kikicix
kikicix (üye)
Ankara / Amatör

Rus Yapımı Eski Bir Fotoğraf Makinesi

Öncelikle aranıza yeni katıldığım için merhaba...

Ben şu anda fotoğrafçılıkla amatör olarak ilgileniyorum, bu yaz kursa giderek ve bu alanda çalışarak profesyonelleşmek istiyorum... Ancak şuanda prof. bi makine alamayacağım, bu yüzden de evde bulunan fotoğraf makineleri ile başlamayı düşünüyorum. Evde bulunan makinelerin biri rus yapımı, oldukça eski bir makine. Lubitel benzeri ama ne marka olduğunu tam olarak bilemiyorum; nasıl çalıştığı hakkında da bir bilgim yok. Fotoğraflarını koydum, yardımcı olursanız sevinirim...

#kikicix' tarafından 29.05.2010 23:21:57 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Mayıs 2010, 23:17 - İp: 95.***.**0.152
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Ayna en yavaş çalışanıdır zaten, neden hızlı çalışsınki ? Aynanın yukarı hareketi, 1.kanat hareket etmeden bitmiş olmalı, 2.kanadın hareketi bitmeden aynanın aşağı hareketi başlamamalıdır.

Yinede güvenmiyorsan şu testi yap :

Geniş diaframlı bir lens tak (mesela 50mm), diaframı sonuna kadar aç, perdeyi hızlandırabildiğin kadar hızlandır, arka kapağı da aç, sonra makinayı parlak bir yer doğrultup bak bakalım objetif bir dolunay gibi yusyuvarlk görünüyor mu ? Aynanın zamanlamasında problem varsa, tam yuvarlak göremezsin.

A1'le kıyaslama bence. A1 mekanik bir alet, koymuşlardır güçlü bir yay, fare kapanı gibi çalışıyordur. Pentax'ın aynası elektronik kontrollü, elektrik hareketli.

Çekimlerde senin algını rahatsız edecek kadar uzun süre vizör karanlık kalmıyorsa aynanın hızlı hareketi daha fazla vibrasyondan başka birşey değildir.


not :Seri çekimlerde, aynanın hızından ziyade filmin geçiş hızı daha önemli bir darboğaz. (bottle neck)

 

Tarih: 5 Ağustos 2010, 00:39 - İp: 78.***.**9.24
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Ayna en yavaş çalışanıdır zaten, neden hızlı çalışsınki ?

Vizöre görüntü aynadan yansıdığına göre, aynanın hareketi seçtiğimiz perde hızıyla uyumlu olması gerekmiyor mu? Zaten deklanşöre basınca duyduğumuz ses ve vizörün karanlık kalma süresi de bu hareketin yansıması değil mi? Senin şu cümlen de bunu doğrulamıyor mu?

Çekimlerde senin algını rahatsız edecek kadar uzun süre vizör karanlık kalmıyorsa aynanın hızlı hareketi daha fazla vibrasyondan başka birşey değildir.

Şüphemi destekleyen bir diğer husus da bu zaten. Ben atlamıştım. Vizörün karanlık kalma süresi de uzun. Normalde 1/1000 sn seçtiğinde vizör o kadar anlık kararır ki, göz bu kararmayı algılamakta bile zorlanır.Ama şimdi vizörün karanlık kalma süresinden de çok rahat algılanıyor bunun 1/1000 sn olmadığı, olsa olsa 1/30 bilemedin 1/50 dir.

Testi de akşam eve gidince yaparım usta.

 

Tarih: 5 Ağustos 2010, 10:13 - İp: 213.***.**5.242
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Testi yapamadım, çünkü arka kapak açıkken deklanşör basmıyor.

 

Tarih: 5 Ağustos 2010, 20:44 - İp: 94.***.**9.133
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Benim de evdeki buzdolabımın kapağını uzun süre açık tutunca "biiip biiip" diye ötüp duruyor. Elimi menteşenin oralarda bir düğmeye basıp çekince susuyor

Pentax "smart ass"lik edip koruma koymuş anlaşılan.

Elimde Canon EOS ve Minolta Dynax/Maxuum SLRlar var. Her ikisi de kapağın açık olduğunu tespit edebiliyor ama denklaşörü kilitlemiyorlar. (Canon EOS 850 pozlamayı durduruyor). Her ikisininde de kilit deliğinde bir yerlere sert sivri birşeyle (tel, toka, 0.5 kalem vs.) hafifçe dokununca kilit mekanizması kapanıyor, makina kapağın kapandığını sanıyor. Minolta'da deliğin üstündeki dile dokununca, Canon'da ise içeri bastırıp yukarı itince. Muhtemelen Pentax da benzer bir mekanizma kullanmıştır.

Fazla güç kullanma, kapağı gerçekten kapatmadan önce kapak açma mandalına en az bir kere basmayı unutma.

 

Tarih: 5 Ağustos 2010, 21:13 - İp: 88.***.**3.73
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Valla benimki şöyle bir şey. Delik melik yok. Biraz kurcaladım ama ne yaptıysam kandıramadım.

[/IMG]

Neyse artık Hayyam'a gittiğimde Ali ustaya baktırırım.

 

Tarih: 5 Ağustos 2010, 22:18 - İp: 94.***.**9.133
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bu açıdan mandal sağa dayanmış gözüküyor. Kapak kapalıyken nerede duruyor ?

Muhtemelen farklı bir yerde, en azından benim makinalarda farklı bir yerde duruyor. İşte onu bu farklı konuma getiren hareketi taklit edeceksin.

Bu arada Minolta ve Canon'da kapakta çengel (veya dil), gövdede delik vardır. Kapak kapanınca çengel deliğe oturur ve içeride birşeyleri hareket ettirir, sonuçta makina kapağın kapalı olduğuna kanaat getirir.

Resimde yanlış görmüyorsam çengel gövdede, bu durumda delik kapakta olmalı. Bu durumda çengel hareketli olmalı, çengeli biraz kurcala istersen.

 

Tarih: 5 Ağustos 2010, 23:19 - İp: 88.***.**3.73
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

[/IMG]

Sağa dayanmış durumda değil, kapak kapalıyken ki orijinal konumunda. Kapağı kapatırken kapaktaki tırnak, mandalı - dolayısıyla düğmeyi(mandalla düğme tek parça) 1mm sağa ittiriyor, yerine oturunca mandal çıt diye eski konumuna geliyor. Açmak için de düğmeyi 1mm sağa doğru ittirip mandalı tırnaktan kurtarıyorsun. Tabii içeride görünmeyen bir yerde bu hareketi sağlayan bir yay, çengel vs. vardır mutlaka. Neyse dediğim gibi ben bir ara Ali ustaya götüreyim bunu en iyisi. Onda bir tane MZ 50 vardı. İkisini yan yana aynı enstantanelerde deneyerek kıyaslarız.

 

Tarih: 6 Ağustos 2010, 10:51 - İp: 213.***.**5.242
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Biraz terminolojimiz farklı. Benim "mandal" dediğime sen "düğme", "çengel" dediğime sen "mandal" demişsin. Madem zahmet edip resimli çizimli falan yollamışsın, senin terminolojini esas alalım bundan böyle.

Kapak veya kapaktaki tırnak mandalı sadece aşağı ittirip serbest bırakmıyordur, sağa sola , ileri geri, iceri dışarı bir başka hareket daha yaptırıyordur kapalıyken. Eğer yaptırmıyorsa sensör kilitte değildir büyük ihtimalle, muhtemelen menteşe tarafında falandır. Gözüne mekanik birşey ilişmiyorsa, sensör optik de olabilir.

 

Tarih: 6 Ağustos 2010, 11:48 - İp: 78.***.**8.242
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Sağa ve hafif dışa doğru ittiriyor. Ben parmağımla aynı hareketi verdim ama yemiyor namussuz.
Kilit mekanizmasında bunların dışında görünen hiçbirşey yok. Akşama yazlığa gidiyorum, 1 hafta yokum. Sırf konu sürüncemede kalmasın diye az önce arabaya atlayıp Kadıköy'den Erenköy'e eve gidip makineyi aldım. Öğleden sonra vakit bulursam geçeceğim Sirkeci'ye. Sağol yardımların için.

 

Tarih: 6 Ağustos 2010, 12:11 - İp: 213.***.**5.242
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bana sorarsan makinanın birşeyi yok ama yine sen bilirsin tabii.

Bir de şunu deneyebilirsin :

Makinanın arka kapağının iç tarafına beyaz bir kağıt yapıştır, objektifi çıkar ve önden bak 36x24mm'lik frame'in tamamını görebilmen lazım. Tek sorun kağıdı nasıl aydınlatırsın bilmiyorum, belki makinanın içine perdeye zarar vermeyecek şekilde küçük bir elfeneri falan sığdırabilirsin, mesela boş film haznesine falan.

Biz böyle böyle fezaya da gideriz walla

 

Tarih: 6 Ağustos 2010, 13:59 - İp: 78.***.**8.242