poet68tr
poet68tr (üye)
Zonguldak / Meraklı

Flu Resimlerle İlgili Yardım

Merhaba arkadaşlar, fotoğraf işine yeni merak sardım ve fazla araştırma yapma fırsatım olmadı.Sony DSC H1 aldım, bu makinanın performansı hakkında bilgi verebilirmisiniz?
Ayrıca konuyla ilgili bilgim sıfır, kullanma kılavuzunu biraz okudum ama oldukça karmaşık geldi özellikle, çiçek , küçük hayvan resimleri( böcek kuş vs.) çekerken nesneyi net, arka planı flu yaparak çekim nasıl yapılıyor?
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

Tarih: 19 Nisan 2006, 22:25 - İp: yok
tırtıl
tırtıl (üye)
Ankara / Amatör

Merhaba Makineniz hayırlı olsun. Bu konuda yardımı, FOTOGRAFÇILIK (Çekim teknikleri) başlığının altına açarsanız ve oradaki konuları incelerseniz bir çok sorunuzun cevabını bulursunuz. Kolay gelsin

 

Tarih: 20 Nisan 2006, 00:47 - İp: 85.***.**8.162
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

makro çekimlerde netlik alan derinliği daha düşüktür
ama kısaca diyafram değeri yüksek fotoğraflarda netlik alan derinliği daha fazla dır
basit bir örnek vereyim
1'er metre arayla 3 obje dizildiğini düşünün makinanın da objelerden yaklaşık 5 metre uzaklıktan çekim yaptığını varsayarsak

22 diyaframda ortadaki obje netlendiğinde diğer iki objede net cıkabilir
4 diyaframda ortadaki obje yi netlersen sadece netlediğin obje net cıkar diğer iki objede fuli olarak belirir

makina= ...............o1...o2....o3






 

Tarih: 23 Nisan 2006, 13:16 - İp: 88.***.**6.149
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

makro çekimlerde netlik alan derinliği daha düşüktür
ama kısaca diyafram değeri yüksek fotoğraflarda netlik alan derinliği daha fazla dır
basit bir örnek vereyim
1'er metre arayla 3 obje dizildiğini düşünün makinanın da objelerden yaklaşık 5 metre uzaklıktan çekim yaptığını varsayarsak

22 diyaframda ortadaki obje netlendiğinde diğer iki objede net cıkabilir
4 diyaframda ortadaki obje yi netlersen sadece netlediğin obje net cıkar diğer iki objede fuli olarak belirir

makina= ...............o1...o2....o3






 

Tarih: 23 Nisan 2006, 13:18 - İp: 88.***.**6.149
doli2300
doli2300 (üye)
Yozgat / Stüdyo Fotoğrafçısı

diyaframı sonuna kadar aç...

 

Tarih: 23 Nisan 2006, 19:00 - İp: 85.***.**3.109
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar, aşağıda arkadaşlar anlatmışlar ama bir kaç sey de ben yazayım.
objektifinizin değerlerini bilmediğim için takribidir yazacaklarım.

Objektifinizin geniş açı konumunda alan derinliği yönetimi pek gerçekleşmez.Bunun nedeni objektiften içeri emilen ışığın niteliğidir , geniş olanı daraltarak toplar diyelim. Her hangi bir dslr de kullanmış olsanız, geniş açılı objektiflerde alan derinliği yönetimi yeterince kullanılamaz. Sizinkinde de tabii. Genelde sizin arzu ettiğiniz fotoğraflar, sizin objektifinizle sanırım 80 mm ve üstü için geçerli olacaktır. Bunun da nedeni 4.5 cıvarında bir diyafram açıklığı ile yaklaşık olarak 80 mm ve üstüne denk düşer alan derinliğinin yönetimi. Dslr makinelerde 50 milimetre de olablmesinin sebebi 1.4 ve 1.8 gibi diyafram açıklığına sahip olmasıdır lenslerin. Makro da ise aynı şeyler gecerlidir. O nedenle slrlike makinaların çoğu makro çekimlerinni sadece objektifin en açık konumunda gerçekleştirir. Çünkü geniş açı yukarıda yazdığım gibi alan derinliği yönetimi kullandırmaz. Makroda alan derinlikli fotoğraflar pozlamak stiyorsanız .. Close up lensleri ile sanırım becerebilirsiniz.Ama para harcamadan önce satın alacağınız yerde takıp orada bir kaç deneme yapın , sonuç hoşunuza giderse satın alırsınız..

Sanırım makinanızda makro menüsü olmalı, o menüde bir kaç çekim yaptıktan sonra makinanızın verdiği değerleri kontrol edin , sonra o menü de verilen değerleri bir tarafa yazarak , siz manuelde daha iyi sonuçlara ulaşabilmeniz için alıştırmalar yapın. Tavsiyem makinanız elinizin uzantısı haline gelene kadar sürekli yanınızda taşımanız ve ne görürseniz pozlamanız. O zaman bir kaç ayda makinanızı her bir şeyi ile öğrenir , hatta gerektiğinde düşünmeden pozlamalar yaparsınız. Genelde bir çok kişi makinasını fotoğraf çekeceği günler çıkartır ortaya, o günü de makinayla , el , beyin, bir birine daha alışamadığı için, gözün görebileceği tüm güzel kompozisyonlar, berbat pozlamalardan dolayı çöpe gider.Bunla kalsa iyi , sanır ki beceremeyecek aklı başında fotoğraf pozlamayı ve raftan arada sırada alınır.Bu en berbatıdır..Unutmayın fotoğraf makinası kullanmak zor bir iş değildir.Seri üretimi olan hiç bir üretim zor olamaz çünkü. Zorluk makinayla fikirlerinizin toplamından bir şeyler üretmeye başladığınızda başlıyor.

Güle güle kullanın makinanızı ..İyi bir makina aldınız..

sevgiler

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 07:49 - İp: 85.***.**1.142
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

poet68tr merhaba, foruma hosgeldin..

tirtil arkadasimizin degindigi gibi, konu, cekim teknikleri kosesinde olursa daha iyi olur.. yakinda bu konuyu oradan takip edebilirsin..
ayrica yine tirtil'in da soyledigi gibi acilmis konulari tek tek okumakla cok seyler ogreneceksin.. sadece cekim teknikleri degil, diger koseleri de oku mutlaka.. forum aramayi kullanip "sony h1" diye arastir, birsuru ilgili konuya denk geleceksindir..

..........

arka planin flu cikarilmasi icin, uc temel faktor vardir.. gerci arkadaslar aciklamislar ama ben de birkac sey soyleyeyim..
birincisi diyaframi acarak.. diyafram, makinede "f" degerleriyle belirtilir.. mesela f/1.4, f/1.8, f/2.8, f/4... gibi..rakam kuculdukce, diyafram daha da acilmis oluyor.. soyle ki f/1.4, f/4'e gore daha aciktir..(her bir stop farkliliginda, ki f/1.4 ile f/1.8 arasinda bir stop farklilik vardir, diyafram iki kat fazla acik olur.. diyafram acikligi farkliligini her bir rakami 1.4 ile carparak hesaplayabilirsin.. f/5.6 icin mesela, 5.6x1.4=7.84.. yani yaklasik 8, cunku kusuratli rakamlar da yok makinelerde.. o halde f/8 degeri, f/5.6'ya gore yari yariya acik diyafram demektir.. diyaframi bir stop daha acmak demek, objektife, 2 kat fazla isigin girmesine musaade etmek demektir.. iki kat fazla isik girince de objektifden, dogru pozlama icin enstantane degerini yari yariya dusurmek gerekir.. ornegin, f/4 icin makinen sana 1/250 saniye degerini veriyorsa; f/2.8 yaptiginda, yani iki kat fazla isik aldiginda objektif, 1/500 saniyede cekim yapmakla dogru pozlamayi saglamis olursun.. ama iste diyaframi acmakla, arka plani da flulastirmis oluyorsun..)
diyaframi actikca, arka plan daha da flulasir.. ama ki arka plan da net ciksin dersen, diyaframi kismalisin.. mesela f/8 degerine..(dslr'lar ile dslr-like'lar cok farklilar.. birsuru faktorler giriyor isin icine.. diffraction gibi.. bunlara su anda girmeyecegim.. cok cok uzun tartisilacak konular.. ama ozetle, dslr kullaniyorsan diyaframla oynama sansin daha fazla oluyor.. ve daha dusuk diyafram degerlerinde arka plani da oldukca net cikarabiliyorsun.. mesela f/16'de.. oysaki dslr-like kameralarda -ki sony h1 de dslr-like kamera.. objektif degistirilebiliyorsa dslr..- objektifi f/8'den daha fazla kisamazsin.. dslr-like kameralarda f/4, f/5.6 degerleri bile arka plani net cikarmaya yeterlidir.. tabii bu da baska bir sorunu beraberinde getiriyor; o da, diyaframin en acik degerinde bile arka planin "istenen" kadar flulastirilamamasi.. o yuzden en acik diyafram degerinde cekim yap, eger ki arka plani flulastirmak istiyorsan..
ikincisi ise, kullandigin focal uzunluk degeri.. senin makinende, 36-432mm.. ne kadar cok zoom yaparak cekersen, arka plani da o kadar flulastirabilirsin.. soyle ki, ki cem de (thalassa) belirtmis, 36mm yerine 432mm'de cekim yapacak olursan arka plan daha da flulasir.. ne kadar yuksekse rakam, o kadar flu fotograf alirsin..
ama tabii ki her durumda 432mm'yi kullanamayacaksin.. fotografini cektigin duruma gore degisecek.. ama ne kadar zoom yaparsan o kadar fazla flu fotograf elde edebilirsin, orasini unutma..
ucuncusu ise, fotografini cekecegin objeye olan uzakligindir.. eger ki bir kediyi, 5 metreden 432mm ile cekersen, x kadar arka plani flulastirabiliyorsan, 1 metreden 432mm ile cekersen ayni kediyi, 5x kadar fluluk saglayabilirsin fotografinda.. (tabii ki 5x'i anlatabilmek icin soyluyorum.. yoksa sonucu cok daha farkli olacaktir.. ona da su anda girmeyecegim..)

......
demek ki; daha acik diyaframla, daha yakindan cekerek daha da fazla yakinlastirirsan, arka plan, daha da flulasacak..

................................................

son olarak, kullanim klavuzunu lutfen oku.. biraz okumakla makineni iyi taniyamazsin..
takildigin kelimeler olursan, lutfen, forumumuzdaki "fotografcilik" bolumunun altindaki "fot. terimleri sozlugu" nu incele.. orada bircok fotografcilik teriminin anlamlarini bulabilirsin..
zamanla her terimi anlamakta zorlanmayacaksin.. ben bile anlayab

 

Tarih: 24 Nisan 2006, 12:13 - İp: 62.***.**2.10
poet68tr
poet68tr (üye)
Zonguldak / Meraklı

Soruma cevap yazan arkadaşlar; hepinize çok teşekkürler, verdiğiniz bilgiler gerçekten çok faydalı oldu, makinayı yavaş yavaş çözmeye başladım, benim gibi olaya yeni başlamış ve bilgisi sıfır olan biri için bunlar harika şeyler, ilginiz daim olsun)

 

Tarih: 26 Nisan 2006, 11:47 - İp: 81.***.**5.250
muratreis
muratreis (Objektif)
İstanbul / Meraklı

dadanagast anlatımın gerçekten çok iyi... örneklerle açıklaman özellikle benim gibi çaylaklar için çok iyi oluyor... Teşekkürler...

 

Tarih: 10 Mayıs 2006, 15:10 - İp: 81.***.**9.145
  • 1