didan
didan (üye)
Yurtdışı / Amatör

Dslr Temizligi Hakkinda Yazalim.

Herkese selamlar..
sanirim dslr makinelerde en cok yasadigimiz sıkıntılardan birisi temizlik konusu.. temizlik ile ilgili bildiklerimizi burda paylasirsak herkes faydalanabilir..

tecrube ve sorularimizi paylasalim.

Thanks.

dslr ayna temizligini ne ile yapiyorsunuz ve nasil?

(fotografta etkisi olmasada vizorden bakinca sacma sapan tozlar gormek veya lekeler gormek insanin sinirini bozmaya yetiyor)

Tarih: 29 Ağustos 2006, 23:53 - İp: 81.***.**1.151
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma

sevgili didan,

gercekten dijital makinalarin en basta gelen sorunlarindan birtanesi bana kalirsa.

bir cok eski yontemi denemis olmama ragmen(analog donemi) basarili olamadim.En sonunda biraz pahali olmasina ragmen satin aldigim temizleme takimi ile rahata kavustum.
Seninde bahsettigin gibi ayna uzerindeki zerrecikleri fotograf uzerinde gormuyoruz,ne varki;fotograf uzerine dusen
tozlanmayi MIRROR LOCK-UP yapip iceriden temizlememiz gerekiyor.

burada dikkat etmemiz gereken, ya profesyonel temizleme seti kullanmamiz,yada bir fotografciya temizletmemiz.

yoksa benim bildigim kadari ile 300 eu luk bir zarara gireriz.

basarilar

 

Tarih: 30 Ağustos 2006, 00:35 - İp: 195.***.**2.70
polaris
polaris (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Merhabalar size tavsiyem ayna üzerindeki kirlerle pek uğraşmamanız. Ayna üzerinde tozlanma basınçlı hava ile giderilebilir. Asla ama asla aynaya dokunmayın herhangi bir sıvı, solüsyonla temizlemeye calismayin .

Birde su konu var: Burası açık bir tartışma ortamı. Hassas cihaz temizliği, firmware yükleme ve bunun gibi makineyi kullanım dışı veya garanti dışı bırakabilecek konularda buradaki insanlar istemeden ve kotu niyetli olmasa da bile yanlış bilgiler verebilir. Mesela güderi ile lens temizlenmez, ama ne yazık bazi forumlarda insanlar bunu birbirine tavsiye edebiliyor ardından bir başlık daha açılıyor ''objektif güderisi nereden bulabilirim?'' diye.

#polaris' tarafyndan 30.08.2006 02:05:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Ağustos 2006, 01:51 - İp: 67.***.**4.88
didan
didan (üye)
Yurtdışı / Amatör

evet haklisiniz
ben makinemi fotografciya temizletmeye gittigimde aslinda pek ozel bir sey yaptiklarini gormedim temizleme kitini kullaniyor.

ayna olayi benim sinirimi cok bozmustu
gozluk silmek icin satilan kagitlar var
kolonyali mendiller olurya lokantalarda verdikleri
ayni oyle kapali yirtip icinden cikartiyorsunuz lemli bir kagit (nemli olan tabi temizleme sivisi) onunla yaptigim temizlemelerde hic bir sorun yasamadim ayna objektif ve butun parcalar dahil.. fotografciya sordugumdada yaptigim seyin yanlis olmadigini soyledi.. (bu kagitlarin arkasindada zaten foto. mak resmi falan var)

ama dediginiz gibi herkesin kendi yontemi var ve bence fotografcilar bile bu olayi tam biliyor denilemez cunku hepsi farkli farkli seyler soyluyor temizleme kitinde kagit sivi kimyasal ve pompa firca var.. pompa firca ile aynayi temizliyim dedim mahfetti neyse fazla abartmadan sildim eski haline dondu.. firca resmen ciziyor

fotograf makinesini toz gecirmez bi posete koyup oyle kullanicam bu gidisle fazla kullanmadigim halde hatta 2 gun once aldigim makine bile toz doldu sanki insaatta fotograf cekiyoruz )) bide dogada falan tozda toprakta ceksek demekki makineyi yikamak gerekicek..

ayrica makineyi temizliyim derken daha berbat hale cevirenlerin sayisida cok gibi gorunuyor..
özellikle ayna!(üzeri acaip hassas bi seyle kapli üflesen cizilen malzemeden yapilmis) ve cmos (ccd) temizlemek bence o ucuz temizleme kitleri ile pek yapilamiyor.

profesyonel veya daha once bu tur sorunlar yasamis olan arkadaslar genede tecrubelerini paylasirsa bi cok kisi en azindan hata yapmaktan kurtulur.

 

Tarih: 30 Ağustos 2006, 11:38 - İp: 195.***.**4.54
uturuclu
uturuclu (üye)
Kahramanmaraş / Amatör

Bencede olabildiği kadar temizlikten kaçınılmalı(tabii bazen 7 odak noktasının sayısının 8 olduğunu ve bunun uzunlamasına duran bir toz parçasının neden olmasının verdiği sinir bozucu durum ne kadar morel bozsada)
Aksi halde hangi solisyon sürülürse sürülsün vizörde kararma olduğunu duydum.Helede benim gibi canon 350d kullanıyosanız ve vizörün zaten küçük ve karanlık olmasınıda eklersek....

Bu arada arkadaşlar temizlikte (350d'nin) pentamirroru çizen arkadaşım var vizör komple değişiyomu acaba? Yada Türkiye'de değiştirilebiliyo mu?

 

Tarih: 30 Ağustos 2006, 14:56 - İp: 85.***.**0.42
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

DSLR temizliğinide dikkat edilesi şeyler;

Öncelikle Gövde ve objektiflerin dışından başlamak lazım.
Unutmayınki temizlik yaparken buradaki tozlar daha derinlere gidebilir. Kapakları takılı iken yumuşak bir bezle mümkün olduğunca dış kısımları temizleyin.

Objektifin cam kısımlarını temizlerken öncelikle hava üfleyin, el pompası en uygun olandır. Basınçlı havadan kaçınmak lazım. Bu temizlik yetmezse microfiber bez vaya objektif temizleme kağıdı kullanın. Ypışmış inatçı kirler için nemlendirmek gerekebilir. Hoh'lamak yerine objektif temizleme sıvısı ile bezi veya kağıdı biraz nemlendirin. Objeltifin üzerine dökmeyin. Çizgiler görürseniz paniklemeyin, sıvının tamamen uçmasını bekleyin. Bir kez daha hafifçe ovun.
Ayna için sadece hava ufleyin, yetmezse boşverin, tozlu kalsın. Fotograflarınız aynadaki tozdan etkilenmez. Aynayı bezle veya kağıtla temizlerken uygulayacağınız basınç, aynanın ayarının bozulmasına sebep olabilir. Gerekli görüyorsanız gövendiğiniz bir profesyonele verin.

En kritik olan sensor temizliği. Öncelikle tozsuz ortamda yapmanız lazım. Aksi halde temizleyim derken kolaylıkla daha beter olur. Tozsuz ortamı elde etmenin en kolay yolu banyoda duşu açıp etrafın buharlandırmak. Sonra kapıyı kapatıp iyice soğumasını bekleyin. Buhar tamamen çöktüğünde tüm tozları yere indirir. Havada buhar varken makineyi oraya sokmayın, nem tozların yapışmasını sağlayabilir. SOĞUYANA KADAR BEKLEYİN.
Makinanızı sensor temizleme konumuna alın, her zamanki gibi önce el pompası ve hava ile temizleyin. Bundan sonrasını yazmak istemiyorum, dikkatsizce yapılırsa sensor çizilebilir.

Genellikle Bildiğim en iyi kağıt PEC*PAD. Bu kağıtlar 5 sigma (% 99.999) temiz. Sirkecide kamer ithalat denen yerde satılıyor. En gövenilir temizleme sıvısıda orada var. En iyi temizleme sıvıları çok çok çabuk uçan ve hiç iz bırakmayan neredetse saf metanol olanlar.

Umarım birilerinin işine yarar.

 

Tarih: 30 Ağustos 2006, 15:29 - İp: 85.***.**0.121
Emre.
Emre. (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Tanik olduguma gore genelde sensor temizlemek icin hava sprayi kullanan cok, ve kucuk tozlarda etkili oldugu soyleniyor. Yalniz dikkatli kullanilmazsa su attirabilir ve buda kotu sonuclara yol acabilir.

En iyi yontem bu is icin bir profesyonele basvurmak yoksa buyuk hasarlar acilabilir diye dusunuyorum.


#emre.' tarafyndan 30.08.2006 21:54:24 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Ağustos 2006, 21:53 - İp: 87.***.**1.30
nknmrt
nknmrt (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaşlar bugün sirkecideki nikon yetkili servisine götürdüm 10 dakikada temizleyip verdiler, ve özelliklede sordum yurtdışından alınmış makineleri bile ücretsiz temizliyorlar. Yani hiç evde dünya paralar verip alığınız makinenin sensörünü riske atıp temizlmeye değmez, malum istanbuldaki arkadaşlar; sirkeciye ulaşım kolay sayılır.

 

Tarih: 31 Ekim 2006, 22:13 - İp: 85.***.**2.104
link80
link80 (üye)
İstanbul / Amatör

Sirkeciden aldığım temizleme setinin verdiği heyecan ile makineye bakıyım yapayım dedim ama durumu daha beter ettim. Kağıt gibi olan ince bezlere sıvı damlatıp ayna silmeye çalıştım.sonuç sonrasında saatlerce hava pompalasamda onlarca inatçı tozun iyice yapışıp kalması oldu. nikon için güzel bir servis varmış ama canon 400d için ne yapacağım?

 

Tarih: 1 Temmuz 2010, 03:10 - İp: 78.***.**8.247
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Benim bildigim profesyonel sensor temizleme isi sivi film spatula ile sensorun uzerine uygulanir ve kuruduktan sonrada cikartma cikariyo gibi sensorun uzerinden cekilir.Japonyada bazi kalemler var birde lens temizliginde kullanilan ozel ve onlarda amator kullanicilar icin sifir cizik sonuclari ile ideal aletler.Tabi yapilmasi gereken en onemli is toz parcaciklari var ise once bunlari yok etmektir.Yoksa uyguladiginin her dokunma hareketi cizik olusmasina sebep verebilir..Eger el pompasi ile gitmeyen inatci parcaciklar var ise ,uygulanacak yontem yukarida belirtilen film yontemidir.Birde gormeden is yapmayin arkadaslar.Once gorun net bir sekilde sonra eger cesaretiniz var ise mudahalede bulunun/

 

Tarih: 1 Temmuz 2010, 14:52 - İp: 221.***.**6.23
fomadijital
fomadijital (üye)
İzmir / Firma

aynayı micro fiber bezle (gözlükçülerin kullandığı) silebilirsiniz
sensörü pek ellemeyin çok problem oluyor
basınçlı hava en ideali
selamlar

 

Tarih: 15 Temmuz 2010, 23:42 - İp: 78.***.**1.44
  • 1