webdeveloper
webdeveloper (üye)
İstanbul / Amatör

D700 Ve Dx Lensler

Bir tartışma panelinden alıntı yapıyorum:

The D700 is going to give you better low light performance and wider angle capability (no crop factor), but is much more expensive and eliminates DX lenses from your list unless you shoot them at only 5MP.

Burada değinmek istediğim ise ikinci kısım. DX lensleriyle yalnızca 5MP çekim yapılabileceğini söylüyor.

D700 lens yalpazesinin geniş olmadığı için iyi bir yatırım olmadığını düşünen birkaç kişi vardı forumda. Bu yargıyı göz önünde bulundurarak bir soru sormak istiyorum:

Benim mesela d90'da kullanabildiğim bütün lensleri yalnızca 5MP sınırıyla kullanabilecek olmam mı iyi bir yatırım olmadığını düşündürüyor? 5MP üzerinde bir çözünürlük baskı, katalog, fotoğraf stüdyosu..vs gibi işler haricinde neden gereksin ki? Son olarak şunu söyleyebilir miyiz: Lens çeşitliliği açısından d700 yalnızca baskı işiyle uğraşanlar için iyi bir yatırım değildir? Yoksa 5MP sınırından artı dezavantajları da var mıdır DX lenslerin?

Tarih: 16 Şubat 2011, 00:00 - İp: 78.***.**4.224
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Diyelim 5Mp size yetiyor - baskı yapmadığınız için . Tüm detayları boşverip şöyle düşünün.

12-18 Mp bir APS-C format bir DSLR'ye vereceğinizin 2-4 katı para vererek bir Full Format ( FF / FX ) D700 alıyorsunuz .

Sonra lensler uyumlu değil diye sensörün sadece APS-C boya denk gelen kısmında 5Mp'de çekiyorsunuz .

Yarı/çeyrek fiyata olan DSLR'ler 12-18 Mp'de çekebilirken , siz 4 katı paraya sensörün aynı büyüklüğündeki kısmında sadece 5Mp ile yetiniyorsunuz.

Pek mantıklı bir iş gibi gözükmüyor değil mi ?




#paperman' tarafından 16.02.2011 05:23:12 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 16 Şubat 2011, 00:48 - İp: 96.***.**4.180
webdeveloper
webdeveloper (üye)
İstanbul / Amatör

DX lens yatırımı yapsın demiyorum ki bu gövdeyi alan kişi, yalnış anladınız sanırım.

D90 kullanıyor ve DX lenslerden (ya da D700 gövdesine tam anlamıyla uyumlu olmayan diğer lenslerden) oluşan bir takımı var. Kişi D90'dan D700'e yükselmek istiyor diyelim, D700 gövdesinden tam verim alacağı amacına uygun 2 lens alsın (yalnızca 5MP üzerine çıkmak istediğinde), elindeki lenslerden gayet iyi bir şekilde yararlanmış olmuyor mu?

Hem bu kişi fotoğrafçılığı hobi olarak yapıyorsa 5MP üzerine çıkmasını ben anlamsız buluyorum, bu çözünürlükte bile harika çıktılar alabilir iş baskıya falan bakacaksa. (Bunun üzerine D700'ün hobi fotoğrafçısının elinde ne işi var demeyeceğinizi umuyorum, malum wildlife da spor fotorafçılığa da gayet hobi olarak yapılabilir)

Pek mantıklı gözükmüyor kısmına gelirsek, işin teknik kısmını geçtim edindiğim pratik izlenimler d700'ün harika fotoğraflar ürettiği yönünde. Daha amatör de olsam, hobi olarak da yapsam o denli bir imaj kalitesi istemek benim hakkım diye düşünüyorum. Kaldı ki fotoğraftan bahsediyoruz; görsel bir iş. Milyarlar verip bir piyano alacaksak ses kalitesine bakarız, fotoğrafçılıkta da muazzam görüntü kalitesi istemek aynı şekilde makul gibi geliyor bana. Bunun profesyonelini, amatörünü kişisel olarak kabul etmiyorum. Bunların yanı sıra yorumlarınızı değerli bulduğumu belirtmek isterim.

Bir sonraki gövdem neden D700 olmasın diye bakındım öyle aslında. Bütçemi fazlasıyla aştığı için şimdilik elimdeki gövdeyle idare etmek kalıyor.

 

Tarih: 16 Şubat 2011, 16:12 - İp: 78.***.**4.224
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

peki birde soyle dusunelim. eldeki govdeyi satıp bir 5d mark 2 almak ve sorunsuzca geniş lens yelpazesinden faydalansak?
--
olay yine canon nikon cekişmesine gelip dayanıyor.
acıkcası onlarca milyarı makinelere yatıran, bu işi tam anlamıyla yapan profesyonellerin bile 2-3 lensten baskasına ıhtıyac duyacagını ve kullanacagını dusunmuyorum.

d700 içinde gerekli lens yelpazesi zaten mevcut.

**************
konu d3000 gibi motorsuz govdeler olsa (yıne bir amatorun maksimum 2-3 lens kullanacagı varsayımıyla hareket ederek) bu makineleri kullanan musteri profilinin kullandıgı lensler ve aralıklar uzerinden nikonun iyi bir secim olmadıgı soylenebilir.

ama d700de ben boyle bir sorun gormuyorum acıkcası.
5mp mevzusu zaten sizinde dediginiz gibi eldeki lensi bi şekilde kullanmak amacıyla ortaya cıkmıs bir şey.
ama kim d700 alıpta ustunde boyle bir lens kullanır dusunmek lazım.

********************************

fotografcı birazda mantıklı düşünmesini bilecek.
nasıl ki ferrari alıp lpg taktırmak sacma ise gidip 10 bin liralık govde alıp 300-500 liralık lensle uyumlulugunu dusunmek okadar sacma.

 

Tarih: 16 Şubat 2011, 18:28 - İp: 92.***.**5.51
webdeveloper
webdeveloper (üye)
İstanbul / Amatör

Sonuçtan çok olayın nasıl yapıldığına bakmak mantık mı oluyor yani? Yanına yakışmıyor gibi takıntılarım yok neyse ki. Ben lenslerin söylendiği gibi elde kalmamasından bahsediyorum. 5MP çekim yapıyorlar diye kenara atılmayacaklarından, dolayısıyla da d700'ün kötü bir yatırım olmadığından bahsediyorum. Çok büyük varyasyona sahip olmasalar da FX lensler hakkını vermiyor değil, ödediğini alıyorsun. Bunu birkaç test shot'a bakarken zoom yapmadan bile görmek mümkün. Hatta üzerinde ne lens olursa olsun sonuç keskin, detaylar çok ince. Ben lensleri sorun etmiyorum, max 5MP ile çekim yapmasından başka dezavantajı varsa söyleyin. Bundan sonraki gövdem olması için tek sorun maliyeti benim için. O niteliğe o para değer mi diye düşünüyorum sadece. Video çekmiyor, çözünürlüğü düşük, portatifliği az..vs gibi sorunlarım olmadı hiç.

Canon 5D Mark II'yi düşünmedim değil, yaklaşık aynı fiyat D700 ile. Moda çekimlerinin gözdesi deniyor yorumlarında. Beklentiler doğrultusunda d700 daha çekici geldi. Lens çeşitliliği biraz düşündürmüyor değil.

 

Tarih: 16 Şubat 2011, 18:54 - İp: 78.***.**4.224
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Öncelikle Nikon fx lens yelpazesinde nasıl bir sıkıntı var ? Ne tür lensler eksik sizce ?
14mm den 800 mm ye kadar harika lensleri vardır nikon'un.
Sadece Canon'da bulunan bir iki çok sınırlı kullanım alanı olan lens (TS-E 17, MP-E 65 gibi) dışında tüm lens yelpazesi olan bir markadır. Istediğiniz diyaframda mı lens yok ? Ben Canon kullanıcısı olmama rağmen Nikon'un özellikle geniş açı prime lenslerini daha çok beğenirim.
Bence olaya yanlış yönden bakıyorsunuz, fikrimce lens yatırımı gövde yatırımından daha öncelikli ve önemlidir. Her gövde iyi lensle iyi netice alır, ama tersi doğru değil. Lens iyi değilse hangi gövdeye takarsanız takın.

 

Tarih: 17 Şubat 2011, 01:38 - İp: 88.***.**8.210
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Bende olayi gaijinin Ferrari orneginden giderek soyle yorumlayayim.Haci murat cantlarim var ve bunu ferrarime napip edip uydurup takiyorum.Sonucta Ferrari gidermi gider ama virajda nolur bilemem.Eger elimde cant var ben bunlari mutlaka kullanmaliyim anlayisinda iseniz,APS-C makinalar icin yapilmis lenleride Full frame de kullanmanin hicbir sakincasi yoktur derim...Kisisel zevk meselesi kim ne diyebilirki.Hatta DX formati secmezsin yuvarlak siyah cerceven olur resimlerinin etrafinda degisik bir hava verir .
Ben ozetle 2 tip Nikonada sahip birisi olarak eger elinde APS-C olani tutmayacak ve Full formata gecis yapacaksan(ben tutuyorum),dx lenslerini elinden cikarip parasiylada yeni lensler edinmeni tavsiye ederim.Bos ve gereksiz bir is olurdu yani DX lensleri elimde var dursun boyle kullanayim demek.

#ozansan' tarafından 21.02.2011 07:20:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Şubat 2011, 07:13 - İp: 221.***.**1.155
  • 1