celaler
celaler (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Fotoğraf Çerçevesi Ve Profesyonel Baskı

Bu yazının fotoğraflı halini bu linkten okuyabilirsiniz:
http://www.celalerdogdu.com/blog/?p=901



En iyisi budur yazısı değildir

Evet başta da dediğim gibi en iyisi bu değil belki en amatörü belki en ucuzu belki de yarı-profesyoneli bu ama en samimisi bu diyebilirim.

Bilgisayarımızda masumca duran dijital JPEG/TIFF/RAW dosyanın çerçeveye nasıl geçtiğini anlatmaya çalışacağım. Önemli mi? Sanırım önemli çünkü bilgisayarınızda duran fotoğraf kimsenin umurunda mı, sosyal mecralarda binleri aşan takipçileriniz olabilir ama ya sizi hiç tanımayan insanlara karşı ya da kendi kendinize kaldığınızda evinizde işyerinizde emeklerinizin karşılığını sürekli görebilmenin zevkini taddınız mı hiç? Belki de zamanı geldi...

Nelere ihtiyacımız var:

1- Kaliteli çekilmiş bir fotoğrafa

2- Baskıya uygun bir düzenlemeye

3- Kaliteli ve profesyonel bir baskıya

4- Baskı ve fotoğrafa yakışır bir çerçeveye

5- Çiviye

Fotoğraf çekimi ile çerçeveye uygun bir fotoğraf düzenlemesi kısmının başarı ile yapıldığını düşünerek yazının devamını sağlıyorum çünkü konunun geri kalanı ilgi alanımız şuan. Fotoğraf baskısı kısmına gelirsek alternatiflerimizi gözden geçirelim bir.

Baskıyı kendiniz yapabilirsiniz, ben fotoğraf baskısı yapan HP bir Inkjet makine ve fotoğraf baskısına uygun olarak kartuşlarını da değiştirerek profesyonel Fine-Art fotoğraf kağıtları üzerinde gayet iyi sonuçlar alabiliyorum. Benim makinem A4 ve altında baskılar yapabiliyor. Özellikle Inkjet baskı için Epson'da gayet iyi cihazlar olduğunu biliyorum. Burada hesap etmeniz gereken ne kadar baskı aldığınız buna ne kadar zaman ayırabildiğiniz ve bunu ne derece doğru ayarlar ile yapabildiğiniz. Eğer bu hesabın sonucu sizin için pozitif ise kendi baskılarınızı yapabilirsiniz. Benim tercihim bu çözümü dışarıdan sağlamak yönünde.

Fotoğraf baskısı yaptırabileceğiniz çoooook yer var bir de profesyonel baskı yaptırabileceğiniz yerler var. Benim tercihim Labonix başta olmak üzere (ben çalışmalarından çok memnunum) Atelier Elipsis ve Uğur Varlı. Bu firmalar sizlere fotoğrafın baskıya uygun olup olmadığından baskıya uygun renk düzenlemesine ve hatta sergi sunumuna kadar A-Z'ye hizmet verebilecek düzeyde bilgi ve birikime sahipler. O halde napıyorsunuz fotoğrafınızı seçiyor, ebada karar veriyorsunuz (çerçeve işini ya kendiniz halledeceksiniz öncesinde ve ölçüyü biliyor olacaksınız yada çerçeveyi baskının yapıldığı yerde yaptıracaksınız-Uğur Varlı yapıyor) ve profesyonel baskı için yola çıkıyorsunuz.

Bana özellikle Labonix'de baskı öncesinde fotoğraf seçiminde yardımcı oldular daha öncesinde de Uğur Varlı'da baskı yapmadan önce renk düzeltmesi ve keskinlik ayarları konusunda ufak dokunuş desteğinde bulundular.

Ve fotoğraf Inkjet'e doğru yola çıkmadan önce fotoğrafa ve çerçeveye uygun kağıda karar vermeye geldi. Ben genelde kendimi uzman ellere bırakmaktan yanayım. Çünkü tecrübeleri gereği sizi çok doğru yönlendirebiliyorlar, ben şimdiye kadar aldığım tüm çalışmalardan memnun ayrıldım.

Baskılar çıktı:

Baskılar kalın bir karton arasında ve katlanmaya müsade etmeyecek şekilde sizin için paketleniyor.



Fotoğraflarınızı bu kartonu açtıktan sonra çerçevelemeye hazır halde alıcaksınız, çünkü fotoğraf verdiğin ebatlardan +2 cm civarında bir pay verilerek baskılarınız kesiliyor.



Baskının kalitesini yakından gördüğünüz zaman daha da rahat anlayacaksınız buna eminim.



Ben son çerçevelerimi kendim yapmayı tercih ettim ve benim bulduğum iyi kalite ve uygun fiyatı IKEA'nın çerçeve reyonunda buldum. RIBBA çerçeveler size, çerçeve içinde ister cama yakın isterseniz camdan uzak çerçeveleme imkanı sunuyor yani bir çerçevede iki sunum opsiyonu alabiliyorsunuz. Seri üretim olması sebebi ile köşe birleşimleri ve boyası gayet başarılı.



RIBBA çerçevelerin içerisinde dış ölçüler olduğu gibi iç baskı alanının ölçüleri de yazıyor, eğer IKEA'dan baskıdan önce çerçeveyi aldıysanız mutlaka bu ölçüleri kaydetmeyi unutmayın.



Çerçevenin içerisinden askı aparatı da dahil olmak üzere tüm ihtiyacınız olan parçalar çıkıyor ve sanki bu parçaları birleştirerek fotoğrafı hazır hale getirmek sizi daha fazla haz alır hale getiriyor.





Her IKEA ürününde olduğu gibi bu parçaları nasıl birleştirebileceğinizi gösteren belgeler de ürünle beraber geliyor.



Çerçeve ile fotoğraf arası için paspartu da çerçeve ile beraberinde geliyor. Bu kadar düzgün kesilmiş paspartuyu ancak makine ile paspartu kesen yerlerde bulabilirsiniz.



Fotoğrafları paspartuya tutturmak için aydınger bandı vb sizi yarıyolda bırakmayan bir bant seçebilirsiniz.



Fotoğrafı paspartuya tutturduktan sonra çerçeveye yerleştirmeden yapılması gereken son bir iş daha var, evet en keyifli yer 'imza'.





Sonra askı için bağlantıları yapıyoruz.



Ve asılmaya hazır halde.



Bitti, mutlu son.



Mutlaka çok daha kolay ve iyi yöntemler vardır. Benim burada sizinle paylaştığım yöntem basit ve ucuz olduğu kadar da sonucu kaliteli duran bir yöntem.LinkBu yazının fotoğraflı halini bu linkten okuyabilirsiniz:

#celaler' tarafından 23.10.2011 23:00:12 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 23 Ekim 2011, 22:58 - İp: 94.***.**0.50
c20beton
c20beton (üye)
Konya / Amatör

Herkese İyi Günler
Çekmiş olduğum fotoğraflardan bazıları salonumu süslesin, bazılarını tanıdıklarıma hediye etmek istiyorum. Baskı konusunda hiçbir şey bilmiyorum. En son normal fotoğraf(10*15 gibi) için baskıya verdiğim fotoğrafçı kafasına göre sağdan soldan kırpmış, uzatmış kısaltmış... açıkcası rezil etmişti fotoğrafları(Konyanın sayılı fotoğrafçıalrından). Lütfen yardımcı olun. İstedğim 50*50 gibi bir boyut. Fotoğraf kağıdına mı yoksa poster gibi mi bastırmak gerekiyor. Sonuçta profesyonel bir iş değil. sadece güzel dursun yeterli. Ve çerçeve konusunda da yardımcı olursanız sevinirim.

 

Tarih: 14 Şubat 2014, 10:58 - İp: 176.***.**4.235
  • 1