bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Pozitif Daha Mantıklı Olabilir Mi?


Arkadaşlar selam;

Buna benzer bir konuyu daha önce açmıştım ama bu sefer ki sorunum biraz farklı. Fotoğrafçılıkla kendi çapımda tamamen amatörce uğraşıyorum. Banyo, baskı işlerini çoğu amatör gibi ben de dışarıya yaptırtıyorum. Bugüne kadar hep negatif film kullandım. Yalnız aldığım sonuçlar beni çok fazla tatmin etmiyor. Aslında fotoğraflarda netlik açısından bir problem yok ama sanki hepsi aynı pozlama değerinde çekilmiş gibi çıkıyor. Ben bunun sebebini şöyle tahmin ediyorum. (Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen.) Negatif filmler banyo sırasında 3-4 stopa kadar pozlama telafisine imkan tanıyor bildiğim kadarıyla. Bu durumda çektiğim fotoğraflar kendi yorumumdan çok banyoyu yapan kişinin yorumu ve zevkine göre pozlanmış oluyor. Ben bazı kareleri özellikle eksik veya fazla pozlamama rağmen baskıda bu etkiyi göremiyorum. Bu durumda da ben fotoğrafa hiçbir katkı sağlamamışım gibi oluyor. Halbuki pozitif filmler çekim sırasında nasıl pozlandıysa baskıda da öyle çıkıyor veya en fazla yarım stop filan müdahale edilebiliyor galiba. . Bu durumda pozitif film kullanmak daha mantıklı bir seçenek olabilir mi? Yalnız slide projeksiyon cihazım yok ve almayı da düşünmüyorum. Dolayısıyla onları da sağda solda tab ettirmekten başka seçeneğim yok. Maliyet konusunda da bir fikrim yok. Pozitif filmin tabı ile negatifin ki fiyat olarak farklı mıdır? Bunun dışında pozitif film seçiminde veya kullanırken dikkat etmem gereken bir şey var mıdır? Bu konudaki düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

#bitpire' tarafından 28.04.2005 10:51:05 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 28 Nisan 2005, 10:42 - İp: yok
ocaklilar
ocaklilar (üye)
İstanbul / Amatör

Banyoyu yapan kişinin yorumu demek pek doğru olmaz. Negatif filmler, poz hatalarınıa karşı pozitif filmler kadar hassas değildir. Dolayısıyla pozlamada yapılan hatalar (bilerek veya bilmeyerek olsun) filme aynı oranda yansımaz daha çekilirken büyük bir kısmı düzelir zaten. Kağıda basan lab cihazları da (genellikle) poz hatalarını düzelterek ukalalık yapmayı pek severler. Müşteri memnun olsun da bir tatsızlık çıkmasın diye. Bu yüzden isteyerek yapmış olduğunuz hatalı pozlamaların pek çoğu kağıda yansımaz.

Pozitif filmler de aksine 1/2 stop farkı bile kabul etmezler. Ama rank ve netlik konusunda çok iyidirler. Hele kaliteli film seçilirse. Ama pozitif çekip de kağıda bastırıldığında da ister istemez bir kalite kaybı olabilir. En iyi netice projeksiyon cihazı ile alınır. Pozitif filmler negatif filmlere göre pahalıdır. Kaliteli olanları daha da pahalıdır. Mümkün olduğunca düşük ASA lı filmler seçilir gren fazla olmasın diye. Çünkü projeksiyonda büyütülünce veya yüksek çözünürlükte taranınca grenler barizleşir ve rahatsız eder. Düşük ASA seçtiğinizde de ışığın yeterli olmadığı durumlarda çekim zorlukları yaşanabilir.

Banyoları da kaliteli banyo yapan yerlerde pahalıdır. Pozitif film kullanıp da projeksiyon cihazı almayacaksanız, bir diğer yol da fimlerinizi taratmaktır. Yalnız bu durumda da tarayan cihazın kalitesi önem kazanır ki tarama sonuçları kaliteli olsun.

Digital, bir bakıma bizi bu zorluklardan kurtarıyor diyebiliriz.

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 14:23 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Daha önce açtığınız başlıkta ben de diadan baskı tekniklerinde son durum konusunda bilgi istemiştim ama cevap gelmedi henüz bilenlerden.Eski bilgilerime göre ise ara negatif kullanma ve Cibachrome benzeri tekniklerin negatiften baskıdan daha pahalıya geldiğini biliyorum.
Negatiften baskı konusundaki düşünceleriniz doğru.Bunun çözümü belki tanıdık bir laboratuarda özel muamele istemek olabilir ama bu da ancak büyük boy baskılar yaptırırsanız olabilir gibime geliyor.
Sadece baskı yaptırmak için pozitif film kullanma fikri çok uygun gelmiyor bana.İnsanın aklına o zaman şu soru geliyor.İyi bir dijital makine ile elde edeceğim baskılarla ayni sonucu elde demez miyim acaba?
Dijitalden baskı için gittiğim laboratuarda 13x18 baskıları 5dk dakika içinde önüme koymuşlardı.30x40 istesem yine de ayni süre içinde olacak mıydı bilmiyorum, belki de olacaktı.Üstelik ekranda hiçbir müdahale olmadan.
Sergilerde vs görülen güzel baskıların hepsi herhalde diadan değildir eminim ki İleri düzeyde amatörlerin ve profesyonellerin büyük boy negatiften baskılarını gerektiği ve istendiği gibi basabilen laboratuarlar vardır,özellikle İstanbul'da,bence onları arayın,fotoğraf kulüplerinden filan bilgi alın en iyisi.

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 14:49 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Sayın Alito ve Ocaklılar yanıtlarınız için çok teşekkürler. Bu durumda baskı için pozitif kullanmanın mantıklı bir seçenek olmadığı anlaşılıyor.Dijital makine de kullanıyorum ama dijitalde zaten bilgisayarda görüntüleme imkanımız varken ayrıca bir de baskı almak çok içimden gelmiyor açıkçası. Peki bu durumda şöyle bir soru geliyor aklıma. Yine negatif film kullanmaya devam etsem ancak baskıya verirken “poz hatalarını düzeltmeyin, ne görünüyorsa öyle basın” diye uyarsam, olabilir mi böyle birşey? Sn. Alito, "tanıdık bir laboratuardan özel muamele istemek derken" kastettiğiniz bunun gibi birşey mi?

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 15:29 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Aynen öyle.
Ama henüz günümüz diadan baskı teknikleri ve maliyetleri konusunda ayrıntılı bir bilgi alamadığımıza göre hemen bir sonuca varmayalım isterseniz.
Bence bir de netten telefonlarını bulup bir iki laboratuvardan telefonla bilgi isteyebilirsiniz

#alito' tarafından 28.04.2005 15:44:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Nisan 2005, 15:35 - İp: yok
  • 1