cucucucu
cucucucu (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Vizöre Bakma Konumum Ve Pozlama Değişmsi

arkadaşlar benim dikkatimi birşey çekti ama mantığını çözmeedim

tripodla çekim ypaıyordum vizöre gözümü yasladığım ölçümle (enstantene hızımla) gözümü çektiğim zamanki yani bir adım uzaktan bkaınca farklı pozlama yapıyor uzaklaşınca enstantene hızım artıyor yaklaşınca düşüyor ne alaka bileniniz varsa bana açıklayaiblir mi? ayrıca dikkatinizi çekerim objektiften uzkalaşınca deil vizörden uzaklaşonca ışık dieşimi olmuyor ışığada engel olmuyorum uzaklaşmama orantılı deişiyor
teşkkürler

Tarih: 22 Ekim 2009, 18:13 - İp: 85.***.**3.241
bila
bila (üye)
Ankara / Meraklı

Vizörden gelen ışık pentaprizmi geçip, ışık ölçüm sensörüne ulaşarak, poz değerinin değişmesine sebep oluyor. Bazı üst sınıf makinelerde (mesela benim Nikon F90'da) vizörden ışığın girmesini engelleyen özel bir kapak var. Siz de tripodlu çekimlerde vizörü kapatmalısınız..

 

Tarih: 22 Ekim 2009, 19:58 - İp: 85.***.**9.67
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Sanırım SLR kullanıyorsunuz.

SLR makinaların ezici bir çoğunluğu (*) , DSLRların ise hepsi ışık ölçümünü vizör düzeneğinden yaparlar. Işığa duayarlı sensörün üzerine düşen ışık miktarına göre makinanın işlemcisi gerekli perde ve diafram ayarlarını yapar.

Vizöre düzeneğine ışık 2 yoldan girebilir :
1. Objektif
2. Vizör, yani arkada gözünüzü dayadığınız delik

Makina üreticileri tasarımlarını gözünüzü dayadığınız için arkadan ışık gelmeyeceği varsayımıyla yaparlar.

Dolayısıyla gözünüzü makinadan ayırarak çekim yapmak zorunda kaldığınız durumlar otomatik pozlamanın doğru çalışmasını istiyorsanız şu tavsiyeleri uygulayabilirsiniz :

1. Makinanızı arkası önündekinden görece daha az ışık alacak şekilde konumlandırın. Özellikle gece manzarası çekerken arkanızı karanlığa verin. İç mekanlarda arkanızı duvara verin vs.

2. Vizörü birşeyle kapatın. Mesela orijinal askı kullanıyorsanız, muhtemelen vizöre takacağını bir aparat vardır. Canon, Nikon, Minolta, Pentax bunu makinayla beleş veriyor neredeyse 20 senedir. Vizörü kapatmak için pratik kapakçıklar ayrıca satılıyor.



(*) Bazı arkaik modellerde ayrık bir fotosel vardı. Zaten biz buna TTL (Through the Lens) olmayan ölçüm diyoruz.

TTL ölçümde ise son 30 yılda (Japonya'da) üretilen filmli makinaların çoğu flaş ölçümünü çekim esnasında filmden yansıyıp lense yakın yerleştirilmiş bir sensör vasıtasıyla yapar. 1970'lerin lüks Olympus modelleri de aynı tekniği gece çekimlerinde kullanır.

DSLRlarda sensör (yani CCD veya CMOS) ışığı film gibi mat yansıtamadığı için bu teknik kullanılamaz. DSLRlar flaşlı çekimde ölçüm yapmak için pre-flaş çakmak zorundadırlar. Sırf bu sebeple filmde kullanılan pekçok güzel flaş ünitesi DSLR otomatik pozlamalı ile kullanılamaz.

Işık şiddetini lensten alınan fokus mesafesine göre ayarlayabilen bazı sistemler vardır, yalnız bu sistemde lense takılı bir filtre varsa buna göre pozlama telafisi yapılmalıdır.

 

Tarih: 22 Ekim 2009, 20:43 - İp: 88.***.**5.202
  • 1