t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Pentax K10d Focus Sorunu Giderme

Bazı Pentax K10D makinaların Önde/Arkada odaklama sorunu (Front/Back Focusing) olabiliyor. K10D makinalar için bu ince ayarı kullanıcının yapabilmesi olanağı mevcut. Ancak bu ince ayar K20D deki gibi her lens için değil gövde için yapılmakta ve her lens için aynı ayar geçerli olmaktadır. Dolayısıyla eğer sorun lenste ise bu ayar pek kullanışlı olmayacaktır. K10D firmware V1.1 ile gizli servis menusune girmenin yolları bulundu (tuş kombinasyonları ile) ve bu sayede makinanın birçok ayarı yapılabiliyor. V1.3 yüklü ise V1.1 e bir hack firmware ile downgrade ediliyor ve sistem menusunden ilgili ayar yapılabiliyor. İlgili linki aşağıda veriyorum;

Pentax Hack Firmware V.1.1

Bu linkte HERE yazan yere tıklayıp hack firmware'i indirip V1.3 yüklü K10D makinanızın Firmware versiyonunu V1.1 e indirebilirsiniz. Bu sayede servis menüsüne giriş yapma olanağınız olur. Servis menüsüne nasıl gireceğiniz konusundaki açıklamalar bir txt dosyası halinde var.

Bir diğer yöntem ise daha yeni. Bu yöntemde makinada V1.3 yüklü iken bile menüye erişiliyor ve downgrade yapmaya gerek kalmıyor. Bu yöntemde bir bilgisayar programı (rus hackerların hazırladığı) ve usb kablosu ile K10D ye bağlanılıyor ve menü aktif hale getiliriyor. Ayarlama sonrası tekar aynı program ile menü kapatılıyor. Bu programın linkini bulamadım ama isteyene yollarım ben indirmiştim.

Yöntemlerin ikisine de kullanarak makinamda ayar yaptım herhangi bir sorun yaşamadım. Tehlikeli bir duruma da rastlamadım çünkü baya deneme yaptım. Ancak makinasında sorun olmayanlar da boşuna makinasını kurcalamasın tabi. İnce ayar yapmaya karar veren ve işin içinden çıkamayan olursa seve seve yardımcı olurum.
Saygılar;

Tarih: 2 Temmuz 2008, 23:29 - İp: 85.***.**8.42
ironsailor
ironsailor (üye)
İstanbul / Amatör

T-yaman, bilgiler için teşekkürler. Bahsetmiş oldugum 2 programı özel mailime yollayabilirsen sevinirim.

 

Tarih: 3 Temmuz 2008, 12:30 - İp: 193.***.**5.60
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

ironsailor;

1. yöntemde kullancağınız hack firmware i verdiğim linkten indirebilirsiniz.

2. yöntem için kullanılacak programı yollayacağım mail adresinizi mesaj atarsanız yollarım tabi.

 

Tarih: 3 Temmuz 2008, 13:15 - İp: 78.***.**5.148
virgo
virgo (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba,

Peki bu bahsettiğiniz menü aktif olduktan sonra, burda ne gibi bir değişiklik yapacağız. Bu konu hakkında bilgilendirirseniz sevinirim.

 

Tarih: 5 Temmuz 2008, 01:01 - İp: 88.***.**6.74
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Pentax kullanıcı değilim, ama teknik forumlara yakışan bir bilgi vermişsiniz.
Teknik forumda gördüğüm alakasız onca ıvır zıvır başlıktan sonra takdir etmemek mümkün değil.

 

Tarih: 5 Temmuz 2008, 01:29 - İp: 88.***.**4.142
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Sn. Fdemirhan hocam,
Takdirinizi kazanmak çok keyif verici, çok teşekkür ederim.

Sn. Virgo;
Bu iki yöntemden biriyle Debug Menu aktif edildikten sonra (LCD de DEBUG yazısı sürekli görüntülenecektir) menu ye girip Service menuyu enable yapıp okeylemek gerekiyor. Bu işlemden sonra AF test menusune girebilmek için tekrar menuye girip 3 defa sag ok a sonra bir kere de ust ok a basıp AF TEST seçeneğini bulursunuz. Buraya girin alttta 0 dan eksi ve artı yönde 120 (yanılmıyorsam) ye kadar giden sayılar var. eksi yöne giderseniz back fokusu düzeltirsiniz artı yöne gidereniz front fokusu düzeltirsiniz. Şimdi makina yanımda olmadığından biraz ezbere yazdım ama akşam uygulama yapıp bir hatırlayayım buraya aşama aşama yazarım. Saygılarımla.

Bu arada 2. yontemdeki programin linkini buldum asagida veriyorum. Programi indirdikten sonra yuklerken sifre ister, sifre olarak : penta-club.ru yazin.

sistem menusu aktiflestime programi

Program rusca oldugundan yazilarin yerine soru isareti cikar.



1. Makinaya bağlan
2. Düzenleme Bölümünü Aç
3. Deaktive Et
4. Aktive Et
5. Ayarlari Kaydet
6. Çık

USB kablosunu bağladıktan sonra
Aktivasyon için sırasıyla 1 - 4 - 5 sonra çık, kabloyu çıkar ve makinayı kapat aç
De aktivasyon için 1 - 3 - 5 makinayı kapat, kabloyu çıkar makinayı aç.



#t_yaman' tarafından 06.07.2008 20:17:18 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Temmuz 2008, 09:53 - İp: 78.***.**5.148
virgo
virgo (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın t_yaman,

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 9 Temmuz 2008, 00:17 - İp: 78.***.**4.211
farbazan
farbazan (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhaba T yaman.Süper bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler.Bende k10d var.Tamron 17 50 2.8 aldım.İlki ciddi bir front focus veriyordu.Ardından iade edip bir ay kadar bekledikten sonra ikincisi geldi.Bu defa kutusunda ben açtım lensi.Dış çekimlerde mükemmel keskinliği var malum.Ancak 1.5 2 metreden içmekan çekim testlerinde lensin yine öne fokuslama yatkınlığı var sanırım.Elitel nazmi beyle baktık.Macrodan Murat bey baktı.Lenste kusur bulunamaddı.Sanırım makine ile arasında kalibre sorunu var.Diğer lenslerde (fa50 1.4,fa 100 2.8 macro)sorun yok.Lensi açıp kalibre edebilirmiyim.Sanırım iş başa düştü.Bir forumda arkada yanlara bakan 3 ufak başlı gizli vidalarla oynıyarak front focus sorunu gideren birini duydum.Yardım edebilirmisiniz.Özellikle portrede sorun yaratıyor.60,70 cm den çekimlerde kusursuz.Bir metreden sonra şaşıyor..
Esenlikler.
Cemal doğan

 

Tarih: 16 Temmuz 2008, 18:07 - İp: 85.***.**2.114
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Merhaba Cemal Bey;
Bu konuda bir sürü araştırma yapmamın tek nedeni benim de aynı sorunu Tamron 28-75 f2.8 ile yaşamamdı Sorun lensimdeydi bunu biliyordum çünkü aynı sizinki gibi bende de diğer lenslerde AF normal ama Tamron da önde fokuslama sorunu (Tamron da bu kronik bir hastalık). Ben de Nazmi Bey e getirdim ve birşey bulamadı, ben de lensi Almanya Tamrona yolladım ama bir tanıdıkla buradan Hollandaya, Hollandadan kargoyla Almanya Tamrona. Buradan Almanyaya direkt kargoyla yollamak imkansız gibi (kargo şirketi "ki ciddi bir yabancı firma" gümrükte genelde çalınıyor filan dedi. eğer resmi yolarsan sorun yok ama onun içinde Sanayi odasından izin filan alıp resmi ithalat ihracak prosedürü izleyeceksin ). Almanya Tamron da kalibre edildi lens ve tekrar benzer yollarla Türkiye ye getirdim. Eğer sorunum hallolmasaydı artık makinayı lense ayarlayacaktım zira bir kit vardı bir de Tamron 28-75 (neyse şimdi Tamron 17-50 f2.8 de var çok şükür problemsiz hem de, hangi dağda kurt öldüyse )

Şimdi öncelikle lensin kalibrasyon ayarı hakkında çok bir bilgim yok onu hemen belirteyim. Lensi kurcalamamanızı şiddetle tavsiye ederim. Eğer garanti belgeniz varsa bir şekilde Almanya Tamrona yollayın. (spot bile olsa uluslararası garanti belgesi yeterli, ama aman dikkat edin üstünde satın alınan günün tarihi olsun, yoksa da kendiniz yaznı artık yoksa garanti kapsamı dışına çıkar para alırlar 80 Euro). Almanya Tamron gerçekten çok ilgili davranıyor, maille her türlü bilgiyi verirler. Yollamaya karar verirseniz mesaj atın bana derinlemesine yazışırız mesele hakkında Bu arada zaten İstanbuldasınız hiç olmadı bir haftasonu buluşuruz, hem lensinizi bir kontrol ederiz, hem makinanızı (ücret talep etmem ama bir çayınızı içerim ona göre ).

Ancak sizin lensteki AF problemi biraz enteresan geldi bana. Nazmi Bey ya da Murat Bey sizin makine ile test etmeliydi lensi. Bu arada şu meşhur fokus testini yaptınızmı acaba? Şu fokus test tablosuna 45 derece açı ile açık diyaframda çekim yapıp sapmayı belirleme testini? Yapmadıysanız onu size bir yollayayım da test edin. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Saygılarımla
Tayfun YAMAN


#t_yaman' tarafından 16.07.2008 19:54:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Temmuz 2008, 19:48 - İp: 85.***.**8.42
fatihbaysu
fatihbaysu (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Yaman,

Bende de k10d var ve yeni aldığım 2 el pentax 28mm f:2.8 objektifimde de 1-2 mt den paptığım portre çekimlerinde göze netlesemde arka plan daha net çıkmakta 50mm 1.4 objektifimde, ve 18-55 kit lenste böyle bir sorunla karşılaşmadım. Makinamın ayarlarını bozmadan çok sevdiğim 28 mm obj. deki bu sorunu düzeltmem mümkün olabilirmi? Saygılar,

Fatih Bayşu

[email protected]

 

Tarih: 22 Haziran 2009, 23:12 - İp: 85.***.**5.253
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Merhaba Fatih Bey;
Öncelikle belirtmek isterim ki bu önde odaklama ve arkada odaklama hataları Otomatik netleme mekanizmalarını (AF) ilgilendiren bir durum. Kit lensinizde sorun yaşamadığınıza göre, makinenizde önde ya da arkada odaklama sorunu yok gibi görünüyor. Eğer 28mm lensiniz AF bir lens ise (F serisi, FA serisi gibi) ve çekimlerde arka alandaki objeler net ise, maalesef lensinizde arkada odaklama sorunu vardır, ancak durum böyleyse belirtmek isterim ki ilk defa bir prime lensin arkada ya da önde odakladığını duyuyorum. Lensteki bu sorunu kendiniz maalesef gideremezsiniz, servise götürmek gerekir. Makineden ayarlarsanız bu ayar diğer lensler için degeçerli olacağından bu sefer diğerleri önde odaklayacaktır ki kaş yapayım derken göz çıkarmak bu olsa gerek.

Eğer bu 28mm f2.8 lens manuel netlemeli bir lens ise (M serisi, A serisi gibi), bu durumda zaten önde ya da arkada odaklama büyük olasılıkla sizden kaynaklanıyordur çünkü netlemeyi kendiniz yapıyorsunuz zaten. Eğer kendi netlemenizden çok emin olamıyorsanız, manuel lenslerle kullanım için split image netleme ekranı (focusing screen) almanızı tavsiye ederim.

 

Tarih: 23 Haziran 2009, 08:24 - İp: 78.***.**5.148