meisje91
meisje91 (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Biraz Tavsiyeye İhtiyacim Var...

Merhabalar, ben 3 gün önce kit halinde ilk dslr fotograf makimami aldim (Canon EOS 60D + EF-S 18-135 mm lens). Alan derinligi, perde hizi, diyafram açikligi, ISO, günesli f16 kurali, kompozisyon, perspektif, üçler kurali vs. gibi temel bilgileri ögrendim ve 3 gündürde bu kavramlara alismak için bol bol fotograf inceleyip, deneme çekimleri yapiyorum. Fotografçilik konusunda asiri derecede hevesli ve merakliyim ama anladim ki emeklemeden yürümeye çalisiyomusum meger dün brükselde (çesitli kitaplarda ki bilgilerden esinlenerek) kentsel peysaj çekmeye kalkistim (evet biliyorum, henüz yeni baslayan birisi için son derece saçma ama hevesimi magzur görün). bugün biraz daha mütevazilesip ormana gittim ve ordada umdugumu bulamadim. simdi evde objelerle deneme çekimleri yapiyorum ama hala içim rahat degil. objeler üzerinde deneme çekimi yapmayami devam etmeliyim yoksa içerde kalmayip disardami fotograf çekmem daha iyi olur (isigi düzgün kullanmayi ögrenme bakimindan) ? disari çikmami tavsiye ederseniz disarda ne tür seylere odaklanmaliyim ? belki sorularim size saçma gelecek ama 'iyi bir baslangiç, yolun yarisidir' diye düsünüyorum. temel bilgileri kavradim ve sizde bu konu hakkinda yardimci olursaniz çok sevinirim simdiden cevaplariniz için tesk ederim.

Tarih: 1 Mart 2011, 20:02 - İp: 94.***.**0.192
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Makineniz hayırlı olsun.

Öncelikle Güneşli 16 kuralını unutun. Hiç ihtiyaç duyacağınız birşey değil. O kural, pozometresi olmayan filmli makinelerde çekim yapabilmek için kullanılır. Elinizde son derece mükemmel bir pozometre sistemine sahip iyi bir makine var. Bırakın pozlamaya o karar versin. Siz sadece diyafram ve enstantanenin fotoğrafta ne amaçla kullanıldığını anlamaya bakın. Alan derinliği ve hareket konularını anlayın.

Fotoğraf çekimi için ise bence en doğru yer sokaktır. Brüksel'de evde oturup fotoğraf öğrenmeye çalışmayın..

http://flickriver.com/search/brussels/

Kolay gelsin..

 

Tarih: 1 Mart 2011, 20:33 - İp: 92.***.**2.239
meisje91
meisje91 (üye)
Yurtdışı / Meraklı

tesk ederim glorfindel, zaten o günesli f16 kuralina pek takilmadim (malum belçika pek günesli bir ülke degil) genel bilgidir diye okumustum. bende disarda, dogal isikta fotograf çekmeyi ögrenmek daha mantikli diye düsündüm. tavsiyenizi dikkatte alip yarin tekrar disariya çikicam. mahsuru yoksa ufak bir sorum daha var aslinda. belçika çok yagmurlu bir ülke, bildigim kadariyla fotograf makinalarini nemden sudan ve asiri sicaktan uzak tutmali ama diyelim ki yagmurlu günde çekim yapmak istedim... semsiye altinda mi fotograf çekmeli yada o hava sartlari için özel aksesuvarla varmi ?

 

Tarih: 1 Mart 2011, 20:49 - İp: 94.***.**0.192
glorfindel
glorfindel (üye)
İstanbul / Amatör

Şimdiden hiç aksesuarlara bulaşmayın. İşi öğrenip tam olarak neye ihtiyacınız olduğuna emin olduğunda hepsinden alırsınız. Şimdilik şemsiye iş görecektir. Sonra... ne bileyim, mesela kapalı mekanlar, cafe'ler, barlar... ISO'yu 1600'e getirip, diyaframı da açarak çok hoş düşük ışıklı ortam fotoğrafları çekebilirsiniz.

Bol şans..

 

Tarih: 1 Mart 2011, 22:00 - İp: 92.***.**2.239
meisje91
meisje91 (üye)
Yurtdışı / Meraklı

çok tesk ederim (:

 

Tarih: 1 Mart 2011, 23:06 - İp: 94.***.**0.192
canones
canones (üye)
İstanbul / Meraklı

Makinanız hayırlı olsun.benim görüşüm makinanızdaki a-dep,p,m..v.s. olsun bu ayarları teker teker deneyerek fotoğraf çekin ISO yu 100den 1600e kadar teker teker deneyin Lafın kısası Makinayı kurcalayın.Yararını olacağını düşünüyorum.Zaten menüde makinayı fabrika ayarlarına geri yükleme seçeneği var..Bununda size yararı olur.Yardım edebildiysem ne mutlu...

 

Tarih: 1 Mart 2011, 23:09 - İp: 78.***.**0.80
mehran.fani
mehran.fani (üye)
Yurtdışı / Doğa Fotoğrafçısı

Merhaba.
oncelikle cok iyi bir makina secmissiniz.umarim istediyiniz fotoraf lari onunla ceke bilirsiniz.bence deneme cekim yapmak icin ve en onemlisi isigi dogru kullanmayi orgenmek icin bu isi disarida yapmaniz daha dogru ola bilir.fakakt fotorafi cektik ten hemen sonra fotorafin "histogram"diagrami bilgisine bakin ve isigin fotorafda nasil ve nekadar yansidigini kontorol edin.emin olun bu diagram size har zaman isigi dogru kullanmakda buyuk bir avantaj sagliyacakdir.

 

Tarih: 1 Mart 2011, 23:35 - İp: 91.***.**3.222
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

işin teknik kısmını okuyarak deneyerek vs. aparsınız bir iki haftada belki, alan derinligi nedir,enstantane diyafram ilişkisi ve fotografa etkileri nelerdir falan cozulmeyecek seyler degil.
pozometre okuyup ona gore ayar yapmakta problem degil.
iç veya dıs mekanlarda cekim yapmak zevkinize kalmış. dag bayır dolasabileceginiz gibi evde bir ısık cadırıyla nesnede cekebilirsiniz.
fotograf cektikce teknik olarak daha iyiye ulasabilirsiniz.

ancak: işin estetik ve kompozisyon kısmını kapmak oyle cıkıp dolasmakla yada evde nesneleri cekmekle olacak iş degil. bol bol fotograf izlemekle ve fotograf okumalarını incelemekle olur ancak. oyuzden ara sıra makineyi kenara bırakıp bol bol izlemenizi oneririm.

*****
cok ısıkta calısmak az ısıkta calısmaktan nispeten kolaydır..

 

Tarih: 2 Mart 2011, 02:53 - İp: 88.***.**8.140
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Makinanızı güle güle kullanın.
Paperman ustanın öğütlerine bakmadıysanız bir göz atıverin. Kolay gelsin.

http://forum.netfotograf.com/photo_technics.asp?msg_id=47799

 

Tarih: 2 Mart 2011, 08:43 - İp: 81.***.**4.76
ozansan
ozansan (üye)
Yurtdışı / Reklam Fotoğrafçısı

Toz-kir-nemden bahsetmisken artik bilerekmi aldiniz yoksa rastgelemi bilmiyorum ancak elinizdeki makina diger kucuk kardeslerine gore daha ustun yalitim sistemine sahiptir.Contalari saglam diyelim

 

Tarih: 2 Mart 2011, 12:53 - İp: 221.***.**1.155
meisje91
meisje91 (üye)
Yurtdışı / Meraklı

öncelikle hepinize teker teker çok tesk ederim, fotografçiliga yeni baslayan birisi olarak yorum ve tavsiyeleriniz benim için gerçekten çok aydinlatici oluyor.

makinayi aldigimda internette teknik bilgi aramaya basladim ve tesadüfen 'world of eos' videolarina denk geldim, bütün terimler görsel anlamda ve çok kolay bir dille anlatilmisti. o videolar çok isime yaradi, sonra bu siteyi kesfettim ve açikçasi çözemedigim bütün sorularin cevabinida NF forumunda buldum

burada bol bol fotograf inceleyip altindaki yorumlarida okuyorum, faydasi oluyor. sizin tavsiyelerinizide kafamin bir kösesinde bulundurcam. tekrar çok tesekkürler.

 

Tarih: 3 Mart 2011, 11:25 - İp: 94.***.**0.192
  • 1