aziluth
aziluth (üye)
Antalya / Amatör

Objeyi Netleyemiyorum

Arkadaşlar Merhaba,

Ben fotoğraftaçılıkta yeniyim, ve hiç tecrübem yok.5 gün önce canon 1300 d aldım. ve 5 gündür bir çok eğitim videoları izledim ve kullanım klavuzunun tümünü okudum. bazı terimlerin mantığını da az çok anladım. Makinemin üzerinde standart canon 18-55 mm 3.5 5.6 lens mevcut.Ancak günlerdir mücadele ettiğim bir konu var yardımcı olursanız çok sevinirim.

sorun linki;

http://i.hizliresim.com/2jNBjN.jpg

Öncelikle yapmak istediğim şey, örnek verdiğim linkten göreceğiniz üzere bir taş resmi çekmek istiyorum. Ancak taş komple net olsun, arkası ise flu çıksın istiyorum. Taşın tüm detayları görünsün istiyorum. Ancak resimde de göreceğiniz üzere mavi yerlerde flu alanlar olusuyor. yesil alanlar ise net.

Av modunda fstop değerini cok arttırıp tripodla çekim yaptıgımda komple taş net çıkıyor ancak arkası da net çıkıyor. bu seferde kalite iyi olmuyor gibi geldi.(heryeri netlemeye çalıştığı için sanırım taşın dokusundan ödün veriyor)

çekimi automotic modda yapıyorum. fstop denemesinide avde yapıyorum.sadece fstop değerini artırarak deniyorum ancak dediğim gibi fstop artırınca kalite gidiyor gibi geldi.

Sorularım şu şekilde;

1.Heryeri netlemeye calışırsam(yüksek fstop) taşımın dokusunda kalite kaybı oluşur mu ? Yoksa bana mı öyle geliyor ?

2.Resimdeki kırmızı kutucuklu alanı(Af noktası) netlediği için o kırmızı kareyi büyütmenin bir yolu varmı ?(çünkü o kırmızı karenin olduğu yeri netliyor gerisi flulaşıyor.Uzaklaşıp taşı o kırmızı kutucuğa sığdırsam bu sefer çok uzaktan çekmem gerekiyor kalite yine gidiyor)

3.Lensle alakalı bir sorun mu yaşıyorum ?Yapacak birşey yoksa hangi lens almalıyım ?

4.Yanlıs bir metodlamı cekiyorum eğer öyleyse yol gösterir misiniz.

Yardımcı olursanız çok minnettar kalırım keza günlerdir bu sıkıntıyı aşamadım.

Teşekkürler.

Tarih: 28 Ağustos 2016, 14:17 - İp: 95.***.**3.210
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Yaptıklarınız, f16 gibi küçük diyafram seçimi doğru ama diyafram kısıldıkça bu sefer arka alanın da netleşmesi kaçınılmaz oluyor. Bunlara ilave olarak :

1. Buruşuk kağıt yerine dümdüz beyaz bir karton/pano vs kullanabilir
2. Bilgisayarda objeyi arka plandan keserek ayırabilirsiniz ( ki asıl yapılması gereken bu )

Bir de biraz da optik bilgi/teori yardımıyla, arka plan fluluğunu arttırmanız da mümkün. Bunun için alan derinliği/sığlığı konusunu anlamanız lazım. Mesela, fokus noktasının ARKASINDA kalan kısımda oluşan alan derinliği mesafesinin, fokus noktasının ONUNDEKINDE sağlanandan daha FAZLA olduğunu bilgisini kullanıp, belki bir şeyler yapabilirsiniz ( belki daha yakına fokuslayarak ). Çekim açısını/mesafesini değiştirebilirsiniz.

Aşağıdaki linkteki DOF ( alan derinliği ) hesaplayıcıyı kullanarak, hangi diyafram ve mesafede, fokus noktasının ne kadar önü ve ne kadar arkasının net olabileceğini görebilirsiniz. Neler yapıp, neler yapamayacağınız konusunda fikir verir.

TIKLAYIN

1. maddede belirttiğiniz, diyaframı çok kısarsanız, kalitenin düşeceği doğru ( f16 ve üzeri ) ama baskı alınmayacak, sadece ekrandan bakılacak ise kalite düşüklüğünü pek farkedemezsiniz.Yine de f22 üzerine çıkmayın.


Fotoğrafçılıkta yeni ve tekniğine/mantığına/teorilere uzak olduğunuz için, bu tip işlerde başlarda biraz zorlanacaksınız.



#paperman' tarafından 28.08.2016 20:16:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Ağustos 2016, 20:07 - İp: 108.***.**5.85
aziluth
aziluth (üye)
Antalya / Amatör

İlginiz için teşekkür ederim.

Öncelikle , bilgisayarda objeyi kesip alsam da sorun çözülmüyor.Çünkü benim amacım zaten objenin üzerinde flu kısımların olması. Örnek resimde de gördüğünüz üzere,mavi ile çizdigim yerler yani taşın biraz arka tarafındaki dokuları göremiyorum. benim taşın her dokusunu görmeye ihtiyacım var. Bunu sanatsal bir resim için istemiyorum, istediğim şey; tamamen teknik olarak, bilgisayar ortamında lazım olan bir şey. fotoğrafçılıkta ilerlemek, yada çok ileri seviyelerde sanatsal şeyler üretmek amacım yok. tek istediğim şey bu taşın komple net çıkması. (kenarları flu çıkmaması.) yani bir orta yolu yok mu istediğim şeyin? ya taşın merkezi netleyecek, kenarları flu olcak, ya da komple heryer net olcak öylemi ?bumudur ?Buna bi cevap almam mümkün mü ? tek istediğim şey şu taşın heryeri kenarları flulaşmadan netlesin arkayı istemiyorum zaten arkayı ister netlesin ister netlemesin benim onunla işim yok, taşla işim var. dokusunu kullanmam icin kalitesinin üzerindeki detayların hepsinin (kenarları dahil net olmasını istiyorum)

Ancak sizinde dediğiniz gibi burada bir paradox var, heryeri netlersek sizinde dediğiniz gibi kaliteden ödün veriyor bu konudada aydınlattıgınız için teşekkür ederim. Linki izleyeceğim umarım sorunumun kesin kısa net bir cevabı vardır..

ancak internette baktığım her resimde mesela bir arı resmi gözleri net, antenleri flu. yada bir çiçek çekmişler merkezi net yaprakların kenarları flu. komple sinek net arkası flu yada komple çiçek net arkası flu bir resim olamıyor mu teknik olarak bu mümkün değil mi?internette hiç göremedim de hep aynı tarz resimler var ondan acaba istediğim şey imkansızmı dedim kendi kendime. Dediğim gibi benim amacım taşın tüm dokusunu gördüğüm açıdan hiç kaliteden ödün vermeden net şekilde çekmek. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?

Bakın aşağıdaki örnekte mesela çocuğun yüz gözler aşırı güzel net. ama saçlar yan tarafları kafasının üstü flu. benim istediğim şey ise cocuk aynen bu fokusladığı yerlerdeki kalitede olcak ama cocuğun her yeri böyle net olcak saçlarıda dahil. Arka plan ise umurumda değil benim işim gereği bu çektiğim objelerin net çıkması.

http://i.hizliresim.com/3AYNP5.jpg

#aziluth' tarafından 28.08.2016 22:35:49 tarihinde düzenlendi.


#aziluth' tarafından 28.08.2016 22:47:32 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Ağustos 2016, 22:25 - İp: 95.***.**3.210
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Arka plan kısmını geçelim o zaman ....

Oncelikle, tüm taşı net alabilmek için f16 ve f22 diyaframları denediniz mi ? f16 gibi bir seçimde gözle görülür bir kalite kaybınız olmaz.

Linkteki DOF hesaplayıcıya çeşitli rakamlar koyup, taşın en uzak ve en yakın noktalarının netliğinin imkan dahilinde olup olmadığına baktınız mı ?

Mesela o hesaplayıcıda makinanızı seçip, 35mm fokal uzunluk, f16 diyafram, 50 cm mesafe koyarsanız, yaklaşık 12 cmlik bir alan derinliği elde ediyorsunuz ki taşınız sanırım bundan küçüktür.

Biraz kafa yorar, denerseniz tüm taş üzerinde netlike elde edebilmeniz lazım.

 

Tarih: 29 Ağustos 2016, 00:33 - İp: 108.***.**5.85
aziluth
aziluth (üye)
Antalya / Amatör

Çok teşekkürler,

f20 işime yaradı. Gece stüdyo ortamında av modunda sadece f20 yaparak denedim.hem auto çekim modunda ortaya fokuslu olarak denedim hamde av modunda f20 ile denedim. ikisini kıyasladım ve görüntü kaybı olmadığını farkettim . dediğiniz doğru görüntü kaybı olmuyor. Hatta şöyle bir ilizyon oluyor orda. Taşın kenarlarını flu yapıp ortayı netlediği için beynimiz flu olan kısım ile merkezi kıyas ediyor otomatikman. Ve fokusladıgı yerin daha kaliteli çıktığını düşünüyoruz. diğerinde ise heryer net olduğu için kıyas yapacak yer olmuyor ve bu durumda sanki kalitesizmiş gibi görüyoruz. bu ilizyonik durumu daha iyi gözlemlemek için fokusladıgım yeri photoshop ile kestim diger f20 ile çektiğimide aynı yerden cropladım. ve yan yana koydum kalite olarak aynı sadece auto olanın ısık gölgesi cok az farklı onun haricinde kalite olarak fark yok. o ışık durumlarınıda photoshopta ayarlıyorum ztn. kalite olarak ödün verilmediğine emin olduğum için şu anda bu işimi görüyor.

Ancak kafamda ikinci bir soru belirdi.

Canon 50 mm f1.8 lens alsam çekimlerim daha kaliteli olurmu ?(taşın dokusu daha kaliteli görünürmü )

boşuna para vermiyeyim sadece dof gücünü artıraksa almıcam . Dediğim gibi amacım arka plan fluluğu vs değil .

Bu konuda da aydınlatırmısınız ?

 

Tarih: 29 Ağustos 2016, 02:22 - İp: 95.***.**3.210
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

İyi, sorunu çözmüşsünüz sayılır . 50mm f1.8 gibi bir lens ile sonuç belki biraz daha iyi olabilir ama gözle görülür bir fark olacağını sanmam. Bunun yanında 50mm lenslerin minimum fokus mesafesi de 45-50 cmdir - kısıtlayıcı olabilir. Taşların yüzlerce,binlerce fotoğrafını çekecekseniz gidip $80-100 verip bir tane 2.el alabilirsiniz ama 3-5 fotograf için ise degmez .

Bu arada, dediğim gibi bu tip yüzlerce çekim yapacaksanız, "focus stacking" diye bir yöntemi inceleyebilirsiniz.( Objenin farklı noktalarına netleyip, bir çok fotoğraf çekip, bunları PCde işleyen bir program kullanmak suretiyle birleştirip tamamı net bir fotoğraf oluşturulur ). Epey zahmetli bir iştir . TIKLAYIN

 

Tarih: 29 Ağustos 2016, 04:40 - İp: 108.***.**5.85
aziluth
aziluth (üye)
Antalya / Amatör

Focus Stacking ilginçmiş. Paylaşım için Teşekkürler. Bu yöntem ile belkide tek kare resim için uğraşılabilir.Ancak Ben farklı açılardan objeyi çekmem gerekiyor. O yüzden her bir kare için bu yöntemi uygulamak imkansız .yüksek f değerinde gayet başarılı sonuçlar aldım. Ancak yinede bilgim oldu saolun.50 mm 1.8 almama gerek yok o zaman taşın tüm dokularında gözle görülecek kadar aşırı bir kalite farkı olmayacaksa... Şimdilik bu şekilde ilerleyeceğim.İleride 22 yada daha üstü megapixel deki makinelere geçeceğim , çözünürlüğün biraz daha kaliteli olması adına. Teşekkür ederim yardımlarınız için.

#aziluth' tarafından 31.08.2016 01:39:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Ağustos 2016, 01:38 - İp: 95.***.**5.142
  • 1