muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Canon Larda Af Assist Lamb Olmaması

Değerli üyeler selamlar,

Son günlerde merak ettiğim bir husus var. İlgimi çektiği için araştırıyorum. Bir Nikon D90 sahibiyim ve önceki makinem de Nikon idi. Canon kullanan hiç bir yakınım da yok hoş fotoğrafçılıkla ilgilenen yakınım yok desem daha doğru ama.

Bir süredir Canon 7D ile ilgileniyorum. Tüm dünyada bu kadar büyük tartışma konusu iken Nikon'u sevmeme rağmen Canon'u da merak ediyorum doğrusu. Bu araştırmalarım sırasında Canon 7D eleştirilerinde gövde üzerinde (tüm nikonlarda olduğu gibi) bir AF yardım lambası bulunmadığı idi. Bu lamba özellikle karanlık ya da az ışıklı ortamlarda belli mesafelere kadar ilave ışık desteği sağlayarak AF nin daha hızlı ve kararlı olmasını sağlıyor. Bence son derece gerekli ve yararlı. Canon 7D de ise bu lamba yok ve onun işlevini flaş yardımıyla gerçekleştirdiği belirtiliyor. Bu mekanizma tam olarak nasıl çalışıyor. Az ışıklı ve karanlık ortamlarda bu lambanın bulunmaması bir dezavantaj yaratıyor mu AF hızı ve doğruluğu açısından?

Canon kullanan değerli üyeler bilgi ver görüşlerini paylaşırlarsa sevinirim.

Tarih: 1 Haziran 2011, 17:20 - İp: 62.***.**2.1
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Bence hem iyi hemde kotu bir ozellik.Iyiligi evet daha fazla isik ile daha iyi fokuslamaya imkan veriyor oldugudur ancak flash kullanmak istemediginiz karanlik bir ortamda bu olayi nasil yapicaksiniz?Kapatilir,kapatilmaz ama sadece fokuslama icin her seferinde ayar gerektiren bir durum.Flasin istenmedigi fokuslamada illaki tepe flasinin cakmasi pek hos bir durum degil yada assitten hepten mahrum olmak sozkonusu.

Ayrica flasciklarin patlamasi, bazen cekim yapildi ve bitti hissini veriyor cekilenlere ve pozisyonlarini bozuyorlar.Yani gece cekimlerde bir dugunde on fokuslamayi yaptiktan sonra hemen olayi bitirmeniz gerekir.Fokuslamadan sonra kadrajda hafif bir degisiklik ve sure kaybi size o kareyi kaybettirebilir.Hele birde bu pre flasciklar fokuslamayi yapamadi ise durum daha vahim.

Gerci cokta takildigim bir konu degil acikcasi .Duzgun bir flash performansi ariyan kullanici gider harici flash alir infared beam ozellikli ve daha iyi isler cikartir.Sonucta makinalarin flaslarina pek ragbet etmemek gerekiyor.

Harici flashlarin karanlikta nasil fokuslamaya yardimci olduklari noktasinda Canon gibi flashciklar cakmadiklari durumuda ayrica Canon icin su isareti gerektiriyor

(Ben takiliyorum aman ciddiye alipta yorum yapmayin)

#ozansan' tarafından 02.06.2011 06:33:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Haziran 2011, 06:30 - İp: 221.***.**3.132
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Akşam bir deneme yaptım, doğal sokak ışıklarında yani zifiri karanlık olmayan bir ortamda AF assist lambası öyle 3-4 mt değil (tabiki elime metre alıp ölçmedim ama) en azından 10-15 mt arası yardımcı oluyor, gerçekten güçlü bir ampülü var. Ayrıca Paperman hocamın belirttiği ne zaman devreye gireceği kararsızlığı bende söz konusu değil şöyle ki ben genelde M modunda çekim yapıyorum ve gerekli olduğu her zaman bu lamba otomatik yanıyor (menüden açık seçtiğim için). Ancak onun da bir dezavantajı var eğer bu şartlarda bir portre çekecekseniz modelin gözünü alıyor bu ışık, malum gözlere de netleme yapılacağı için. Eşim bana çok kızıyor ışıktan gözüm kamaştı çekme artık diye Diğer bir husus da kapalı mekanlarda bazen gerekmediği halde bile bu lambanın yanmasını engelleme şansınız yok eğer otomatik ayarlı ise. Öbür türlü zaten flaş kullanmaktan bile zor olur her seferinde açıp kapatmak. Aslında biraz da kapalı tutarak kullanayım ki gerçekten bir fark yaratıyor mu anlama şansım olabilsin. Zaten anladığım kadarıyla Nikon ve Canon'un kullandıkları AF sistemleri arasında da bazı teknik farklar var. Tam olarak mantığını bilemediğim bu teknik farklar da odaklama performansını etkiliyor olabilir ki, yani Canon makineler bu yardıma daha az ihtiyaç duyuyor olabilir.

 

Tarih: 2 Haziran 2011, 10:18 - İp: 62.***.**2.1
1lensimbileyok
1lensimbileyok (üye)
İstanbul / Amatör

baba hepiniz iyi güzel hoş demişsiniz de nasıl yapılacağını yazmamışsınız :] bende 600d var ve ben flashla netleme yapmak istiyorum. lakin hangi ayarı yapmam gerekiyor bunun için flash ayarlarına girdim fakat flash ile netleme ya da onun gibi bir seçenek bulamadım..

 

Tarih: 15 Ağustos 2011, 02:51 - İp: 78.***.**0.31