suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Mesafe Ölçümüne Pratik Çözümler

Mesela Manzara çekeceksiniz. Netliği sonsuza aldınız. 2.8 diyaframda objektfin önünden itibaren 238.5 cm net olmayacaktı .( hyperfocal mesafe). 238,5 cm lik alanda obje varsa flu çıkacak ve göze pek hoş gelmeyecektir. Dolayısıyla bu en yakın kadraja giren objelerden 238,5 cm. uzaklaşmamız gerekecektir. Pekala 238,5 cm veya kısık diyaframda daha düşük mesafeyi nasıl ölçeceğiz? Elimizede cetvel yok. Olması da gerekmez. Üzülmeyin çözümü var. Kadaraja giren ve acaba güvenli bir mesafedemiyim değilmiyim diye sürekli bir kaygı yaşayacaksınız. Objektife en yakın objeyi AF ile netleyin ve daha sonra MF tuşuna basarak kaç cm uzağında olduğunuza bakın. Olay bu kadar basit. Hele zoom yaptığınızda görüntüye giren nesnelerin net çıkıp çıkmadığını aynı metodla yaparsanız hata yapma şansınız azalacaktır. Daha sonra güvenli bir mesafeye çekilip veya zoom'u azaltıp gerekirse tekrar aynı metodla kontrol ederek manzaranızı çekersiniz.

Lazerli metre almayı bile düşünmüştüm bir ara

Daha pratik çözüm bulan varsa paylaşsın

#suysal1' tarafından 16.06.2005 15:55:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 16 Haziran 2005, 15:41 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Evet evet gediz- saldırabiliyor. Demek ki çok çok biliyor ? ....

Evet bu şeklide kendin hakkında imaj oluşturarak çok yüksek bir puan kazandığını ve prestij kazanacağını düşünüyorsun galiba. Bu platforma amatör çok olabilir ? Buradaki amatörler sadece fotoğraf konusunda amatörler. Diğer konularada amatör olduklarını zannetme. Karşında çocuk yok. Herkes öğrenmek için soru soruyor ? vs... neyse moralim sıfırlandı yok yere .....

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 18:38 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

suysal 595 tane cevabi vermesi gayet normal, ama senin 12 kere konusmana nasil musaade edildi onu bilmek gerekir..
ne bicim bir insansin ki buraya gelmis bu sekilde konusmaya cesaret edebiliyorsun?????

"Teleyle manzara çekilmez( fotoğrafın ilk kurallarından),"

allah allah.. bak sen.. zenith kitabinda mi yaziyor bu?
bilmiyorsun ogreteyim; aradaki uzaklik arttikca alan derinligi sorun teskil etmez o kadar da.. objeye olan mesafe ne kadar kisaysa alan derinligi minimuma iner, fazla ise maksimuma cikar..
yani senin anlayabilecegin dilde soylersek: "cekebiliriz"!!!

...
fotografdaki teknik terimleri oldugunca aciklamalariyla birlikte yaziyoruz zaten.. ki uc-bes tane terim var toplam.. bunlari da ac sozlugu oku buraya gelmeden once eger ki yine de hicbir sey anlamiyorsan!! arti nedir bu sekilde cikis yapman senin, efendilik mi yapiyorsun????
formullerin acik dilde karsiliklari yoktur gediz bey; elma armutla anlatilamaz!! ama zaten anlamiyorsan okumazsin biter.. sana kimse zorla anla demiyor ki!!!
..
bundan sonra lutfen benim veya suysalin yazdigi konularda kirlilik yapma..
ayrica ben de gulmuyorum su anda!!!!!!!!!!!!!!

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 18:58 - İp: yok
gediz-
gediz- (üye)
İzmir / Amatör

Teleyle manzarayı sadece sen çekiyorsun o zaman !!!manzarada sıkıştırma tekniği diye birşey yoktur arkadaşım,Nerden uyduruyorsunuz bunları...

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 20:58 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"manzara" nin kelime manasiyla baslamak gerekirdi konuya sanirim.. manzara; panaromik fotograf kesinlikle degildir.. manzara; genis acili objektifle de cekilir diye birsey yoktur.. ayrica 43.3mm'den daha yuksek tum degerler tele'ye girer..
bana o teknikten bahsedebilir misin lutfen? SIKISTIRMA tekniginden.. 200 metre otedeki bir evin manzarasini cekecek olsaydin ne yapardin?..
diger yandan haklisin tabii, genellikle manzara fotograflarinda konuya cok yakinsan eger genis acili objektif kullanmak gerekir; ama telezoom'la yapilmaz diye de birsey yoktur.. neden olsun ki? konunun ne kadarlik kismini icine almasini istiyorsan objektifini de ona gore secersin..
..
burada sana olan tavrim; sacma sapan cikismana gediz!! soyleyecek birseyin varsa adamakilli soylersin, kimseyi kirmadan.. burada herkes bir sekilde tavrina dikkat etmek zorunda; senin yuzunden veya senin gibiler yuzunden sinirlenmek istemiyorum dogrusu.

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 22:09 - İp: yok
gediz-
gediz- (üye)
İzmir / Amatör

Haklısınız problem yoktıur.

 

Tarih: 23 Haziran 2005, 01:19 - İp: yok
gediz-
gediz- (üye)
İzmir / Amatör

dandanagast işte 43.3mm de (telenin başlangıcı için) canımı ye,buradaki bir çok arkadaşım bütün amatörler 1000,2000 zanediyor,derdimi hallen yanlış anlıyorsunuz,suysal neden işte 'gediz saldırıyor' diyorsun ne bu paniğin anlam veremiyorum,forumda tartışıyordunuz bende katıldım,hiç kişisel lafım olmadı size ama ikinizin rencide edici kelimelerinden ben kırıldım,tamam arkadaşlar kendi devinimizde tartışın,haklısınız problem gerçekten yoktur artık....yazdıklarınızdan diğer okurlar mütabık kalıcaklar,tartışmanın sonları onlar için bu konunun en başlarında açıklanması gereken anlam ve içeriklerdir,sizi biraz açmak zorunda kaldım üzgünüm...biraz hepimiz için gülme vakti

 

Tarih: 23 Haziran 2005, 01:44 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam gediz..

" suysal 595 cevabı nasıl vermişsin düşünüyorum,manzaraları geniş açılı bir objektifle çekileceğinin gerisinin yalan olduğunu, lazerli metre almaya kadar düşünüyorsunsda bunu niye bilmiyorsun??"

"gonuzu tatmin ediyorsunuz sadece,gülmeye devam et arkadaşım....ben gülmüyorum..."

bunlari diyerek konuya girisin yanlis bana gore.. eminim sen de hak verrisin buna.. suysal; son derece arastirmaci ve bilgili bir insan fotograf konusunda.. bu konuda aktif biri.. 595 mesaji yazdin da bunu neden bilmiyorsun gibilerinden cikis yapmak hos degil boyle bir insana..
ben de sekizyuz kusur mesaj yazmisim.. ama bilmedigim dunya kadar konu var fotografcilik hakkinda.. birbirimize yardim ederek, ama kirmayarak hareket etmeliyiz gediz..
..neyse.. ben kendi adima senden ozur dilerim rencide edici kelimeler kullandigim icin..
suysal'a kanimca bir ozur borclusun gediz.. cunku o konustugunu bilen biri ve hicbir zaman tartismalara girmeyen biri.. onu sinirli gormek istemem dogrusu..
..
tartisma konusunun aramizda kapanmis olmasina sevindim..
her zaman konulara gir, biz insanlara aciz.. sadece 3-5 kisi konusunca forum zevkli olmuyor zaten..
neyse gulelim..

 

Tarih: 23 Haziran 2005, 10:59 - İp: yok
gediz-
gediz- (üye)
İzmir / Amatör

Suysal özürümü kabul et.Bir parça; ana konunun herkez açısından anlaşılabilir olmasını istedim,595 cevbın derken yanlış yerde kullanıldığmı için bu cümleyi ,farklı anlaşılmıştır,herkezi bende tecrübe olduğum konular kadar aydınlatmayı , açık,anlaşılabilir ve sade bir şekilde anlatmayı taraf tutuyorum,fotoğrafa ilk başladığım anlar gelince aklılıma ,tecrübeli abilerimizin konuştuklarını, yazdıklarını anlamaya çalışmak kabusum olurdu,anlışılabilir olmamak için elerinden gelini yaparlardı sanki umurım anlıyışla karşılarsın,iyi çalışmalar başarılar,
Lazerli metreyi ama farklı bir iş için ben araştırıyorum şimdi,tesadüf...

 

Tarih: 23 Haziran 2005, 16:33 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Dadangast, Allah razı olsun canım kardeşim senden. İltifatın ve desteğin için çok teşekkür ederim.

Gediz önemli değil. Anlaşılmayan bir şey oluras nazikçe sorarsan açıklamaktan zevk duyarız. Burası paylaşma yeri. Hem öğreniyoruz hem paylaşıyoruz.
"Bildiğim tek şey hiç bir şey bilmediğimdir." sözünü düstur edindikten sonra problem kalmaz. Hepimiz her şeyi sonradan öğrendik. Doğuştan öğrendiğimiz bir şey yok. Bilmediğim benim de çok şey var. Dadanagast benden daha fazla bilir hatta. Arkadaşımızdan çok istifade edenler var. Ben dahil.

Lazerli metreyi bir yerde görmüştüm bulursam linki vereyim sana kardeşim.

Biraz da gülelim gerçekten Arkadaşlar bize bir daha çatan olmasın . Bakın resmimi bile değiştirdim . Cephanem dolu. Özellikle Dadanagasta çatan olursa emniyet açık ona göre )))

 

Tarih: 23 Haziran 2005, 17:07 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Gediz bir site buldum. Bak istersen.

http://www.dagarcik.com.tr/lazerli_mesafe_olcer_leica_disto.htm

 

Tarih: 23 Haziran 2005, 17:19 - İp: yok