sedatguler
sedatguler (üye)
Kayseri / Meraklı

Ahh Biz Amatörler !!!!

Sayın netfotoğraf sitesi ustaları ve profosyonelleri, haddim olmayarak ve bir amatör olarak kendi adıma kabul eden olursa da diğer amatörler adına bir şeyler yazmak istiyorum.
Bizler, bildiğiniz gibi fotoğrafa karşı ilgimizi ve sevgimizi farkettiğimiz anda hemen bir makinaya yöneliyoruz. Geçen yıllarda hevesimizi Compact makinalarla giderip sizi pek rahatsız etmiyorduk. Hani sorularımız oluyordu da o kadar da sizin işinize karışır düzeyde değildi. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ve hızla inen fiyatlar bize sizin elinizdeki kara makinalardan alma fırsatı verdi. Kara makina diyorum çünkü biz amatörüz öyle 5d, 100a, k10 falan bilmeyiz ilk aşamada. Böyle olunca problemler de beraberinde geldi. Compactlar her şeyi hazır ettiler önümüze koydular.Yalnız iş bu kara makinalara gelince epey zorlanır olduk. Gerçi giriş seviyesi d-slr dediğimiz makinalarda da birçok hazır mod var ama yetmez.Çünkü biz amatörüz. Sitede sizin harika resimlerinize bakar gah macrocu omaya gah koca şehri tek kareye sığdırmaya çalışırız. Hayallerimizde öyle kareler vardır ki en kral makina bile işin içinden çıkmaz. İşte bu düşler ve gerçeklerin devamında ortaya sorular çıkar. Bazen bir cep telefonu kamerası kullanıcısının sorusuna ve yorum isteğine sinirlenirsiniz, bazen compact makinasına objektif sorana gülersiniz.
Lafı çok uzattım biliyorum. Asıl meseleye geleyim kafanızı fazlaca ağrıtmadan; şu aşağıdaki soruların cevabı işimizi biraz kolaylaştıracak. Diyebilirsiniz ki araştır forumu hepsinin cevabı var. Ama cevaplar çok teknik oluyor bazen anlamıyoruz.
Sorular:
1.Hangi seviyedeki kullanıcı hangi makinayı kullanır. (Yani üniv. arkadaşlarıyla foto safariye giden birisi, düğün bayramlarda özellikle akşamları milletin ağzı gözü kaymadan çekmeye çalışan birisi)
2.Hangi objektif hangi tarz çekimlerde kullanılır.
3.Mesela bir 5d kullanıcısının bir 450d makinayla asla yapamayacağı hareket hangisidir.
4.ışık yetersiz,ışık fazla,nesne hareketli, bu gibi durumlarda manuel kullanıcı ne yapar

Aslında soruların sayısı çok fazla da ben örnek olsun diye birkaç tane aldım buraya.
Bir itiraf; aslında her şeyin cevabını biliyoruz. İşin sırrınız daha küçük yaşlarda veya gençlikte elinden filmli makinayı düşürmemek, makinayi iyi tanıyıp onu bir organ bir göz gibi kullanmak, bir iş haline getirerek zamanın neredeyse tamamını bu işe ayırmak olduğunu biliyoruz. Gel gör ki amatör ruh, hevesleniyor.(Bu işten biraz anladığımı gösteren cümleleri yazmama vesile olan sitenize de çok teşekkür ederim.)
Çok özür dileyerek saygılarımı sunuyorum.


#sedatguler' tarafından 18.09.2009 16:03:35 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 18 Eylül 2009, 16:03 - İp: 78.***.**3.124
steve92
steve92 (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Çok teşekkürler ederim Sayın perseus ve bolubeyi,

National Geographic Fotoğraf okulu serisini indirip izleyip birazcık çözmüş bulunmuştum olayı şimdi dahada netlik kazandı.

Netlik demişken bir sorum daha olucak onuda sabırla cevaplayacağınız biliyorum
Kompaktdan - slr ye geçişimin bi başka sebebide netliği tamamen full kendim ayarlamak istememdir. Yani auto focus olayı istemiyorum, ben önümden süratle geçen bir kuşu önceden ayarladıgım bi ayarda çekmek isterim. Kompaktda yarım basarak netliğini ayarlayana kadar kuştan eser kalmıyor yani. Ve çoğu kez de şaşırıp arka manzarayı netliyordu. Fakat geçen gün hayyamı gezdim ve birazcık olsun lensleri inceleme fırsaım oldu ama zoomdan başka bi ayarla oynayamadım nedense. yani netlik ayarını lensden yapamadım. Yoksa aynı olay slr lerde demi var?

Son olarak asrın bilgisi budur herhalde diyorum bolubeyi' ne tekrar teşekkür ediyorum.
"300 mm lens alıp ucuna teleconverter takarsınız (mesela 4x) olur o lens 1200 mm. servet harcamaya gerek yok "


İyi günler diliyorum.

 

Tarih: 26 Eylül 2009, 08:29 - İp: 85.***.**5.44
kadirirkin
kadirirkin (Objektif)
İzmir / Profesyonel Fotoğrafçı

arkadaşlar çok kafa karıştırıcı konular konuşup iyice karışmışsınız.
tane tane ,tek tek konuları çözmek daha iyi.
ne bu acele..
"manuel netleme yaparak süratle geçen kuş çekmeye "kadar gelmişsiniz.
önce diyafram nedir?enstantane nedir? buraları bir çözmek lazım..
şimdiden 1200 mm ye ulaşmışsınız.

size tavsiyem aynı anda bu kadar soru sormayın tek tek ve bilgi seviyenizin durumuna göre sorun bence.
yoksa daha çok kafanız karışıp daha da zor gelebilir..

 

Tarih: 26 Eylül 2009, 11:35 - İp: 85.***.**9.67
steve92
steve92 (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Çok yardımcı oldugunuz saolun. Ama ben şimdilik 1 soru ile karşınızdayım.
1200 metrede değilim yakınımdayım ben fakat siz konudan bayağı uzaksınız...

Gerekli yardımı USTA' larımdan bekliyorum.

 

Tarih: 26 Eylül 2009, 13:22 - İp: 88.***.**6.172
perseus
perseus (üye)
Ankara / Amatör

Sertacr88 tekrar selamlar,

"Son olarak asrın bilgisi budur herhalde diyorum bolubeyi' ne tekrar teşekkür ediyorum.
"300 mm lens alıp ucuna teleconverter takarsınız (mesela 4x) olur o lens 1200 mm. servet harcamaya gerek yok " " keşke herşey o kadar toz pembe olsaydı.

neyse senin sorunu yanıtlamaya çalışayım.
kuş fotoğrafı çekmek başlı başına ayrı bir konu, manuel netleme sanıldığı kadar kolay değil zaten autofocus (af) sizin yapmaya çalıştığınız manuel netlemeden çoğu zaman (hemen hemen her zaman) daha hızlıdır. kuş fotoğrafçılığı öncelikle ekipman ve sabır işidir.
Ben açıkcası kad-ir'e katılıyorum. bu işi en başından enstantane nedir, diyafram nedir, iso nedir, aralarında nasıl bir ilişki vardır? gibi konuları tam anlamıyla kavrayabilirseniz, çoğu zaman kendi sorularınıza kendiniz de cevap verebilirsiniz.
ben her zaman sorularınıza cevap vermeye çalışacağım. Selamlar...

 

Tarih: 26 Eylül 2009, 15:22 - İp: 78.***.**3.233
steve92
steve92 (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Merhaba.

Kuş bi örnekti demek istediğim çok yakınımdan geçen hareketli bir objeyi gündüz vakiti yüksek ennstantane ile çekebilmek ama netlik ayarı önceden olmalıki önümden geçtiğinde yarım basarak netleştirmesini beklememek. Ama önemli olan focus hızı yüksek olan bir makine almakla sanırım çözülecek.

Bugüne kadar netlik ayarının lenslerden yapıldıgını sanıyordum. Aynı habercilerin kullandıgı kameralar gibi.

Ayrıca şunu belirteyim sizin 10da 1'inizde olsam o şeytan üçgenini fuji s5700 slr-like ile 1 senede öğrendim. (sanıyorum) diyorum çünkü yinede büyük konuşmak istemiyorum üstadlarımın karşısında.

Aşşağıda' dabenim fuji ile çektiğim (şansa diyelim ) bir fotom var. Sadece görmenizi istedim.

Teşekkür ederim.



#sertacr88' tarafından 26.09.2009 16:59:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Eylül 2009, 16:57 - İp: 88.***.**5.18
bolubeyi
bolubeyi (üye)
Ankara / Amatör

Netlik ayarını önceden yaptığınız objektifle bu tür çekimleri yapamazsınız. Netlik ayarı her mesafe için ayrı yapılır. Havadaki kuşu objektifinize kestirip yine netleme yapmanız her şartta gerekecek. Kaldı ki yüksek mm değerlerinde olacaksınız zorunlu olarak. Bunda da AF hızını geçmek için çok iyi reflekse sahip olmak gerek, çok iddialı olur AF hızını sollarım demek, eğer makinenizin AF hızı çok çok çok kötü değilse.

Galeriyi gezin, usta kuş fotoğrafçılarından bilgi alabilirsiniz. Kuş fotoğrafçılığı kolay bir iş değildir, burada anlatılanlar lafta kalır.

 

Tarih: 26 Eylül 2009, 17:37 - İp: 88.***.**8.12