salvax
salvax (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Stop-motion Film Tekniği

Merhabalar Arkadaşlar,

Stop-Motion başlıkda da belirtildiği gibi aslında bir film tekniği olmasına rağmen fotoğrafçılıkla direkt olarak alakalı olan bir teknik olması nedeni ile bu başlığı bu siteye ve buraya açmayı uygun gördüm.

Bir süredir bu teknik ile hobi maksatlı yakından ilgileniyorum. Daha işin çok çok başında olmama rağmen Türkiye'de bunun ile ilgili hiç bir kaynak bulunmamasından dolayı bir Türkçe site yapmaya karar verdim.

Sitede çekim tekniklerinden, diğer ayrıntılara kadar bir içerik sitesi oluşturmayı, bu işle ilgilenenleri bir arada toplamayı düşünüyorum. Asıl amacımın, birazda bu işi gördükten sonra çok heves eden arkadaşlarıma tek tek anlatmaktansa geniş içerikli bir site yapma fikrinden çıktığını söyleyebilirim.

Bu kadar uzun bir girişten sonra geleyim konuya. Eğer bu işle en amatöründen bile olsa (benden amatör olamaz) ilgilenen arkadaşlar varsa, ve bu işe sadece emeğini-bilgilerini koyabilecekse benimle lütfen irtibata geçsin. Böylece fikirlerimizi paylaşıp bu konuda bir hareket oluşturmayıda beraber başlatabiliriz.

Eğer bu konunun forum yapısına çok ters olduğunu düşünüyorsanız, yeni bir netfotograf kullanıcısı olarak özür dilerim. Fakat bu işle ilgilenen başka hiç birini başka bir yerde bulabileceğimi sanmıyorum.

Saygılarım ve Sevgilerimle,

Serdar Sahin

Tarih: 31 Ağustos 2006, 22:41 - İp: 220.***.**8.140
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Stop-motion dediğin nasıl bir çekim tekniğiydi ?
Şu matrix filminde bol bol meşhur olan duran bir nesnenin çeşitli açılardan görüntülenebilmesi gibi bişey mi
Türkiyede yanlış hatırlamıyorsam bir tek toyota reklamında yapıldı böyle bir çekim tekniği..
yada benmi yanılıyorum

 

Tarih: 1 Eylül 2006, 12:04 - İp: 81.***.**0.63
salvax
salvax (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Stop-Motion tekniği kısaca çizgi-film mantığında film çekim tekniğidir.Seçtiğiniz objeyi, seçtiğiniz FPS'e göre (Frame Per Second) hareket ettirerek çekme tekniğidir. Daha sonra bu resimleri bir araya getirip bir film oluşturabilirsiniz.
FPS: Saniyede görüntülenecek kare sayısı
İnsan gözü saniyede 25-30 kareye kadar görüntüleri ayırtedebilir. Yani bu demektir ki çekeceğiniz film için her saniye için 25-30 kareye kadar yolunuz vardır. Tabii işin çok profesyonelleri bu kadar yüksek FPS kullanır. Örneğin ben 8 FPS kullanıyorum. Bu demektir ki, her saniye için 8 kare fotoğraf çekiyorum. Tabii buna göre objemi milim milim oynatıyorum.
Bu tip yapılmış bir çok film ve kısa film var. Aşağıda bir çok ödül almış büyük bir ekiple 6 ayda tamamlanmış yaklaşık 6 dakikalık bir görüntü linki veriyorum oradan anlayabilirsiniz.

More

 

Tarih: 1 Eylül 2006, 12:33 - İp: 220.***.**8.140
ikinciadam
ikinciadam (üye)
Bilecik / Meraklı

s.a.

hocam bilgiler için saol bişi soracağım

bu havada kalma olayını nasıl görüntülüyosun mesela oyuncak bi arabam var ve takla atması gerekiyor havada iki tur dönecek nasıl yapıyorum bunu misina ile fotosunu çekip fotoşoplamak mı gerekir yoksa?

 

Tarih: 1 Ağustos 2008, 00:52 - İp: 88.***.**4.21
harrison
harrison (üye)
İstanbul / Amatör

şu gençler filme stop motion 'ı birleştirmeye çalışmışlar. çok profesyonel olmadıkları belli ama sevimli olmuş : D http://www.dailymotion.com/video/xa4zmx_vicdan-meselesi

 

Tarih: 19 Ağustos 2009, 15:26 - İp: 77.***.**6.7
saltug
saltug (üye)
Bursa / Amatör

Rokomet,

Matrix'te kullanılan tekniğin adını bilmiyorum ancak nasıl yapıldığını biliyorum.
Hatta discovery channelda anlatmışlardı.

Şöyle anlatayım. Hareketi havada durduracağın objenin etrafında olacak şekilde bir çember düşün. Harekete ilk başlayacak yerde bir video kameranın çekim yaptığını, hareketin biteceği yerde de yine bir kameranın çekim yaptığını. Video kameralar PAL standardında saniyede 25 kare, NTSC standardında ise saniyede 30 kare çekim yaparlar. Biz PAL kullandığımızı düşünelim.

Şimdi bu iki kameranın arasına, çemberin üzerinde ve çok iyi hesaplanmış açılarla fotoğraf makineleri yerleştirdiğimizi düşünelim. Yapacağımız havada donma ve kameraların dönme hareketi 2sn sürecekse tam 50 tane fotoğraf makinesine ihtiyacımız olacak. Ve tabiki bu 50 makineyi kontrol edecek bir senkron cihazına.

1nci video çekiyor, tam efekti vereceğimiz yerde aynı anda 50 fotoğraf makinesi kareyi donduruyor ve sonrabilgisayarda yan yana dizildiğinde havada dönüyor ve 2sn sonra 51nci kareden itibaren 2nci kamera çekime devam ediyor.

Post production da da son hale geliyor.

Bazıları bu efektler için bilgisayarda (3d max gibi programlarla) yapıldığını idda etse de inanmayın.

 

Tarih: 19 Eylül 2009, 16:14 - İp: 217.***.**5.133
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

şimdiki zamanda artık bu bir sürü alt edavat için uğraşmıyorlardır sanırsam.

sanırım şunlar yeterli gelir.

yeşil bir perde bir devıt kapırfiylt tarzı ip.

kameranın dönmesini sağlayan mekanizlanin ve ipin oluşturduğu eğiklikleri düzeltecek yazlımları-yöntemleri saymama gerek varmı?

 

Tarih: 19 Eylül 2009, 20:54 - İp: 78.***.**0.119
er_kan
er_kan (üye)
İstanbul / Amatör

merhaba serdar bizde bir süredir bu işe kafa yoruyoruz uğraşıyoruz irtibat için: [email protected]

 

Tarih: 4 Şubat 2010, 15:01 - İp: 212.***.**5.5
nadirozkan
nadirozkan (üye)
Gaziantep / Profesyonel Fotoğrafçı

bende ilgilenmek istiyorum!
ama hiç bir türkçe kaynak bulamıyorum!

 

Tarih: 3 Eylül 2010, 22:32 - İp: 88.***.**7.112
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

bu teknik hakkında bilgi almak için, youtubede şu şekilde aramalar yapın;

stop motion techniques
stop motion tutorial

aynı aramaları googlede de yapablirsiniz.

 

Tarih: 4 Eylül 2010, 21:59 - İp: 78.***.**3.209
gagavuz1
gagavuz1 (üye)
İstanbul / Amatör

Merhabalar. Bende stop motionla ilgileniyorum. Bir kaç denemem oldu. Şimdi ciddi bir şey yapmak istiyorum.Çekim senaryosunu ve storyboardını hazırlayacağım. Fakat oyun hamuru kullanmam gerekiyor. Füme hamuru denen kolay şekil alan ve kurumayan, bu stop-motion filmler için kullanılan hamurlar var. Onlardan alıp iki karakter oluşturmam gerekiyor ama el becerilerimin çok iyi olduğunu söyleyemem. bu hamuru şekillendirme konusunda yardımcı olabilecek, bilgisi olan biri varsa çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

 

Tarih: 8 Nisan 2012, 20:13 - İp: 46.***.**6.148