kaserian
kaserian (üye)
Kayseri / Profesyonel Fotoğrafçı

Panoramik Fotograf Nedir Nasıl Çekilir

Panoramik fotoğraf bu aralar oldukça popüler bir konu oldu. Bir çok fotoğrafçı panoramik olarak fotoğraflar yapmakta. Yapmakta diyorum çünkü dijital fotoğraf ve dijital görüntü işleme programları bu konuda oldukça kolaylık sağlamakta…

Peki nedir panoramik fotoğraf ?

Geniş bir alanı tek bir karede, alışılagelmiş en ve boy oranlarının dışında fotoğraflamaya panoramik fotoğraf adını vermekteyiz. Teorik olarak bir insanın iki gözünün net olarak 70 derecelik bir açıyı gördüğünü var sayarsak panoramik fotoğraf ile bu derceden daha büyük açılarda fotoğraf elde etmek mümkündür.

İlk panoramik fotoğraf daha daguerretype yöntemi henüz bulunmuşken George Barnard 1860 yılında Amerikan İç Savaşı’nda Birlik Ordusu taraftarı olarak ilk panoramik fotoğrafları çekmiştir.



Panorama geniş açı fotograf , ben çok severim gezdiğim gördüğüm yerleri geniş açı ile etrafındakilerle birlikte izleyiciye aktarmak hoşuma gider genelde bi çok fotografçı panorama çekmekten haz duymaz sebebi ise tripod kurulacak makina sabitlenecek alan taramasında bütün kareler birbirini takip edecek sonra bilgisayarda panorama birleştirme programlarında birleştirelecek listesi uzayıp gider……..



Fotografa ilk başladığım sıralarda fotograf çeken dostlarımdan şu tarz uyarılar aldım "PANORAMA çekmek zordur iyi makinan olması gerekir tripod şart" Oysa yukarıda yayınlamış olduğum Erciyes Panoraması isimli fotografım kompakt makina ile 5 yatay kare TRİPODSUZ çekerek pc de birleştirdiğim ilk fotograflarımdan biridir. Eski teknoloji makinalar lensleri ile birlikte insan bilekleri tartmayacak kadar ağırdır. o tarz makinalara illaki TRİPOD kullanırsanız görüntüde titreme olmayacaktır, eski nesil makinaları mutlaka bi yere sabitlemelisiniz.

Nasıl çekilir

Tavsiye edilen makina tripoda sabitlendikten sonra soldan sağa doğru dönerek, her kare bir önceki karenin % 25 ini kapsayacak ( ilk kareyi çektikten sonra ikinci kare ilk karenin bittiği yerden değil biraz daha gerisinden başlayacak ) şekilde alan taraması yapılıp pc ye aktarıldıktan sonra panorama birleştirme programlarında işlenerek oluşturulmasıdır .eski teknoloji makinalar lensleri ile birlikte insan bilekleri tartmayacak kadar ağır o tarz makinalara illaki TRİPOD kullanırsanız görüntüde titreme olmayacaktır, eski nesil makinaları mutlaka bi yere sabitlemelisinizYeni nesil aynasız diye tabir edilen DSLR fotograf makinalarında panorama yada 3D panorama çekimler gibi özellikler eklenmiş halde dolayısıyla tekrar pcde birleştirmeye gerek kalmadan fotograf makinasında birleştirme işlemi yapılıp çok kareden birleşmiş panoramik fotograf elde edilmektedir , bilinenin aksine bu tip makinalarda sadece soldan sağa değil , sağdan sola , yukardan aşağı yada aşağıdan yukarıya panoramalar çekilmeye müsait hale gelmiştir .Gündüz panorama çekilebildiği gibi gece de yada siyah beyaz da panoramik fotograflar çekilebilir


www.mustafabalta.net

Tarih: 22 Kasım 2012, 09:27 - İp: 88.***.**5.213