zoki
zoki (üye)
İstanbul / Amatör

Gece Çektiğim Resimin Hatası?

arkadaşlar merhaba önceki gece yeni aldığım lensimi (sigma 70-300mm f4-5.6) eos350d makinem ile test etmek için birkaç gece resmi çektim. gece çekimlerinde pek iyi olduğum söylenemez. resmim biraz overexposure çıktığını zannediyorum. makinemin pozometresine baktığımda fakat exposure ayarı 0 da oluyor. fakat resim overexposure çıkıyor bunun gibi pek çok resmim de hep böyle oluyor. bu olayın önüne nasıl geçebilirim detaylı bir bilgi verirseniz sevinirim.
resim bilgileri:
f/11
10 s
119mm
iso 200 manuel ayar
metering mode: pattern



#zoki' tarafından 23.06.2006 16:07:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Haziran 2006, 16:07 - İp: 85.***.**8.114
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Tabi ki anlatırım.

Çok seneler önce çektiğim bir dia-pozitif. Makine Canon A-1, lens standard 50mm f/1.4. Makine bir duvarın karşısında tripod üzerinde. Ortam aydınlık iken (yani gece odanın ışıkları yanarken), duvara elle netlik yaptım, duvara beyaz bantlar yapıştırarak vizörden bakıldığında görünen kadrajdan çok az daha geniş bir çerçeve yarattım. Bu bantlar fotoğrafta çıkmamalıydı ama yazıyı yazarken; yazıyı kadraj dışına taşırmamak için, yazma yerim ve sınırlarım (başlangış ve bitiş) konusunda bana yardımcı olacaklardı. Yine ortam aydınlık iken, bu sınırlar içinde o yazıyı hangi aralıkta yazarsam başlangıç noktasından başlayıp da (kadrajı tam dolduracak şekilde) bitiş noktasında sonlandırabilirm diye bir kaç hayali alıştırma yaptım. Daha sonra aynı alıştırmayı karanlıkta yaptım, elimde bir çakmak vardı, yazıyı yazarken kadraja girmese de, beyaz bantlar çakmak alevinin ışığında bana sınırlarım konusunda az da olsa yardımcı oluyordu. Çekimden hemen sonra çektiğim fotoğrafı görmek ve ona göre çekimi tekrarlamak gibi şansım olmadığından tek çekimde işi bitirmeliydim. Makineyi Bulb moduna aldım, lens kapağını kapattım, deklanşör teli kullanarak deklanşöre bastım ve perdenin açık kalması için deklanşör telinin kilidini kapattım. Odanın perdelerini kapattım, ışıklarını söndürdüm, karanlıkta, biraz da el yordamı ile makineyi bulup lens kapağını açtım. Çakmağı elime aldım, ve duvarda daha önceden yaptığım alıştırmalar sonucu doğru olduğunu tahmin ettiğim noktaya geldim, çakmağı yaktım ve yazıyı yazmaya başladım. Yazıyı bitirdikten sonra, yine el yordamı ile deklanşör telini buldum ve kilidini çözdüm. Kadraj orjinaldir.

 

Tarih: 20 Mart 2008, 13:48 - İp: 85.***.**6.133
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Valla tebrikler çok şahane olmuş. Ben de uygun şartları bulabilirsem en yakın zamanda deneyeceğim. Ama tabi önce B modu olan bir SLR makine almam gerekiyor. Belki elimdeki SLR-like makinede 30 sn pozlamayla da deneyebilirim.

Peki diyaframın açık veya kapalı olması sonucu değiştirir mi? Yani f/1.4 veya f/11 kullanmamız arasında fark olur mu?
Bir de fokuslamayı önceden manuel olarak mı ayarladınız? Bu son.

 

Tarih: 20 Mart 2008, 14:06 - İp: 88.***.**8.38
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

30 sn. pozlama ile biraz zor gibi ama yine de denenebilir. Netlemeyi elle yapmıştım, o zamanki donanımımda otomatik netleme yoktu ama olsaydı bile yine elle yapardım çünkü düz duvara otomatik netleme yapmak zordur. Seçilecek diyafram pozlamayı etkiler, küçük çaplı diyafram seçilirse fotoğraf karanlık, geniş çaplı bir diyafram seçilirse gereğinden fazla aydınlık çıkabilir. Üzerinden çok zaman geçtiği için kaç diyafram kullandığımı hatırlamıyorum ama ya f/1.4 yada f/5.6 idi.

 

Tarih: 20 Mart 2008, 14:25 - İp: 85.***.**6.133