behri
behri (üye)
İstanbul / Amatör

“full Frame” In Faziletleri!!!


Aranızda “Full Frame” bir kamera fantezisi olmayan var mı? İtiraf ediyorum; benim var. Ve tabi tahmin ediyorum pek çoğumuzun da vardır.

Konu şu:
*Hayallerimizi süsleyen “Full Frame” olgusu acaba Mecnun’un Leyla’sı mı? Neden (Canon dışında) bütün markalar “crop” faktörlü kameralar üretirken bir veya ikisi (mesela Nikon) “Full Frame” model de üretmiyor? (Herhalde sensör fiyatı yeterli cevap olamaz.) Yoksa “Full Frame” dijital için fiyat-performans bağlamında gerekli şart değil mi?

* “Full Frame” in artıları muhakkak olur. ( 35mm. standardına uyum gibi) Peki ya eksileri? Crop faktörlü makinalarda bile köşelerde kararma veya doku kaybı olabildiğine göre; “Full Frame” yakın zaman da yaygınlaşırsa durum ne olacak? Crop faktör uyumlu objektifleri nerde değerlendireceğiz? Halen satılan objektiflerin yüzde kaçı “Full Frame” uyumlu? Bu konuda hangi markanın dürüstlüğüne güvenmeliyiz?

*Crop faktör her daim eksiktir de hiç mi artısı yoktur? Yoksa, sensörlerdeki cmos-ccd farkı gibi çok etkili boyutlarda değil midir?

Ve dahi pek çok soruyu ve cevabı merak ediyorum.
Zaman zaman kısaca diğer başlıklar arasında değinilen bu konunun, sizlerin katkılarıyla müstakil bir başlıkta tartışılması, önümüzdeki günlere şimdiden hazırlık açısında yararlı olur düşüncesindeyim.

M.Nasuhi


#behri' tarafından 19.09.2006 02:38:37 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Eylül 2006, 02:37 - İp: 88.***.**2.213
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Rokomet,

Ayiptir soylemesi "Aynasiz DSLR" fikri bana aitti. Kompakt makinalarin yegane avantaji olan ucuz ve kaliteli lens olayini DSLR makinalara da uygulamak konunun ana fikriydi, DSLRlarin halihazirdaki avantajlarindan feragat etmeden tabiiki.

SLR/DSLR'lardaki ayna lens ile sensor/filmin arasina girerek mesafeyi arttiriyor, dolayisi lens dizaynini zorlastiriyor, imalatini masrafli yapiyordu. Benim onerim buna bir cozum getirmekti.

Oradaki cizim konsepti tarif etmek icindi sadece, daha iyi mekanik bir dizayn getirilebilir ve ben bugunku teknoloji ile bunun mumkun oldugunu dusunuyorum. Mesela perdeyi de sensorle beraber hareket ettirmek gerekmez, normalde acik kalabilir, cekim yapilacagi zaman kapanir, normal cekim yapilir, sonra yine acilir. Hatta bunu boyle yapmadigi icin Leica'nin yeni duyurdugu M8'in cagdisi oldugunu belirtmistim gecenlerde.

Perde neden gerekli: Sensoru besleyen akim kesilse bile sensor bir sure daha isik toplamaya devam ediyor. Bu sebepten dolayi gunes gibi isik kaynaklari tasma yapiyor. Bu Nikon D70'de denendi. (yuksek flash senkronizasyon hizina boyle ulasmisti), Nikon hatasini D200'de duzeltti, artik perde hizi ile kastedilen yine eskisi gibi mekanik perde hizi.

Gelecekte daha iyi elektronik componentler cikinca mekanik perde tarih olacaktir tabiiki.


Burfak,
Soyle soyleyeyim: Bugun kullandigimiz CD player veya bilgisayar hardiskleri gozonune alindiginda 23x15 mm (36x24 mm, sahi burasi FF forumuydu degilmi ?) boyutundaki sensoru 1/20 saniyede yerdegistimek mumkun olmali diye dusunuyorum.

 

Tarih: 22 Eylül 2006, 16:19 - İp: 85.***.**1.213