polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Raw Dosyalariyla Calisma

belki biraz anket gibi olacak ama merak ettigim bir konu var. genellikle raw dosyalariylami calisiyorsunuz. raw dosyalarini bilimum softwarelerle isledikten sonra elde ettiginiz jpeg dosyalarinin kalitesi ile makinenin ayni kare icin yarattigi jpeg dosyalar arasinda bir kalite farki gorebiliyor musunuz.

Tarih: 1 Eylül 2005, 10:37 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Benim Şu anda kullandığım makine SD 10 ve RAW olarak çekim yapıyor sadece. RAW dosyaları bildiğiniz gibi dijital görüntünün ham hali olarak basitçe tanımlanır. raw olarak çektiğim görüntüleri işleme konusunda oldukça özgür olabiliyorsunuz ve ben bu tür çalışmalarımda kesinlikle daha iyi sonuçlar elde ediyorum. Çekilen fotoğraftaki her türlü kusura müdahale edebiliyorsunuz. Ben RAW dosyaların işlendikten sonra JPEG'e dönüştürüldüğündeki görüntünün daha kaliteli olduğu kanısına vardım. Zaten şu anda birçok profesyonel çekimlerde RAW formatı tercih ediliyor. Tek kusuru fotoğrafların hafızada çok yer kaplaması.

 

Tarih: 1 Eylül 2005, 14:13 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar..
ben de raw formatinda cekim yapiyorum.. ama benim dusunceme gore (ceko'nun soylediginin aksine), kameradan alinan direk jpeg, raw alinip jpeg'e cevirilmis fotografa gore biraz daha kaliteli oldugu yonunde..(netlik acisindan..)
raw formatinin cok fazla avantaji oldugu icin de bu azicik kaybi goze aliyorum..
(raw'dan jpeg'e donusturmek icin once c1pro kullanip tiff yapiyor sonra da photoshop'da en yuksek kalitede jpeg'e ceviriyorum..)

 

Tarih: 1 Eylül 2005, 20:16 - İp: yok
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

dadanagast bende ayni dusunuyordum zaten bunun icin bu basligi actim makinanin yarattigi jpegler nedense banada daha guzel geliyor. sanirim makinalar jpegleri olustururken sharp filitreler uyguluyorlar.

su anda bibble lite isimli bir raw editoru kullaniyorum sanirim trial suresi dolduktan sonrada programi satin alacagim. sizinde bildiginiz raw editorleri var mi?. yalniz bir sorun var nikon d50 raw dosyalarini hala bircok program desteklemiyor mesela photoshop. . daha once raw destekli bir makinam olmadigi icin bu konu hakkinda cok bilgim yok. merak ettigim seylerden biride adobe raw plugin nasil calistigi. sanirim kisa bir surede adobe d50 destegi vermeye baslar.

 

Tarih: 2 Eylül 2005, 07:22 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Dadanagast neden önce TIFF yapıp sonra jpeg'e çeviriyorsun. Zannedersem RAW editöründen kaynaklı bir durum olsa gerek. MAkineler Jpeg formatında kayıt yaparken fotoğrafı kendisine göre un uygun pozisyonda kaydediyor. Yani AUTO mod. diyebiliriz buna. Ama siz raw çekerek istediğiniz tonlarda ve renklerde çok iyi fotoğraflara kavuşabilirsiniz. Makinenin ayarladığı ve sıkıştırdığı ayarlara teslim olmazsınız.

Ayrıca görüntüyü makinenin sıkıştırarak Jpegê çevirmesi bence, Bilgisayardaki bir raw wditörünün sıkıştırıp jpeg'e çevirmesinden daha kötü olduğunu düşünüyorum. Bunu bi kaç yerde okumuş ve duymuştum. Fotoğrafın jpeg olarak kaydedilmesi baya bi kalite kaybına yol açıyor. Sizlere jpegli fotoğrafların daha güzel görünmesinin sebebi makinenin içerisindeki bir yazılımla fotoğrafın ayarlarının yapılarak sıkıştırılmasından kaynaklanıyor.

Slr/like makinelerde bu durum daha da abartılmış durumda. çektiğiniz görüntüyü bilgisayarınıza attığınızda karşıtlığının verilmiş, renklerin canlandırılmış, keskinliğinin artırılmış olduğunu görüyorsunuz. buna karşılık çektiğiniz konuya baktığınızda bahsettiğim şeylerin o kadarda canlı ve keskin olmadığını görüyorsunuz. yani bu tür işlemler biraz göz aldatmacası oluyor ve ben bunu bazı dslr makinelerin de yaptığını düşünüyorum. oysaki dslr'nin amacı neyi görüyorsanız, çektikten sonrada onu görmektir. ama bir bakıyorsunuz makinenizden alakası olmayan bir renk doygunluğu ve keskinlikle karşılaşıyorsunuz

 

Tarih: 2 Eylül 2005, 13:22 - İp: yok
fotoman
fotoman (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Ben de Raw çekiyorum ve normal jpeg'den daha ayrıntılı sonuçlar alıyorum.

Ama burada raw converter'in önemi büyük. Makinana ile birlikte verilen yazılım iyi sonuç vermedi, en iyi sonucu Adobe Raw converter ile aldım.

 

Tarih: 2 Eylül 2005, 14:59 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam polaris..
dedigin gibi jpeg olarak kaydedilmis fotograflar daha keskin cikiyor.. makinenin uyguladigi compress etkisi yazilimlarin uyguladiklarina gore cok daha etkili..
ama raw'in avantajlarini saymakla bitmiyor.. raw olarak kaydetmek cok daha mantikli..
bu arada makinen icin raw formatini destekleyen yazilimlar cogalacaktir cok yakinda..
raw conversion programinin cok onemli bir katkisi var fotografa.. ben C1PRO kullaniyorum.. bana gore en iyisi de bu program bu iste.. bu adresten programa bakabilirsin.. ayrica suradaki yaziyi da okumani tavsiye ederim..
...........

selam ceko..
once 16bit tiff yapip sonrasinda photoshop'da jpeg'e donusturmemin sebebi photoshop'la levels ayarlarini yapabilmek icin.. veya diger gerek gordugum ayarlar yuzunden..
tabii soyledigin gibi, raw cekerek, istedigin tonlarda ve ayarlarda fotograf elde edebilmenin yolu raw cekimden geciyor.. ama ilginctir; makinenin compression etkisi cok daha iyi olmali ki bir yazilimla raw'i jpeg'e donusturmekten daha net sonuclar alabiliyorsun..
zaten bununla ilgili bir yaziyi da daha once okumustum, ama yerini hatirlayamiyorum su anda..
zaten jpeg olarak cekim yapacaksan, fotograf tam istedigin gibi olmali ki yapasin.. yoksa, jpeg cekip de bilgisayarda edit yapmak istersen kalite iyice kayboluyor.. raw'da ise bu durum soz konusu degil..
dedigin gibi amac cektikten sonra da ne cektiysek aynen gorebilmek.. raw conversion programlari (hepsi degil.. kaliteli olanlari..) sayesinde de o renklere, tonlara yakinlasabiliyorsun.. jpeg ile bunu basarabilmek mumkun degil zaten; o yuzden de raw olarak cekiyorum bende..
ama soylemek istedigim makinenin jpeg kaydetmesi bir yazilima gore cok daha basarili.. pixel netligi acisindan.. ama tabii ki bu pixel kalitesi degil.. cunku ancak bir raw conversion programi gercek renkleri ortaya cikartabiliyor..

.........

selam fotoman..
dedigin gibi raw ile cok daha ayrintili sonuclar aliniyor.. ve yine dedigin gibi raw converter'in buyuk onemi var.. yoksa DPP'ye kalsa hemen faithful yapip gececek.. ama bir c1pro ile automatic modda duzeltme yaptiktan sonra, raw ne imis goruyor insan..
profesor'e de tavsiye etmistim onceden; insan gercekten niye daha once kullanmadim diye kizar C1PRO'yu gordukten sonra..
sen hagisini kullaniyorsun fotoman?

 

Tarih: 2 Eylül 2005, 20:41 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bu arada ceko sendeki sd 10 gercekten de jpeg olarak cekim yapamiyor mu?
yani basacan parayi alacan buyuk karti mi cekiyorlar aliciya?.. veya direct print falan hakgetire; once isleycen sonra basacan mi?
(..tabii isin gercegi bir dslr kullanicisi zaten once islemeli sonra bastirmali.)

 

Tarih: 2 Eylül 2005, 20:44 - İp: yok
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

dadanagast c1pro denedim gercektende cok hos. 1600 asada cektigim noise sorunu olan fotoyu bibble lab'a gore cok daha basarili cevirdi (veya bana oyle geldi )

program cok guzel ama, sanki biraz yavas calisiyormus gibime geldi

tevsiyen icin tesekkur ederim

 

Tarih: 3 Eylül 2005, 15:18 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Evet dadanagast SD 10 sadece RAW çeker. Bu benim için bir eksiklik değil. Hızlı bir bilgisayar Jpeg'e çevirmede sorunu ortadan kaldırıyor. Birde Sigma'nın FoveonX3 teknolojisi Raw çekmeme rağmen kendince bir sıkıştırma uyguluyor, böylece CF kartta fazla yer kaplamamış oluyor fotoğraflar. Ayrıca 10.2 mp bir çözünürlük ve Foveon X3 ile birlikte gerçekten harika sonuçlar alıyorum. Bu makinenim tutulmamasının tek nedeni bence fiyat avantajının olmaması ve sadece RAW çekmesi. yalnız ben çok uygun fiyata aldığımdan ve profesyonel çalıştığım için raw formatı beni hiç rahatsız etmiyor. benim convert programım ise sigmanın kendi programı olan PHOTOPRO. Oldukça başarılı sonuçlar almamı sağlıyor. bir de merak ettiğim C1 PRO'da tıff'e çevirmeden photoshopta levels ayarı yapamıyormusun?

 

Tarih: 3 Eylül 2005, 20:31 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam polaris..
onemli degil..
evet biraz yavas calisiyor ama eger gosterdigim yazilari okuduysan gormussundur, c1pro'nun "working space" i cok genis ve renkleri oldugu gibi ortaya cikartabiliyor.. sonuclar simdiye kadar denedigim tum raw converter'lardan cok daha iyi, biraz yavas calismasi o kadar da onemli degil..
ben mac kullaniyorum ve 16bit tiff'e cevirmesi 10 saniye falan tutuyor yaklasik.. bence fazla birsey de degil.. zaten bir fotograf cevirilirken sen digerine basliyorsun; gecen zamani hissetmiyorsun..

selam ceko..
"C1 PRO'da tıff'e çevirmeden photoshopta levels ayarı yapamıyormusun? "
yapabilirim tabii.. ama raw dosyasini tiff'e, photoshop ile cevirmektense c1pro'yu yeglerim.. c1pro cok daha basarili.. ama beyaz ayari falan c1pro'da bittikten sonra, levels veya digeri islemler icin en iyisi photoshop.. tiff'e ceviriyorum cunku kayipsiz bir format..

 

Tarih: 3 Eylül 2005, 22:00 - İp: yok