haydar0694
haydar0694 (üye)
Ankara / Meraklı

Zenit 122 Gece Çekimi

Zenite başlayalı 2 ay oldu pozometresiz güzel sonuçlar aldım.Ancak hiç gece çekimi yapmadım, gece çekimi yapmak için 400 ASA film aldım, ancak enstantane ayarında bilmediği bir kaç şey var, hatam varsa düzeltin araştırdığım kadarıyla gece çekimlerinde B konumu kullanmam gerekiyorumuş, peki perdenin açık kalma süresi kaç saniye olacak?

Fikirlerinizi alıp çekime başlayacağım.

Tarih: 18 Mart 2009, 02:13 - İp: 78.***.**0.77
haydar0694
haydar0694 (üye)
Ankara / Meraklı

O bahsettiğim karartı fotoğraflara yansımaz deme

 

Tarih: 20 Mart 2009, 11:53 - İp: 78.***.**8.225
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

belkide yansır kim bilir... ancak fotoğrafı çekip neticelerini alan bilir..

belki aynada, belki vizörün içinde belkide prizmada bir toz taneciğidir...
vizörden bakarken objektifi çıkartmak için biraz döndürdüğünde o karaltıda dönüyorsa o zaman zanlı objektiftir o karartı fotoğraflarda da çıkar.

gece cekimi tekniklerdinde bende bir yöntem önereyim..
öncelikle istediğiniz görüntüyü ve ışık şiddetinizi en iyi denime yanılma yöntemiyle bulursunuz. Makinenizde dijital olmadığı için bu birkaç bilinçli deneme çekimleri ve birkaç film sonra netleşir..
gelelim çekim süresini oluşturma tekniğine..
kadrajınızı ayarladıktan sonra a.altayın dediği gibi makineyi tripod vs. ile sabitledikten sonra konumu B ye getirip objektif kapağı kapalıyken deklanşöre basıp kilit konumuna çevirirsiniz. Perde açılır.. fakat objektif kapağı kapalı olduğu için film pozlanmaz.. kolunuzdaki saatle yada içinizden sayarak tekrar objektif kapağını kapatırsınız.. yani aynen tarihi istanbul hatırası fotoğrafçıları gibi.... eğer objektifin kapağını makineyi sarsmadan açıp kapatabilirseniz ışıkların çizik yapmadığı bir net bir gece fotoğrafı elde edersiniz. Yok eğer objektifin kapağını açma kapama zor ve titreşimli oluyorsa o halde size siyah bir kağıdı bant ile objektifin üstünden yapıştırmayı önereceğim..

hazır yazmışken birde küçük püf edivereyim...
çekimin sonuna doğru objektifi zoom yaparsanız birde zoom patlaması tekniğini uygulamış olursunuz diyecem ama zenitin objektifi sabit odaklıydı değil mi.. pardon diyim o zaman.

 

Tarih: 21 Mart 2009, 16:42 - İp: 85.***.**6.150
kou_mktrnk
kou_mktrnk (üye)
Ankara / Amatör

Deklanşörü yarım basıp V yönüne çevirince (yani pozometreyi görebileceğimiz konum) diyaframı 16 yönüne doğru çevirirsen vizörden bakınca bir karartı oluştuğunu ve diyafram değeri attıkça karartınında arttığını görürsün... Sendeki karartının bunla alakası olabilir mi?

 

Tarih: 22 Mart 2009, 14:04 - İp: 85.***.**0.87
haydar0694
haydar0694 (üye)
Ankara / Meraklı

Hayır onunla ilgili değil siyahlanma karenin sadece üst kısmında, rokomet'in dediği gibi vizöeden bakıp objektifi çevirdim, siyah noktalar dönmedi hala aynı yerlerde duruyor.

Teşekkürler

 

Tarih: 24 Mart 2009, 00:37 - İp: 78.***.**5.155