kikicix
kikicix (üye)
Ankara / Amatör

Rus Yapımı Eski Bir Fotoğraf Makinesi

Öncelikle aranıza yeni katıldığım için merhaba...

Ben şu anda fotoğrafçılıkla amatör olarak ilgileniyorum, bu yaz kursa giderek ve bu alanda çalışarak profesyonelleşmek istiyorum... Ancak şuanda prof. bi makine alamayacağım, bu yüzden de evde bulunan fotoğraf makineleri ile başlamayı düşünüyorum. Evde bulunan makinelerin biri rus yapımı, oldukça eski bir makine. Lubitel benzeri ama ne marka olduğunu tam olarak bilemiyorum; nasıl çalıştığı hakkında da bir bilgim yok. Fotoğraflarını koydum, yardımcı olursanız sevinirim...

#kikicix' tarafından 29.05.2010 23:21:57 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 29 Mayıs 2010, 23:17 - İp: 95.***.**0.152
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Valla bu konuda bir ihtisasım yok, hiçbirşey bilmiyorum. Ama aynı durumda ben kalsam şunları denerdim :

1. Alttaki lenste "sonsuz fokus" noktasını gösteren bir işaret, çentik falan arardım. En kolay çözüm bu.


2. Anladığım kadarıyla makinanın arkasında poz numaralarının görünmesini sağlayan pencere fotografın çekildiği bölgeye denk geliyor. Bundan istifade edilebilir :

Bir A4 kağıttan, mümkünse kalitesiz, ince bir kağıttan, 3x3 cm boyutunda bir parça koparıp makinanın içinden, bu pencereye denk gelecek şekilde arka kapağa sabitle ( yapışkanı kolay temizlenen selobant kullan ), kapağı kapat.

Makinayı belli bir mesafeden güçlü bir ışık kaynağına (lamba ampül vs.) yönelt, pencerede bulanık bir ışık görünecektir. Pencere karenin tam ortasına denk gelmiyor olabilir, dolayısıyla ışık görünene kadar biraz biraz sağa sola aşağı yukarı hareket ettirmen gerekebilir. Unutma görüntü içeriye ters düşer. Bulanık ışığı bulduktan sonra, lambanın ters görüntüsü kağıt üzerinde keskinleşinceye kadar alttaki lensin fokus ayarı yap ve bulunca alttaki lensin en tepe noktasına bir işaret koy. Sonra yine aynı mesafeden üstteki lensin de fokus ayarını yap ve lensin alt noktasına işaret koy. Sonra bu iki işaret bir birine denk gelecek şekilde montaj işlemini tamamla.

Bu arada film ve arkasındaki kağıdın, bu ayarın yapıldığı A4 kağıttan birazcık daha kalın olması durumu var. Bunun bir çaresi alttaki lensi fokusladıktan sonra azıcık sonsuza doğru kaydırmak ( sonsuza gittikçe görüntü lense yaklaşır) , bir diğer çaresi ise film ile aynı kalınlığa ulaşana kadar birkaç kat kağıt kullanmak, görüntü iyice kararmasın diye, en öndeki hariç, arkadaki bütün katlarda 1cm çapında delik açmak.

Nasıl, benden usta olur mu ?

 

Tarih: 14 Temmuz 2010, 18:33 - İp: 78.***.**8.242
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

bitpire

makineyi bulb'a getirip deklansöre basili tuttuggunda perde acik kalacaktir. normalde filmin geldigi hizaya mat cam (buzlu cam, "ground glass") koyar ve isik tutarsan alttaki lensin dogru fokuslayip fokuslamadigini görebilirsin. (büyük format makine mantigi..) cam yerine saydam bant da olur su tarz: http://www.google.com/images?q=Scotch%20Magic%20Tape&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&hl=en&tab=wi

daha fazla bilgi icin:
http://www.rolandandcaroline.co.uk/repair/lubitelfocus.html

 

Tarih: 14 Temmuz 2010, 18:44 - İp: 91.***.**5.135
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

tebrik ediyorum antika !!

ben daha yazarken göndermissin dogru cevabi

 

Tarih: 14 Temmuz 2010, 18:46 - İp: 91.***.**5.135
kty
kty (üye)
Yurtdışı / Firma

"Nasıl, benden usta olur mu ? "

bosuna usta demiyoruz sana

 

Tarih: 14 Temmuz 2010, 18:48 - İp: 91.***.**5.135
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Mesajı yazdıktan hemen sonra aklıma birazcık daha pratik birşey geldi :

Kağit yerine banyo ettirilmiş negatif film kullanabilirsin. Hani şu kötü fokuslanmış film vardı ya, elinde makara varsa onu makinaya tekrar takıp fokusu pencereden ayarlayabilirsin. Sıfır filmle aynı kalınlığı elde etmek için negatifin arkasına pencereye denk gelecek şekilde bant yapıştırabilirsin. Böylece hem bir sürü el işçiliğinden, hem de makinadan yapışkan temizleme derdinden kurtulursun.

Kty,
Teşekkür ederim, aklıma ilk gelen fikri paylaştım, o kadar. Bu arada iyi hatırlattın, makinayı en geniş diaframda "bulb" moda almak gerekiyor.

 

Tarih: 14 Temmuz 2010, 20:24 - İp: 88.***.**0.73
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

antika & kty süpersiniz valla. Yalnız makineyi geçen hafta yazlığa götürmüştüm orada kaldı. Ancak haftaya gittiğimde uygulayabileceğim yöntemi.

antika; peki bu pencereye yapıştıracağım kağıdın (veya muhtemelen scotch bant yapıştırırım evde var) kalınlığıyla filmin kalınlığı arasındaki bilmem kaç mikron fark bu kadar önemli mi? Zaten fokus halkası veya gözümüz o kadar hassas değil ki. Şunu demek istiyorum. İcabında vizörden bakarken fokus halkasını 1-2 mm çevirmekle bile bir netlik kaybı oluşmuyor veya oluşuyor da gözümüz bunu algılamıyorken bu kalınlık farkı bu kadar anlamlı olmaması lazım gibi geliyor bana.

Bu arada sen zaten ustasın da, bakalım bu işi kıvırabilirsek beni de çırak olarak alırsın artık yanına.

 

Tarih: 15 Temmuz 2010, 09:53 - İp: 213.***.**5.242
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bitpire,

Muhtemelen haklısındır, film ile kağıt kalınlıkları arasındaki fark o kadar önemli değildir. Ama ben ne olur ne olmaz diye böyle birşeyin de varlığından bahsetmek zorundaydım.

75mm lenste focus halkasını 1-2mm sağa sola hareket ettirmek lensin kaç mm öne yada arkaya gitmesine tekabül ediyor bilmiyorum. Kısacası fokus halkasında önemsiz gibi görünen bir fark gerçekte mekanizmada, özellikle sonsuz fokus civarında, önemli bir fark ihtiva ediyor olabilir.

Geniş açı lenslerde, mesela 12mm, fokus halkasını en yakından sonsuza almak mekanizmayı sadece 0.5mm hareket ettiriyor, anlayacağın mikron seviyesinde hassasiyet gerekebilir. Sırf bu yüzden eski M42 lensler adaptörle falan kullanılacaksa, uzun lensleri tercih etmek gerekiyor, adaptörün kalınlığındaki en ufak bir sapma, geniş lensi kullanılamaz yapabiliyor.

Ve yine aynı hassasiyet yüzünden bazı (metal) lenslerde fokus halkası sonsuz işaretinin biraz daha ilerisine kadar dönebilir. Bunun sebebi sıcak-soğuk ısı değişimleri sonucu lensin boyunda oluşabilecek genleşmeyi kompanse etmek için pay bırakılmasıdır.

Sonuç olarak, önce kalınlığı ihmal ederek deneme yap, fokus yeterince iyi değilse ve halkayı ayar noktasından 1-2mm sonsuza doğru çevirince keskinlik sağlanıyorsa, bilki mesele kalınlıktan kaynaklanıyordur.

 

Tarih: 15 Temmuz 2010, 10:22 - İp: 78.***.**8.242
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Evet arkadaşlar, teorik olarak odak ayarını mükemmel bir şekilde yapmış bulunuyorum ama gerçek sonuçları görmek için aceleyle ıvır zıvır çekerek bir roll film harcamak istemiyorum açıkçası. Orta formatın maliyeti 135 gibi değil maalesef. Benim tarayıcı bu formatı desteklemediğinden banyo + CD yaptırmam lazım. Böyle olunca da 12 pozun maliyeti 20-25 TL'yi buluyor. Ayarı nasıl yaptığıma gelince; prensip olarak antika'nın yöntemini uyguladım ama küçük bir farkla. Kırtasiyeciden aydinger kağıdı aldım. Kağıdı pencereye değil, arka kapağı açıp 6x6 film karesi gibi keserek direkt makinede filmin denk geldiği çerçeveye bantladım. Dolayısıyla ayarı kapak açıkken aydingere düşen görüntü üzerinden yaptım. Alttaki merceğin çarkını söktüm, böylece üstteki mercekle bağlantısını kestim. Merceği çevirerek aydingere düşen görüntüden odağı sonsuza ayarladım. Daha sonra üstteki merceğin odağını da üstten bakarak sonsuza ayarladım. Her iki mercek de sonsuza ayarlanmışken alttaki merceğin çarkını takarak üsttekiyle bağlantısını sağladım. Daha sonra çeşitli metrelerde hem üstten hem aydingerden bakarak iki merceğin aynı noktaya odak yaptığının testini de yaptım.
Şimdi gelelim ikinci uzmanlık sorusuna Sabah filmli Pentax'ı kurcalarken perdenin belli bir hızdan daha fazla açılmadığını fark ettim. Kulak tecrübeme dayanarak çıkan sesten tahmin ettiğim kadarıyla 1/20sn ile 1/50 sn arası bir değerde takılıyor, daha hızlı açılamıyor. Yani enstantaneyi 1/250 , 1/500 veya 1/1000 sn gibi yüksek hızlara ayarlasam bile 1/20 sn gibi açılıyor. Düşük sürelerde problem yok. Örneğin 1 sn ayarladığımda 1 sn açık kalıyor. Farklı lenslerle de denedim, durum aynı. En son 2-3 ay önce kullandığımda böyle bir problem yoktu. Ne olmuş olabilir?

 

Tarih: 4 Ağustos 2010, 14:20 - İp: 213.***.**5.242
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Bitpire,

Fokal düzlem perdenin mekanik hızı hep aynıdır. Perde 2 kanattan oluşur ve bu kanatların bir uçtan diğer uca gittikleri süre hep aynıdır, flaş-sync-speed.

Senin 1/2, 1/8 , 1/120 diğer ayarladığın değerler, 2. kanadın 1.kanat harekete başladıktan ne kadar zaman sonra harekete geçtiğidir. Fakat hareket daima aynı hızla ifa edilir.

Flaşlı çekimde flaş-sync-speed'den daha hızlı perde değerlerine çıkılamamasının sebebi 2.kanadın, daha 1.kanat hareketini tamamlamadan harekete geçmesi, dolayısıyla perdenin hiçbir zaman tamamen açık olmayışıdır. Elektronik flaş 1/5000 veya 1/10000 sürede patlar.

Sen muhtemelen 1/50'den sonra bu aralığı algılayamıyorsun.

Eğer illa emin olmak istiyorsan ve Mucit Macitliğe devam edeceksen 3 yöntem önerebilirim:


1. Elinde tamamen manuel modda çalışan herhangibir dijital makina varsa şöyle bir düzenek kur:

Pentax'ın arka kapağını aç, sabit bir yere koy (masaya falan), objektifi çıkar. Pentax'ı bulb moda al ve denklaşöre bas. Pentaxın perdesi açıkkken, dijital makinayı pentaxın arkasına yerleştir, dijital makina açık olan Pentax'ın perdesinden Pentax'ın ön tarafını görebilsin. Dijital makinanın perdesini 1 veya 2 saniye gibi uzun bir zaman kur. Her iki makinanın üzerine de bir battaniye ört, sadece Pentax'ın ön tarafı ışık alabilsin. Sonra... sonrasını çoktan anlamışsındır, klavyemde tüy bitti.

2. Saniye 100 frame falan çeken bir video kamerayla perdenin hareketini kaydet, ağır çekimde süreyi hesapla.

3. Pentax'ın sesini bilgisayara kaydet sonra grafiği analiz et.

 

Tarih: 4 Ağustos 2010, 22:16 - İp: 78.***.**9.24
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

antika;

Yine sağlam bir beyin jimnastiği yaptırdık sana Ama haklısın ve maalesef olayı yanlış teşhis etmişim. Az önce objektifi çıkarıp, çeşitli hızlarda deklanşöre basararak objektif yuvasından da izledim. Sorun aynada. Perde seçilen sürelere uygun açılıyor da, ayna yavaş kalkıyor. Canon A-1'de de yaptım aynısını. Mesela 1/1000 sn.de A-1 in aynası çok hızlı kalkıp iniyor, ama Pentax'ın aynası sanki 1/30 sn gibi kalkıp iniyor. Pille ilgili bir şey olabilir mi bu?

 

Tarih: 4 Ağustos 2010, 23:50 - İp: 94.***.**9.133