kharon
kharon (üye)
İstanbul / Amatör

Beyaz Ayarı Yapma

A75 de hasta oldugum bi ozellik var tahminen tum kaliteli makinelerde vardır..ama ben CMOS onixondan canona gecince ve bu beyaz ayarını yapınca cok sevindirik oldum ve paylasmak istedim..

LCD ekrandan beyaz bi zemine bakıp set tuşuna basınca alet beyazı alglıyo ve renkler cok daha gerçekci oluyo ..

bi de ustune otomatik beyaz ayarı ile çekip farkı görünce nasıl coşuyo insan bilemessiniz

bu ozellik her makinede var mı?

Tarih: 15 Temmuz 2004, 20:18 - İp: yok
hizlidoc
hizlidoc (üye)
Afyonkarahisar / Firma

mrb
Ben de A80 kullanıyorum fakat bende beyaz ayarını beyaz bir zemine makineyi tutarak ve set tuşuna basıp yapıyorum. Makine flaş patlatıyo ve beyazı algılıyor fakat o ayarda fotograf çekince renkler yeşilimsi çıkıyor. Ne yapmalıyım?

 

Tarih: 10 Ağustos 2004, 15:38 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

makinanızı tanımıyorum ve bu sıradışı bir özellik değilse yanlış yapıyorsunuz. otomatik beyaz ayarı, çekeceğiniz kadrajı ayarladıktan sonra set tuşuna basılır ve makina kadraj içinde kalan bölgelerin ışık ayarını otomatik yapar. yani sen beyaz zeminden "değer" alıp da sonra objektifi yapay ışık altında arkadaşına çevirirsen hata yaparsın.

 

Tarih: 11 Ağustos 2004, 00:01 - İp: yok
ohara
ohara (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

senin dedğin şey manuel beyaz ayarıdır. bu özellik her makinede olmaz. makineyi beyaz bir nesenye tutarsın ve makine ortamdaki ışığa göre en iyi beyaz ayarını kedni yapar.

bu özelliği olan makine olarak sadece canon s1'i biliyorum.

 

Tarih: 11 Ağustos 2004, 00:40 - İp: yok
celenli
celenli (üye)
İstanbul / Meraklı

o zaman bu ayara yine manuel diyemiyoruz o zaman makine kendisi otamatik yapıyosa...
acaba kullanılan beyaz zeminin önemi varmı bu evulatıve de
yani beyaz tonları falan..
birde geçen kurcaladım biraz...
yeşil zeminde evulate yapınca kırmızı ağırlıklı
kırmızıda mavii
mavide sarı
ağırlıklı çekiyo fotoları siyah zeminde de renkler baya canlı çıktıı..
ama ben hala oturtamadım kafama nasıl kullanacağımı
kısaca sadece beyaz fon da mı yapcaz bu işlemii??

 

Tarih: 11 Ağustos 2004, 12:13 - İp: yok
cherdar
cherdar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

merhaba kharon bende canon d10 var ama iyi netice alamıyorum bu konuda bana yardımcı ıolabilirmisin?

 

Tarih: 8 Eylül 2004, 00:10 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Canon S1 ve diğer A 80 serilerinde beyaz ayarı hepsinde aynı. Flaşsız çekimlerde manuel beyaz ayarı tercih edilecekse bulunduğunuz her ayrı çekim ortamında beyaz ayarının yeniden yapılması gerekiyor ve flaşın auto veya tam açık modunda olmaması yani flaşın tam kapalı olması gerekiyor.Flaş açık ve auto konumunda olursa flaş patlıyor ve beyaz ayarı yanlış yapılmış oluyor.

 

Tarih: 9 Eylül 2004, 14:17 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

merhaba dostum once makinan hayırlı olsun canon la enmukemmel tercihi yaptın zaten sana bilgin olsun diye söylüyorum beyaz denge ayarını beyaz zemine yapmazsın çekeceğin görüntüye yaparsın ve resmini çekersin mantıklı düşünürsen fotoğraf çekerken beyaz zemin aramanın saçmalık olduğunu sende farkedersin çekimlerinde başarılar dilerim

 

Tarih: 9 Eylül 2004, 15:00 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

sayın ohara,
makinayı beyaz bir zemine tutup, ışık ayarını yaptıktan sonra çekeceğimiz objeye dönersek;
makinamız beyaz ayarını beyaz zemine göre mi yapmış olur?
yoksa
makinamız beyaz ayarını çekeceğimiz konuya göre mi yapmış olur?

bu şekilde hatalı çekimler yapmayın. bir yanlışı bir kişi yapıyor, on kişiye anlatıyor. on kişi bu yanlışı doğru sanıyor, her biri 10ar kişiye daha anlatıyor. sonuçta ortada bir yanlışın peşinden giden yüzlerce amatör çıkıyor. internet gibi mükemmel bir fırsatınız var. istediğiniz herşeyi sorup öğrenebiliyorsunuz. çelişkide kaldığınız yada emin olmadığınız birşeyi neden forumlarda tartışmaya açmıyorsunuz?

 

Tarih: 9 Eylül 2004, 22:57 - İp: yok
gezgin
gezgin (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

tekrar ediyorum;
otomatik beyaz ayarını "set" ederken, objektif nereye bakıyorsa, o kadraja göre beyaz ayarı yapılır. beyaz zemine tutarsanız, beyaz zemine göre yaparsınız. gölgede "set" ederseniz, gölgeye göre, florasan ışıkta "set" ederseniz florasan ışığa göre ayar yaparsınız.
yani neyi çekeceksek, kadrajımızı ayarlarız sonra beyaz ayarını "set" ederiz...

 

Tarih: 9 Eylül 2004, 23:02 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Örnek olması açısından Canon S1'in kullanma kılavuzu sayfa 80 açıklamayı hiç değiştirmeden yazıyorum: Aşağıdaki durumlarda beyaz ayarı düzgün ayarlanmayabilir. Beyaz dengeyi ayarlamak için (uyarlanabilir) seçeneğini kullanın. - Tek renkli konuların çekimlerinde ( deniz, gökyüzü vb.) -Civalı lamba gibi özel ışık kaynaklarıyla yapılan çekimlerde.... Kamerayı beyaz bir kağıt, kumaş veya gri karta doğrultun ve set tuşuna basın. Beyazlık verisi kaydedilir. Kamerayı beyaz kağıdın veya gri kağıdın kamera ortasını tamamen dolduracak şekilde olmasını sağlayacak şekilde doğrultun. P çekim modunu seçtiğinizde ve pozlama telafisini ve flaş pozlama telafisini sıfıra ayarladığınızda beyaz dengeyi ayarlamanızı tavsiye ederiz. Doğru beyaz denge ayarı pozlama yanlışken sağlanmayabilir (Görüntü tamamen siyah veya beyazdır).... Beyaz dengeyi ayarladığınızda, çekim için kullanaağınız aynı flaş ayarını kullanın. ***Eğer beyaz denge ayarı koşulları ile çekim koşulları aynı değilse, doğru beyaz denge ayarı elde edilemeycektir.*** Flaş açık veya otamatik konuma ayarlıyken, beyazlık verisi uyarlanabilir beyaz dengeye kayededilirken flaş patlayabilir. Eğer böyle bir şey gerçekleşti ise resmi çektiğiniz zaman da flaşın patlamasından emin olunuz...

#suysal1' tarafından 21.09.2004 12:15:32 tarihinde düzenlendi.


#suysal1' tarafından 21.09.2004 12:17:28 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 21 Eylül 2004, 12:14 - İp: yok