tmeliher
tmeliher (üye)
İstanbul / Amatör

Zenit 12xp Problemi.

Merhaba;

Fotoğraf çekmeye yeni başlamış biri olarak, bir hafta önce hediye gelen Zenit 12Xp modeli makinemle deneme çekimleri yaptım. Filmleri banyo ettirdikten sonra birçok karede sağ köşelerde, parlama problemi olduğunu fakettim. Sorunu, konuya teknik hakimiyetim olmadığı için sizlere danışarak bulmayı ümit ediyorum. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Örnek resimler ektedir.







Bu probleme rağmen sorunlu çıkmayan nadir karelerden biri.

Tarih: 1 Aralık 2015, 14:05 - İp: 176.***.**8.112
mustafa_ozdag
mustafa_ozdag (üye)
Antalya / Meraklı

Benim bu konudaki teorilerim şunlar, ki hepsi de yanlış olabilir

1-Lenste ( ön, iç veya arka elemanlarında kir,leke, toz, mantar vb olabilir. Özellikle arka mercekte.

2-Makinenize arkadan kapaktan içeri ışık giriyor olabilir.

3-Makinenin perdesinde yırtık olabilir bu nedenle ışık sızdırıyor olabilir.

4-Film bayatsa filmle ilgili bir sorun olabilir. (Gerçi bayat filmlerde genelde oluşan sorun, çok kumlu bir fotoğraf vermeleridir.)

5-Çekimden sonra çıkarttığınız film rulosunun içine bir miktar ışık sızmış olabilir ya da film banyo ve baskı aşamasında bir kazaya kurban gitmiş olabilir.

6-Çekim sırasında bir cisim lensin önüne gelmiş olabilir.(Parmağınız, makinenin askısı vb.)

 

Tarih: 1 Aralık 2015, 15:50 - İp: 176.***.**5.145
tmeliher
tmeliher (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba;

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim. Sırayla maddeleri incelemek istersem şöyle cevaplar verebilirim.

1- Lensin içini bilmiyorum ama iç ve dış merceği özellikle detaylı olarak temizlendi. Gözle görülür bir kusur bulamadım parlak ışık altında.

2- Herkezin ilk aklına gelen bu oluyor genelde. Bencede kapakla ilgili bir sıkıntı olabilir.

3-Perdesi gayet sağlam Hayyamda ustasına göstermişliğimde var. Yok dediyse yoktur sanırım. Ama yinede götürüp yeniden kontrol ettiririm.

4- Film bayat değil.Son kullanma tarihine yakındı gerçi ama bu duruma sebep olur mu bilemiyorum.

5- Labonix'de Duhan bey banyo etti filmi. Profesyonel olarak bu işi yaptıkları için böyle bir duruma ihtimal vermek istemem. Lakin böyle bir durum yaşansaydı sanırım söylerdi kendileri. Sonuçta deneme çekimleri bunlar. Benim için çok farketmez.

6- Bu ihtimalide şundan dolayı elemeyi düşünüyürum. 36 pozluk bir filmde 28 tane pozda aynı durum yaşanmaz sanırım. Yaşıyorsam ciddi kabiliyet sorumlarım var demektir. Ama yinede söylediğinizi dikkate alacağım.

Nihayetinde yeni 200 ASA bir film takıp yeniden çekimler yapmaya başladım. Bu filmin banyosundan sonra durumu birkez daha değerlendireceğim. Kiminle konuştuysam tamiri kendisinden pahalıya gelir gibi cevaplar veriyorlar. Olmadı başka kasaya geçeceğiz nasip değilmiş. Ama şimdilik denemeye devam.

#tmeliher' tarafından 01.12.2015 18:37:54 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Aralık 2015, 18:25 - İp: 176.***.**8.112
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı


Işık sızıyor, ancak perdeden değil, kapağın kenarından, özellikle film yuvası çevresi ve çepeçevre kapak, esnek ve ışık geçirmeyecek malzemeyle tamamlanmalı.. Zamanla aşınma çürüme görülünce, temizlikle beraber, o koruma da çöpe gidiyor...

 

Tarih: 4 Aralık 2015, 23:34 - İp: 85.***.**5.8
tmeliher
tmeliher (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba;

Cevabınız için teşekkür ederim, dikkatli bir şekilde baktıracağım ustasına.İyi günler.

 

Tarih: 9 Aralık 2015, 11:18 - İp: 195.***.**5.161
emreoztrk0
emreoztrk0 (üye)
Artvin / Doğa Fotoğrafçısı

büyük ihtimal ışık sızıyordur içeri üstelik zenitler çok problemli makinelerdir perdeleri bez oldugundan çalişmaları hep sıkıntılı oluyor mekanık perdeli bir makineye geçmenizi öneririm

 

Tarih: 26 Aralık 2015, 08:45 - İp: 176.***.**5.128
tmeliher
tmeliher (üye)
İstanbul / Amatör

Merhaba;

Cevabınız için teşekkür ederim. Evet makinede arka kapaktan ışık sızdırma problemi buldular. Hayyamda bir iki ustaya gösterdim. Fakata tamir için rica ettikleri tutarlar makinenin kendi değerine yaklaşınca yaptırmaktan vazgeçtim. Birde aldıkları tutum çokta hoşuma gitmedi. Makinenin sanırım perdesi elden geçmişti ve oldukça sağlıklıydı. Üstelik pozometreside çok güzel çalışıyordu. Lakin bir yerden sonra canımı biraz fazla sıktıkları için şimdilik makineyi hediye eden arkadaşıma geri verdim. Onun yerinede kendime bir tane Canon Eos 70D aldım. Bu makinein fonsiyonlarını kitapçığından okuyarak öğrenmeye çalışıyorum şu sıralar. Cevaplarınız ve ilginiz için tekrar teşekkür ederim.

 

Tarih: 26 Aralık 2015, 11:55 - İp: 63.***.**7.11
  • 1