zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör

Zenit-e / Enstantane: B

Filmi banyoya verdiğim fotoğrafçı bana şöyle bir deneme yapmamı önerdi:
karanlık bir odada mum yakıcam, mumun arkasına/yanına kardeşimi koyucam, zenitimin enstantane ayarını B yapıcam, makinayı sabitleştirip çekicem ve bir süre beklicem.

Demek istediğini pek anlamadım. Anlayan varsa anlatabilir mi?

Tarih: 10 Ekim 2011, 11:24 - İp: 212.***.**6.206
zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör

Hah bak buldum sonunda bi fotoğrafını:



Böyle işte. Tırtıklı halka serbest şekilde oynuyor, öndeki sabit.

Teşekkür ederim sonunda cevabımı aldım.

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 17:04 - İp: 212.***.**6.206
h.iz
h.iz (üye)
Giresun / Amatör

f 5.6 yazan diyafram değerine getirmişsin... şimdi en üst kaç olduğunu gösteriyor ...f 16 yapıcaksan ortayı çıt çıt diye sola çeviricen...1 çıt ile fi 8 e getirirsin bir çıt daha 11 ....vs.... şimdi gelelim en alt taki kırmızıya... onlar aynı hizada olacak diyemem lensi elime alıp görmem lazım... sen gör ...şöyleki f 16 ya kadar çıt çıt götür tamam, şimdi lensin içine bakarak arkadaki kırmızı serbest dönen halkayı çevir küçülen bir daire diyafram göreceksin... çevirdikçe genişleyip daralabilen bir kuyu ağzı gibi bir durum... işte o en dar olana dek çevir ve bak o kırmızı noktaya hepsi 5.6 daki gibi hizadamı yoksa alt kırmızı en sağdamı en soldamı... işte o en sağda iken diyafram daralmış ve en küçük hale gelmiş ise foto çekmeden önce o halkayı hep en sağa sonuna dek çeviricen ... en solda iken kısılmış ise ozaman hep çekim öncesi en sola çeviricen... 2 si aynı şey değildir.. serbest dönen gerçek diyaframdır diğeri referans basamağıdır... diğeri 2 de iken çevirme olmayacaktır... en açık f de çekim yapacaktır. referansı 16 yaptın ve serbesti az çevirdin yani tam kısmadın o zaman seni çektiğin fotografın f degeri 16 olmaz kısma açıklığın hangi f açıklığına denk geliyorsa o f olur...ha... sana bir ip ucu o lensleri çıkartıp ters çevirerek yani lensin önünü arkaya gelicek şekilde çevirip makinaya elinle tutarsan makro çekim yapabilirsin... normalde 50 cm de çekim yaparken bu halde mesafen dahada kısalır.... netlemeni yap çek... lens kenarından pek ışık sızdırmamaya çalış...

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 19:46 - İp: 79.***.**6.14
zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör

Öyleyse çıt çıt dönen hep 16'da kalsın, ben duruma göre hangi f'de çekiceksem serbest dönen halkayla yaparım o ayarı. Olur mu?
Lensi çıkarıp dediğiniz gibi baktım hakkaten makro çekim teşekkür ederim sağolun

 

Tarih: 12 Ekim 2011, 08:45 - İp: 212.***.**6.206