flea
flea (üye)
Ankara / Amatör

Gece Ve Hareket Halindeki Araç

Kodak CX7525 i iade ederek yerine DX6490 aldım.
Canon A serisi yada Nikon alacaktım fakat orada Canon ve Nikon yoktu malesef.

Elimdeki Makinenin 10x optik zoom u var.
Yalnız makinenin manual ayarları bana az gibi geldi.
Canon A serisinde bu makineden daha fazla manual ayar mı var?

Birde yapmak istediğim şey şu:

Gece cadde den geçen arabaları kabul edilebilirl bir kalitede çekebilmek. Bunu CX7525 le tabi ki yapamadım.
Makineyi Sport moduna getirip çektiğim zaman araba net fakat görüntü çok karanlık çıkıyordu.

Night moduna getirip çektiğim zamanda hareket halinde olan araç çok bulanık görüntü iyi çıkıyordu...

Şimdi bu elimdeki manual ayarlara izin veren bir makine.
Bu makineyi kullanarak istediğimi nasıl yapabilirim?
Yapmam gereken ayarlar kullandıgım makinede var mı?
Eğer varsa bu ayarlar nedir?




Tarih: 3 Mayıs 2005, 22:43 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Gece ve hareket halindeki arabalar! Hem de arabalar net olacak! Başka arzunuz? Arabalar uzakta değilse flaş kullanın diyeceğim ama kullanmadığınıza göre pek yakın olmadıklarını tahmin ediyorum.

Spot moduna getirip çektiğiniz görüntünün karanlık olmasının nedeni, yeterli pozlanma olmamasıdır. Night modunda da makinanız, yeterli pozlamayı sağlamak için düşük perde hızı kullanıyor bu nedenle de hareket halindeki araçlar bulanık çıkıyor.

İstediğiniz türde bir fotoğraf ancak (ve belki) çok yüksek ISO lu bir film ve çok geniş diyafram açıklığı olan bir lens ile mümkün olabilir. Yani bu durumda, makinanızın bir suçu yok, içiniz rahat olsun.

#ocaklilar' tarafından 04.05.2005 09:35:52 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 09:34 - İp: yok
flea
flea (üye)
Ankara / Amatör

Yanıtınız için teşekkürler.

Aslında ilk başta amacım basit fotoğraflar yanında idare ederi şekilde makro fotograflar çekebilmekti. O bakımdan karşıma çıkan otomatik ayarsız ve bana göre uygun fiyatı olan ilk makineyi aldım. (Hata ettiğimin farkındayım)
Makro filan falan konularında hiç bilgim yoktu. Bu forumuda bilmiyordum tabi.


Daha sonra bu foruma geldim ve fotograf makinesinin bir takım ayarlara sahip olmasının iyi olabileceğini düşündüm.
Baktım ve gördüm ki 650 ytl yada 700 ytl arasında olan canon ları çok övüyorlar. BU makinelerden almadığıma pişman oldum.
daha sonra hafıza kartı almak için gittiğim ve eski makinemi aldığım yere durumu izah edince oradaki beyefendiler ürünü geri alıp DX6490 ile değiştirmeyi kabul ettiler.

Bir kere makineyi almışız yaptıgım hatayı bundan başka bir şekilde düzeltemedim.

Elimdeki eski makineyi de zarar etmeden satamazdım tabi ki.
Buraya kadar iyi fakat:

dün farkettim de, bu makinenin auto modlarında çektiğim resimler oldukça karanlık. Gece night modunda çektigim resimler görünmeyecek kadar karanlık çıkabiliyor. Özellikle ileri dogru zoom yaptıgımda flash mesafesi yetersiz mi geliyor? Gerçi zoom yapmasam bile karanlık karanlık karanlık.

Gündüz kapalı ortamda Daylight ve gene Auto modunda çektiğim resimlerde karanlık. Iso 400 200 100 hatta 800 hak getire bir şey değişmiyor. LCD de karanlık görmüyorum görüntüyü ama çektiğim zaman foto karanlık oluyor. (Görülemeyecek kadar değil ama karanlık yani)

Tamam çok fazla birşey beklememeliyim. Ama genede eski verdigim 7525 tam otomatik olmasına rağmen gece çekimleri iyi sayılırdı. Renkler canlı çıkıyordu ve karanlık değildi fotolar.

Gündüz ev içinde çektiğim fotograflarda tatminkardı. Fakat manual ayarı yoktu. Ve bir önceki açmış oldugum başlıkta yazdıgım gibi ampulleri düzgün çekemiyordu.
Bu makineyle hiç zoom yapmadan ampulleri gayet düzgün çekebiliyorum. O açıdan oldukça işime yaradıgını söyleyebilirim.
Ama neden ışıgın az oldugu yerlerde görüntü karanlık çıkıyor.
Ayrıca bu forumda da okudum, bu makineye sahip olan bir arkadaş yazmıştı, akşam lcd siyah beyaz oluyor diye.
Evet benimki de akşam yada ışığın az oldugu zaman siyah beyaz oluyor

Şimdi elimdeki makinenin bu karanlık çekme olayını çözebilsem,
zaten ampulleride düzgün çektigine göre işimi görmüş olacak.
Fakat ben review sitelerinde inceledim bu forumda da bir takım kişilerin aynı makineyle çekmiş oldugu gece fotograflarını da gördüm. Benimkiler onlarla kıyas edemeyecek kadar karanlık! Acaba bu makinede bir sorun mu var?

Bu arada, Benim bir Ipod'um var. Bu makinede bir kaç tane tuşa basınca test moduna filan giriyor. LCD yi, wheel tuşunu , ses sistemini filan test ediyor. Tamam mp3 player la foto makinesi bir değil ama onda bir servis menusu var. Bunda da ona benzer bir menu olmalı diye düşünüyorum.
Oraya girip kendi kendine bir test imkanı olsa makinede problem olup olmadıgını anlayabilirdim herhalde. Otomatik mod da karanlık çekmemesi lazım diye düşünüyorum.

Uzun bir yazı oldu ama sizden başka cevap da veren yok
Şu karanlık çıkma olayında da bir yorum yapabilirseniz sevinirim.

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 14:27 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Karanlıkta LCD nin siyah/beyaz olması, karanlık ortamda size daha net bir görüntü verebilmesini sağlayan bir özellik olabilir. Benimki sadece bir tahmin, kitabında bununla ilgili bir açıklama varmı?

Flaşın yetersiz kalabilme konusunda haklısınız. Kendinden flaşlı makinaların genellikle hepsinde bu yetersizlik mevcuttur. Hemen makinanızı suçlamayın. En iyi 2-3 metrede yeterli olur.

Aynı makinayı kullanan diğerlerinin çektiği fotoğraflar sizinkinden iyi ise problem ya sizde ya da sizin makinada olabilir.

Karanlık diyorsunuz ama ne kadar karanlık? Eğer ortam çok karanlıksa tabi ki ISO 800 bile yeterli olmayabilir.

Auto modunda, deklanşöre yarım bastığınızda, makina size o poz için hangi perde hızını ve diyaframı öneriyor? Bunlar önemli, bunlara dikkat ediyormusunuz? Işığın o poz için yeterli olamadığı durumlarda, genellikle makina, ya perde hızını ya da diyaframı değişik bir renk ile göstererek veya yakıp söndürerek o fotoğrafın yeterli şekilde pozlanmayacağı konusunda sizi uyarır. Siz bu tür bir uyarı alıyormasunuz?

Seçtiğiniz ölçüm şekli de yanlış olabilir. (Spot ölçüm modunda kalmış olabilir mesela, atıyorum yine ama olabilir)

Karanlık olduğunu idiia ettiğiniz bir fotoğrafınızı, üzerinde hiç bir oynama yapmadan benim mail adresime göndeririseniz exif bilgilerine inceleyerek belki bir sonuca varabiliriz.

[email protected]


#ocaklilar' tarafından 04.05.2005 14:57:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 4 Mayıs 2005, 14:54 - İp: yok
murat 856
murat 856 (üye)
Çanakkale / Doğa Fotoğrafçısı

orta şekerli bir ıso seçin,pozlamayı 15 yada 30 sn.yapın diyaframıda çok fazla açmayın oda orta şekerli olsun eğer diyaframı sonuna kadar açarsan alan derinlği azalacak ve fotoğrafların bulanık çıkacaktır

 

Tarih: 7 Mayıs 2005, 22:16 - İp: yok
burakerenn
burakerenn (üye)
İzmir / Amatör

Şöyle ki;

İlgili makinede (ki aynı zamanda kendisi benim makinem olur. Kötületmek gibi olaylara direk karşı çıkarım ) her türlü manuel ayarı yapabiliyoruz. Yani Canonların fazlası olan tek yanı bu konuda beyaz ayarı.

Şimdi siz trafikteki arabaların farlarını gece hem net hem de aydınlık çıkmasını istiyorsanız bu zor. Yüksek iso değerlerinde noise e katlanıp yapacağınız çekimler belki bu işin üstesinden gelebilir ama çıkan noise i görünce bu işten soğuyabilirsiniz.

Bu nasıl olacak peki? Bunu piyasada hergün gördüğümüz makinelerle yapamayız. Söylenildiği gibi f1.4 gibi objektife sahip olan güçlü slr`lar la belki yapılabilir ( denemedim bilemem ) ama işin iç yüzünü öğrendikçe her fotoğrafın göründüğü gibi çıkamayacağını da göreceksiniz. En azından teçhizatsız bu işler gerçekten zor.

Hem bırakın arabanın farı aksın. Daha güzeldir durmasından...

 

Tarih: 12 Mayıs 2005, 04:08 - İp: yok
flea
flea (üye)
Ankara / Amatör

Şimdi öncelikle, ben makine alırken araştırmadım
Benim yaptığım hata buradan kaynaklanıyor. Ben dedim ki,
elimdeki ilaç ampullerini şöyle idare eder şekilde çekeyim, bunun yanında da 3-5 manzara fotoğrafı filan çekeyim, bu yeterli gelir diye düşündüm.

Daha sonra, gidip 400 milyon liraya bulduğum ilk makineyi aldım. Ben yazılımcıyım aslında. Yani bilgisayar proglama benim işim. Fotograftan filan anlamam. İkisi tamiyle birbirine ters konular. İlaç olayı tamamiyle değişik bir şey bunda detaya girmeyeceğim

Şu zamana kadar fotoğraf makineleri ile ilgili bir deneyimim olmadığı için, tabi ki yukarıdaki yazdığım şeyi yapmanın, 300-500-700 milyon liralık makinelerde mümkün olabileceğini düşünmüş olabilirim...Bizde bir zenith vardı onun dışında fotograf makinesi filanda kullanmış değilim. Onunda ayarlarını filan bilmem yani

Ama, bu iş beni çok sardı. Yani basit beklentilerle başladığım bu olay bende hobi haline geldi neredeyse. Çekemezsek çekemeyiz, varsın çekmesin.
Bende gider manzara filan çekerim yani

Kaldı ki, elimdeki makineyi kötüleyen bir sürü insan var burada.
Belki Canon bayisi filan olabilir bazıları.

Bazılarıda cidden Canon un Kodak a göre üstün yanlarını söyleyerek
kişileri bilgilendirmek amacında olabilir. Ama tutup da insanlara beklentilerini sormadan hemen Canon al diyenlere karşıyım.

Yani A serisinde genelde 5 cm makro var.
Manual focus var filan. Bunlar tabi ki üstünlük sağlayan özellikler.

Ama kişin beklentilerini öğrenmeden , Git Canon A küsür al denmez bana göre.



Ben Canon'un çektiği fotoğraflara daha sonradan baktım.
Özellikle Photosig com a girdim. Ve Steve Digicams filan bir sürü sitede çekilen fotoları birbirleriyle karşılaştırdım.
Açıkçası, Canon'un A serisine sahip modelleri, Kodak dan daha iyi çekiyor gibi geldi bana... Ben bunu cidden farkettim. Tamam deneyimli olmadığımı söyledim, fotoğrafçılık anlamında konuşmuyorum zaten. Yalnız cidden resim kalitesi Canon da daha iyi gibi geliyor. Farkettiğim tek şey renk kalitesi.

Bu belkide (yine daha sonradan öğrendim) DX6490 ın, jpg leri fazla sıkıştırmasından kaynaklanıyor olabilir. Yada Canon'un elektronik aksamından da kaynaklanıyor olabilir.

Yalnız bazılarının unuttugu bir şey var gibime geliyor.

10x optik zoom la ben, işyerindeki merdivenlere oturup, kapının aralıgından, metrelerce ilerdeki insanları çektiğim zaman, onların ayakkabasının altındaki dişleri sayabiliyorum.
Yine evimin balkonundan, karşıdaki cadde de ki berber dükkanının içindekileri de çekebiliyorum. Gündüz şartlarında tripod kullanmadan görüntü de fazla bulanıklık da olmuyor.


Ama aynısını gece için söylemek yanlış olur. Zira, gece yüksek zoom kullandıgım zaman resim seçilmeyecek kadar bulank çıkıyor.

Onun dışında, uygun bir fiyata almış oldugum bu makinede
Manual Focus yokmuş.
Image Stabilizor galiba o özelligin adı o da yokmuş.

Varsın olmasın diyorum.
Çok lazım olursa kurarım bir tripod o şekilde çekerim.
Böylelikle sallanmamış olur.

Şunuda unutmamak lazım ki, Canon S1 alsaydım bu makinenin 2 katını verecektim 10x zoom için.

Focus olayı da otomatik olsun yani çok problem değil sonuçta netliyor yani görüntüyü. (Biraz yavaş ama...)

Bu makineyi kullandıktan sonra bu elimdekinin 10x optik zoom unu bırakıp, 4x optik zoom la idare etmek istemem.
Kaldı ki, LCD nin büyük oluşu ve Lens'in kaliteli olması gene bu makinenin artı ları diye düşünüyorum. Hem bir şarj edilebilir kalem pil alacaktım ve şarj cihazı tabi ki, buna ekstra bir ücret ödemekten de kurtulmuş oldum. 3 saat de pili şarj ediyor çünkü. Elimde pilleri 16 saat de dolduran bir cihaz vardı ki, zaten bunuda atıp yerine hızlı şarj cihazı alacaktım Yani ona da para vermedim. Yedek bir li-ion pil alsam zaten o şarj cihazının parasına gelecek. Gene değişen bir şey yok.

Elimdeki makineyi satmak, kaldırmak vs. Bunları düşünmüyorum. Fiyatını sonuna kadar hak eden bir ürün olarak görüyorum. O yüzden bu makineyide kullanacağım ve gidip bir tane de Canon A510 alacağım. 3.2

 

Tarih: 12 Mayıs 2005, 05:47 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

ilk önce yapacağın iş ıso nu yükseltiyorsun ama trıpod kullanman lazım sonra diyaframı açıyorsun yada programda çekebilirsin yada estantane ve diyaframını aç asanı 800 yap tripod kullan ve çek

 

Tarih: 15 Mayıs 2005, 12:31 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

çok sağlam bir flaşın yoksa ve yakında değilsen hiçbirşey yapamazsın...elindeki makineyi bırak eos 1ds mark 2 bile olsa yapamazistediğin çekimi... karanlıkta ışığı arttıriyim dersen enstanteneyi uzatacaksın bu araacın senin tabirinle bulanık çıkmasını sağlarveya sadece ışıklarının gözükmesini....
arabayı netlicem diye enstanteneyi iyice düşürürsen de hiçbirşey göremezsin fotoğrafında... bu konuda çok güçlü bir spot lamban yoksa hiçbirşey yapamazsın... enstanteneyi düşürmek veya iso arttırmakla olmuyor malesef....

 

Tarih: 15 Mayıs 2005, 19:25 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

asanın 800 e getir manuel olarak diyaframını düşür ve estantanenide düşür çek bakalım oluyortmu olmuyormu
tripod kullan tamammı.

 

Tarih: 16 Mayıs 2005, 21:26 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

bu tür bir çekimi yapmak imkansız.... tripot kullanmanın bir anlamı yok tripot demek uzun enstantene kullancaksın demek uzun enstantenede aracın bulanık çıkmasını sağlar... bu çekim tamamen imkansız çok kuvvetli bir spot yoksa...

 

Tarih: 16 Mayıs 2005, 21:46 - İp: yok