t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Pentax Ve Nikon Perde Sayısı Öğrenme

Perde Sayısı (çekim sayısı, shutter count, actuation count) bir fotoğraf makinesinin durumu hakkında bilgi veren, otomobillerdeki "kilometre" kriterine karşılık gelen veridir. Özellikle ikinci el makine alımında, makinenin ne kadar çok kullanıldığını anlamanın en temel verilerindendir. Ancak perde sayısı bir makinenin "iyi durumda" ya da "kötü durumda" olduğu yönünde neredeyse hiçbir fikir vermez. Bir makine az çekim yapmış fakat çok kötü kullanılmış olabilir ya da tam tersi olarak çok çekim yapmıştır ancak titiz kullanıcısı sayesinde yeni gibi olabilir. Dolayısıyla, özellikle ikinci el makine alımında tek kriter ya da en önemli kriter kesinlikle perde sayısı olmamalıdır.

Bazı makinelerde perde sayısı, fotoğraf çekildikten sonra LCD den izleme yapılırken fotoğaf üzerinde yazılmaktadır (örnek: Pentax). Ya da fotoğrafa makine tarafından atanan dosya ismi, makinenin perde sayısı olabilmektedir. Ancak bu bilgiler çoğu kez yanıltıcı olabilmektedir. Özellikle bir makinede, daha önce kullanılmış olan bir hafıza kartı kullanılırsa, makine perde sayısı, hafıza kartının içinde kalan son perde sayısından devam eder. Bu nedenle birçok "sıfır" makinenin perde sayısı yanlışlıkla çokı yüksek değerlerden görülebilmektedir.

Pentax ve Nikon marka makinelerin gerçek perde sayısını öğrenmenin en kesin yolu, en son çekilen fotoğrafının yazılım yoluyla incelenmesidir. Bu işlemi yapabilmek için ücretsiz PhotoMe programı çok kullanışlıdır. Bu programın indirme kısayolunu ağaıda veriyorum.

PhotoMe Indirme Bağlantısı

Bu programla, makinenizden çıkan en son fotoğrafı açınız. İlkönce karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecektir.



En üstte, çektiğiniz fotoğrafın exif bilgileri görüntülenecektir. Aşağıdaki bölümlerde ise çekimin yapıldığı makine hakkında bir sürü detaylı bilgi göreceksiniz. Aşağı yönde ilerleyip "Manufacturer Notes" anabaşlığı altında "Shutter Count" hanesinin karşısındaki rakam, makinenizin "Gerçek Perde Sayısıdır"



#t_yaman' tarafından 23.05.2009 18:18:57 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Mayıs 2009, 11:47 - İp: 78.***.**5.148
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

yaman hocam,
şu programın bir alternatifini buraya koyalımda kaybolmasın orda burda

http://regex.info/exif.cgi

arkadaşlar bu site online hizmet veren bir sitedir. Yaman ustamın verdiği programla aynı işide yapıyor denilebilir.

Bu sitede online hizmet veriliyor. Olurda elinizde program olmaz falan bu adrese fotoğrafı upload ederek yada fotoğraf web üzerindeyse direk urlsini girerek exif ve count sayılarını görebilirsiniz.

İy bir alternatif.

 

Tarih: 27 Mayıs 2009, 15:17 - İp: 88.***.**6.139
alman
alman (üye)
İstanbul / Meraklı

aldığım 2.el d200 makinamda 180895 !! acaba bunların (d200) kullanımı kaç shuterki !?

 

Tarih: 30 Haziran 2009, 21:21 - İp: 88.***.**4.236
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

O pek belli olmuyor aslında. Perde ömrü 150.000 gibi söylemler var ama 300.000 de de birşey olmayabilir. Biraz şans, biraz kullanımla da alakalı.

 

Tarih: 30 Haziran 2009, 21:32 - İp: 85.***.**2.230
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

180000 öi?
kim kullanmıs onu yahu??
studyocu olsa, iş yok diye aglıyorlar, fotografcı olsa,okadar fotograf ceken adamı hala nıye tanımıyoruz?
***
işin sakası bi yana,yuksek bir shutter rakamı..
bu perde sayısı denilen sey,makinenin omru degil, markanın makinesinin perdesine verdigi garantıli shutter omru..
yanı bir marka bir model için 50000 perde omru biciyorsa bu 50000 den once perdede sorun cıkarsa garanti kapsamındasın demek..
makine belki 300.000 ve ustunu bile gorebilir,ama garantili omrunu bitirmiştir coktan..
makinelerin 2 yıl garatili olup 10 yıl kullanılabilmesi gibi bir durum.

 

Tarih: 1 Temmuz 2009, 03:18 - İp: 78.***.**1.201
alman
alman (üye)
İstanbul / Meraklı

Hayyamdan aldığım yerde 1 sene garanti verdi... Zaten bi bakıma da garantiside güven vermişti açıkcası. Üstelik makinada sorun yok ve olcak gibide gözükmüyor !! tekrar tekrar baktım belki 18000dir diye ama yok gerçekden 180891!!

Belki çok amatör bir soru olucak ama mazur görün eğer öyleyse mazur görün... Acaba makinanın çok hırplanması fotoğrafın kalitesine etki edermi !? Yoksa... açıkça söylemem gerekirse shutter count rakamını görünce psikolojik olarak etkilenmedim dersem yalan olur... Ama atlattım diyebiliriz...


#alman' tarafından 02.07.2009 15:48:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Temmuz 2009, 15:46 - İp: 88.***.**2.191
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Aslında daha önce de dediğim gibi mesele biraz da kullanımla alakalı. Ben makine mühendisiyim ve makina, kalıp gibi çalışan sistemler tasarlar ve üretirim. Bir şeyi çok iyi tecrübe ettim ki, düzenli çalışan, ama düzgün kullanılan mekanik sistemler, daha az kullanılan ve anlık kullanılan (periyodik değil de çok bekletilip nadir kullanılan) mekanik sistemlere göre daha uzun ömürlü oluyorlar ve az yıpranıyorlar. Perde ömrü yüksekse de mekanik sistemleri daha az aşınmış bile olabilir yani.

Tabi Gaijin e katılıyorum cidden de yüksek bir perde sayısı ancak bence çok fazla da önemi yok takılmamak lazım. Yüksek perde sayısının fotoğraf kalitesine etkisi olacağına mantıken hiç ihtimal vermiyorum. O kadar yüksek perde sayısına rağmen makine temiz görünüyorsa (eğer revizyon görmediyse tabi) kullanıcısı temiz kullanmıştır. Nikonların dış kaplamaları o kadar da dayanıklı olmuyor maalesef, kötü kullanılsa kendini hemen belli ederdi, çok örneğini gördüm çünkü. Bu nedenle rahat olun, kaldı ki zaten dükkan garantisi de var, endişe edecek bir durum yok. Das macht kein problem yani.

 

Tarih: 2 Temmuz 2009, 16:20 - İp: 78.***.**5.148
dts
dts (üye)
Ankara / Amatör

Biraz önce Arkadaşın Almanya Satürn magazasından satın aldığı k200d nin pillerini taktım ve ilk fotoğrafı Photo Me proğramı ile açtığımda Shutter Count 208 olarak gözüktü. Ürünü naylon pressli kapalı kutulu olarak ben açtım. Ayrıca satın aldığımız magaza Almanyanın güvenilir magazalarından biri.

Acaba Pentax makinalar fabrikada test ediliyor olabilir mi. Bu normal midir arkadaşlar, geri iade etmeliyim.



 

Tarih: 6 Temmuz 2009, 03:10 - İp: 78.***.**5.76
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Sn. Dts.06;

Bu durum kesinlikle çok normal. Bahsettiğiniz perde sayısı fabrika çıkışındaki test çekimlerinden dolayı oluşmuş. Bu konuda birçok sitede kullanıcıların yorumlarını okudum ve yetkililerin açıklaması hep bu yöndeydi.
Yeni makinenizi güle güle kullanın

 

Tarih: 6 Temmuz 2009, 07:30 - İp: 78.***.**5.148
dts
dts (üye)
Ankara / Amatör

t_yaman

Pimpirikli olmak gerçekten çok kötü birşey, gece uyuyamadım. Yüreğime su serptiniz hocam Teşekkürler yorum için.

 

Tarih: 6 Temmuz 2009, 12:20 - İp: 78.***.**5.76
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

dts.06;
Her konuda olmasa da bazı konularda pimpirikli olmak iyidir . Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

 

Tarih: 6 Temmuz 2009, 12:32 - İp: 78.***.**5.148