muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Canon Larda Af Assist Lamb Olmaması

Değerli üyeler selamlar,

Son günlerde merak ettiğim bir husus var. İlgimi çektiği için araştırıyorum. Bir Nikon D90 sahibiyim ve önceki makinem de Nikon idi. Canon kullanan hiç bir yakınım da yok hoş fotoğrafçılıkla ilgilenen yakınım yok desem daha doğru ama.

Bir süredir Canon 7D ile ilgileniyorum. Tüm dünyada bu kadar büyük tartışma konusu iken Nikon'u sevmeme rağmen Canon'u da merak ediyorum doğrusu. Bu araştırmalarım sırasında Canon 7D eleştirilerinde gövde üzerinde (tüm nikonlarda olduğu gibi) bir AF yardım lambası bulunmadığı idi. Bu lamba özellikle karanlık ya da az ışıklı ortamlarda belli mesafelere kadar ilave ışık desteği sağlayarak AF nin daha hızlı ve kararlı olmasını sağlıyor. Bence son derece gerekli ve yararlı. Canon 7D de ise bu lamba yok ve onun işlevini flaş yardımıyla gerçekleştirdiği belirtiliyor. Bu mekanizma tam olarak nasıl çalışıyor. Az ışıklı ve karanlık ortamlarda bu lambanın bulunmaması bir dezavantaj yaratıyor mu AF hızı ve doğruluğu açısından?

Canon kullanan değerli üyeler bilgi ver görüşlerini paylaşırlarsa sevinirim.

Tarih: 1 Haziran 2011, 17:20 - İp: 62.***.**2.1
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

Paperman hoca sağduyulu davranarak D7000 almaktan son anda vazgeçirmişti sizi. Şimdi de 7D ye mi göz diktiniz?

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 17:30 - İp: 78.***.**1.148
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Aslında hepsine göz diktim İmkanım olsa 3-5 farklı makine alırım kendime Ben 10 yılda 200 cep telefonu değiştirmiştir 10.notebook'unu kullanan teknolojik bir şey aldı mı hep rakibini merak eden, işte nasıl anlatayım aynı yıl içinde 3 kere arabasını değiştirmiş bir insanım

Şaka bir yana meraklıyım bu teknik detaylara. Bir çok makine sahibinin (bu sitedeki ilgili üyeleri hariç tutarak söylüyorum) makinesini teorik olarak kendisinden iyi bildiğimi söyleyebilirim.

Ancak bu konudaki amacım; gerçekten merak ettiğim ve makine seçme noktasında araştıran kişilerin de belki kuşku duyabilecekleri bir konuya açıklık getirmektir. Eminim ki Canon bu lambayı koymadığına göre farklı bir çözümü vardır makine bünyesinde ama nedir o? Nasıl çalışır ve efektif midir?

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 17:39 - İp: 62.***.**2.1
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

7 d kullanmadım ama olympuslardaki sistem af asist lamp yerine flaşın çok hızlı saniyede 4-5 kez fakat düşük güçle çakması af lamp yerine kullanılıyor...

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 17:57 - İp: 85.***.**0.230
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Ama eğer Canondaki sistem de aynı ise bu tip durumlarda sürekli Flaşı açmak durumunda olmak dezavantaj değil mi? Peki bu yardımı kullanmadan az ışıklı ortamda AF yapmaya çalıştığınızdaki başarımı nasıldı? Şimdi Nikon D7000 kullandığınıza göre kıyaslama şansınız olabilir?

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 18:01 - İp: 62.***.**2.1
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

az ışıklı ortamda başarım d7000 den iyi ama çok performanslı olduğunu söyleyemem yani bence ikiside iyi sayılmaz ama af asist lampdan daha fazla aydınlık sağladığı için bu sistem çalıştığında nikon un af asisttinden daha kararlı ve düzgün davranıyor. bence af asist lamp mesafe biraz arttıkça daha yetersiz kalıyor...

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 18:07 - İp: 85.***.**0.230
muzafferacar
muzafferacar (üye)
Manisa / Meraklı

Teşekkürler Sn.Buzlucam sanırım Canon kullanan değerli bir site üyesi de deneyimini bizlerle paylaşır. O durumda daha çok aydınlanmış oluruz.

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 18:09 - İp: 62.***.**2.1
buzlucam
buzlucam (üye)
Yurtdışı / Meraklı

flaşı açmak zorun da kalmanın dez avantaj olmasında haklısın d7 deki tam olarak aynımı bilmiyorum sistem olarak.. birde diyelim 3-4 ayrı yone ışığa duyarlı uydu flaşlar koyacaksan ön çakmalar nedeniyle bu flaşları kullanamıyorsun mutlaka kablosuz aktarıcı gerekiyor bu af flaş olayında...

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 18:11 - İp: 85.***.**0.230
najdorf
najdorf (üye)
Ankara / Meraklı

@ muzocan

7D alırsanız bir süre sonra 5D Mark 2 nin flaşsız olmasını problem etmeye başlayacaksınız. En iyisi D700 alın ve bütün dertlerinizden kurtulun Şaka bir yana da durumunuz bu ise ne alırsanız alın hep daha iyisi olduğundan kafanız rahat olmayacaktır.



#najdorf' tarafından 01.06.2011 20:57:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 18:54 - İp: 78.***.**1.148
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ikisinide cok zorda kalmadıkca kullanmayan biri olarak:

az ışıklı ortamlarda af için flaş kullanılmasının tek dezavantajı var, fotografı cekilen fotografın cekildiginden haberdar oluyor ve hatta cekildigini sanıyor,kac tane cekiyosun diye soruyor:D
ama af assistte de zaten bu fotograf cekildiginin farkına varma durumu var.
yani biri aa ne güzel,digeri tu kaka degil bana gore.
az ısık demişken,mesela tiyatro sahnesini cekerken falan degil,gercekten az, sıfıra yakın ısıktan bahsediyorum.
benim arasıra mecburiyet olursa kullandıgım bir ozellik bunun dısında kapalı tutuyorum.

(flasla netleme yaptıktan sonra flashı elle kapatıp cekim yapabilirsiniz)

iki makineyide kullanma sansım oldu (d90-7d), flashla netleme af assistten cok daha hızlı bana gore, cunku belli belirsiz bir ışıktan degil, modeli tam aydınlatan flashtan bahsediyoruz.
bırakın 7d yi kendi 1000d mi baz alarak konusayım, flash iki uc kere hızla cakıyor ve MÜKEMMEL focus yapıyor. (harici ısık kaynagı olması durumunda yaptıgından cok daha iyi)

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 19:28 - İp: 88.***.**8.140
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canon'un Af assist lambası niye koymadığını tam bilmiyorum ama kullandığım Nikonlarda pek matah bir şey olmadığını söyleyebilirim .

Birincisi , bir dolu modda AF assist çalışmıyor . Hangilerinde çalıştığını düşününce buluyorum ama aceleyle çekilen bir durumda hatırlamaya imkan yok . Yok AF modu single'da olacak , yok çok nokta seçili olmayacak vs vs ... Gerçi zaten genel AF ayarlarım böyledir ama çok az durumda yaktırmayı becerebilmişimdir o lambayı .

Bir de hangi durumda ihtiyaç duyacağınızı düşünün AF assist lambasına . Mesela D300 en az ışıkta bile kolayca fokus yapıyor . Işık AF assist lambasını yakacak kadar az ise zaten muhtemelen flash ile çekiyor olacaksınız - o durumda da flash ön çakmayı kullanacak 7D sorun çıkarmayacak .

Flash kullanmayacaksanız , ya artistik bir şey çekiyor ya uzun pozlama yapıyor olacaksınız. O durumlarda da manuel fokusa bolca vaktiniz var - gerekirse ... Zaten 3-4 metreden sonra faydası yok AF assist lambasının.


Son kafanıza takacağınız şey olsun derim

 

Tarih: 1 Haziran 2011, 19:39 - İp: 96.***.**4.180