vatos
vatos (üye)
Aydın / Amatör

Multi-milyar Piksellik Çekim!



NASA mühendisleri ve Carnegie Mellon üniversitesi araştırmacıların ortak çalışmasının meyvesi olan robot vari cihaz sayesinde her dijital fotoğraf makinesi multi-milyar piksellik çekimler yapabilecek.
Araştırmalar sonucu geliştirilen otomatik makine sayesinde herkes yüksek çözünürlüklü panaroma resimler çekebilecek. ‘Gigapan’ isimli donanım teknolojisi ‘Charmed Labs’ tarafından dizayn edildi ve üretilecek.
Tripod benzeri bir yapıya sahip cihazın üstüne oturtulan kamera binaların, yeryüzünün ve odaların yüzlerde resmini çekiyor. Daha sonra Carnegie Mellon üniversitesinin ve NASA’nın ortaklığı ile geliştirilen yazılım sayesinde bu resimler dijital olarak birleştiriliyor ve ortaya milyar piksellik panaroma resimler çıkıyor.
Araştırmacılar aynı zamanda Google Earth içinde bir katman oluşturdu. Google Earth kullanan herkes içeriklerden Gigapan panaromalarını görebilir. Örnek resimler görmek için gigapan.org sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Gigapan’ın iki farklı robot tripodu var. 3. şahıslar için geliştirilen versiyonu 279 dolardan satılıyor ancak halen ürünler beta aşamasında ve ürünü geliştirenler kendileriyle çalışmak isteyen beta testçileri arıyor

Tarih: 16 Şubat 2008, 20:58 - İp: 88.***.**1.247