kharon
kharon (üye)
İstanbul / Amatör

Beyaz Ayarı Yapma

A75 de hasta oldugum bi ozellik var tahminen tum kaliteli makinelerde vardır..ama ben CMOS onixondan canona gecince ve bu beyaz ayarını yapınca cok sevindirik oldum ve paylasmak istedim..

LCD ekrandan beyaz bi zemine bakıp set tuşuna basınca alet beyazı alglıyo ve renkler cok daha gerçekci oluyo ..

bi de ustune otomatik beyaz ayarı ile çekip farkı görünce nasıl coşuyo insan bilemessiniz

bu ozellik her makinede var mı?

Tarih: 15 Temmuz 2004, 20:18 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

makinanızı tanımıyorum ve bu sıradışı bir özellik değilse yanlış yapıyorsunuz.

diye belirtmiştim...

 

Tarih: 24 Eylül 2004, 21:54 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

kusura bakmayın ben olayı şimdi kavradım. sanırım bu sizin S1 makinanızda manuel beyaz ayarı yok. anladığım kadarı ile makinada bu iş için "1 adet" tuş var ve her ayrı ışık koşulunda tekrar tekrar bu tuş ile "set" etmeniz gerekiyor...

bunun nedeni de şu dur; güneşli hava, gölge, florasan lamba, tungsten lamba gibi ortamların herbirinin ışık tayfı farklıdır. yani bu kaynakların herbirinin beyaz bir zemine (kağıda) yansıtacakları ışık farklıdır. mesela florasan lamba aslında mavi bir ışık yayar, tungsten turuncuya çalan bir ışık yayar ama gözümüz bu farkları algılayamaz. ancak filmli yada dijital makinalar için bu büyük bir problemdir. filmli makinalarla florasan lamba altında fotoğraf çekilecekse florasan filtresi kullanılması gerekir, yoksa fotoğraflarımıza rahatsız edici bir mavi renk hakim olur. aynı şekilde tungsten lambada çekilen fotoğraflarda rahatsız edici bir turunculuk hakim olur. hemen hemen bütün dijital makinalar bu sorunu filtreye ihtiyaç duymadan kendi ışık toleransı ile çözebiliyor. benim makinalarımda bu ayarları manuel yaptığımdan sizin sorularınızı ve cevaplarınızı anlayamadım, hepinizden özür dilerim.

umarım yardımcı olabilmişimdir.

#gezgin' tarafından 24.09.2004 22:12:20 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Eylül 2004, 22:10 - İp: yok
sayginm
sayginm (üye)
İstanbul / Amatör

açıkçası uzun zamandır böylesine renkli bir forum görmemiştim. her neyse konumuza dönecek olursak.. ben olympus 8080 kullanıyorum ve gerçekten çok gelişmiş beyaz ayarlarına sahip. ancak sevmediğim olay şudur.. diyelimduvarlar beyaz masa örtüleri beyaz.. kadrajlıyorum beyaz ayarı yapıyorum ve fotoğrafım gerçekten güzel gözüküyor.. işte o anda gözüme diğer nesneler geliyor.. onlarda beyaz ayarından etkileniyorlar ve ortamdaki o gerçek ışıktan kazandığı bütün şehveti kaybediyor ve ben üzülüyorum...... her zaman beyaz olmak zorunda mı? veya beyaz ayarını beyaz bulunmayan bir ortamda kullanmak nasıl sonuç verir. diyelim ki bir portre fotoğrafı çekeceğim, çekeceğim kadrajda set yapmam uygun olurmu dersiniz? aslında tabiki en iyisi elle ayarlama yapmaktır.. mümkünse otomatik yapmayın elle ayarlayın. zaten dijital makinelerin sağladığı en büyük avantaj beyaz ayarı değil midir?!?... herkese iyi günler..

 

Tarih: 25 Eylül 2004, 00:36 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Hiç önemli değil. Hepimiz her şeyi sonradan öğreniyoruz değil mi? Her profesyonel amatör olarak başlamıştır. Hepimizin yanlışları olabilir.Profesyonelliğinize saygı duyuyorum.Forumdaki verilen bilgiler çok değerli. S1'in beyaz ayar seçenekleri şöyle:
-Otomatik
-Günışığı
-Bulutlu
-Tungsten
-Floresan
-Floresan H.
-Flaş
-Uyarlanabilir.
Bahsettiğim "Uyarlanabilir"deki ayar.Otomatikte kendisi başarılı bir şekilde yapıyor. Makinanın yanılabilceği durumlarda tavsiye ediliyor "uyarlanbilir" beyaz ayar. Saygılar sevgiler...

#suysal1' tarafından 25.09.2004 11:24:21 tarihinde düzenlendi.


#suysal1' tarafından 25.09.2004 11:46:45 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 25 Eylül 2004, 11:13 - İp: yok