basitinsan
basitinsan (üye)
İçel / Amatör

Canon 60d Ve Lens Karamsarlığı

Merhaba arkadaşlar.
Öncelikle fotoğrafçılık konusunda belki de amatör düzeyin bile altında olduğumu belirtmek istiyorum. Benim için çok değerli olacak önerilerinizi açıklarken bunu göz önünde bulundurup daha kolay anlayacağım şekilde yorumlar getirirseniz çok memnun olurum.

Yaklaşık 15 ay önce fujifilm s4000 modeli ile ilk adımı attım. Bir kaç ay önce de artık bana yetersiz geldiğini düşündüğüm fotoğraf makinemi yeniledim ve canon 60d aldım. Şu anda yalnızca 18-55 lensim var. Ben makro çekim yapmayı çok seviyorum. Bu yüzden kesinlikle bir makro lense ihtiyacım var. Ancak teknik olarak tam bilmemekle beraber apo sigma 70-300 mm lens önerisinde bulundular. Bu lens benim makro ve zoom ihtiyacımı karşılar mı. Yada ne bileyim canon 60d kullanıyorsan olmazsa olmazın şu lenslerdir. Bunları al diyecebileceğiniz lensler var mı ?


Okuma zahmetine katlanıp bilgi veren arkadaşlara tşk ederim.

Tarih: 25 Mayıs 2013, 18:43 - İp: 159.***.**0.16
basitinsan
basitinsan (üye)
İçel / Amatör

Paperman hocam bu gün bahçede üç saat kadar zaman geçirdim. 18-55 lens ile karınca vs. çekmeye çalıştım ancak hiç tadı yok mesela kurumuş gül üzerinde gezinen büyük bir karınca yakaladım. Çok güzel bir kareydi ancak fotoğrafı çekerken odaklama mesafesi için biraz uzak durmak zorunda kalıyorum. Hal böyle olunca da karınca neredeyse görünmez oluyor. Halen böyle devam etmemi öneriyor musunuz

 

Tarih: 26 Mayıs 2013, 19:51 - İp: 159.***.**4.253
basitinsan
basitinsan (üye)
İçel / Amatör

T_Yaman hocam tavsiyeleriniz için çok tşk ederim. Ancak 70-300 ü en başta eledim. Oda içerisinde 70-300 mm bir lensin sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. Bu nedenle ilk tercihim 18 - 250 mm sigmadan yana.

Ayrıca merak ettiğim bir husus daha var. Diyelim ki yalnızca makro çekim için iyi bir lens aldım. Bu lens ile makro dışında normal fotoğraflar çekilebilir mi. Şayet çekilebilirse ne tür eksileri yada artıları olur.

 

Tarih: 26 Mayıs 2013, 19:58 - İp: 159.***.**4.253
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Makro çekimden kastınız nedir? Çiçek mi? Böcek mi? Mücevher mi?
Makro çekim çok emek ister. Makro lensi de kullanmak çok zor. Ben Sigma 105mm kullanıyorum. Hemen hemen hiç makro çekmedim. Çünkü ya alan derinliği problem oluyor, yada enstantane.. 1:1 çekimde zaten objeye bayaa yaklaşmak gerekiyor ki makine bile ışığı azaltıyor o zaman.. Geriye adam gibi bir flaş sistemi kurmak kalıyor ki o da çok maliyetli..

18-55mm lens 55mm de 15cm gibi bir mesafeden odaklama yapar. O da bir çok durumda yeterli gelir..

Size tavsiye edilebilecek lens 18-135 STM veya 55-250mm olur...

Ben kullanıyor olsam 60D yi,
Tokina 11-16mm ve 18-85mm veya 18-135mm STM almaya çalışırdım. Sonra da 50mm 1.4 yada makro da olsun diyorsanız 60mm 2.8

Gülün üzerinde hareket eden karıncayı makro lensle de çekmek çok zor. Yani makro lens aldım, uçanı kaçanı çekerim olmuyor.. (ring flash ve tripod)

Bir de kene olayı var ki öyle giremiyoruz artık otların arasına.

 

Tarih: 26 Mayıs 2013, 20:41 - İp: 78.***.**1.245
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

" 18-55 lens ile karınca vs. çekmeye çalıştım ancak hiç tadı yok "

Bakin iste ne guzel - 55mm ile karinca cekilemeyecegini ogrendiniz. Lensinizin 55mm'de minimum fokus mesafesi, makro lenslerden cok farkli degil. Bu durumda demek ki makro 60mm filan da isinize yaramayacak.

90-105mm gibi makrolar da daha fazla yakinlastirsa da , cekim mesafeleri biraz daha uzun - yani karincanin kadrajdaki boyu tas catlasa 2 katina cikacak ... 1:1 makroda 2mmlik karinca, APS-C sensorunuzde/kadrajinizda uzun ebatta %10'luk yer bile tutmayacak. Demek ki is kropa kalacak - lens size hayatta o ebadi vermeyecek. ( karinca basi, sinek gozu vs cekimler farkli sekilde yapiliyor - uzatma tupleri veya ters baglamalarla.). Demek ki o kadar iyi/titretmeden cekeceksiniz ki karinca ebadina krop yaptiginizda sonuc kusursuz olsun.

Denemeye devam - cicek/kelebek deneyin bakalim, daha neler ogreneceksiniz.

Bu kadar yazdim ama makro en anlamadigim konudur bu arada. Aldigim bir makro konverter ile ya bir ya iki cekim yapmisimdir. Derdim sizi, daha hangi lensin neye yetecegini bilmeden , makro lensi takar takmaz en zor cekimleri yapabileceginiz yanilgisindan kurtarmak

Is, cekimleri kusursuz yaptiginizda bile kalitenin yetmemesine geldiginde alin o makro lensi ...

 

Tarih: 26 Mayıs 2013, 21:21 - İp: 96.***.**5.17
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

"Ayrıca merak ettiğim bir husus daha var. Diyeilim ki yalnızca makro çekim için iyi bir lens aldım. Bu lens ile makro dışında normal fotoğraflar çekilebilir mi. Şayet çekilebilirse ne tür eksileri yada artıları olur."

Öncelikle Paperman'a katılmıyor değilim, önce gerçekten makroya mı yöneleeksiniz, manzaraya mı portreye mi onu bir belirlemeniz gerekiyor. Makro çekecekseniz, sadece lens ya da çekim tekniği falan değil, gerçekten buna olanağınız var mı? Börtü böcek, kelebek falan çekmeye uygun ortamlara gidebilecek, sabırla arı falan kovalayabilecek misiniz? Bu kararlar ancak pratik yaparak, zaman harcayarak doğru verilebiliyor. Ha oldu ki lensi aldınız ve pek de kullanmadınız, dünyanın sonu değil satarsınız geri. İkinci el, mümkün mertebe ucuz bir almaya bakın alırsanız.
Diğer sorunuza gelince, makro lensler genelde 100 mm civarlarında oluyor. 50 de var ama onlar daha çok ürün çekimi için tavsiye ediliyor. 100 mm ile portre de çekilir tabi ama manzara ya da tarihi eser falan zor. Detay fotoğrafçılığı için olur ama. Ben 100 mm yettiğinde otomobil yarışlarında kullanıyorum bazen.

 

Tarih: 26 Mayıs 2013, 22:34 - İp: 195.***.**8.165
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

genelde sineğin gözü benzeri macro çekim yapanlar focus stacking yaparak çalışıyorlar, 30-40 kareden bir fotoğraf çıkarıyorlar alan derinliği problemi yüzünden ondan sonrada canlı böcekte bunu nasıl yaptığını sorduğunda sabah erken gittim böcek hiç hareket etmiyordu gibi safsatalar uyduruyorlar o 30 pozu çekmek için tripod kuracaksın milim milim focus stacking yapacaksın 30 poz çekeceksin böcek hiç hatreket etmeyecek sende burada bak ne güzel böcek çekmişşsin muhteşem diyecekler malesef bu canlı bir böcekte mümkün değil ........... senin sorduğun konuyla direkt alakalı değil ama ileride fotoğraflarını beğenmezsen bil diye söyledim o palyaçoya çevrilmiş böcekler canlı değil...

 

Tarih: 26 Mayıs 2013, 23:04 - İp: 78.***.**5.247
basitinsan
basitinsan (üye)
İçel / Amatör

Hocalarım her birinize ayrı ayrı tşk ederim. Gerçekten beni tatmin edecek bilgiler veriyorsunuz.

Paperman hocam bana anlatmak istediğiniz detayı şimdi daha iyi anladım. Ben sıkılmadan sabırla uğraşırım. Sonuçlardan da sizi kesinlikle haberdar ederim.
Ayrıca ilk defa DSLR makine kullandığım için lenslere yabancıyım. Bunun dışında enstantane, diyafram nedir, nerede nasıl kullanmak gerekir. Ne işe yararlar çok iyi öğrendim kompakt makinemde.Zaten istediğim çalışmalara yetersiz kaldığını düşündüğüm için de 60D ye iki maaşımı yatırdım. Ama ne bilirdim ki asıl masraf burdan sonra başlıyormuş Şu lenslerin adını bi koyabilseydim ona göre erkenden bütçe hazırlığına başlayacaktım

Yaman abi söylediğin şekilde böcek, örümcek, arı vs. adını bile bilmediğim bi çok böcek ve daha fazlası mevsimler el verdiği sürece hep elimin altında oluyor. Ben amatör dağcılıkla uğraşıyorum. Bu yüzden kampa gittiğimiz bir çok yerde hiç tanımadığım canlılarla bile karşılaştığım oluyor. İnşallah sizlerinde değerli tavsiyeleri ile 1 yılı doldurmadan çok güzel çalışmalarla aranıza renk katmayı umutluyorum

 

Tarih: 27 Mayıs 2013, 00:44 - İp: 159.***.**4.253
basitinsan
basitinsan (üye)
İçel / Amatör

Sayın Buzlucam hocam beni çok derinden etkilediniz şimdi söylediklerinle demek onca zamandır kandırılmışım. Bütün samimiyetimle söylüyorum ben hepsini gerçek canlı haldeler sanıyordum. Çok şaşırdım şimdi

 

Tarih: 27 Mayıs 2013, 00:48 - İp: 159.***.**4.253
turnusol
turnusol (üye)
Ordu / Amatör

Dedik ya alan derinliği problem diye..

Canon 100mm IS USM L olan lens senin makinede

40 cm uzaklıkta f/16 da iken 7mm civarında net alan veriyor.

40 cm uzaklıkta f/2.8 de ise 1mm (bir milimetre)civarında net alan veriyor.

Yani elde çekim yapıyorsanız sizin de 1 milim dahi oynamamanız lazım. Yani tripod şart.

f/16 için ışık ihtiyacı da ayrı konu.. Çünkü çiçek de olsa hareketli obje bunlar. Enstantane nin yüksek olması lazım.. (ringflash)

Tabi lensin üzerinde 2.8 yazınca herşey güzel olacak zannediyor insan...

Zordur makro çekmek deyince beni beceriksiz zannediyorlar galiba..

Ben o nedenle 60 mm macro önerdim. Arada portre filan çekilebilir ve taşıması kolay olur.

Aslında yazmamak lazım foruma...

 

Tarih: 27 Mayıs 2013, 02:09 - İp: 88.***.**0.170
contolaf
contolaf (üye)
Aydın / Amatör

Merhaba arkadaşım, makinen hayırlı uğurlu olsun, istediğin çekimleri yapabilirsin inşallah. Bende 1 hafta 60d aldım, 50mm 1.8 lens ile birlikte. Bir süre bu lensi kullandıktan sonra tak gez amaçlı bir lens düşünüyorum. Aklımdan geçen tamron 17-50 f 2.8. Keskinliği ile çok ünlü bir lens. Kit lensten sonra normal yayından hd yayına geçmiş gibi hissedersin deniyor. Ancak sen macro da düşündüğün için yine genelde tamron ile kıyaslanan ve oldukça başarılı olduğu söylenen aynı zamanda makro özelliği de bulunan sigma 17-70 f2.8 macro lens var. Bunu da değerlendirmeni isterim. 18-250 mm gibi çok aralıklı lenslerin kaliteden ödün verdiği söyleniyor ki bizim için bu denli makinalara bu paraları ödeyen insanların fotoğraftaki kaliteyi ön planda tutması gerek diye düşünüyorum. Senin için makro ihtiyacını da kısmen karşılayan sigma 17-70 f2.8 yanında da canon 70-300 usm lens çok iyi olur kanaatindeyim.

 

Tarih: 27 Mayıs 2013, 13:42 - İp: 88.***.**8.3