philip
philip (üye)
İstanbul / Amatör

D80’de Diyafram Öncelikli

Gündüzleri a'da çekim yaparken bazen makina biraz bekleyip ondan sonra çekim yapıyor. bu bölümde bazen özellikle çoğu zaman titreme oluyor. dolayısıyla süper olacak fotoğraf bulanık oluyor? bunu önlemek için birşey var mı? tripod kullanma ihityacı hisseder oldum.

Tarih: 14 Temmuz 2007, 15:30 - İp: 85.***.**2.173
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Biraz bekleyip ondan sonra çekim yapmıyordur da, seçilen (veya makinenin seçtiği) perde hızına göre, her çekimin bir başlangıç ve bir de bitiş noktası vardır. Arada geçen süreyi beklersiniz, hatta genellikle 1 saniyenin üzerindeki perde hızlarında NR açıksa bir o kadar da NR işlemi için beklersiniz. Örneğin perde hızı 2 saniye ise 2 saniye de NR için beklettiğinde toplam 4 saniye beklemiş olursunuz. Diyafram öncelikli çekimlerde perde hızına makine karar verecektir. A modunda ne kadar kısık diyafram seçerseniz perde hızı da o oranda uzayacaktır. ISO da yükselebilir ama şimdi o konuya girmeyeyim. Titreşim önleme olmadığında, genellikle kullanılan odak uzaklığı kadar (hatta 2 katı) perde hızı tavsiye edilir. Bu tavsiye sadece makinenin titretilmemesi içindir, konudaki harekete göre seçilmesi gereken perde hızı da değişir. A modunda çekim yapmanız demek, sizin için diyaframın önemli olması demektir ki buradan da manzara veya benzeri türü çekim yaptığınızı varsayıyorum. Bu durumda perde hızını makineye bıraktığınızda gerekenden yavaş bir perde hızı seçilmiş olabilir. Bu durumda tripod kullanmanız gerekiyorsa kullanın, tripod iyidir, faydalıdır.



#ocaklilar' tarafından 15.07.2007 14:29:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Temmuz 2007, 16:11 - İp: 85.***.**0.185
sancho
sancho (üye)
İzmir / Amatör

bendede d80 var evet biraz bekledikten sonra yapıyor onun nededi menüdeki ayardan kaynaklanıyor kullanma klavuzunu okudunuzmu bilmiyorum ama menüde düşük perde hızlarında eltitremesi hissettirmemek için yapılmış bir mod var deklanşöre bastıktan bir miktar sonra aynayı kaldırıyor bunu da kapatabiliyorsunuz

 

Tarih: 15 Temmuz 2007, 16:59 - İp: 85.***.**6.151
  • 1