suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Mesafe Ölçümüne Pratik Çözümler

Mesela Manzara çekeceksiniz. Netliği sonsuza aldınız. 2.8 diyaframda objektfin önünden itibaren 238.5 cm net olmayacaktı .( hyperfocal mesafe). 238,5 cm lik alanda obje varsa flu çıkacak ve göze pek hoş gelmeyecektir. Dolayısıyla bu en yakın kadraja giren objelerden 238,5 cm. uzaklaşmamız gerekecektir. Pekala 238,5 cm veya kısık diyaframda daha düşük mesafeyi nasıl ölçeceğiz? Elimizede cetvel yok. Olması da gerekmez. Üzülmeyin çözümü var. Kadaraja giren ve acaba güvenli bir mesafedemiyim değilmiyim diye sürekli bir kaygı yaşayacaksınız. Objektife en yakın objeyi AF ile netleyin ve daha sonra MF tuşuna basarak kaç cm uzağında olduğunuza bakın. Olay bu kadar basit. Hele zoom yaptığınızda görüntüye giren nesnelerin net çıkıp çıkmadığını aynı metodla yaparsanız hata yapma şansınız azalacaktır. Daha sonra güvenli bir mesafeye çekilip veya zoom'u azaltıp gerekirse tekrar aynı metodla kontrol ederek manzaranızı çekersiniz.

Lazerli metre almayı bile düşünmüştüm bir ara

Daha pratik çözüm bulan varsa paylaşsın

#suysal1' tarafından 16.06.2005 15:55:11 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 16 Haziran 2005, 15:41 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

suysal valla demek istedigini bir turlu anlayamadim.. bastan , acik secik anlatabilir misin lutfen.. (buyuk ihtimalle ben turkceyi unuttum..)

 

Tarih: 17 Haziran 2005, 13:05 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör


"Objektife en yakın objeyi AF ile netleyin ve daha sonra MF tuşuna basarak kaç cm uzağında olduğunuza bakın."

Anladığım kadarıyla S1'de bunu yaptığınızda netlediğiniz objeye olan uzaklığı santimi santimine görebiliyorsunuz. Benim makinede manuel focusta, üzerinde 30 cm. , 1m. ve sonsuz işaretli olan bir çizgi üzerinde yeşil bir zımbırtı (cursor gibi bir şey) hareket ediyor . Tam olarak kaç cm'ye netlediğiniz belli olmuyor yani . Neyse canım 1-2 flu obje de giriversin görüntüye napayım. Bunun için makineyi değiştiremem şimdi.

 

Tarih: 17 Haziran 2005, 14:48 - İp: yok
crussor
crussor (üye)
İstanbul / Meraklı

suysal'ın bahsettiği sorundan herhalde tüm fotografçılar muzdariptir, ama ne kadar incelesem de benimde aklıma takılan bir nokta oldu;

Bitpire'nin dediği doğru olmalı; yani S1'de gerçekten manuel focusta odaklandığınız objeye kaç cm uzaklığınızda olduğunuzu gösteren bir mekanizma varsa tamam; o zaman anlaşılmayacak bir şey yok, ama herkesin uygulayacağı genel bir çözüm olduğu söylenemez zira ben bu özelliği ilk defa bir fotograf makinasında duyuyorum.

S1'de böyle bir özellik yoksa- ki olması pek muhtemel değil bence;zira o zaman mantıken makinada netlik problemi olmaması lazım- o zaman ben de ne demek istediğini anlayamadım suysa l

 

Tarih: 17 Haziran 2005, 18:08 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

evet mutlaka S1'de olan bir ozellik olsa gerek.. ama zaten su mesafeden sonrasi net cikacak, cikmayacak diye uzulmeye degmez suysal.. elinde bir kagit kalem varsa da bu isi hesaplayarak bulabilirsin..

hyperfocal mesafenin bulunmasi; hyperfocal mesafesinde bulunan bir objeye manuel focus yapildiginda hyperfocus mesafesinin yarisindan itibaren sonsuza kadar net cikabilmesi icindir.. senin hesaplamanda 2.3 metre ciktiysa eger ve sen 2.3 metreye focus yaparsan 1.15 metreden itibaren sonsuza kadar her alan net cikacaktir..

...depth-of-field hesaplamasinda kullanilan bazi formuller var..
d1,2=s[1+- ac(s-f)f.f]
burada d1, depth-fo-field'in baslangic noktasi
d2, depth-of-field'de net cikacak en son noktaya olan uzaklik
s, focus yapilan objenin uzakligi
f, objektifin focal uzunlugu
a, diyafram degeri
c, the diameter of the acceptable circle of confusion.. bu da bildigim kadariyla 8"x10" lik bir fotograf kagidina belli bir mesafeden bakildiginda net cikan yerin saptanmasina iliskin bir katsayi..
..c katsayisini bulmak icin kullandigin makinenin sensor buyuyklugunu bbilmen gerekiyor.. mesela S1 icin 1/2.7".. sensorun kosegen uzunlugu 6.59mm.. normal bir 35mm kameranin kosegen uzunlugu ise 43mm'dir.. neyse kosegen uzunlugunun 1/1440 ile carpilmasiyla bulunur.. bu durumda senin makinen icin hesaplarsak;
1/1440x6.59=0.0045 bulunur.. (dof hesaplamaya iliskin sitede senin makinen icin 0.005 denmis yaklasik olarak.. ki bu degeri de alabilirsin..)
.. ayrica hyperfocal mesafesine iliskin bir denklem daha var;
hyperfocal mesafesi= f.f/a.c +f
burada f.f/a.c degeri f degerine gore cok cok buyuk olacagindan f degerini hesaba katmayabilirsin de..
buna gore hesaplama soyle olacak:
mesela 38 mm ile bakip f/8'de kullanacak olursan,
hyperfocal mesafesi= 38x38/0.0045x8 olur yani 40111.1 mm olur.. bu da 40 metre demektir yaklasik olarak.. yani sen 40 metre ilerideki bir cisime manuel focus yapotiginda 20 metreden itibaren sonsuza kadar her yer net cikar..
depth-of-field hesaplama cetveli sana yaklasik bir rakam verecektir.. zaten o kadar da ayrintiya girmek nedensiz.. yaklasik sonucla herseyi halledebilirsin..
..
benim 70-200 L objektifi ile bana yaklasik bir uzaklik veriyor.. ama cantimetrik bir mesafe degil.. eger ki cok yakindaki bir nesnenin net cikmasi ile ilgili bir arzun olursa, biraz geriye giderek ona gore cekim yaparsin.. sonucta istedigin nesnenin fotografa dahil olabilmesi icin..
birsey daha var hatirladigim.. hyperfocal mesafesinin yari uzakligina focus yapilinca da en yakin mesafedeki net cikan objenin lense uzakligi yaklasik olarak hyperfocal mesafesinin 1/3'u kadardir.. mesela 36 metre hyperfocal mesafesi ise ve sen 18 metreye focus yaparsan 36/3 yani 12 metre ileriden itibaren hyperfocal mesafesine kadar hersey net cikar.. yani 12 ile 36 metre arasindaki hersey net cikar.. bu da guzel bir yontem hani..
yani sonucta hyperfocal mesafesini cetvelle veya hesaplama ile bulduktan sonra net cikacak alan hakkinda tahminde bulunabilirsin.. ve manzara cekimlerinde, cok yakindaki bir objenin illa da net cikmasi gerekmez suysal; sen manzara cekiminde genis bir alanin net cikmasini istersin bir objeden ziyade, yaniliyor muyum? belli bir obje icinse makinen zaten senin icin yerine getirecektir net cikma ve cikmamayi.. yuksek aperture ile net alan derinligini azaltirsin ve objeye focus yapman onemli..
umarim ne demek istediigmi anlatabildim.. zira ben pek anlamadim aslinda..

 

Tarih: 17 Haziran 2005, 22:01 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör


Arkadaşlar benim makinamda MF ölçüm çubuğu 10 cm. 20 cm. 50 cm. 1 m. , 2 m. , 5 m. sonsuz şeklinde . Tamı tamına bulmak mümkün değil rakamları tabi. Fakat 3 aşağı 5 yukarı bulanabiliyor rakamlar .

Hyperfocal point, distance (nokka, uzaklık ) = Objektif sonsuza odaklandığında , net görüntünün objektife en yakın olduğu nokta. Yani bu hyperfocal noktadan itibaren her yer net görünüyor . Objektif hyperfocal noktaya odaklandığında ise hyperfocal noktanın yarısından itibaren her yer net oluyor.

Manzara çekimlerinde seçilen diyaframa göre değişen hyperfocal noktayı objektife an yakın objlerin de net çıkmasını garantilemek için bilmek gerekiyor. Objektifi Hyperfocal noktanın yarısına odaklama işinden geçtim. Çünki bunu milimi milimine yapmak çok zor. Ama hyperfocal noktayı bilmek çok önemli. Dadangast iyi manazara fotoğraflarında buna çok dikkat ediliyor. Yani netsiz çıkan bir obje varsa fotoğrafın etkisini azaltıyor.

Dadangast formül ile uzun uzadıya uğraşmamak alan derinliğini , hyperfocal noktayı hesaplamak için site yapmış Cavurlar

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Fakat zoom yapıldığında makina tuhaf bir şekilde yanılıyor nedense.

Yani dediklerim geniş açıda geçerli. Zoomlu denemeye kalkarsanız yanılma payı yüksek.

Bir de şunu sorayım DSLR objektiflerinde MF veya AF ile kaç m.'ye kadar netleme yapılabiliyor. s1'de 5 m. 'den sonra sonsuza alıyor. Yani DSLR'lerde kaç m.'den itibaren sonsuza alıyor ?

 

Tarih: 21 Haziran 2005, 09:47 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"Arkadaşlar benim makinamda MF ölçüm çubuğu 10 cm. 20 cm. 50 cm. 1 m. , 2 m. , 5 m. sonsuz şeklinde . Tamı tamına bulmak mümkün değil rakamları tabi. Fakat 3 aşağı 5 yukarı bulanabiliyor rakamlar ."

bu kullanilan objektife gore degisiyor suysal.. bendeki 70-200 objektif mesela 1.2 metreden az mesafeye focus yapamiyor.. iste o olcum cubugunun uzerinde 1.2-1.5-2-3-5-10-sonsuz var.. 10 ile sonsuz arasindaki rakamlar da asagi yukari tahmin edilebiliyor; 30 metre ise mesela 10 noktasina yakin bir yerde duruyor cizgi, sonsuza yakinsa da sonsuza yakin..

..
suysal zaten hyperfocal mesafeye focus yapmanin sirri; yarisindan itibaren net ciksin diye.. sonsuza yaparsan hyperfocal mesafesinden itibaren cikiyor netlik.. bu mesafeyi yariya indirgemek icin hyperfocal mesafesine yapmak gerekiyor..
ayrica bu mesafeyi ucu ucuna bilmen gerekmez; yaklasik bir deger ise yarar.. eger illa ki bir bir obje cok net ciksin istiyorsan; o objeye focus yaparsin zaten.. diyaframi da kistikca kisarsin ki arka plan da net cikabilsin.. ama onemli olan obje ise arka plan o kadar da onemli olmaz netlik acisindan... en fazla arka planin da gorunmesini istersin.. ama genel olarak arka plan atilmak istenir eger ki belli bir objeye focus yapiyorsan..
manzara cekimlerinde bir ufak obje cok onemli olamaz.. zaten onemli ise o objeye focus yapilir.. (ayni seyi soyleyip duruyorum ama anlayamadim demek istedigini sanirim..)

...
"Bir de şunu sorayım DSLR objektiflerinde MF veya AF ile kaç m.'ye kadar netleme yapılabiliyor. s1'de 5 m. 'den sonra sonsuza alıyor. Yani DSLR'lerde kaç m.'den itibaren sonsuza alıyor ?"

bu soruyu da tam olarak anlayamadim.. bendeki objektifde 10 metreden sonra sonsuz geliyor, ama sonsuz olmadikca da sonsuz'un uzerinde durmuyor cizgi..
mesela 60 metre otedeki bir cisime netleme yapabiliyorum, focus yapabiliyor.. seninki ypamiyor mu? valla anlayamadim..
yoksa 5 metre oteden her yeri makinen sonsuz gibi mi aliyor demek istiyorsun? ama boyle birsey de olamaz.. mesela 6 metre sonsuz degildir.. anlayamadim..
...

not: bu arada aristo'nun sozunu begendim.. her ne kadar o kadar da dogru olmasa..
bana da bir tane soz bulalim be suysal.. var mi bildigin guzel bir soz, digerleri tarafindan kullanilmamis..

 

Tarih: 21 Haziran 2005, 18:42 - İp: yok
gediz-
gediz- (üye)
İzmir / Amatör

Fullu çıkacak nesnenin neden mesafesini merak edyim ki,sorun kaç mm yle çalıştığnızdır,geniş açılı bir lensle manzara çekiminde sıra dışı bir durun dışında hiç bir fulluluk olmaz ki!!10cm ötendeki ağaç fullu çıkıyorsa,netlik görene kadar fakat kadrajına dahil edeceksen geri stoplarınla çekimini bitirirsin,eskiden af mı mf mi varmış arkadaşlar...zenit ile tecrübe sahibi olun diye boşuna demiyorlar!!! suysal 595 cevabı nasıl vermişsin düşünüyorum,manzaraları geniş açılı bir objektifle çekileceğinin gerisinin yalan olduğunu, lazerli metre almaya kadar düşünüyorsunsda bunu niye bilmiyorsun??

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 03:05 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör


DSLR'de objeyi istediğin gibi her mesafeden arka plandan koparabiliyorsun demekki. Benim makina geniş açıda 5-6 metreden sonsuza otomatik olarak alıyor. Telede ne kadar mesafeye kadar focus yapabiliyor tam olarak denemedim. Ama geniş açıda 5 -6 metreye kadar yapabildiğine göre 5 x 10 x zoom= 500 m. olması lazım mantık olarak. Yanılıyormuyum, bilmiyorum. Denemek lazım. Hyperfocal noktanın yarı rakamını milimetrik olarak bulmak gerekmiyorsa bu özellikten yararlanabileceğim demektir.

Gediz hemşerim,

Objektfin odak uzaklığına ve kullandığın diyaframa göre değişiyor bu. Tele objektifle manzara çekilemez mi? İlla telenin sonuna ayarlaman gerekmez.Orta bir zoom ile bunu istediğniz zaman yapabilirsiniz. Bunu tartışmanın bir anlamı yok. Buraya kadar gayet güzel yaklaşımın.

"595 cevabı nasıl vermişsin düşünüyorum,manzaraları geniş açılı bir objektifle çekileceğinin gerisinin yalan olduğunu, lazerli metre almaya kadar düşünüyorsunsda bunu niye bilmiyorsun?? "

Çok espiritüyelsin be hemşerim. Gülmekten yıkılıyordum. Fazla düşünme , oku istersen. Verem olucan şimdi düşünmekten. Takma kafana Lazerli metre almaktan vazgeçtim. X ışınıyla çalışan yeni mesafe ölçerler çıkmış piyasaya. Fakat onu da almayacağım. Bundan sonra mesafeleri karış karış veya adım adım ölçmeyi düşünüyorum. Eskiden lazer mazer mi vardı

Dadangast sana bir slogan buldum:

Bir Zenth'im bile yok,
Alıyor musun ?
Hadi şimdi sıkıysa başka makinalara gülümseeeeeee (Eflatun)

Nasıl ama ?

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 11:06 - İp: yok
gediz-
gediz- (üye)
İzmir / Amatör

Teleyle manzara çekilmez( fotoğrafın ilk kurallarından), sıkıştırma ve alan derinliği yüzünden, o yüzden nesneleri fullu görüyorsun ve başka metotlar arıyorsun,çektiğin fotoğraf renkli bir kart olur sadece ben ona panoramik asla demem,bu iş tüme varımdır,okadar formul yazıyorsunuz ve teknik terim ama bu sitede belki 3,4 kişi anlıyabiliyor onları formülleri ve teknik terimleri yazarken neden neden başka arkadaşlarımızında anlıyabileceği bir dilde karşılıkları açıklanmıyor, forum köşesi herkezin yararlandığı bilgi ve tertışmaların anlışabildiği bir yer olmalımıdır?? egonuzu tatmin ediyorsunuz sadece,gülmeye devam et arkadaşım....ben gülmüyorum...

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 16:29 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Teleyle manzara çekebilirsin istersen. Sıkıştırma etkisini de manzara fotoğrafında çok yararlı bir araç olarak kullanabilirsin. Bunu sana tek tek izah edecek değilim. Madem ki kendini çok usta görüyorsun bunu bilmen gerekirdi. Panaromik resimden bahsetmedik zaten. Adam gibi "şu kısmı anlayamadım. İzah edermisiniz ? " diye sorma nezaktinde bulunamaz mıyıdın? Sen bu şekilde saldırarak egonu tatmin etmeye çalışıyorsun. Evet kendini ispat etmek istiyorsan saldıracağına, adam gibi yardım et. Gülen yüzler istemiyorsun anlaşılan. Bu forum başlığını okuyup ta saldıraya geçme ihtiyacı hissettin ya bravo gerçekten anlayışına. Ortam ve moral bozmak için foruma üye olduysan burası sana göre değil dostum. Burası yardımlaşma platformu. Evet senin gülmemen gerekir. Ağlamalısın bu yaklaşımına. Yazık....

Yani iş nereden nereye geldi yine....



#suysal1' tarafından 22.06.2005 18:01:33 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Haziran 2005, 18:04 - İp: yok