fikrisabit
fikrisabit (üye)
İstanbul / Amatör

Nikon D90 Fotoğraf Kontrol Ayarları

Merhaba;

Ben yeni bir D90 kullanıcısıyım.

Picture Control ayarlarıyla biraz oynamak istiyorum, bu anlamda tecrübeli bir D90 kullanıcısının yardımına ihtiyacım var. Kullandığınız sharpness vb. değerleri yazabilirseniz ya da müsait bir vaktinizde aşağıdaki linklerde verilen değerleri inceleyip bana bir şeyler söyleyebilirseniz minnettar kalırım.

http://nikond90-uchin.blogspot.com/2010/05/d90-picture-control.html

http://www.kenrockwell.com/nikon/d300/picture-control.htm

Saygı ve selamlarımla.

Tarih: 3 Haziran 2011, 10:45 - İp: 78.***.**7.18
narrator
narrator (üye)
Giresun / Amatör

bende yeni d90 kullanıcısıyım. Tam emin olmamakla birikte picture control kesinlikle oynanmaması gereken bir ayarmış. Bir yerde okumuştum, uyarmak istedim

 

Tarih: 3 Haziran 2011, 13:46 - İp: 95.***.**5.143
fikrisabit
fikrisabit (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba Narrator; sizin dediğiniz "Fine tune optimal exposure" ayarı. Bense picture control settings'le ilgili bir şey soruyorum. Sharpness, contrast vb. varsayılan değerlerinin değiştirilmesi ile ilgili benim sorum. Bu değerleri değiştirerek kendinize özel çekim seçenekleri yaratabilirsiniz. Kullanma kılavuzunda "Manage Picture Control" kısmını inceleyin.

 

Tarih: 3 Haziran 2011, 15:43 - İp: 78.***.**7.18
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Zaten D90 sadece PASM modlarındaki picture control ile ilgili ayar izni veriyor. Ben kendi adıma o ayarlarda VIVID seçiyorum ve sharpness +1 contrast +1 yapıyorum diğerlerine pek dokunmuyorum. Ancak neden tüm bunlara sonradan dilediğinizce, gönlünüzce ve o kareye kompozisyona uygun olarak karar vermeyesiniz? Onun için bence en güzeli RAW da çekip sonrasında ücretsiz WiewNX2 veya ücretli (demo versiyonun 60 gün deneme süresi var) Capture Nx2 gibi programlar ile istediğiniz Picture kontrolü oluşturmak. Üstelik bu programlar ile RAW - JPEG dönüşümü yapar iken yeni oluşacak dosyanın kalitesini ve tabi ters orantılı olarak büyüklüğünü de seçebiliyorsunuz. Şöyle örnek vermek gerekirse bir RAW fotoğraf sanırım 15-16 MB civarında idi, siz bundan daha kaliteli 8MB lık bir Jpeg de üretebilirsiniz ya da 2 MB lik daha az kaliteli (her halikarda sizin direk JPEG olarak çektiğinizden kaliteli olacaktır) bir sonuç elde edebiliyorsunuz.

Özetle makine üzerindeki Picture Control ayarlarından ziyade RAW çekim ve sonrasındaki işlemler üzerinde çalışın derim.

 

Tarih: 3 Haziran 2011, 15:58 - İp: 62.***.**2.1
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotoğrafçılığa yeni başlamış kişilerin RAW çekmesini gereksiz buluyorum . Öğrenilecek o kadar çok şey ve o heves varken , zamanın büyük bir kısmını PC başında RAW fotoğraf işlemekle geçirmenin manası yok . Öncelikle konsantre olunması gereken doğru tekniklerle fotoğraf çekebilmek , son derece fazla vakit alan PC'de RAW çekimleri işlemek değil .

İleride ustalaşıldığında geri dönülüp düzeltme ihtimaline karşı RAW + JPEG tercih edilebilir . Yine ilerde artık çekim tekniğine iyice hakim olunduğunda , 'de RAW işlemlerine daha fazla ağırlık verilebilir . Şimdilik PC'de JPEG üzerinde yapılacak düzeltmeler ile yetinilmeli , derim.

Picture Control ayarlara gelirsek , şu K.Rockwell'in tavsiye ettiği Vivid , +5 keskinlik , + 3 saturasyon gibi ayarlardan kesinlikle uzak durulması gerektiğini düşünüyorum . Abartılı , fosforik renklerin dışında aşırı gürültü/noise olarak aynen geri dönüyor fotoğraflarda - özellikle gökyüzünde . Her duruma göre ayar yapmaktansa , olabilecek en uygun tek ayarda çekmek daha pratik ( nasıl olsa PC'de her halikarda dokunacaksınız bir şeylere )

Picture Settings'i Standard ayarda tutmanızı , +1 saturasyon ve +2-3 keskinlik ile yetinmenizi öneririm .



 

Tarih: 3 Haziran 2011, 19:43 - İp: 96.***.**4.180
fikrisabit
fikrisabit (üye)
İstanbul / Amatör

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Her iki bakış açısı da benim için çok faydalı oldu. Böyle forumların farklı bakış açılarını buluşturmak yönünde önemli bir faydası olduğunu ve yeni kullanıcılara yardımı dokunacağını düşünüyorum.

Saygı ve selamlarımla.

 

Tarih: 6 Haziran 2011, 13:38 - İp: 78.***.**7.18
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Bencede Keskinlik ve rengi birazda olsa artırın. Active Dlight ise bence işini çok güzel yapıyor. Ben kendim mevut modları biraz değiştrerek yeni modlar oluşturdum kendime. Adlarınıda Canlırenkler-Standart çekim- Siyah beyaz çekim -Portre çekimi - Canlı ve parlak çekim gibi adlandırarak kendime özel çekim modları oluşturdum. Tavsiye ederim.

 

Tarih: 6 Haziran 2011, 19:01 - İp: 88.***.**6.234
keino
keino (üye)
İstanbul / Amatör

Raw çekmeyi gereksiz buluyorsunuz belki ama. full hd ekrandan raw artı jpg çektiğim bir fotoğrafı yanyana koydum ve bir daha çekmemeye karar verdim...

Tabi bu işin abartısı olsa da raw işini çok güzel yapıyo. Yeni fotoğrafçıların pc başında düzenlemelerine ve ( nasıl olsa raw çektim elimde sihirli değnek var ) demelerine ben de karşıyım. kadraj ışık renkler çekim sırasında ortaya çıkmalı. Pc başındaki vaktinizi çekim ile geçirin.
.
Bu arada konudan saptık. O modlar benim makinemde de (d90) yüklü. Farklı zamanlarda ve koşullarda çok iyi fotolar almanız mümkün. Ama makinenizin ayarlarına hakim olursanız kendi modunuzu kendiniz oluşturursunuz zaten ( Kodak extrachrome favorim bu arada )

 

Tarih: 8 Haziran 2011, 22:19 - İp: 92.***.**4.57
smaler
smaler (üye)
Konya / Reklam Fotoğrafçısı

Bu arada birşey farkettim. Birisi fine tune exposure den bahsetmiş. Keskinliği artırmak v.s. işlemler için sakın bu ayarı kurcalamayın. Yoksa bir daha geri döndüremezsiniz. Sayın fikrisabit sizin bulduğunuz picture control den sharpness i artırmak en doğru çözüm. Kullandığınız iso değerine göre noise yapmayacak kadar sharpness i artırmak en doğrusu. Ben farklı ortamlarda ve farklı iso değerlerinde kullanmak üzere faklı renk ve keskinlik değerlerinde kendime özel ayarlar oluşturdum. İşime oldukça çok yarıyor. Bu ayarı info tuşuna ard arda 2 kez basınca ana ekranda alttaki menüden kolayca değiştirebilmeniz mümkün. Sizede tavsiye ederim.

 

Tarih: 31 Ağustos 2011, 10:28 - İp: 85.***.**6.115
carpediem1302
carpediem1302 (üye)
Şanlıurfa / Amatör

üstadlara bende teşekkür etmek istiyorum.cok faydalı oldu benım için...

 

Tarih: 24 Eylül 2011, 17:16 - İp: 95.***.**5.166
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Konuyu yenşiden canlandırmak durumunda kaldım arkadaşlar ama bir yanlışa düşmemek adına bu soruyu sormak zorundayım:

Hani şu KESİNLİKLE DOKUNULMAMASI" gereken ayardan bahsedilmiş yukarıda d90 için :"Fine tune optimal exposure"

Şimdi benim makinenin menüsü türkçe..Doğal olarak bu ayar, eğer benim makinede (nikon d5100) varsa türkçe olmalı. Bu ingilizce tanımlamanın bire bir karşığı benim makinede yok.
Ancak korkum şu: Nikon yine bu ayarı başka bir isimle makineye yerleştirmiş olabilir.Bu durumda; "nasılsa bu ayar bende yok" diye makinenin her yerini kurcalarken, farklı bir isimle geçmiş olması muhtemel bu ayarı bozmak..
Nikon d5100 kullanıcısı arkadaşlar, bizde bu ayar yok, değil mi??

Sevgilerimle..

 

Tarih: 5 Ekim 2011, 12:18 - İp: 212.***.**9.58