ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotoğraftan Ziyade Makine


Arkadaşlar dikkat ettim, makinelerle, lenslerle ilgili olan konular forum ahalisince daha çok itibar görüyor. Mesela "SLR(-like) satınalma rehberi" ana başlığı altındaki foruma neredeyse her beş dakikada bir yazı ekleniyor, açılan konular hızla okunuyor ve cevaplanıyor. Ama fotoğrafçılığın kendisiyle ilgili bu alan fazla ilgi görmüyor. Bu da gösteriyor ki fotoğraftan ziyade makinelerle ilgilenmeye başlamışız. Yani fotoğrafçılığın asli unsuru olan "fotoğraf" ikinci planda kalmış biraz. Yanılıyor muyum?

Tarih: 20 Ağustos 2006, 19:46 - İp: 212.***.**3.150
akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

Katılıyorum
DFM pazarı oldukça haraketli bir pazar
Birde bizde en gelişmiş makina ile en iyi fotoğrafın çekileceği inancı -kısmen doğru olsa da- var.
Çekim teknikleri, ışık, vs konularında daha çok yazı olması iyi olurdu.

 

Tarih: 22 Ağustos 2006, 23:46 - İp: 85.***.**3.194
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Ben biraz şuna bağlıyorum olayı.. iyi fotoğraf çekebilmenin gereklerinden biri eldeki makinaya iyi hakim olmak, başka bir değişle teknik açıdan iyi bilmek sonra fotoğrafçılığın esas başladığı "vizörden bakabilmek" ve sanatsal düşünmek falan filan..
Bugün pek çok insan DFM aldıktan sonra aletin yapabileceklerini öğrenmek maksadıyla "daha çok marka/model" içerikli mesajlara bakıyor.
Ve azıcıkta üzerine doğal ego tatminini ekleyelim.. o kadar paraya kıyıpta bunu paylaştıkça en az foto çekmekten aldığı kadar haz alıyor olabilir..
Henüz DFM almış değilim ousahin halen h2 ve a100 arasında gidip geliyorum..
Filmli eos500 olmasaydı belki bir DFM alıp burada paylaşımlarım daha zengin ve sık olabilirdi ama napalım
(umarım bu mesajım bu bölümün ilgi düzeyini yükseltmeye yardımcı olur )

 

Tarih: 25 Ağustos 2006, 19:26 - İp: 81.***.**2.110
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör

Selamlar rokomet. Hala alamadın mı makineni?..

Benim konuyu açmamdaki ana etken, buradaki yazı gönderme yoğunluğunun makinelerle ilgili kısmın çok çok gerisinde kalması. Ben de makinemi alana kadar orayı takip ediyodum (normal olarak) ama artık çekim teknikleriyle ilgili şeylere daha çok ilgi duyuyorum (normal olarak). Makinelerle ilgili bölümü takip ederek makinelerle, lenslerle ilgili çok fazla bilgi edinme imkanım oldu ama istiyorum ki bilgisi çok olan insanlar burda da çekim teknikleriyle ilgili tartışsınlar ve biz de daha fazla bilgilenelim. Ama ne yazık ki burda sorduğum sorular genelde ya cevapsız kalıyor ya da çok geç cevaplanıyor.

Makine forumunun bir handikapı da insanlar her makineyi en ince ayrıntısına kadar irdeliyorlar ve tabir caizse "üzümün sapı armudun çöpü" diyerek makine alacaklar üzerinde kötü izlenimler bırakıyorlar. Uzun süredir makine forumlarını takip edip, her makinenin özelliklerini en ince ayrıntısına kadar bilip hala makinesi olmayan insanlar görebiliyorum (sen üstüne alınma ).

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 00:04 - İp: 212.***.**3.150
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

oussahin doğrusu biraz üstüme alınır gibi oldum ama sonra düşündüm..
Benim marka/model olarak yani makineye özel bir bilgim pek yok.. Ama çekim tekniklerine dair genel bilgim birazcık var..
Bunlarıda elimden geldiğince paylaşmaktan yanayım.
Şimdi bir tane paylaşayım ve sorayım...
Mesela zoom patlaması efekti vekmek için bir çekim tekniği..
ama bunu paylaşırkenden sormam gerek; H2 yada H5 te "bulb" fonsiyonu yada uzun pozlama fonksiyonu varmı.. Yani deklanşöre bastığın sürece pozlama fonksiyonu.. Eğer varsa ve bu fonksiyon esnasında "zoom" yapabiliyorsan Makinayı gece vakti örneğin ışıklandırılmış bir camiye doğrultuyorsun makinayı sabitleyerek 20 saniyelik bir gece pozlamaya başlamadan önce en başta zoom yapıyorsun sonra yavaşça geniş açıya alıyorsun.. son 10 saniye yada 15 saniye kadar sabit bir açıda pozlanıyor.. güzel bir efek hoş bir kare.. deneme yanılma yoluyla doğru süreyi ve şekli bulabilirsin.
(Nikon CP8800 de çekim esnasında zoom yada geniş açı yapılamıyordu)

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 14:22 - İp: 81.***.**2.110
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör


Rokomet, dedim ya üstüne alınma diye. Seninle ilgili olarak söylemedim onu gerçekten. Ama zaten aslında belirli kişileri düşünerek de söylemedim. Sadece yazılarda gördüğüm bazı cümlelerin bende bıraktığı genel intibaydı.

Söylediğin çekim çok ilginç gerçekten. İlk defa duydum. Güzel sonuçlar çıkabilir, denemek gerek. Bulb fonksiyonu H2 ve H5'te yok ama manuel çekimde 30 sn.'ye kadar pozlama imkanın var. Zaten bana sorarsan 30 sn.'nin üstünde pozlanması gereken durumlar çok nadirdir heralde. Yani yeterli bence. Söylediğine göre de 20-30 saniyelik bir pozlama bu çekim için yeterli olacak. Ama pozlama esnasında zoom yapılabiliyor mu, hiç bilmiyorum gerçekten. Hiç aklıma gelmediği için denemedim.

Elinde bu şekilde çekilmiş bir fotoğraf varsa gönderebilir misin? Veya bu tür fotoğrafları bulabileceğim bir adres var mıdır?

 

Tarih: 26 Ağustos 2006, 16:52 - İp: 212.***.**3.150
magnat
magnat (üye)
Ankara / Meraklı

haklısın gerçekten, fotoğraf makinesi araç olmaktan çıkıp bir amaç haline geldi.

yok hangisinin görüntü kalitesi daha iyidir,ıvır zıvır. zaten bu dslr lerin sensörleri 3 aşağı 5 yukarı aynı, görüntü kaliteleride benzer olacaktır doğal olarak.
daha insanlar iki fotoğraf çekmeden marka fanatizmi yapmaya başlıyorlar. çok büyük baskılar almayacaksan zaten dslr ile compact bir makinenin farkını bile zor anlarsın.

 

Tarih: 28 Ağustos 2006, 11:06 - İp: 85.***.**5.199
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

örnek teşkil etmesi açısından bir çırpıda şunları buluverdim umarım gece zoop patlaması konusunda fikir verebilir



http://www.flickr.com/photos/stevehall/21818699/in/set-1642557/

umarım iş görür

 

Tarih: 28 Ağustos 2006, 17:04 - İp: 81.***.**0.63
  • 1