sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Raw

Merhaba. Canon EOS 350D makinamla fotoğrafları sürekli JPEG olarak çekiyordum. Bugün merak ettim ve RAW formatıyla bir iki deneme pozu çektim, akabinde bilgisayara attım. Fotoğrafın boyutu 2 küsür MB'dı ve özelliklerden formatı JPEG olarak görünüyordu. Makinanın ekranında ise RAW görünüyor. Acaba makinamda bir problem mi var, yoksa raw olarak çekilen fotoğrafların uzantısında raw yerine jpeg mi yazıyor? Aklım karıştı. Daha önce hiç raw fotoğraf görmediğim için hakkında hiçbir bilgim (boyut, format vs.) yok. Açıklamanız için şimdiden teşekkür ediyorum.

Tarih: 8 Kasım 2007, 20:28 - İp: 88.***.**0.179
sessizada
sessizada (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhaba sercan-mtb. Raw formatı ayrı bir program ile görebilirsin bilgisayarda. Makinenle verilmiş olan yazılım eğer bilgisayarında yüklü değilse windows RAW formatını tanımaz. Profil dosya şeklinde görülür.Ayrıca Raw dosyası Jpeg dosyasından daha fazla yer kaplar. Jpeg formatta 3MB, RAW'da 4.5MB. İstersen ayarlarını kontrol edip tekrar dene..

 

Tarih: 10 Kasım 2007, 04:35 - İp: 88.***.**8.73
dolagar
dolagar (üye)
İzmir / Amatör

Sercan Bey bende eos 350d kullanıyorum ve sureklı raw cekım yapıyorum.
benım makınmde raw cekımlerın dosya uzantısı cr2 olarak geciyor.
raw çekimlerde ozel programlar yardımıyla gorunmekte canonun ekipmanla birlikte verdiği canon utility diye bi yazılımlar silsilesi var ordan çeviriyorum jpeg e bu sefer boyut 7 8 mb ye kadar cıkabılıyor.

makineyle ilgili merak ettiğiniz bişey warsa seve seve yardım ederim elimden geldiince

 

Tarih: 10 Kasım 2007, 22:11 - İp: 88.***.**6.27
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Teşekkür ederim arkadaşlar.

Yazılımsal bir sorun vardı sanıyorum makinamda, RAW+L seçeneğini seçmeme rağmen, çektiğim bir iki fotoğrafı JPEG olarak gösterdi, aynı şeklide bilgisayarda da JEPG olarak görünüyordu. Merak edip bir de sadece RAW (L'si olmayan) formatını seçtim ve bir iki poz çektim. Bilgisayara attığımda bu sefer doğru şekilde RAW olarak çekilmiş olduğunu gördüm. Makineyle birlikte gelen CD'deki Utility programıyla açtım. Şuan bir problem yok. Sanırım bir anlık bir hata oldu makinede.

Makinemde henüz bilmediğim bir iki şey daha var, tam hakim değilim bazı şeylere. Mesela alan derinlik tuşu... Hani şu lensin takıldığı kısmın orada, aşağıda bulunan yuvarlak tuş. Bunun ne işe yaradığını anlayamadım ve nasıl kullanılacağıdını da. Misal M modunda bu tuşa bastığımda bir değişiklik göremedim, ancak Av ya da Tv modlarında vizörden bakarken bu tuşa bastığımda vizörün karardığını gördüm. Başka da bir değişiklik göremedim. Bununla ilgili de açıklayıcı bir cevap verirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.

 

Tarih: 11 Kasım 2007, 19:44 - İp: 85.***.**1.253
ozzy baba
ozzy baba (üye)
Ankara / Meraklı

http://forum.netfotograf.com/onerileriniz.asp?msg_id=27588

 

Tarih: 11 Kasım 2007, 23:40 - İp: 85.***.**8.62
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Beyefendi, zaten foruma girdiğim zaman, tamamen bütün her yerini inceliyorum. Yani verdiğiniz linki zaten görmüştüm incelemem esnasında. Aradığım cevabı bulabileceğim bir link olması ümidiyle saldırdım linke, ama alakâsız bir konu çıktı karşıma. Hiç hoş değil.

 

Tarih: 13 Kasım 2007, 16:23 - İp: 88.***.**0.183
osmanc
osmanc (üye)
İstanbul / Meraklı

Raw boyutu tabii ki jpegden büyüktür çünkü işlenmesi var. Büyük boyutlu oluyor ve çok detay çalışabiliyorsunuz.

 

Tarih: 13 Kasım 2007, 19:56 - İp: 85.***.**2.232
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Raw+L çektiğiniz için olmuş.
Sadece Raw cekin. uzantısı CR2 olacaktır. Yanında çektiğiniz L ise large Jpeg. İkisini bereber çekmeniz yüzünden bir karışıklık olmuş. Hangisine baktığınıza emin olmak için kartınızı bir kart okuyucuya takıp bakın. Aynı dosya adı ile iki uzantı göreceksiniz. Biri CR2, digeri Jpeg

 

Tarih: 14 Kasım 2007, 15:58 - İp: 85.***.**0.153
fotohasan
fotohasan (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar
Alan derinliği konusunda ve makinenizin alan derinliği tuşu ile ilgili bilebildiklerimi aktarmak isterim.
Makine herhangi bir noktaya odaklandığı (focus) zaman net olan bölge sadece focus noktası değildir.Bu noktanın önünde ve arkasında da bir miktar net olan bölge vardır.Bu bölgeye alan derinliği diyoruz.Alan derinliği Lensin odak uzaklığına ve diyafram açıklığına bağlıdır.Diyafram değerleri büyüdükçe yani diyafram kapandıkça alan derinliği artar.Fakat bu arada diyafram kapandığı için içeri giren ışık azalır.
Şimdi gelelim makinenizin alan derinliği tuşuna.Normalde makinenizin diyaframı sonuna kadar açıktır.Bu sayede konuyu mümkün olduğu kadar aydınlık görebiliriz.Ayarladığımız diyafram değerini makine çekim esnasında yani perde açık olduğu anda uygular.pozlama bittikten sonra tekrar diyafram en açık hale gelir.Makinenizin alan derinliği tuşuna bastığınız zaman diyafram ayarlı olan değere kadar kapanır ve siz görüntünün karadığını görürsünüz.Ama bu arada başka bir şeye daha dikkat etmeliyiz.Tuşun ismindende anlaşıldığı üzere diyafram kapalı iken nerden nereye kadar net alan olduğunu görebiliriz.Mesela 8 diyaframda makine 3 metreye focuslanmış olmasına rağmen net alan 2.5 metreden 4 metraye kadar uzanabilir.(Rakamları örnek olara söyledim)Yani 1.5 metre net alan var.Burada diyaframı 2.8 e indirisek net alan 2.9 - 3.3 metre olabilir ve net alan burada 0,4 metreya düşmüştür.(Rakamlar gene örnek olarak söylenmiştir.)
Sonuç olarak bu tuş yardımıyla diyaframımızın değerine göre oluşan alan derinliğini görebiliriz.

 

Tarih: 14 Kasım 2007, 22:10 - İp: 85.***.**6.72
sercan-mtb
sercan-mtb (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhaba Hasan Abi. Çok iyi anlatmışsın, teşekkür ediyorum verdiğin bilgile için.

Bu arada daha önce görüşmüştük fotoğraf makinesi konusunda ben makinamı almadan önce danışmıştım size. Hatırlarsınız belki, Belgrad yarışından sonra gittiğimiz börekçinin önünde çektiğiniz fotoğrafı yollamıştınız msn'den

 

Tarih: 15 Kasım 2007, 14:29 - İp: 85.***.**2.134
fotohasan
fotohasan (üye)
İstanbul / Amatör

Evet Sercan.MTB kelimesinden anlamalıydım.Güzel fotograflı günler.

 

Tarih: 16 Kasım 2007, 21:25 - İp: 85.***.**6.72