tafo98
tafo98 (üye)
İstanbul / Amatör

Yanlıs Kadrajlamak Zorunda Kalıyorum

Ben ortalama bır yerden nasıl olcum yapabılırım ? dıyelım gece aydınlatılmıs bır bına var.Bu bınanın yan larıyla bırlıkte onunu cekmek ıstıyorum fakat ne karanlık nede aydınlık olan ısık ortasında.Ben yanlarını ortalama ısık degerı ortasında dıye cekemıcekmıyım ? yanı kadrajım ıstedıgım gıbı olmucakmı ?

Tarih: 22 Mayıs 2012, 10:04 - İp: 176.***.**8.131
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Matrix ölçüm ile kadrajdan averaj, spot ölçüm ile kadrajın ortalama ışıkta olduğunu düşündüğünüz bir yerinden noktasal değerleri alabilirsiniz ama bu o fotoğraftaki kadrajın her köşesinin doğru pozlanacağı anlamına gelmez.

Aydınlık yerler patlamasın diye pozlarsanız koyu alanlar simsiyah olacak, koyu yerlerdeki detaylar için pozlarsanız da aydınlık alanlar patlayacaktır. Averaj alırsanız da ikisinin ortası bir duruma razı olacaksınız ama bu fotoğraf iyi/doğru pozlanmış demek değild.

Özetle, öncelikle ışığın dengeli olduğu kadrajlara yönelmeniz , olmadı ışığın dengeli olduğu saati bulmanız lazım. Her kadraj her saatte doğru pozlanabilmeli diye bir kural yok.

Gece çektiğinizde sonuç iyi olmuyorsa , güneş batışından belki yarım saat sonrasından başlayacaksınız deneye/yanıla çekmeye... Bekleyeceksiniz akşamın mavi saatlerini.

Sadece gece fotoğrafları için değil, her durum için geçerli dediklerim. Özetle iş öncelikle ışığın sorun yaratmayacağı, dengeli kadrajları bulmakta.

 

Tarih: 23 Mayıs 2012, 16:48 - İp: 96.***.**5.17
bulo
bulo (üye)
İzmir / Amatör

boyle bir cekimde israrciysaniz poz olcumunu aydinlik veya karanlik yerden alip ps de yanlis pozlanmis yeri duzeltebilirsiniz ama bu isin kolayi paperman in onerileri fotografcigi ilerletmek acisindan daha dogru

 

Tarih: 26 Mayıs 2012, 17:04 - İp: 88.***.**4.142
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Sayın Paperman,

Eğer Tafo98 arkadaşın da izni olursa size bir soru sormak isterim..

Halen okumakta olduğum Özer Kanburoğlu nun kitabında pek çok yerde şöyle bir tanımlama var:" Deklanşöre yarım bastıktan sonra makinenin size verdiği ENSTANTANE değerini....."

Yani makine ışık ölçümünü yalnızca deklanşöre yarım basılırsa yaparmış gibi..Oysa benim makinemde (d5100) hiç deklanşöre basmadan, makineyi her oynattığınızda, çevirdiğinizde vb.farklı değerler görünüyor vizörde, yanı deklanşöre basmadan da okuma yapıyor..

Önceden makineler böyleydi de, kitap o dönemlerde yazıldığı için mi bu şekilde tanımlanmış bu olay yoksa ben mi bazı şeyleri yanlış yapıyorum??

Saygılarımla..

 

Tarih: 29 Mayıs 2012, 18:48 - İp: 212.***.**9.58
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Canonları bilmiyorum ama Nikonların pozometresi dediğiniz gibi deklanşöre dokunduktan sonra 15 saniye kadar aktif kalıyor. Bu durumda bahsettiğiniz terim "eski kitap" gibi kalıyor olsa da neyin kastetildiğini veya ne yapılmak istediğinin tamamına bakmak lazım. Zira yarım basıldığı an makina o değeri sabitliyor , aynı zamanda AF'u da. ( ama yarım basmadan o işleri yapmıyor ).

Sırf pozlama değeri almak için ise güncelliğini yitirmiş bir tabir ( en azından Nikonlarda ) ama anlatılmak istenen yarım basıp o pozlama değerini başka bir kadraja taşımaksa, o zaman ifade doğru.

 

Tarih: 30 Mayıs 2012, 03:51 - İp: 96.***.**5.17
xyzarc
xyzarc (üye)
Ankara / Amatör

Anladım..Ancak ben makinemde, deklanşöre yarım basmakla,pozlamanın da sabitlenmesi durumunu iptal ettim..Önce AF/AE tuşundan pozlamayı sabitliyor sonra kadrajı ayarlayıp deklanşör ile AF yapıyorum.Sanki daha pratik ve doğru bir yöntem gibi geliyor bana!!

Not : % 100 emin olmamakla birlikte sanırım nikonlarda, deklanşöre hiç dokunmasanız da (eğer vizörün açık kalma süresi uzunsa) pozomotre okumaya devam ediyor.

Saygılarımla..

 

Tarih: 30 Mayıs 2012, 07:58 - İp: 212.***.**9.58
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

İlk açıldığında evet, ama süre dolduktan sonra deklanşöre dokunmanız gerekiyor tekrar aktive etmeniz için.

AE/AF kilidi tuşunu kullanmayanlardanım - pratik gelmediğinden. O düğme orada olduğuna göre bir sebebi var tabi. Tripod üzerinde, makroda, vaktin bol olduğu ama hassasiyet isteyen veya stüdyo çekimlerinde kolaylık sağlıyordur muhtemelen. Yine de kullananın fazla olduğunu sanmıyorum.

 

Tarih: 30 Mayıs 2012, 17:46 - İp: 96.***.**5.17
  • 1