zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör

Zenit-e / Enstantane: B

Filmi banyoya verdiğim fotoğrafçı bana şöyle bir deneme yapmamı önerdi:
karanlık bir odada mum yakıcam, mumun arkasına/yanına kardeşimi koyucam, zenitimin enstantane ayarını B yapıcam, makinayı sabitleştirip çekicem ve bir süre beklicem.

Demek istediğini pek anlamadım. Anlayan varsa anlatabilir mi?

Tarih: 10 Ekim 2011, 11:24 - İp: 212.***.**6.206
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

"... sabitleştirip çekicem ve bir süre beklicem" ifadesi yanlış olmuş dpğrusu :

"... sabitleştirip denklaşörü bir süre basılı tutacağım, parmağımı denklaşörden kaldırdığımda fotografı çekmiş olacağım"

Sözkonusu süre ISO 100'lük F2.0 diafram değeri için en az 2-3 saniye olmalı, kardeşiniz çekim esnasında hiçbir şekilde hareket etmemeli. Çekimi 1 sn., 5 sn veya 10 sn. gibi değerlerle de test ederseniz birinden birisi doğru pozlanmış olur. "B" modu sadece karanlık ortamlarda kullanılır. "B" modunun diğer kullanım alanları gece gökyüzü veya yıldırım fotografları gibi ileri tekniklerdir.

 

Tarih: 10 Ekim 2011, 12:01 - İp: 78.***.**8.242
zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör

ben de zaten anlamadığım için iki türlü denemiştim.
yani bir çekip bekledim (evet çok saçma), bir de deklanşöre basıp bekledim ve parmağımı deklanşörden kaldırdım.

bir de dün gün batımını çekiyordum, ışık yetersizdi, yani pozometre çubuğu var ya hani, oynamıyordu. ben de B modunda çektim. sanırım yanlış yaptım.

bu akşam yine bu denemeyi yapayım. diyaframı kaça almalıyım?
bi de bişey daha sormak istiyorum.
diyaframı 8'e aldık diyelim, kırmızı nokta 8'i gösteriyor.
ama bi başka kırmızı nokta daha var.
o kolayca oynatılıyor ve diyaframı açıp kapatıyor.
o da mı 8'i göstermeli yoksa bir etkisi yok mu?

 

Tarih: 10 Ekim 2011, 12:21 - İp: 212.***.**6.206
zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör



bakın hani en önde küçük kırmızı bir nokta var, arkasında diyafram değerleri, onun arkasında yine küçük kırmızı bi nokta. o arkadaki diyaframı açıp kapatıyor.
o iki nokta da aynı değeri mi göstermeli?

 

Tarih: 10 Ekim 2011, 12:42 - İp: 212.***.**6.206
h.iz
h.iz (üye)
Giresun / Amatör

merhabalar o objektif diyaframı manuel çalışıyor... yeni modellerde lens ile makina arasında lensin zemininde bir 3mm lik kadar çıkıntı 1 pin vardır kısa çivi misali o pin denklanjöre basılınca ileri giderek objektifin diyaframını kısma işini yapar bu tam çekim anında olur ve objektif üzerinde f hangi değerde ise o değer ile foto çekilmiş olur ... Sizin örneğinizdeki lens manuel olduğundan bu pin yoktur. o lensde iki nokta şunu ifade eder. birisi f diyaframını siz ayarlarsınız diğerini tam sağa döndürünce yada tam sola döndürünce diyafram o sizin ayarladığınız f değerine gelir... karışık oldu gibi ... şöyle yapalım...en büyük f 16 diyelim tık tık diye döneni 16 ya getirin diğer serbest döneni tam tur sonlayın ve lens önünden diyaframı izleyin serbest olanı çevirince tamamen diyafram kısılmalı diğer yöne çevirince diyafram tamamen açılmalı. işte sizin diyafram ayarınız bu halde oluyor. çekimi f kaç ile yapmak istiyorsanız önce çıt çıt döneni o değere getiriyorsunuz netlik ve enstentane ayarı yapıyorsunuz ve çekimden önce o ön serbest döneni tam tur çevirip f i kısıyor yada istenen ayara kadar kısıyorsun ve çekiyorsun. f i kısınca vizörden netlik değişir bu mühim değil. bu serbest dönen açık olarak kaldığı sürece siz diğer f değerini kaç yaparsanız yapın bu ön serbest turu döndürmediğiniz yani f etkinleştirmediğiniz için her çekiminiz açık f ile yani 2 ile yada sizdeki 2,8 ise o f ile çekmiş olursunuz...B konumundan yararlanmak için makinanızı gece hareketli bir sokağa ışklı ve araç geçen bir yere çevirin sabitleyin kıprdatmadan B konumunda denklanjöre basın ve 20, 30 saniye kadar hatta f i iyice kısarsanız 5 dk bile kalabilir çekim yapın... netlemeyi ve f i kısmayı untmayın.. kolay gele...

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 12:04 - İp: 79.***.**6.14
zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör

Şimdi ben çok amatör olduğum için karışık oldu biraz :D
Ben şöyle bir soru sorayım, diyelim hava çok aydınlık, çok güneşli, diyaframı kısıcam, o serbest dönenle kıssam olmaz mı? Çıt çıt diye dönenle mi kısmalıyım? Yoksa farketmez mi? Ya anlamadığım şey sonuçta ikisi de aynı işlevi görüyor, ikisi de diyaframı açıp kapatıyor. Farkları nedir onu anlayamadım

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 12:36 - İp: 212.***.**6.206
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Önce çıt çıt dönenle diyaframı ayarlayacaksın. Sonra serbest döneni çevirerek diyaframı açacaksın ki vizör görüntün aydınlansın ve netleme yapabilesin. Netlemeyi yaptıktan sonra serbest döneni bu sefer diğer yöne çıt çıtla ayarladığın diyafram değerine kısılana kadar çevireceksin. Son hareketi yapmazsan diyaframın en açık halinde çekmiş olursun.

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 15:10 - İp: 213.***.**5.242
zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör

Anladım. Yani en sonunda, deklanşöre bastığımda, iki kırmızı nokta da aynı değeri gösteriyor olacak

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 15:15 - İp: 212.***.**6.206
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Senin lensin nedir, nasıl bir mekanizma var bilmiyorum. Bende bir peleng marka lens vardı, kırmızı noktalar falan yoktu. Serbest olan halkayı her iki yöne de gözüm kapalı sonuna kadar çevirebiliyordum. Bir yöne diyaframın en açık haline gelene kadar, diğer yöne de bir kilit mekanizması koymuşlar, en fazla çıt çıtla ayarladığım değere gelinceye kadar dönüyor orada takılıyordu.

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 15:40 - İp: 213.***.**5.242
zeze-0
zeze-0 (üye)
İzmir / Amatör



Bakın öndeki kırmızı nokta sabit, ben rakamların yazılı olduğu halkayı çıt çıt çevirerek o kırmızıya denk getiriyorum. Arkadaki kırmızı nokta ise serbest rahatça dönüyor. Ben o serbest halkayı çevirirken de diyafram açılıp kapanıyor, sayıların yazılı olduğu halkayı çevirdiğimde de. İkisi de aynı şeyi yapıyor.

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 16:35 - İp: 212.***.**6.206
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Evet, bu durumda iki kırmızı noktayı üst üste getirip deklanşöre basacaksın.

 

Tarih: 11 Ekim 2011, 16:46 - İp: 213.***.**5.242