cakiltas
cakiltas (üye)
İstanbul / Amatör

Dslr Ve Slr Like Arasında Ki Fark

DİJİTAL SLR VE SLR ÖZELLİKLİ SLR-LİKE ARASINDAKİ ÖNEMLİ DİKKATE ALINMASI GEREKEN FARKLAR NELER ARKADAŞLAR? ŞİMDİDEN TELEKKÜRLERRR

Tarih: 23 Mart 2007, 13:56 - İp: 85.***.**0.179
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Hoşgeldin. Sağ tarafta "Ara" düğmesinin üzerine sorunu yazıp tıklarsan pek çok bilgiye ulaşabilirsin. Usta arkadaşlar yakında cevap verseler bile aramayı yapakoy şimdiden. Kolay gelsin.

 

Tarih: 23 Mart 2007, 14:30 - İp: 88.***.**4.117
cenkx
cenkx (üye)
İstanbul / Amatör

Dslr-like tabirinde "like" kelimesi "gibi" veya "benzer" anlamında kullanılıyor. Fark ise dslr-like makinalarda objektifin makina ile bütünleşik olması ve farklı objektiflerin kullanılamamasıdır. Selamlar

NOT: Konu açmadan önce forumda arama yapmak ve büyük harf ile yazmamamak sorularınıza cevap almanızı hızlandıracaktır

#cenkx' tarafından 24.03.2007 01:05:28 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 01:04 - İp: 85.***.**6.201
cakiltas
cakiltas (üye)
İstanbul / Amatör

asıl merak ettiğim ne anlama geldikleri değil dikkate alınması geren farklar.
mesela yeni başlayan biri için slr mi slr-like mı farkedermi.
selamlar.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 09:00 - İp: 85.***.**0.179
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

Yeni başlayanlar için slr-like hatta kompackt bence. Zaten compact her zaman lazım. Slr'nizi ya da slr-like'nızı her gittiğiniz yere götüremezsiniz ama kompactı cepte taşır aniden çıkcak güzel karelere karşı donanımlı olursunuz. Ayrıca kompactla çekim yaparken daha rahat olursunuz. Elinde 1 kiloluk eşşek kadar makineyle gezersen herkes seni fotoğrafçı zanneder. Halbuki sen yeni başlamışsındır, acemisindir bu durum hoş deildir. Fotoğrafını çekeceğin insanlarla konuşma şekline kadar, fotoğrafı çekmek için alacağın acayip pozisyonlara kadar, havayı takip etmek, gezmek, dolaşmak fotoğrafçılıkta bi sürü şey var. Bütün bunlara alışmak için Slr'ye gerek yok...

 

Tarih: 24 Mart 2007, 12:37 - İp: 85.***.**1.183
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

SLR (artik DSLR oldular) makinalar hizlidir. Hizli fokuslarsiniz, hizli zoomlarsiniz, denklansore basinca hizli cekersiniz.

DSLRlarin sensorleri (Sony R1 haric) butun compakt, dslr-like ivir zivir makinalardan daha buyuktur, yani kalite bozulmadan yuksek ISOya cikabilirler, dolayisi ile perde hizlari da yuksektir.

DSLR makinalarin onemli ayarlari (WB, ISO, Pozlama+/- , Flash pozlama +/-, aperatur, perde hizi) menunun bilmem menusunun kacinci seceneginden degil, dogrudan bu is icin ayrilmis dugme ile yapilir. DSLRlarin ergonomi acisindan, kullanimlari da hizlidir.

DSLrlarin kendi flaslari ile objektifin merkezi arasindaki mesafe fazla oldugu icin, flasli cekimlerde "kirmizi goz" kolay kolay olusmaz. (aslinda hic olusmaz) Ayni mesafe herhangibir "DSLR-like" makinada da varsa, o da kirmizi goze sebebiyet vermez.

Butun DSLR makinalara harici flash unitesi takilabilir. Hatta bazilari flashlari "wireless" kulanirlar. DSLR-like makinalarin pek azinda bu ozellik vardir.


Butun DSLR makinalar buyuktur. Bunun hem fiziksel hem de psikolojik yuku vardir. Fiziksel yuku isin kolay kismi, alisirsiniz, esas muhim olan psikolojik yuk, sizin degil baskalarinin alismasi gerekiyor. Siz o hengameyi cantanizdan cikardiginiz an, insanlarin size karsi tavirlari degisiyor.


DSLR makinalar pahaliydi. Artik degil. DSLR-like makinalarin 1200 YTL falan olabildigi gunumuzde giris seviyesi Pentax K100D, Canon 350D, Olympus E-500, Nikon D50 veya Nikon D70 ve hatta butceyi biraz daha yukseltip Sony A100 almamak bence buyuk hata olur.


Bu arada bu konu, bu forumun en ck irdelenen meselesi, once aramayi deneseydiniz keske.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 13:36 - İp: 85.***.**5.240
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Haa, unutmusum, yeni baslayanlara DSLR uymaz mi meselesi.


Illa kompakt ile baslamak gerektigi meselesi tamamen hurafedir.

Bu tamamen sizin karakterinize ve butcenize bagli bir secimdir.

Teknik olarak bu isi DSLRlarda ogrenmek daha kolaydir, cunku butun ayarlar daha ulabilirdir, hatta bazilari mekaniktir. Bu ayarlari daha fazla ve daha hizli kurcalayip neyi nicin yaptiginizi daha cabuk cozersiniz.

Para sizi icin sorun degilse DSLR alin.

DSLR ile DSLR-like arasinda kalan bir butceniz varsa, kararsizlik cekiyorsaniz, fakat bir taraftan ne yapip edip birkac yil icinde DSLRa gececegizi hissediyorsaniz, DSLR alin. (Ben deniz bu gruptaydim, ve dogrudan DSLR almama ahmakligini gostermistim, sonucta her ikisine de para vermis oldum, maliyet 2ye katlandi anlayacaginiz)

Siz kendinizi bilirsiniz, biraz daha "ayran gonullu" iseniz, DSLRa bulasmayin ,hatta DSLRlike'a da bulasmayin, cebinize sigmayan hicbir makinaya bulasmayin.

Yuksek zoom orani onemliyse, lense verecek paraniz yoksa veya lens degistirmeye useniyorsaniz, ustune bir de video cekecekseniz DSLRlike alin.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 13:53 - İp: 85.***.**5.240
cakiltas
cakiltas (üye)
İstanbul / Amatör

yorumlar için teşekkürler sanırım slr like alırım...bütçemi dikkate alarak.slr özellikli olması önemli benim için.slr ye ne bütçem ne vaktim var. selamlar.

 

Tarih: 24 Mart 2007, 15:05 - İp: 85.***.**0.179
byaman
byaman (üye)
İzmir / Amatör

bende su aralar dslr ve dslr-like arasında KARARSIZ kaldım..

suan sony a200 dslr buldum: cok uygun fiyata.
ama dslr-like oneriyorlar cunku kompakt tan geçiş yapacagım..

ayrıca dslr makıne dedıgım zaman ustalar: ''ohoo onu her alana gore lensı var; bi lens su fiyat bu fiyat: makıneden pahalı vsvs '' gibi tanımlar kullanıyo.

dslr-like için bu gibi terımler kullanılmıyo(tabı benım gozum dslr de)

dslr makıne aldıgım zaman bana SUREKLI olarak ne gibi masrafları olur.
ogrencı statusundeyım ve mılyarlarla oynayan biir deılım.
bu lens kavramları NEYE gore sureklı değişiyo.

dlsr makınem olsa yanında kac tane lens objektıf vs olması gerekıyo.
ogrenci biiri olarak ustaların belirttiği gbii lenslerin fiyatlarında korkmalımıyım?


YARDIMMM

 

Tarih: 27 Ağustos 2009, 01:56 - İp: 94.***.**4.185
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

su lensleri almalısın diye birsey yok..
ne cekeceksen ona gore bir lens alman gerek..
sen makro cekmek istiyorsan bir makro lens alman gerek,manzara geckemk istiyorsan geniş acılı bir lens alman gerek, kus fotografı cekmek istiyorsan super telezoom lensler alman gerek.
dusuk alan derinligi istiyorsan acık dıyaframlı lensler alman gerek..

************
dslr alan birisinin bana gore, enazından diyafram nedir enstantane nedir,ben ne tarz cekimler yapıyorum,bu lensin uzerındeki sayılar neyı ıfade eder, hangi lens i almam gerek gibi soruları cozmus olması gerekir..

evet kişi direkt dslr dende baslayabilir ama daha bunların ne oldugu hakkında fikri dahi yoksa dslr-like alıp makine uzerınde varolan objektifle butun bunları hiçbir ekstra masraf yapmadan (yaklasık 4-5 kat)cekmek daha akıl işi bana gore..
haa birde dslr lerde lcdden bakarak cekim yapamıyorsunuz.
cogu kişi bunu 3000 lira harcayıp orta ileri seviye dslr lerini aldıktan sonra ogreniyor, dumura ugruyor,bilmiyorsanız kenara not dusmus olayım..

 

Tarih: 27 Ağustos 2009, 02:06 - İp: 78.***.**2.253
byaman
byaman (üye)
İzmir / Amatör

gaijin, bılgılerın için tşk.. gercekten bu sııteden ogrendıgım cok sey oldu, ve daha cok sey ogreneecgımı umuyorum..

ilgilenenlere tekrar tşk.

 

Tarih: 27 Ağustos 2009, 15:57 - İp: 94.***.**4.185