sinemcmv
sinemcmv (üye)
İçel / Amatör

Nikon D40 Karanlık Çekiyor

14 ağustos akşamı nikon d40 modeli güzide cihazımın vizörünün bulanık gösterdiğini fark ettim. Fotoğraflar netti ama. Ben de ertesi gün servise göndermesi için Teknosa Mersin şubesine verdim. 9 gün sonra makina geri geldi. Alıp eve geldim, akşam fotoğrafları çok karanlık çektiğini fark ettim. Artık direk florasanı filan çekmeye başladım ancak sanki önüne siyah bir perde çekmişsiniz gibi karanlık çıkıyordu.

Ertesi gün tekrar Teknosa'ya gittim. Teknosa Asist'teki hanım ablamız beni fotoğraf makinası reyonuyla ilgilenen görevliye yönlendirdi, sorun ayarlardadır filan diyerek. Görevlinin ilk makinası da d40 imiş, ve gerçekten kendisi de sorun olduğunu ve servise gitmesi gerektiğini söyledi.

Dün akşam aradılar Teknosa'dan, cihazınız geldi diye. Bugün gittim aldım. Tamam ilk geldiğindeki gibi karanlık çekmiyor ama servise gitmeden önceki gibi aydınlık da değil. Özellikle flaş kapalıyken yine önünde siyah bir tül varmış gibi çekiyor. Bozuk değilmiş, ayarlarda sorun varmış, bunlar da ayarlayıp göndermişler.

1 yıldır kullandığım cihazın ayarlarını hala öğrenememişim sanırım. Bilen varsa gerizekalıya anlatır gibi anlatabilir mi, çok rica ediyorum. Delirmek üzereyim çünkü. Asist'teki kadın da servise göndermez çünkü artık, "Gördün mü ayarlardaymış" diye laf çakıyor bir de.

Teşekkürler şimdiden

Tarih: 11 Eylül 2009, 20:11 - İp: 94.***.**9.78
appendix
appendix (üye)
Kırklareli / Meraklı

üzerinde +/- olan bir düğme olmalı, oraya basılı tutup ayar ekerleğini çevirip pozlama telafisi yapınız + değerlere getiriniz

 

Tarih: 11 Eylül 2009, 21:04 - İp: 85.***.**0.221
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Öncelikle "AV+/- ayarı doğru mu ?" gibi ayarla ilgili şüpheleri safdışı bırakmak için makineyi sıfırlayın.

Bende D40 yok ama http://www.kenrockwell.com/nikon/d40/users-guide/d40-users-guide.pdf 'den edindiğim bilgiye göre bu iş şöyle yapılıyormuş :

D40 üzerinde "yeşil nokta" ile işaretlenmiş 2 adet düğme var. Bir tanesi denklaşörün solundaki "Info" düğmesi, diğer LCD ekranın solunda, alttaki büyütme tuşu. Bu iki düğmeyi aynı anda 3-5 saniye basılı tutarsanız, D40 fabrika ayarlarına dönüyor.

Makina sıfırlandıktan sonra "Auto" veya "P" modlarında (ters ışık olmamak kaydıyla) doğru pozlaması lazım. Doğru pozlamıyorsa makinada veya lenste problem vardır.

Eğer sorun ayarlarda değil makinadaysa, aklıma gelen en şüpheli durum servisin vizörü düzeltirken ışık sensörünü bozmuş olmasıdır. Işık sensörleri vizör düzeneğinin içindedir. Pozlama yanlış çalışıyordur.

Makinayı P modundayken sabit (otomatik olmayan) ISO ve flaş kapalıyken ile karanlığa ve aydınlığa yönelttiğinizde okuduğunuz Diafram/Perde değerleri değişiyor mu? Değişmiyorsa makinanızın pozlaması hiç çalışmıyordur. Okuduğunuz değerler değişiyorsa pozlamanın doğru olup olmadığını irdelemeniz gerekecek.

Makinanın doğru pozlamanın anlamanın en kolay yolu başka bir makinayla kıyaslamak. Otomatik moddayken ISO/Diafram/Perde değerlerinin gösteren herhangibir makina kompakt, eski bir filmli SLR vs. ile D40'ın okuduğu değerleri karşılaştırabilirsiniz. Karşılaştırma yaptığınız makinanın lensi ile sizinkinin aynı açıyı görecek ayarlamayı unutmayın (filmli SLR'da 50mm = D40'da 35mm )

Pozlamanın doğru çalıştığından emin olduktan sonra düğer konulara yani lensin diaframı ve perde testleri........



#antika' tarafından 12.09.2009 00:50:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 12 Eylül 2009, 00:47 - İp: 88.***.**2.2
sinemcmv
sinemcmv (üye)
İçel / Amatör

antika, öncelikle ilgin için çok teşekkürler.

sıfırladım cihazı. hem de usb tuşunun yanında yer alan minik bir tuş var, oradan. çünkü dediğin iki tuşa basınca kişisel ayarlar sıfırlanmıyormuş, ama bu dediğim tuşla saati bile sıfırlıyor.

buna rağmen karanlık çekmeye devam ediyor. eskiden aynı ışıkta, otomatik ayarda çekim yaptığım ve çok iyi sonuç aldığım yerde çok daha karanlık çekiyor.

p ayarında + lara getirince göreceli olarak çok daha iyi ancak otomatik ayarda gayet karanlık, ben sürekli p ile uğraşamam ki. hem zaten p'de +'lara getirince çok yavaş pozlama oluyor, titriyor görüntü.

yine de p ayarında aydınlığa ya da karanlığa tutunca makina reaksiyon veriyor. ekrandaki diyafram ayarları, rakamlar filan değişiyor yani.

 

Tarih: 14 Eylül 2009, 11:31 - İp: 94.***.**8.41
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Tam güneşli bir havada dışarı çıkın ve herhangi bir objeyi

1/125 , f16 @ ISO 100 ayarlarına Manuel çekin . ( Güneşli 16 kuralı )

Sonuç yine karanlık ise makina arızalı ....

------------------------

Sonuç iyi ise , bir de sonra S moduna getirin , 1/125 ve ISO 100 ayarda çekin . Makinanın seçtiği diyafram ayarına bir bakın - hangi ayarda çekmiş . Sonucu da , aydınlık mı karanlık mı bize bildirin....









 

Tarih: 14 Eylül 2009, 15:35 - İp: 96.***.**9.175
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Elinizde pozlamayı karşılaştıracağınız başka bir makina yoksa, Paperman'ın belirttiği gibi ışık miktarı standart kabul edilen bir ortamda yani öğlen güneşli havada çekim yaparak pozlamanın doğru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Tabii güneşli havanın tarifi nedir bilinmesi gerekir :
Cisimlerinin gölgelerinin kenarları keskinse, bu güneşli havadır. hava bulutlandıkça gölgeler keskinkinliğini kaybeder, en sonunda hiç gölge kalmaz.

 

Tarih: 14 Eylül 2009, 21:10 - İp: 88.***.**0.55
sinemcmv
sinemcmv (üye)
İçel / Amatör

arkadaşlar çok teşekkürler ilginiz için.

bugün hava güneşliyken manzara çekimi yaptım ve karanlıktı. ben de tekrar servise gönderdim. belki bu sefer kabul ederler durumu.

 

Tarih: 15 Eylül 2009, 00:55 - İp: 94.***.**2.59
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Keşke önce buraya öğlen çektiğiniz fotografı ve Diafram/Perde/ISO buraya postalasaydınız. O zaman resmin üzerinde yorum yapıp daha spesifik bir arıza tarifi ile servisin kapısını çalmanızı sağlayabilirdik.

Bir resmin az mı çok mu pozlandığının gözlemleyebileceğiniz en uygun şey resmin RGB histogramdır. Resminizin histogramına makinanızın bizzat üstünde ve PS veya GIMP gibi görüntü işleme uygulamasında gözatabilirsiniz. Doğru pozlanmış bir resimde grafik sağ ve sol kenarlara mümkün olduğunca yakın olur ama bu kenarlara, özellikle sağ kenara temas etmez. Bu kriter özellikle matris pozlanmış resimler için geçerlidir, spot ölçüm farklı bir hikaye.

 

Tarih: 15 Eylül 2009, 19:13 - İp: 88.***.**3.2
sinemcmv
sinemcmv (üye)
İçel / Amatör

makina servise gitti ve döndü, diyafram değişmiş. hatalı derken haklıymışım yani teşekkürler herkese ilgi için.

 

Tarih: 29 Ekim 2009, 19:06 - İp: 193.***.**8.20
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

İyi bari.Yapmışlar..

 

Tarih: 10 Kasım 2009, 22:29 - İp: 78.***.**5.6
m.deniz
m.deniz (üye)
Bursa / Amatör

merhaba.Sanırım aynı arıza bende var canon 550d kullanıyorum..lensin içinden sesler gelmeye başladı LCD ekrandan önizlemeye alıyorum ve odaya çeviriyorum görüntü gayet güzel ama makineyi florasana veya bilgisayar monitörüne çevirdiğimde LCD önizleme kararıyor baktım ışık ölçer ayarları ortama görede değiştiriyor ama ışıklı kaynağı olan birşeye çevirdiğim zaman kararıyor..sorun ne olabilir gövdedemidir yoksa lenstemi?ve diyafram değiştirmek ise masrafı ne olur

 

Tarih: 22 Haziran 2010, 21:50 - İp: 78.***.**7.133