eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

Hdr Tekniği???

arkadaslar merhaba, husmenaga abimizin galerisindeki birbirinden guzel HDR fotograflarini gordukce bu teknige merak sarmaya basladim.
boyle fotograflari nasil cekebiliriz, birlestirmek icin hangi yazilimi kullanabiliriz? bilgisi olan arkadaslar aciklama yaparlarsa ben ve ilgilenen diger arkadaslar icin cok faydali olur...
simdiden tesekkurler...

Tarih: 6 Eylül 2006, 13:53 - İp: 81.***.**7.8
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

yok mu arkadaslar yardim edecek kimse?

 

Tarih: 7 Eylül 2006, 22:02 - İp: 81.***.**7.8
korfez41
korfez41 (üye)
Kocaeli / Amatör

hdr ne ya? HIDIR mı yoksa (tmm igrencti) ben yeniyim kardeş anlayamıyrum maalesef bilsem anlatrıdım...

 

Tarih: 8 Eylül 2006, 03:29 - İp: 88.***.**4.144
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

neyse ben internetten birseyler buldum okudum, Photoshop CS2 ile HDR foto diye...
http://www.cambridgeincolour.com/tutorials/high-dynamic-range.htm
tesekkurler...

 

Tarih: 8 Eylül 2006, 10:33 - İp: 81.***.**7.8
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

eray çok bilgili olduğum bi konu değil.. ama okuduklarımdan anladığım kadarıyla aynı sahnenin farklı ışık ve perde hızı isteyen bölgelerinin foto editör program veya benzer teknik ile bir araya getirilmesine verilen teknik terim..
anlaşılmadım dimi..
farzetki
Yüksek bir yerde bir tepe yamacındaki köyü çekiyorsun.. Gökyüzü güneşli masmavi bulutlar felan falan.. ışığı ve perdeyi gökyüzüne göre ayarlasan köy karanlık çıkıyor köye göre ayarlasan gökyüzü bembeyaz patlıyor.. iki farklı ayarda iki yada üç kare çekip bunların uygun ışıklı olan yerlerini bir karede topluyorsun böyle bişey..

forumda birkaç yerde anlatıldı.. biraz arama yaparsan sanırım bulabilirsin R1 izlenimleri 2. bölümde bahsi geçti samırsam

 

Tarih: 13 Eylül 2006, 16:49 - İp: 85.***.**5.25
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

bunu fotoyu çeken dijital kamera kendi içinde bir yazılımlamı yapıyor yoksa pc ye aktardıktan sonra özel bir yazılımı mı var bilmiyorum ama
ben evvel ezel poşotopta bunu yapıyorum zaten uzun yıllardır..
umarım yardımcı olabilmişimdir.

 

Tarih: 13 Eylül 2006, 16:51 - İp: 85.***.**5.25
husmenaga
husmenaga (üye)
İstanbul / Meraklı

Eray Bey size özelden yazdığım cevabı buraya döküyorum, forumları pek takip etmiyorum, konuyu yeni gördüm, kendi amatör tecrübemi aktarayım ..

buraya yüklediğim HDR denemeleri benim de ilk denemelerim, diyafram öncelikli çekimler yaptım, dikkat ederseniz diyafram ayarları hep aynı, 30D nin peşpeşe üç ayrı çekim yapma özelliği var , AEB başlıklı bölümde aralık belirleyip kaç stop aralıkla üç ayrı çekim yapacaksanız ona göre çekim imkanı veriyor ..

Diyafram sabit olunca, perde hızını bu AEB'de yani exposure bracketingteki stop aralıklarına göre kendisi veriyor. Ben böyle denedim en azından..

Bir kusurum oldu, HDR çekmek orada çekim yaparken aklıma geldi ve yanımda üç ayak yoktu, bu yüzden bazı çekimler çok olmadı maalesef , kesin üç ayak şart doğru düzgün sonuç için ...

Yani üç ayrı fotoğraf (üçten fazla olabilir tabii bu arada) olacak, farklı ışık ayarlarında çekilecek, açıktan koyuya, ya da koyudan açığa ve PS te birleştirilecek.

Yani seçtiğiniz kadrajı pozlayıp , PS te birleştirmekten başka da bir şey yok ..

PS'te nasıl birleştiriliyor derseniz;

File/Automate/merge to HDR bölümüne girip, birleştireceğiniz fotoğrafları seçip, Ok e basıcaksınız, bir pencere açılacak, bit depth olarak 16 bit seçerseniz PS te kalan ayarları da yapabilirsiniz rahatça , level, contrast ve her neyse diğer ayarlar gibi , sonra da işte uygun beyaz noktası ayarı için kaydırma çubuğundan sağa sola oynatıp, beğendiğiniz yerde OK e basın, bekleyin ve sonucu görün, hepsi bu kadar ...

Umarım anlatabildim kendi yaptıklarımı

kolay gelsin

 

Tarih: 9 Ekim 2006, 00:14 - İp: 85.***.**7.178
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

HDR yani high dynamic range, bu tip fotoğrafların özelliği 96bit lik renk derinliğine sahip olmalarıdır,kanal,renk başına 32 bit. normal jpegler kanal başına 8 bittir.
yani kanal başına renk sayısı o kadar çokturki şu andaki monitörlerimiz bile bu renkleri gösterecek teknolojiye sahip değildir.

şimdi hdr fotolar nasıl oluşturulur derseniz, öncelikle makinemizi tripota sabitliyoruz.M manuel modda aynı sahnenin peş peşe en az 6 fotoğrafını çekiyoruz.ama fotoğrafları farklı perde hızlarında çekeceğiz.aperture sabit kalacak!

mesela sahnenin normal çekimi f 4. 1/40 saniyemi, 6 tane farklı shutter hızlarında bu sahneyi çekicez. 1/3, 1/10,1/20,1/40,1/100,1/250 gibi.... çektiğimiz fotolar çok karanlıktan çok parlağa doğru gidecek.
yalnız fotoğrafları aynı yerden aynı açıyla ve aynı aperture ile çekmemiz çok önemli.

sonra bu 6 yada 7 fotoyu photoshop yada adobe bridge'de açıyoruz.,select all yapıyoruz sonra bridge'de tools-photoshop-merge to hdr'yi seçiyoruz.
biraz uzun sürebilir bu işlem, sonuç olarak elimizde tek bir hdr fotoğraf kalıyor.

 

Tarih: 9 Ekim 2006, 10:40 - İp: 81.***.**6.54
murgur
murgur (üye)
İstanbul / Amatör

http://forum.netfotograf.com/sozluk.asp?msg_id=9109&highlight=hdr
http://www.fotokritik.com/forum_goster.php?konu_id=33814&sort=ASC

 

Tarih: 9 Ekim 2006, 10:46 - İp: 85.***.**7.222
  • 1