zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

Gece Çektiğim Resimin Hatası?

arkadaşlar merhaba önceki gece yeni aldığım lensimi (sigma 70-300mm f4-5.6) eos350d makinem ile test etmek için birkaç gece resmi çektim. gece çekimlerinde pek iyi olduğum söylenemez. resmim biraz overexposure çıktığını zannediyorum. makinemin pozometresine baktığımda fakat exposure ayarı 0 da oluyor. fakat resim overexposure çıkıyor bunun gibi pek çok resmim de hep böyle oluyor. bu olayın önüne nasıl geçebilirim detaylı bir bilgi verirseniz sevinirim.
resim bilgileri:
f/11
10 s
119mm
iso 200 manuel ayar
metering mode: pattern



#zoki' tarafından 23.06.2006 16:07:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Haziran 2006, 16:07 - İp: 85.***.**8.114
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Aynı şartlarda, bir de böyle deneyin:

metering mode: center weighted
çekim modu: Av
f/11
iso 200

 

Tarih: 23 Haziran 2006, 16:30 - İp: 85.***.**5.234
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba Zoki,
Kuşların havada bıraktığı izler fotografını bence çok güzel yapmış, daha az ışıkla kaybolmalarından korkarım.
Fikrimce fotografın 1,5 veya 2 poz overexpose. Süreyi kısaltma, diyaframı 16 ile dene, süre kısaltman izleri küçültecek. Alında on minareye ayarlanmış spot ölçüm lazım, spot ölçüm yoksa makinende, Sn. Ocaklılar'ın dediği center weighted en yakın çözüm. Ama zaten teşhisi koymuşsun, basit bir iki deneme işini halledecektir.

 

Tarih: 23 Haziran 2006, 17:43 - İp: 81.***.**9.46
zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

peki ben makineye baktığımda exposure değeri normal gözküyo sıfır yani ama resim overexposure. gece çekiminin püf noktası varmıdır. mesela ölçüm modlarını tam olarak bilen varsa çok sevinirim. bende 3 mod var : pattern, partial ve average. bunlardn hangisi ile çalışayım gece çekim yaparken.
çünkü şu ana kadar daha hiç ölçüm modunu değiştirmedim ne gece ne gündüz tam olarak bilmiyorum çünkü nerde hangisini kullanacağımı.

bilgilerinize teşekkürler

 

Tarih: 23 Haziran 2006, 17:56 - İp: 85.***.**8.114
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Hepsini kullanacaksın zoki Hepsini kullanacaksın ki farkı göreceksin. Bundan daha iyi fırsat mı olur? Cami karşında tüm heybetiyle hareketsiz duruyor, ortada kuşlardan başka hareket eden yok. İşte tam fırsatı, böyle fırsatları değerlendireceksin. Elinde dijital bir makine, filme para vermek yok, banyo yaptırıp sonucunu beklemek yok. Çek, sonuca bak, değiştir ayarları yine çek sonuca bak. Neleri değiştirdiğinde sonuçlarda nelerin değiştiğini gör. Madem hangi ölçüm modlarının hangi durumlarda kullanıldığını bilmiyorsun, kullanım kılavuzunu da merak edip okumamışsın çekeceksin cezanı.

Şaka bir yana, gerçekten bunları kullanım kılavuzundan bir oku, denemeler yap hangi mod ne zaman işe yarıyor kısa zamanda anlayacaksın.

 

Tarih: 23 Haziran 2006, 19:48 - İp: 85.***.**0.212
zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

ya kullanma klavuzunu okudum fakat tam ne olduğu anlatılmamış bencesadece orta alanın %9 luk bölümünden ölçüm yaptığını falan yazmış bir mod içi n o kadar. deniyeceğiz artık.

 

Tarih: 24 Haziran 2006, 01:40 - İp: 85.***.**8.114
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Makine üreticileri bunlara her ne kadar farklı isimler verse de, genellikle 3-4 tip ölçüm (metering) modu vardır.

1. Matrix veya Pattern (Nikon Matrix der, Canon Pattern) başka markalar da başka isimler vermiş olabilir. Bu modda, kadraj içindeki alan parçalara bölünür, (kaç parçaya bölündüğü yine marka ve/veya modele göre fark edebilir. Örnek olarak 256 diyelim. Bu 256 bölümün her birinden alınan poz değerleri, makinece değerlendirilir ona göre bir değer bulunur. Farklı bölümlerden alınan bu bilgilerin ne şekilde değerlendirileceği yine o modellerin kullandığı algoritmalara göre farklılık gösterebilir.

2. Center Weigted veya Avarage (Nikon CW der Canon Avarage) Burada yine farklı bölgelerden alınan bilgiler değerlendirilir. Ama, ortalama hesabı yapılırken, kadrajın orta kısmınındaki bölgelerden alınan değerlere daha fazla öncelik tanınır. Yani, ortadaki bölgelerin daha fazla söz hakkı olur.

3. Spot veya Partial (Nikon Spot der canon Partial) Spot ile partial tam manasıyla aynı diyemeyiz. Spot daha hassastır, kadraj merkezindeki daha küçük bir alandan referans alır, Partial'da bu alan biraz daha geniştir. Bu nedenle Canon bunun adına Spot diyemez. Spot ölçüm Canon'un her modelinde yoktur.

4- Spot Af-Area Odaklama hangi netleme noktasına yapılıyorsa o noktadan ölçüm alınır.

Şimdi gelelim senin örnekteki fotoğrafının neden fazla pozlandığına. Aslında buraya yüklemen çok iyi olmuş. Örnekler üzerinde konuşmak her zaman daha anlaşılır oluyor.

Bu örnek fotoğrafta ana konu ne? Cami. Bu nedenle, caminin doğru pozlanmasıdır amacımız değil mi? Cami dışındaki alanların bizim için pek bir önemi var mı? Yok! Ama bunu makinemiz biliyor mu? Bilmiyor! Neden bilmiyor? Kendisine bu niyetimizi söylemedik. Pattern ölçümü seçmekle, kendisine "kadraj içini parçalara böl ona göre bir değerlendirme yap" dedik. O da yaptı. Ortalama hesabına karanlık kısımları da kattığından oraların da doğru pozlanmasını istedi (bizim de öyle istediğimizi varsayarak) ve aydınlık olan cami daha da aydınlık çıktı. Demek ki bizim *bu poz* için seçmiş olduğumuz pattern ölçüm modu *bu poz* için iyi sonuç vermedi. Ha, sonradan bilgisayarda düzeltilebilir mi? düzeltilebilir tabi ama ben şimdi konunun o tarafına girmiyorum.

Bu poz için, cami kadrajın ortasında olduğundan makinenizdeki spot ölçüme en yakın olan partial seçilebilirdi veya avarage ile de bir deneme yapılabilirdi, çünkü partial yani merkezin %9 luk kısmına denk gelen yerde çok fazla aydınlık varsa bu sefer caminin diğer kısımları az pozlanabilirdi.


#ocaklilar' tarafyndan 24.06.2006 16:43:40 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Haziran 2006, 16:32 - İp: 85.***.**9.233
zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

sevgili cüneyst abi hakikaten çok güzel bir anlatım yapmışsın anlamamak mümkün değil çok teşekkür ederim. bende bir kaç yabancı internet sitelerinde araştırdım ve bu tarz gece çekimlerinde en çok kullanılması gereken partial ölçüm moduymuş. bilgilerin için çok teşekkürler...

 

Tarih: 24 Haziran 2006, 17:04 - İp: 85.***.**7.236
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ocaklilar arkadaş bayagı aydınlattın sağol. bizde bir iki şey öğrendik sayende. birde ben portfolyonuza aktım fotokritikten. çok güzel çalışmalarınız var. tebrikler. ben ne yaptımsa o siteye kabul ettiremedim kendimi.onlar kovmaktan yoruldu ben başvuru yapmaktan yorulmadım. komedi anlayacağınız.


çalışmanızı jest olsun diye koydum fakat isterseniz kaldırabilirim. no problem yani.

#remi5861' tarafından 18.03.2008 04:01:48 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Mart 2008, 03:59 - İp: 88.***.**3.197
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Rica ederim remi5861, ayrıca jestiniz için de çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 18 Mart 2008, 15:04 - İp: 85.***.**6.133
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Cüneyt bey (ocaklilar) tebrikler çok güzel bir çalışma yapmışınız.
Rica etsem bu fotoğrafı da nasıl çektiğinizi anlatabilir misiniz? Merak ettim ve bilgilerinizden faydalanmak isterim.

Hangi ekipmanı kullandınız (makine-lens,vs)? Ateş için ne kullandınız (kibrit mi)? Ateşi neyle hareket ettirdiniz ve onun görüntüsünün çıkmasını nasıl engellediniz? Sakıncası yoksa kısaca anlatırsanız çok sevinirim.

 

Tarih: 20 Mart 2008, 13:09 - İp: 88.***.**8.38