım 2005, 14:26 - İp: yok
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

+ lar artı değerler - ler eksi değerler * ise kişiden kişiye değişecek özelliklerdir.
Nikon D50/D70s sebepleri:

* nikon lens kullanabilmek.
* nikon renkleri
- orta karar hassaslık (iso)
+ ergonomi
+ D50 fiyat performans
+ iyi ikinci el piyasası
* 1.5 çarpan

Canon 350D tercih sebepleri (300D yi tercih etmek için pek sebep yok şu an)

* hafiflik&küçüklük
+ fiyat performans
* usm tele canon lensleri
+ çok iyi hassaslık
+ iyi ikinci el piyasası
* 1.6 çarpan

Dynax 5d

+ ergonomi
+ 2.5" lcd
+ antishake
* minolta lensleri.
+ iyi hassaslık, 3200 ISO
+- çok iyi olmayan ikinci el piyasası. ama eski kaliteli lensleri ucuza bulma imkanı da sağlıyor.
* 1.5 çarpan

Olympus e300
+ 5EV
- kötü hassaslık
* 3/4 sistemi
* 2 çarpan. ( çok ciddi değişen focal değerler eksi dedirtebilir de. bence eksi. )
- kötü ikinci el piyasası. ve nadir bulunan lensler. türkiyede temsilci eksikliği.

devamını birazdan yollıycam. çay içmem lazım.

 

Tarih: 6 Ocak 2006, 00:19 - İp: 85.***.**1.233
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Hazanfer, bu anketten cikacak sonuc senin kafani daha da karistirmaktan baska bir ise yaramayacak. Herkesin makinayi secme sebebi farkli ve kimsenin secme kriteri bir digerininkine uymuyor. Birisi D50 aldim harika diyor, otekisi D50 aldim hic memnun degilim diyor. Isin kafa karistiran tafafi iki tarafin da hakli olmasi.

Kimi falanca makina ele iyi oturur diyor, kimi cok kucuk diyor. Birisi kit lensi sevmiyor, baska birisine fazlasiyla yetiyor. Birisinin cok sikayet ettigi sey belki sana hic dokunmayacak, ve sen bu yorumlari okuyup belki hayatinin makinasini almaktan vazgececeksin.

Tabii tercih nedenleri arasinda cok dogru olmayan sebepler de var. Mesela "D50 fazla pozladigi icin makinanın pozlama telafisini kullanmadan bir polarize filtre takmak" seklindeki bir cozumun fazla pozlamaya hic bir etkisi olmaz, cunku bu makinalar objektiften gelen isiga gore pozlama yapiyor. Polarize filtre nedeniyle az isik gelince bu sefer diyaframi acacak, ya da perde hizini dusurecek yine ayni fazla pozlamayi yapacak. Yani filtreler fazla ya da az pozlama isine bir etki yaratmaz, makina onlarin etkisini goz onune alip yine ayni sekilde fazla pozlar. Olcum yontemini degistirmek belki bir cozum olabilir.

BU arada makinalarin viewfinder'lari sensor boyutlarina bagli oldugu icin 1.5 crop'lu butun makinalarin viewfinder'lari uc asagi bes yukari aynidir. Yazdigina gore D50 sensor alaninin %95 ini goruyormus. D70s ve D70 de %95 gordugune ve de sensorleri ayni boyutta olduguna gore hepsinin viewfinder'i ayni buyuklukte, yani gercek 35mm boyutlarindaki sensore sahip bir makinanin "yarisi" kadar bir alan goruyor. Yukaridaki makinalarin hic birinin daha buyuk viewfinder'i oldugunu sanmiyorum. Bu seriden sonra en buyuk viewfinder canon 1d mkII de o da 1.3 crop'a sahip oldugu icin. AMa sirf view finder icin 4000 dolar verir misiniz bilmem.

Bence once forumda bir arama yapip insanlar makinalarla ilgili ne sorunlarla karsilasmislar onlara bakmak daha mantikli. Ama o sorunlara bakarken en az bes on kisinin ayni sorunla karsilastigina emin olmak lazim, cunku sorunlarin %99 u kullanici hatasindan oluyor. O yuzden yapilacak en iyi is, bulabildigin butun forumlarda arama yapip makinalarin 'herkesin sikayet ettigi' bir sorunu olup olmadigina bakmak. Benim ilk makinam Casio qv3000 di. Ve herkesin en buyuk sikayeti flas'in fazla pozladigi yonundeydi. Onun disinda bin tane baska sikayet vardi ama hep ya bir ya iki kisiden cikiyordu. sadece flas konusundaki sikayetler dogruydu tabii.



Bu arada soruna cevap olmasi acisindan ben de yazayim.
ilk dslr olarak 300d aldim. Cok da memnundum. Ancak ben doga fotograflari cekmeye basladiktan sonra AI Servo modu (yani hareketli objeleri surekli netlemesi) secilemedigi icin benim cektigim fotograflarda yetersiz kalmaya basladi. O yuzden 20d aldim. Ama 300d den o kadar memnundum ki onu satmaya kiyamadim. Boyutlari nedeniyle 'belki fotograf da cekerim' diye disari cikacaksam onu aliyorum kucuk oldugu icin. Fotograf kalitesi mukemmel. Tek sorunu yavas acilmasi. Onun disinda her ihtiyacimi karsiliyor. Eger makinanin acilmasinin yavasligi beni cok etkiliyorsa o zaman 'uyuma zamani'ni kapatiyorum, makina hep acik duruyor ve butun gun fotograf ceksem bile bitmiyor pili. Fotograf cekmeye ciktigimda da genis aci objektifi 300d ye takiyorum ve manzara fotograflarini onunla cekiyorum. Fotograf kalitesi 20d den asagi kalmaz.

 

Tarih: 6 Ocak 2006, 00:40 - İp: 81.***.**2.67
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

pentax DL nin artıları da epey fazla

fiyat
ergonomi
3200 iso
en iyi lcd (2.5" yüksek çözünürlük)
kaliteli bir çok pentax lensi kullanabilme avantajı
tek negatifi bence pentax olması.

netice olarak kanaatim.
olympus hariç tüm makineleri kullandım. olympusun da bu konuda en kötü tercih olduğunu düşünüyorum. 400 iso dslr lerin şu hali için çok yetersiz. 2 çarpan ile de 50mm lik lensi 100mm gibi kullanıyor olmanıza rağmen focal özellikler 50 kalmaya devam ediyor. benim için bu iyi bir şey değil. ama özellikle heryerin net olmasından hoşlanan ve focal düzlemi çok önemsemeyen uzakları çeken insanları cezbedebilir.

nikonlar güzel makineler. her kullananını tatmin edecektir. gren konusunda diğerlerinin biraz gerisinde. 1/8000 ihtiyacı olduğunu düşünen arkadaşlar için tek tercih. çekim hızı güzel ve kullanmak keyifli. nikon d50 biraz fazla amatör duruyor sadece. tamamen psikolojik bir şey.

canon 350d hafif ve küçük ve yüksek iso kalitesine sahip. sınıfının en iyilerinden.

pentax DL ve KM 5d bence bu sınıfın en iyileri. özellikle 5d.

neticede fotoğraf çekmek kağıt üzerinde yazanlardan farklı bir şey. 5d kullanımı çok rahat, pratik ve akıllıca düşünülmüş bir makine. antishake güzel de olsa sadece bir artı. en önemli artısı ergonomisi ve sizi kontrolde hissettirmesi. eski minolta lensleri elinize geçirebilirseniz ucuza çok iyi sonuçlar almanız işten değil. 100 +-50 dolar civarına leica yapımı 70-210 f:4 yabana atılacak şey değil.

pentax da lens konusunda çok iyi. üstelik epeyce eski lensleri bile kullanabiliyorsunuz. ve bu lensler biraz zor da bulunsa piyasadaki bir çok lensten çok üstünler. üstelik 1/4 fiyatına elde edilebilirler.

netice itibariyle bence, satınca zarar etme korkusu yoksa, olympus hariç her makine tatmin edici olacaktır.

 

Tarih: 6 Ocak 2006, 02:19 - İp: 85.***.**1.233
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

subjektif bir sıralama yapmam gerekirse,

350d - dynax 5d
pentax DL
nikon D50

derim.

 

Tarih: 6 Ocak 2006, 02:23 - İp: 85.***.**1.233
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

sevgili ömerbey,

size bir soru da ben sormak isterim.. o kadar dslr içinde fujinin ürünleri yok.. benim sormak istediğim sizce s2 pro nasıl bir makine.. üstelik nikon lensleri kullanabiliyor. bu makine hakkında da bilginiz var ise değerli görüşlerinizi öğrenmek isterim..

şimdiden teşekkür ederim..

sağlıcakla..

 

Tarih: 6 Ocak 2006, 09:29 - İp: 81.***.**5.14
omerbey
omerbey (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

estağfurullah. fuji kullanmadım, kullanan arkadaşım da yok. lakin fikir belirtmem gerekirse fuji pek entry level slr değil fiyatını düşününce. kaliteli bir makine olsa da d50 den daha iyi sonuç vereceğini pek düşünmüyorum. veya şöyle düşünelim biraz daha fazla para verip d200 gibi harika bir makine alabilecekken fuji almak bence mantıklı değil.

 

Tarih: 6 Ocak 2006, 14:43 - İp: 85.***.**1.233
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

350D
Yeni aldım...
sebeplerine gelince
---işlemcisi çok iyi
---fotoğraf kalitesi D70s ve d50 den okuduğum sitelerin yalancısıyım ama daha iyi
---Tipa tarafından en iyi giriş seviyesi DSLR seçilmesi
---8 mp olması
---Canon ikinci eli ve güvenilir servis ağı
---Türkiyedeki kampanyaları ve fiyatı(battery grip-3 ayak vs gibi hediyelerler 1700 YTL civarında+12 taksit)

 

Tarih: 9 Ocak 2006, 00:15 - İp: 85.***.**3.189
hazanfer
hazanfer (üye)
İstanbul / Amatör

hayırlı olsun güle güle kullan ben daha parayı biriktiremedim bakalım umarım bi gün bende

 

Tarih: 9 Ocak 2006, 21:52 - İp: 85.***.**4.19
renovatio
renovatio (üye)
İstanbul / Amatör

yenifoto selam kaça satıyorsun d50 ni

 

Tarih: 13 Ocak 2006, 23:51 - İp: 85.***.**6.161