suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

35 Mm Formatından Büyük Dfm - 22 Mp

35 mm. formatından daha büyük (Medium Format) makinalar var. 22 MP çekebilen bir Medium Format DFM örneği:

http://www.dphoto.us/news/node/view/346

Daha çok mimari fotoğraf çekimlerinde çok kullanılıyor diye biliyorum. Bir tanıdığımda filimlisini gördüm. Objektifi soba borusu gibi

Bu makinaların objektifleri 35 mm. formatına uymuyor sadece bu tip makinalarda kullanılıyor galiba. Tam detaylı bir bilgi almaya fırsat bulamadım.


Bu makinalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Large Formatı da var mı bu makinaların.? Nerlerde kullanılır? Objektifleri hakkında bilgi alabilir miyim? Enine boyuna büyük formatlı makinalar hakkında bilgi verebilir misiniz? Bu makinalr ile ilgili bildiğiniz linkler var mı? Canon, Nikon gibi markalar bu makinadalardan üretiyorlar mı?

Tarih: 10 Mayıs 2005, 18:15 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Tembeleryk analog büyük format makinaların varlığından epeydir haberdarım. Dadanagastın açıkladığı gibi konumuz dijital.

Dadanagast ,
Bu format bir makinanın avantajları tartışılmaz gerçekten. O kadar büyük bir alan giriyor ki fotoğrafa. Bu hafta sonu tarihi eserleri çektim. Ah bu makina olsaydı ah ah ... Takla atmak zorunda kalmayacaktım ))) .

 

Tarih: 17 Mayıs 2005, 12:34 - İp: yok
bornred
bornred (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

hasselblad hl1 in disinda birde sinar var.tabi bi araba fiyati daha cok buyuk butceli reklam, moda ve mimari de kullaniliyor.iyi makinalarin hepsinin oldugu gibi tabi 22 megapixel e ulasan ilk back de sinarback54m,dunya rekoru diyorlardi tanitiminda. buradan sinarback e bakabilirsiniz.products'tan digital e bastiginizda backler cikacaktir. butun orta format makinelerde back olarak kullaniliyor.
35 mm ya daortaformat dia yi duzgun bi scannerda tarayinca misal 50 milyon megapixel ya da daha fazlasina bile ulasmak mumkun.

#bornred' tarafından 17.05.2005 14:39:24 tarihinde düzenlendi.


#bornred' tarafından 17.05.2005 14:42:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 17 Mayıs 2005, 14:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

suysal zaten elinde H1D olsaydi takla atamazdin.. takla atip da makineye de takla attirmak var isin sonunda..

..

selam bornred..

sinar'a daha once bakmistik.. ama 54 megapixel olayi artik herseylerin otesinde.. daha once cesitli yazilimlari kullanarak denemistim; 1Ds Mark II'nun cektigi fotograflari, 20D'ninkileri 70-80 megapixelmisler gibi yapmistim.. interpolation.. fena da olmuyorlar hani.. o kadar ust kalite olmazlar belki ama, bizlere yeterde artar bile.. hani isin asli, neden birisinin 54 megapixel kameraya ihtiyaci olacagi buyuk bir soru isareti?

 

Tarih: 19 Mayıs 2005, 10:20 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

arkadaşlar komple boyunuzun birebir fotoğrafı için 12 mp yeterli oluyor... o büyüklükte bir baskıyı alanda ben daha görmedim...
yani bu büyüklükte mkineler genelde reklam panoları vs gibi devasa fotoğraflar için kullanılıyor bizimle alakası bile yok zaten bizim makinelerin kullanılabilirliğine sahip değilller makine içinde disk barındırıyor şarj olayı büyük problem bu makinelerde ağırlığı ise cabası bilemiyorum ben bu makineleri hiç tutmuyorum...

 

Tarih: 19 Mayıs 2005, 10:36 - İp: yok
bornred
bornred (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

selamlar arkadaslar,dediginiz gibi reklam urunlerinde yani baskilarda buyuk boy poster gibi tanitimlarda kullaniliyor.sonucta buyuk boy baski=buyutme oldugu icin kalite kaybinin minimum duzeyde olmasi lazim.digitalde misal 6 milyon pixelde maksimum buyuktme a4 kagidi kadar oluyor daha fazlka buyutunce interpolasyon,kalite kaybi pixellesme oluyor.uzaktan bakildigin normal gibi gozukebilir ama yakindan bakinca fark edebilirsiniz.bu yuzden reklam fotografcilari icin cozunurluk onemli.eger digital cekiyosa 22 milyon vs buyuklugu.tekstil firmalari vs fuarlara katilirken kataloglarindaki misal modelin boy fotografini 2 metre baskisini yapip standlarina koyarlar.2 metrelik baski icinde minimum kalite kaybina ulasmak icin misal 50 milyon megapixel e ulasmak lazim.(sayi sallama) bunun icin ya 54 milyonluk makineyle calismak ya da en mantiklisi olan orta format ya da analog 35mm slra cekilen dia yi yuksek cozunurlukte taramaktir.ki 2ci secimde herkes yapmaktadir. 22 milyon megapixel iyi hos kucuk baskilar icin ama bence hikaye yani.cunku orta formatt fotograf,katalog cektiren herkes,cogu firma buyuk boy baskisini yaptiyor.dia nin kalitesine 35mm olsa bile iyi bir scannerda taranmis ulasamaz.masaustu scannerlari degil tabi bunlar negatifi dijital ortam kullanarak buyutebilirsiniz ama dijitalii dijitalle buyutemisunuz iste.

 

Tarih: 19 Mayıs 2005, 14:46 - İp: yok
bornred
bornred (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

yani reklam fotografcilari gunde 1000 dolar falan kazaniyolar zaten o yuzden 54m vs yok hasselblad almak onlar icin cok zor bisey olmasa gerek ama zaten cogu ekipmani hatta studyoyu bile kiralayip calisiyor maliyeti daha ucuza getirmek icin ya da ekipmana bagli kalmamak icin heralde

#bornred' tarafından 19.05.2005 14:51:07 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 19 Mayıs 2005, 14:47 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

reklam panolarindaki fotograflar 300 pixelde taranmiyor diye biliyorum, cunku, gerek yok... kimse reklam panosuna burnunu dayayip fotograf kalitesine bakmiyor.. kaldiki siradan bir DSLR'la bile o buyuklukte fotograf elde edinebilir.. (300 pixel degil de 72 pixel mesela..)... bilemiyorum; H1D gibi digital medium format kameralarla zaten cok ust kalitede fotograflar aliyorlar, 54 megapixel biraz sacma gibi.. ama oyle diyorsan da oyledir tabii, benimkisi sadece bir varsayim..

 

Tarih: 19 Mayıs 2005, 23:10 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

2 gun once aile fotografi cektirmek icin eileen mason fotograf studyosuna gittik.. studyodaki fotografci H1D kullaniyordu.. ne muhtesem bir cihaz o oyle... fotograflar bir kablo araciligiyla bilgisayara aktariliyordu, hemen keskinligine bakmak icin.. ilk kez birini H1D kullanirken gordum.. 15000 pound'luk bir makine kullaniyor eleman ama bir 40-50" fotograf icin de 1450 pound istiyorlar.. az para degil dogrusu.. A4 kagidina bile cikti alirsan 450 pound.. iste oyle.. belki ileride bende birseyler kazanirim da bir H1D sahibi olurum..

 

Tarih: 21 Haziran 2005, 19:34 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

20 tane fotoğraf bastın mı makina kendini amorti edecek demek ki. Dadangast D350 duruyorken ne işin var stüdyoda Dar alanlarda çalışmak için çok ideal bir makina H1D. Konuya çok yakın olmana rağmen kareye sığdırabiliyorsun konuyu. Küçük m. kareli stüdyoda çalışma imkanı demek aynı zamanda. Makina pahalı ama maliyetleri düşürüyor. Özellikle reklam ve moda fotoğrafçıları için çok ideal. Düşük diyafram kullanarak arka plandan istediğin gibi koparma imakanına sahipsin bu makinayla....

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 12:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

aman suysal, sitelerindeki fotograflara baktin mi hic? adamlar bu isin erbablari.. ben kameramla cekmeye calissam zaten, bizimkilerin oyle studyodaki poz vermelerini nasil saglarim ki? studyoda havaya da giriyorsun hemen.. artistik tavirlara yani.. ayrica benim o kalitede fotograf cekebilmem icin cok ama cok firin ekmekler yemem lazim..
ayrica h1d'nin kalitesini poster boyutunda yapinca anliyorsundur.. benim kamerama da genis aci lens tak, sana istemedigin kadar cok alani verir..
gecenlerde esimle konusuyorduk; esim bana; dugun fotografcilarinin mesela dugun basina 3-5 bin pound aldiklarini soyledi.. (ben nikahimda, 20-25 milyon mu ne vermistim turkiyede..) dugun fotografcisi mi olsam ne.. yok yok, kafaya taktim.. 20 gun sonra bir dugune gidecegiz zaten, ben de kendi kameramla cekecegim.. belki benden de alirlar birkac fotograf belli mi olur.. h1d icin bira an once para toplamam lazim degil mi ama..

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 22:56 - İp: yok