bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Neden Diapozitif?

Tecrübeli analogçuların genellikle pozitif film kullandıklarını biliyorum. Ama ne gibi avantajları olduğunu tam olarak bilemiyorum. Görüntü kalitesi daha mı iyi? Pozitif film kullanırken negatiften farklı pozlama değerleri mi kullanmak gerekiyor, yoksa herhangi bir fark yok mu? Bunun dışında pozitif kullanırken dikkat etmemiz gereken başka birşey var mıdır? Bir de pozitifleri izlemek için herhalde bir "slide cihazı" (başka bir adı var herhalde ama aklıma gelmedi) almamız gerekiyor. Bunların fiyatları ne düzeydedir? (analoga daha fazla yatırım yapmayacağız dedik ama birşeyler dürtüyor gene)

Tarih: 31 Mart 2005, 14:40 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Görüntü kalitesi kıyaskabul etmez.Bir projeksiyon perdesine (o bile şart değil,beyaz yüzey olsun yeter)yansıtılmış dia nın boyutu, aydınlığı,pırıltısı ve renklerinin yerini hiç bir baskı tutamaz,tutsa da siz o baskıyı yaptıramazsınız zaten.
Negatifin aksine diapozitifin pozlama hata toleransı çok azdır.Ama makineniz düzgün pozlama yapabiliyorsa sorun olmaz.
Filmi banyosu çerçevesi magazini(diaların içine yerleştirildiği alet)filan derken epey pahalıdır.Tabii en başta kaliteli bir slide projektörü gerekir.En ilyi objektiflere para verip sonra o fotoğrafı kavanoz dibi gibi bir projeksiyon objektifine de emanet etmemek gerekir.
Bence böyle bir yatırıma girmeden önce iyi düşünmek gerekir.Yakın bir gelecekte dijitallerin ve TV lerin ulaşağı teknik düzey evinizdeki 72 ve üzeri bir TV de ayni kaliteye yakın bir dijital slide gösterisi sunmaya izin verebilecek gibi .Şu an bile bu yapılabiliyor tabii ama gerçek bir slide sunumu ile kıyas kabul etmiyor kalite olarak.Ben itiraf edeyim ki epeydir dia çekmiyorum,onun yerine TV de göstermek varken.
Bir de ben klasik fotoğraf dünyasını,dianın şu anda oradaki yerini tam bilemiyorum,düşüşte mi eski önemini koruyor mu klüplerde derneklerde durum nedir?Bunları bilip karar vermek lazım bence.

 

Tarih: 31 Mart 2005, 17:40 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler alito. Haklısınız. Galiba bu saatten sonra eski teknolojilere fazla yatırım yapmamak lazım.

 

Tarih: 1 Nisan 2005, 10:07 - İp: yok
myra
myra (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Yanıtda da söylendiği gibi digital teknoli geliştiği sürece dia, "gösterim/sunum amaçlı çalışmalarda" her gün biraz daha arka plana itiliyor. AMAAAAA; işin bir de "MATBUAT" yönü var. Yani ofset baskı, tipo. 1.kalite kuşeye yapılan baskılarda çözünürlük ihtiyacı 350dpi civarına kadar çıkabiliyor. Bu durumda da 30X40cm lik bir fotoğraf için interpolasyona tahammülümüz yok ise 23Megapiksellik bir görüntüye ihtiyacımız olur. Ayrıca kaliteli bir drumscanner ile taranan hatasız bir dianın verdiği sonucu (renk derinliği açısından) şu anda hangi digital kamera verebiliyor.
EL NETİCE: Bana göre digitalin yemesi gereken birkaç fırın ekmek daha var. Ama zevk için yada yalnızca sunum amaçlı çekimlerde elbette digital.

 

Tarih: 2 Nisan 2005, 10:59 - İp: yok
maminci
maminci (üye)
Malatya / Doğa Fotoğrafçısı

Ne negatif baskı ne de dijital, dia pozitif ile kıyaslanabilir! Gerçek fotoğrafçı dia pozitif ile kendini belli eder çünkü bunda, neyse onu çekersiniz, asla film üzerinde oynama yapamazsınız. Renk doygunluğu, canlılığı ve gösterimde projektörle istediğiniz boyutta sunabilmeniz avantajları ama pahalılığı ve yıllar içerisinde filmlerin bozulabiliyor olması negatif yönleri..

 

Tarih: 3 Nisan 2005, 11:53 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

İzninizle buna itiraz edeyim.Banyo edilmiş diaların bozulduğunu hiç görmedim.En azından kendiminkilerin. 25 yıllık dialarım tozlanma çizilme vs hariç hala ilk günkü gibiler.

 

Tarih: 4 Nisan 2005, 00:20 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Arkadaş muhtemelen henüz kullanılmamış filmleri kastetti.Evet velvialar,provialar çabuk bozuluyor.İyi korumak gerekiyor.Bunlar zaten üst düzey filmler pahalı.Kullananlar pro.Yanlarındada filmi soğuk tutmak için çeşitli ekipmanlar taşıyorlar.
Dia aslında baska yapılmadığı sürece pahalı değil.Mesela sensiayı 4-4,5ytl ye alıyorum.Hatta porst alırsanız 2,5ytl ki güzel bir film.Yıkanması 5ytl.Çerçevenin tanesi 50-60binliraya geliyor.Negatifi yıkatıp bastırmanız da gerekiyor.Aynı para yani.

 

Tarih: 19 Nisan 2005, 12:13 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

Bu arada şu sıralar sahte sensialar var piyasada.Düzgün bir yermiş gibi görünen mağazalarda bile satılıyor.Bildiğiniz güvendiğiniz yerler dışında almayın bu filmi.

 

Tarih: 19 Nisan 2005, 12:26 - İp: yok
realsanto
realsanto (üye)
Bursa / Amatör

arkadaşlar bu diapozitifler bildiğimiz fotoğraf kağıdına basılabiliyormu..eğer basılabiliyorsa projektördeki kadar doygun renkler elde edebilirmiyiz

 

Tarih: 20 Nisan 2005, 10:10 - İp: yok
analog
analog (üye)
İstanbul / Amatör

tabbiki baskı alabiliyorsunuz.Baskılar negatifin baskısından daha iyi.Bu büyük ebatlarda daha çok fark ediliyor.

 

Tarih: 20 Nisan 2005, 14:12 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Yıllar önce yaptırdığım ara negatifli 3x40lar dışında diadan baskı yaptırmadım hiç, o zaman diadan direkt baskı teknikleri yoktu daha.Tabii sonuç iyi değildi.Daha sonra Cibachrome tekniği çıktı ama o da sonradan isim değiştirdi galiba.Şu anda nedir durum amatör işler için ,bu drumscanner işi eli yüzü düzgün her laboratuarda yapılabiliyor mu yoksa profesyonel bir teknik mi ? Yani bir amatör dialarını uygun fiyat ve iyi kalitede nasıl baskıya dönüştürüyor şimdi?

 

Tarih: 22 Nisan 2005, 20:52 - İp: yok