huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

Lens Değerleri

arkadaşlar lens değerleri hakkında bilgi almak istiyorum.
ilk rakam yada ıkıncı rakam neyi ifade ederler tam olarak. makro ve tele lensler hangi özelliklere sahip olmalıdır

Not:Ya bişe bildiğimi zannederdim ama bilmediğimi farzederek baştan ve temelden danışmak istiyorum

Tarih: 9 Ekim 2005, 13:48 - İp: yok
x_brknt
x_brknt (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Sayın Huzun_seli bildiklerimi seninle paylaşayım
birkere ilk rakam ve son rakam dediğin lensin acısını ifade eder ilk rakam ne kadar küçük olursa lens o kadar geniş acılı yani daha büyük bi alanı kadraja (fotograf karesine) sığdırabilirsin 2. rakam ise o lensin yakınlaşma miktarıdır yani acıyı daraltır ve uzaktaki bi nesneyi tek karenin içinde pozlaya bilme imkanı sağlar. Makro lensler iste her lensin belli bir netleme mesafesi vardır yani lens ile obje arasındaki mesafe normal lenslerde bu fazla olmaz en yakın 40-50 cm kadar lense göre değişir tabi ama makrolarda bu mesafe 1 cm altına bile iner ve en ufak bi böceği bile ek kare içerisine alabilirsin

 

Tarih: 9 Ekim 2005, 20:41 - İp: yok
fotoender
fotoender (üye)
İstanbul / Amatör

Hüzün seli Kitapçık için tekrar teşekkür.Sen Close up lens aldın mı.Aldınsa kaça.Bende yarın alcam da

 

Tarih: 9 Ekim 2005, 23:40 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Rakam derken odak değerinimi yoksa diyafram değerinimi kastettiğini anlayamadığımdan bu sorunu pas geçiyorum makroya gelince en önemlisi büyütme oranının 1/1 olması ayrıca odak değeri yükseldikçe daha uzaktan çekim yapmaya imkan tanır ki canlı makroları için önemli bir gereklilik telede ise (is,vr) gibi görüntü sabitleyici sistemler ve mümkün olduğunca açık bir diyafram aranan özellikler olur tabi tüm bunlardan daha önemlisi optik kalite ancak bunu anlamak lensin özelliklerine bakarak mümkün olmayacağından bir nebze mtf grafiği ve bulunabiliyorsa test çekimleri fikir sahibi olmak için kullanılır

 

Tarih: 10 Ekim 2005, 04:05 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

mesela;
canon 17-85mm f/4-5.6 IS USM...
bu lens 17mm'den basliyor, 85mm'ye kadar zoom yapabiliyor.. optik zoom oranini bulmak icin ikinci rakami birinci rakama bolmen gerekir.. bu durumda 85/17, yani 5.. bu zoom objektif 5x optik zoom'a sahiptir deriz..
f/4-5.6 ise.. eger ki iki rakam degil de bir rakam olsaydi, yani f/4 gibi mesela; o halde, bu zoom objektif butun focal uzunlugu degerlerinde, diyaframi f/4'e kadar acabilir derdik.. ama iki rakam olunca durum degisiyor.. ilk rakam, objektif en genis acidaykenki diyafram; ikinci rakam ise en dar acidaykenki diyafram degeridir.. yani 17mm'de f/4'e kadar kisabiliyor bu objektif; ayni sekilde 85mm'de de f/5.6'ya kadar..

..........

macreo lensler 1:1 oraninda buyultebilirler.. 1:1 oraninda buyultme ne demektir peki? iste kamerandaki sensoru, bir fotograf karesi olarak kabul edersen; fotograflayacagin cisimi sensorun uzerine koydugunda, o cisim sensor uzerinde hangi buyuklukte duruyorsa, fotograf uzerinde de ayni buyuklukte gorunur..
kobranin da dedigi gibi macro objektiflerin mm'si arttikca cok daha uzaktan cekim yapabilirsin..
..
genel olarak 43mm'den az olan butun focal degerleri genis aci olarak kabul ediliyor.. 43mm degil de 44mm oldugu anda tele objektif oluyor.. cunku gozun gordugune oranla bir yakinlastirma basliyor..
hangi ozelliklere sahip olmali diye sorarsan.. ne kadar cok ozelligi varsa o kadar iyi tabii..
tabii ki IS gibi ozellikler cok yararli.. yuksek diyafram.. mtf grafikleri..
..

bir soru da ben sana soracagim huzunseli.. dslr mi almayi dusunuyorsun?

 

Tarih: 10 Ekim 2005, 16:11 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşlar ayrdımlarınızdan dolayı tesekkürler. Gecen canon un lens kataloğu elime geçti tum lens çeşitleri mevcuttu
1200mm lik dev bir lensi vardı bu tek rakamlı bir lens pekı bunun değerlendirmesini nasıl yapacağız.

dadanagastcım evet fotoğraf dunyasının içine girdikçe dalıyorsunuz içlere doğru ve anladım kı çok kısa zamanda DSLR almalıyım H1 den çooook memnunum beni şaşırtıyor ama fotoğraf galerilerini gezdiğimde en dolgun rekler keskın hatlar Dslr makınalar ait. o yuzden sanırım yavaş yavaş DSLR almanın zamanı zaten H1 ı satacak yer de buldum ama şimdilik lens değerleri Çalışma sistemi vs ... onları öğrenmem lazım

 

Tarih: 10 Ekim 2005, 17:15 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

o 1200mm'lik lensin fiyati 100000 euro diye biliyorum huzunseli.. hic kafana takma o lensi.. sonra evi falan satmak zorunda kalabilirsin..
saka bir yana..tek rakamli olmasi demek, sabit focal uzunlugunda gorebilirsin demektir.. mesela 1200mm'lik objektifler ancak 1200mm'de bakabilirsin..
zoom objektifler kadar gibi bircok acida gormeni saglamazlar ama goruntu kaliteleri, zoom objektiflere gore daha fazladir..
sen hangi dslr'dan alacagini soyle de ona gore sana objektif bakariz merak etme..
..baslangicda prime lens (tek rakamli olanlarin adi) almanin manasi yok.. sana soyle guzel bir zoom objektif cekeriz..

 

Tarih: 10 Ekim 2005, 19:39 - İp: yok
özgür
özgür (üye)
Çanakkale / Amatör

Peki birşey de ben sormak istiyorum..
Mesela genel kullanım için bir tane 18-200mm objektifimiz var, bir tane de 75-300mm tele objektifimiz olsun. F değerlerinin aynı olduğunu varsayalım. Sanırım bu iki lens de 90mm'de iken aynı açıyı görüyor. 90 rakamını salladım, bu rakam 120, 150'de olabilirdi. Sonuç olarak bu lenslerin 75 ile 200 arasındaki açıları görebilmek gibi ortak bir özellikleri var. Bu aralıktaki açılarda çekilen fotoğraflarda hangi lensten daha iyi sonuç alınması beklenir?

 

Tarih: 10 Ekim 2005, 20:43 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hangi lens daha kaliteliyse tabii..

 

Tarih: 10 Ekim 2005, 21:56 - İp: yok
özgür
özgür (üye)
Çanakkale / Amatör

Ama şöyle de bir durum yok mu;
Bildiğim kadarıyla fotoğraf çekerken kullandığımız zoom oranının fotoğrafın kalitesinde belirleyici bir rolü var. İlk kez DSLR kullanıyorum, eğer bu durum kompakt modellere özgü ise ve yanılıyorsam lütfen düzeltin, zoom oranı arttıkça fotoğrafla yakalanan görüntünün kalitesi kısmen düşer diye biliyorum. Ama bu konuda yanılmıyorsam da şu sonuç ortaya çıkıyor; 18-200mm lensiniz ile 150mm'lik bir açıda fotoğraf çektiğinizde 150/18 = 8.3X zoom yapmış oluyorsunuz. Ama aynı açıda çekeceğiniz bir fotoğraf için 75-300mm'lik lensi kullandığınızda 150/75 = 2X zoom yapmış oluyorsunuz. Bu durumda 75-300mm'lik lensten daha iyi bir sonuç beklemek olası değil midir? DSLR'de yeniyim, yanlış düşünüyorsam lütfen açıklayın ve düzeltin..

 

Tarih: 11 Ekim 2005, 20:08 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

eger ki bir prime veya kaliteli bir L serisi objektifden bahsetmiyorsak o kadar da bir farklilik olmaz.. ama kesin birsey soyleyebilmek de cok zor dogrusu ozgur..
..genelde bir L serisi objektifde 10x optik zoom'lu olanini gormezsin.. cunku bildigim kadariyla 3-4x den sonra ciddi bir sekilde kalite kaybi oluyor..
ama bu demek degildir ki 18-200 kotu bir lens.. aksine bir canon 18-55'den (ki 18-55, 3x optik zoom'lu yaklasik) kat kat daha iyi..
tabii lens seciminde bulunurken bir baska onemli noktada ne kadar kolaylik sagladigi sana.. 18-200 cok harika bir lens; cunku 18mm'den 200mm'ye kadar her aciyi kapsiyor.. lens degistirmene bircok fotografi cekerken ihtiyac duymazsin..
..genel olarak, lensler, farkli focal degerlerine getirirldiklerinde farkli sonuclar verirler..
mesela 150mm'de 75-300 mu yoksa 18-200 objektifi mi iyi sonuc veriri ancak cekimler yaparak gorebilirsin..
..
son olarak; bir sigmanin 50-500mm objektifini dusun.. harika bir lens ve harika sonuclar veren bir lens.. sence 150mm'de nasil sonuc verirdi? bir 75-300'e gore.. ben soyleyeyim.. eminim 50-500mm daha iyi olurdu..
...
veya compact bir camerayi dusun.. canon s2, 12x optik zoom'lu ama kotu mu sonuclar veriyor, bir, 3-5x optik zoom'lu kameralara gore?..
..
ayrica lensi, makinenin uzerinde nasil kullaniyor oldugun da cok onemli.. genel olarak, objektifler, en acik diyafram degerlerindeyken iyi sonuclar vermezler.. 2-3 stop kisman gerekir.. bazilarinda bu rakam 4'dur..
yani; 75-300'u mesela f/8'de cok iyi sonuc verirken 150mm'de; 18-200 ile f/11'e getirmen gerekebilir en iyi sonucu alabilmek icin.. getirmezsen de, lensin sana verecegi maximum'u gorememis olursun..

 

Tarih: 11 Ekim 2005, 20:40 - İp: yok