antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Aynasiz Dslr

Malum SLR ve onlarin selefi makinalar hareketli bir ayna vasitasi ile objektiften gelen goruntuyu "fotografta gorulecegi haliyle" vizore yansitirlar.

Fakat ayna kullaniminin en buyuk dezavantaji film/sensor ile lens arasindaki mesafeyi uzatmasidir. Bu durum lens dizaynini ve uretimini guclestirir ve maliyetini arttirir, lensin boyutlarini buyutur, kullanilan malzemeyi egzotiklestirir.

Sirf bu sebepten SLR urticileri Leica'nin rangefinderlarinin yerini alabilecek makina uretememisler, Leica ise SLR konusunda, rangefinderdaki basarisini tekrarlayamaistir.

Malumunuz dijital sensorun filme gore bir avantaji varsa o da sensorun film rulosundan daha az yer kaplamasi ve daha hafif olmasidir. Bunun ilk kullanimi Konica-Minolta (simdilerde Sony) ve Pentax'in govdeustu sarsinti onleme sistemleri (AntiShake).

Benim merak ettigim asagidaki linkte kaba bir taslagini gorebileceginiz sekilde radikal bir degisiklige gider mi acaba fotograf makinasi ureticileri.

http://www.hemenpaylas.com/download/1106749/aynasiz_dslr.gif.html


#antika' tarafından 03.07.2006 14:56:50 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Temmuz 2006, 14:35 - İp: 85.***.**9.203
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Ilker,

Vizorden detaylara bakmayizki, kadraja bakariz bir de yeterince net mi diye bakariz, fokuslama icin. Minicik vizorde ne detayi yahoo, dolayisi ile senin dusundugunden cok daha dusuk cozunurluk yeterli.

100Kyi biraz abarttim belki ama benim FZ5imin 115Klik EVFsi gayet yeterliydi.

Hem ayrica senin sandigin gibi optik vizor sonsuz cozunurlukle iletmiyor goruntuyu, biraz bulandiriyor. Canon 350D'ni eline al, objektifini cikar, aynanin ustune, prizmanin alt yuzeyine bak, orasi buzlu cam iste. Bir nevii aydinger kagit gibi. Tam seffaf degil, goruntu arkasina aks ediyor ama birazcik kayipla, birazcik bulanik.

Esas mesele EVFnin hem golgedeki hem de gunesteki detaylari ayni anda gosterebilmesi. O detaylar gorunecek ki insan yani biz hangi ayarlarla fotografi cekecegimize karar verebilelim.

Mesela ne zaman gece cekimi yapmaya kalksam FZ5 ile bir turlu hedefi tutturamiyordum. Ancak cok belirgin detaylara gore kerteriz alip nisanliyordum makinayi.

Hem ayrica sunu da belirteyim eger EVF teknolojisi dediklerini yapabilecekse fotografcilik isi de bitmis demektir, EVFden gosterdigi fotoyu da ceksin o zaman, bize hicbir tarafini kurcalatmadan.

Benim bilgisayarda netfotograf sistesi biraz nane molla calisiyor, mesaj yollayamiyorum kimseye, java mava animasyon falan fantezi islere dalarak esas isi iskaliyor Turk web tasarimcilari. Bir zahmet sen yollasana Burkay'a mesaj.

Bu arada 30 yasin yanlis 40 yasin birkac seneligine de olsa dogru tarafindayim, sormustun soyleyeyim dedim.

 

Tarih: 5 Temmuz 2006, 01:15 - İp: 85.***.**3.113
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"ne detayi yahoo"

.. su detay iste google.. guzel bir benzetme..
.........

ozgur tabii ki cozunurluk onemlidir.. 115k yeterli olur tabii ki ama neye gore yeterli? neden o zaman daha ust cozunurluklerde yapmaya calisiyorlar ve yaptiklari zaman da daha etkili oldugu soyleniyor..
tabii ki gozun verecegi cozunurluge ihtiyac yok, ki bu cok ilerilerde olabilecek birsey ancak.. 500'lu mp'lerden bahsediliyor..
dslr'la ben gozum ne goruyorsa onu goruyorum.. herhangi bir cozunurluk sozkonusu degil acikcasi.. evet bir objektifin icerisinden baktigin icin, ciplak gozle bakiyormus gibi olmuyor.. ama surasi bir gercek ki, herseyi oldugu gibi goruyorum.. bunun icin yuksek cozunurluk sart.. ayrica hizli bir sekilde tekrarlanmasi gerekiyor evf seklinde olursa sayet.. o halde goz ayirdedemeyecektir..

"hem ayrica sunu da belirteyim eger EVF teknolojisi dediklerini yapabilecekse fotografcilik isi de bitmis demektir, EVFden gosterdigi fotoyu da ceksin o zaman, bize hicbir tarafini kurcalatmadan. "

ozgur ne alakasi var anlayamadim dogrusu.. su anda zaten 33mp'lik video teknolojisi var.. ultra hd.. saniyede 60 kare cekiliyor.. ama fotografla video ayni seyler degildir ki.. fotograf sadece gordugun neyse onu alip kagida veya ekrana dokmek degildir..

.......

burakay ben mesaj attim..

 

Tarih: 5 Temmuz 2006, 19:55 - İp: 62.***.**2.10
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Ilker,

EVF aperaturu ayarliyor, ISOyu ayarliyor, bir sekilde isik miktarini normalize edip sana veriyor. Dusunki gunesli bir gunde az otedeki agacin golgesindeki nesneleri de guneste kalan objeleri de mukemmel gosterebildigi gun bu meretin, artik fotografciligin enteresan bir tarafi kalmamistir.

Optik vizor ayar cekmeden oldugu gibi veriyor isigi, dolayisi ile golgedekileri de gunestekileri de ayri ayri algilamak insan gozune kaliyor.

Inan bana 1 MPlik EVFnin 10 MPlikten, 30 FPSligi de 60liktan kolay kolay ayiramazsin, esas mesele isik miktarinda.


Ama dur bir dakika, EVFnin Optikten acik ara daha guvenligi oldugu bir konu var:

Parlak sicak gunesi gozune bir zarar vermeden kolayca resimleyebilirsin

 

Tarih: 6 Temmuz 2006, 02:13 - İp: 85.***.**3.113
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

normalize edilmis goruntu hic de hos degil dogrusu..
ama neden fotografciligin enteresan kalan bir tarafi kalmiyor orasini anlayamiyorum ozgur.. evf ile ne alakasi var fotografciligin?
iste oldugu gibi gosterebilmesi icin, yuksek cozunurluge ihtiyac var.. yoksa ben mi yaniliyorum? valla artik dusunemiyorum..
tabii ki dynamic range onemli.. en ufak ayrintilara kadar verilebilmesi icin.. ama en ufak ayrintiya kadar verilebilmesi icin de yuksek cozunurluge ihtiyac var..
.....
evf'in o avantaji var evet, eger ki normalize edilmis goruntu veriliyorsa..
ama iste optik viewfinder gibi olabilecek bir evf'in olmasi harika olur.. istenirse normalize edilmis goruntu verdirilir, istenmezse oldugu gibi..

 

Tarih: 6 Temmuz 2006, 15:14 - İp: 62.***.**2.10
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

antika, resimde cizdigin sistem mantikli bir sistem ama objektiften prizmaya gelen isik boluneceginden(bir kismi vizore, bir kismi sensore) sesnsore giden isik miktari duser, bu da daha kotu sonuclar dogurur.

 

Tarih: 8 Temmuz 2006, 12:58 - İp: 81.***.**7.8
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

eraycanli,

Sanirim iyi cizemedim. Cekim aninda buzlu cam (ground glass) ile sensor yer degistiriyorlar. Sensor tastamam mercegin arkasina gelecegi icin olabilecek butun isigi toplayacaktir.

 

Tarih: 9 Temmuz 2006, 20:11 - İp: 85.***.**3.113
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

tamam simdi anladim, guzel bir sistem olur dedigin gibi.
ama onun da kendine gore dezavantajlari olabilir, mesela sensor yerinden cok seri sekilde kimildayacagindan elektronik problemler olabilir, ya da ayna kadar hizli hareket etmezse deklansorun basilma ani ile fotografin cekilmesi arasindaki sure (ne diyorlardi buna hatirlayamadim ) artar.
biraz daha kafa yorulsa guzel fikirler ortaya cikabilir. iyi calismalar

 

Tarih: 9 Temmuz 2006, 21:22 - İp: 81.***.**7.8